فراسوی خبر  پنجشنبه ۲۳ فروردین

 

سقوط ریال، بحران ارز و فروپاشی اقتصاد

زینت میرهاشمی

 

رویدادهای روزهای گذشته، از بالا رفتن قیمت دلار به ۶۰۰۰ تومان، صفهای طولانی مردم در برابر صرافیها و تظاهرات مجلس نشینان در روز سه شنبه ۲۱ فروردین با شعار «استعفا، استعفا» علیه سخنرانی ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی، واقعیت اقتصاد بحرانی را به صحنه آورد.

صحبتهای حسن روحانی شیاد مبنی بر وضعیت خوب اقتصادی، اعلام نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی از طرف جهانگیری، معاون اول روحانی و مسخره کردن وی توسط ذوب شدگان در ولایت و همزمان درخواست اعدام چند دلال دانه ریز ارز توسط دایناسور قرن، مکارم شیرازی،.. تبلور جامعه ای است که آتش آن نه زیر خاکستر بلکه در هر نقطه از کشور به تناوب شعله ور می شود و صدای شکستن استخوانهای رژیم همه جا به گوش می رسد.

به این رویدادها، تظاهرات دامنه دار کشاورزان اصفهان برای حقآبه، خیزش مردم اهواز و اعتراضهای پی در پی کارگران و مزدبگیران را باید اضافه کرد.

 

در میان جنگ و جدال باندهای درون قدرت پیرامون بحران ارزی، استفاده از لولوی همیشگی «دشمنان خارجی» که هیچگاه غایب نیست و این بار در فضای مجازی به جنگ ولی فقیه شتافته جایگاه اول دارد. سیف، رئیس کل بانک مرکزی روز سه شنبه ۲۱ فروردین در مجلس ارتجاع با طرح «اقدامات دشمن» و «عوامل خارجی»، خواستار جلوگیری از «التهاب مصنونی» توسط خودیها شد. یکی از مجلس نشینان به نام سبحانی فر خواستار استعفای رئیس جمهور ولایت فقیه شد.

کاهش ارزش ریال، به طور مستقیم وضعیت معاشی کارگران و مزدبگیران را نشانه گرفته و قدرت خرید آنها را کاهش و دستمزد آنها را بی ارزشتر کرده است. روز چهارشنبه ۲۲ فروردین، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از بسته شدن پرونده حداقل دستمزد در شورای عالی کار خبر داد. افزایش ۱۹ و نیم درصدی حداقل دستمزد کارگران به یک میلیون و ۱۱۱ هزار و ۲۶۹ تومان تصویب شد. علی ربیعی به دروغ مدعی شد که حداقل دستمزد نسبت به تورم و حقوق سال گذشته، ۱۳۰ درصد رشد داشته است.

حسین زاغفر اقتصاددان، بحران موجود را «نشانه ای از فروپاشی اقتصادی ایران و حرکت به سمت ونزوئلایی شدن» ایران به تصویر کشیده است. وضعیت فعلی حاصل سیاستهای چپاولگرانه، مالی و تجاری و رانت خواری کل نظام طی ۴ دهه گذشته است.

 

 
 

 

بازگشت به صفحه نخست