فراسوی خبر ... پنجشنبه اول مهر

کالایی شدن آموزش و رَد سَند ۲۰۳۰

زینت میرهاشمی

 

هیولایی به نام خمینی که قرار بود آب و برق را مجانی کند و پول نفت را به سفره های محرومان ببرد، نظامی را پایه گذاری کرد که وارثان او در کالایی کردن آموزش و سلامت بی دنده و ترمز همه نظامهای نئولیبرال را پشت سر گذاشته تا جایی که میزان خصوصی سازی و پولی سازی آموزش در ایران نسبت به کشورهای دیگر بسیار بالاست.

رژیم ولایت فقیه حتا قانون اساسی را که ساخته همین رژیم است رعایت نمی کند. در حالی که بر اساس اصل ۳۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی «آموزش و پرورش» رایگان و  مقوله آموزش و سلامت از اصل ۴۴ قانون اساسی (مربوط به خصوصی سازی) مجزا است، آموزش و پرورش طی ۴ دهه به برکت رژیم فاسد، به شکل آشکار و پنهان پولی شده و حتا مدارس دولتی، با عناوین مختلف از خانواده ها پول طلب می کنند.

اولین کار حکومت برای کاهش هزینه هایش دستبرد به آموزش و بهداشت است. دستاورد خصوصی سازی و پولی کردن آموزش و پرورش، تقویت شکاف طبقاتی و نهادینه کردن آن توسط حکومت است. تمایز در تحصیل با اتکا به پول، ورود به تحصیلات عالی و در پی آن ورود به بازار کار را هم به دنبال خواهد داشت. اگر چه این تمایز و شانسهای نابرابر در تحصیل و کار در ذات سرمایه داری و در همه کشورها رایج است اما در ایران، این نابرابری و تبعیض به دلیل ساختار فاسد حکومت بیداد می کند.

فقر روزافزون و تبعیض میان روستاها و شهرها، تبعیض و نابرابری در میان استانها، پرداخت هزینه به مدارس به اصطلاح دولتی (خصوصی سازی پنهان) شرایط فاجعه باری برای آموزش و پرورش ایجاد کرده است.

کودکان کار، کودکان خیابانی، کودکان خانواده های فقیر و... محصول نظامی است که در آن آموزش و پروش اجباری و رایگان تحت حمایت دولت وجود ندارد.

بنا بر آمار پایوران رژیم ، حداقل ۳۷ درصد از دانش آموزان به دلیل عدم تامین امکانات اولیه در سال گذشته از تحصیل باز مانده اند. (روزنامه حکومتی آرمان ملی، چهارشنبه ۳۱ شهریور) در سال گذشته شاهد چندین خودکشی از طرف کودکانی بودیم که به دلیل نداشتن امکانات، گوشی تلفن و تبلت و فقر به زندگی خود پایان دادند.

عدم دسترسی به اینترنت و شبکه «شاد»، نداشتن تبلت و تلفن، فقر و بیکاری به دلیل کرونا و... دانش آموزان بسیاری را از تحصیل محروم کرده است. بنا به آمار جدید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دستمزد کارگران معادل ۳۵ درصد هزینه خانوار است. می توان تصور کرد وقتی سفره خالی باشد، کودکان به جای فراگیری دانش تبدیل به کودکان کار می شوند. معاون یهزیستی از دستکم ۵۰ هزار کودک که به دلیل همه گیری کرونا و از دست دادن والدینشان یتیم شده اند خبر داده است. یعنی بیش از ۵۰ هزار کودک در سال جاری از تحصیل باز می مانند و به صف کودکان کار و در بهترین حالت به بهزیستی منتقل خواهند شد که مسئول آن گفته است ما توانایی پذیرش این حجم را نداریم.

عدم پذیرش سند ۲۰۳۰ یونسکو از طرف رژیم دقیقا یعنی پذیرش تبعیض و نابرابری جنسیتی است. این سند اگر چه هیچگاه در ایران رعایت نشده، توسط رئیسی، جلاد ۶۷، در مقام دبیر شورای انقلاب فرهنگی ، روز دوشنبه ۲۲ شهریور، برای همیشه لغو و از دستور کار این شورای ارتجاعی خارج شد.

مخالفت رژیم با سند ۲۰۳۰  یونسکو دقیقا به دلیل عدم پذیرش برابری جنسیتی و دادن فرصتهای برابر اجتماعی به زنان است. این سند راه را برای دستیابی زنان و دختران به تساوی جنسیتی و توانمند سازی آنان هموار می کند. امری که رژیم زن ستیز دشمن آن است.

 

http://www.iran-nabard.com/

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول