فراسوی خبر ... چهارشنبه ۸ تیر

تنگتر شدن حلقه فشار بر رژیم

زینت میرهاشمی

 

با همه تهدیدهایی که رژیم بعد از صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان داد، بار دیگر در روز سه شنبه ۷ تیر به میز مذاکره «غیر مستقیم» با آمریکا برگشت. به نظر می رسد که سفر جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و انتخاب قطر، محلی در خلیج فارس برای مذاکره، کمکی به بازگشت شرمگینانه رژیم به میز مذاکره ای است که به گفته «رهبر» شان قرار بود طولانی نباشد.

بر طبق داده های خبری و کنش و واکنشهای مقامهای آمریکایی، دلیل بازگشت رژیم پس از ۳ ماه بن بست مذاکرات، پس از افزایش تحریمها و صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، پیش بینی بازگشت تحریمهای شورای امنیت و تقویت هر چه بیشتر رابطه اسرائیل با کشورهای عربی و... است. این در شرایطی است که رژیم موفق به برآورده کردن خواسته هایش یعنی لغو تحریمهای دوران ترامپ نشده است.

با تاکید بر این که هر توافقی صورت گیرد به فرموده و تایید خامنه ای است، اساس سیاست رژیم تبدیل تهدیدها به فرصت و ایجاد فضایی برای تنفس و تقویت سیاست مماشات است. از این منظر، هر توافقی هم صورت گیرد، ناپایدار خواهد بود. خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه رژیم روز دوشنبه ۶ تیر بعد از سفر جوزف بورل گفت: «آمریکا وعده داده انتفاع اقتصادی ایران از برجام را تضمین کند.»

در ساختار فاسد حکومت، امکان دستیابی مردم به «انتفاع اقتصادی» با توافق احتمالی وجود ندارد بلکه این «انتفاع» برای صدور ترور و ارتجاع هزینه می شود.

این که خروجی مذاکره مقامهای آمریکایی و اروپایی با پایوران جمهوری اسلامی در قطر که از روز سه شنبه آغاز شده است چه می تواند باشد، تاکنون اطلاعاتی منتشر نشده است. اما بر یک نکته می توان انگشت گذاشت که چشم انداز توافق را پایه ریزی می کند.

این که جامعه بین المللی امکان دستیابی به سلاح هسته ای به رژیم را نخواهد داد، بیش از قبل تقویت شده است. این که اگر توافقی صورت بگیرد رژیم باید از هزینه هایی که برای عبور از خط قرمز توافق برجام در سال ۲۰۱۵ انجام داده چشم پوشی کند.

گفته شکنجه گر، حسین شریعتمداری، مدیر مسئول بنگاه نظری خامنه ای (کیهان) روز دوشنبه ۶ تیر، قابل تامل است. او مذاکره در قطر را یک «تَله» دانسته است؛ «تَله» ای که می تواند حمایت روسیه و چین از رژیم ولایت فقیه را قطع و رژیم را در برابر قطعنامه های پیش روی در شورای امنیت تنها بگذارد. این گفته تاکیدی بر درماندگی رژیم در برابر تنگتر شدن حلقه فشاری است که هزینه زیادی برای غلبه بر آن کرده است.

آخرین بیانیه سران ۷ کشور صنعتی در نشست روز سه شنبه ۷ تیر در آلمان، بار دیگر تاکیدی بر این امر است. در بیانیه این کشورها آمده است: «ما متعهدیم که رژیم ایران هرگز به تسلیحات اتمی دست پیدا نکند. راه حل دیپلماتیک بهترین راه برای محدود کردن برنامه اتمی رژیم ایران است.» همچنین جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا قبل از برگزاری مذاکره در قطر گفته است: «ما مصمم هستیم که تضمین کنیم رژیم ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نمی کند.»

https://t.me/nabard_khalgh

بازگشت به صفحه اول