فراسوی خبر... شنبه 22 اسفند

گزارش تازه احمد شهید، باطل شدن چک سفید پاداش برجام

لیلا جدیدی

صرف نظر از تلاشهای جمهوری اسلامی برای زیر فرش جارو کردن نقض گسترده و غیرانسانی حقوق شهروندان ایرانی به ویژه پس از تن دادن به برجام، بار دیگر آقای احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل، در گزارش اخیر خود ادامه پایمالی حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی را تاکید کرده است.

تمامی شواهد یاد شده در گزارش آقای شهید پیرامون نقض حقوق بشر، زیر نظر دو قوه مجریه که حسن روحانی ریاست آنرا به عهده دارد و قوه قضاییه که سرنخ آن دست خامنه ای است، صورت گرفته است.

در گزارش یاد شده که روز پنجشنبه 30 اسفند منتشر شد، شمار اعدامها تنها در سال 2015 نزدیک به 1000 مورد قید شده که بیشترین تعداد در ده سال اخیر به حساب می آید و روند رو به رشد داشته است.

در گزارش آقای شهید آمده است که در سال ۲۰۱۵ میلادی، بسیاری از نویسندگان، هنرمندان، موسیقی ‌دانان، روزنامه‌ نگاران، فعالان اجتماعی و فضای مجازی دستگیر شده اند، حقوق زنان در بسیاری زمینه ها از جمله حق سفر، ازدواج و طلاق و پوشش پایمال گشته و رد صلاحیتها در انتخابات 7 برابر گردیده است. در گزارش بر پایمال شدن حقوق اقلیتها و تبعیضهای سیستماتیک علیه آنها تاکید شده است.

آقای شهید همچنین به محدودیتهای فعالان سیاسی و حقوق بشری، عدم وجود فرصت و امکان برای برگزاری تجمعات در ایران و ممنوعیت تشکلهای مدنی اشاره کرده و متذکر شده است که فعالان رسانه ای، مدافعان حقوق بشر و اپوزیسیون در زندانهای ایران بسر می برند و شکنجه برای اعتراف گیری "به طور مرتب و نگران کننده ای" ادامه داشته است.

وی در این گزارش از زندان انفرادی طولانی مدت، شکنجه، اعتراف زیر شکنجه و نداشتن دسترسی به وکیل و دادرسی عادلانه و سرانجام تداوم روندهای ناسازگار با تعهدات بین المللی رژیم سخن گفته است.

آقای شهید در پنجمین سال فعالیت به عنوان گزارشگر ویژه، ضمن گزارش 22 صفحه ای خود که در آن تنها به بخشی از نقض حقوق بشر اشاره شده و نه همه جوانب آن، به نکات "مثبتی" نیز اشاره کرده است که جا دارد نظری هم بدان نکات برای روشن شدن این تعارفات دیپلماتیک معمول بیاندازیم.   

یکی از نکات مثبتی که گزارشگر بدان اشاره کرده، آزادی جیسون رضاییان، خبرنگار زندانی روزنامه واشنگتن ‌پست در ایران می باشد که بیشتر به عنوان گروگان محبوس شده بود و جمهوری اسلامی در پی معامله با طرفهای خود وی را آزاد کرد؛ امری که نمی توان آن را نشانگر تحول مثبتی در روندهای قضایی معمول در جمهوری اسلامی به حساب آورد.

مورد دیگر، مصوبه جدید قضایی که در مورد دسترسی متهمان به وکیل است. این درحالیست که برخورداری از این حق با شرط و شروطی همراه است که شامل انتخاب وکیل نه از جانب متهم، بلکه از طرف دستگاه قضایی و امنیتی می باشد که اکید مورد اعتراض زندانیان قرار گرفته است.

جای یادآوری است که روز 5 اسفند (24 فوریه) نیز سازمان عفو بین الملل گزارش مشابهی از نقض حقوق بشر در ایران منتشر کرد که علاوه بر نکات ذکر شده در گزارش آقای شهید، نداشتن دسترسی زندانیان به کمکهای درمانی، دارو و مرخصی درمانی را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.

اگرچه برخی از کشورها برای چپاول و سرمایه گذاریهای کوتاه مدت بر نقض حقوق بشر در ایران چشم پوشی می کنند، با این حال این گزارش، چک سفیدی که جمهوری اسلامی منتظر دریافت آن بخاطر "نرمش قهرمانه" بود را باطل می کند.

 

 

بازگشت به صفحه نخست