رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- اگر می خواهید خوشبخت باشید، زندگی را به یک هدف گره بزنید، نه به آدمها و اشیاء .......

آلبرت اینشتین ( ۱۴ مارس ۱۸۷۹ - ۱۸ آوریل ۱۹۵۵) فیزیکدان آلمانی

 

- انسانها نه نادان به دنیا می آیند نه احمق، از آموزش و پرورش نا درست احمق می شوند.

- برتراند راسل ، (۱۸ مه ۱۸۷۲ - ۲ فوریه ۱۹۷۰)، فیلسوف، منطقدان، ریاضید‌ان، مورخ، جامعه شناس و فعال صلح‌ طلب بریتانیایی 

 

شعر

 

بیاد شاملو

کانون نویسندگان ایران در تبعید طی بیانیه ای از "جشنواره باران گل"  که از سوی  کانون نویسندگان ایران در روز دوم مرداد به مناسبت دوازدهمین سالگرد چشم فروبستن احمد شاملو و به نشانۀ سپاس از زندگی پرشور و شعر او، بر آرامگاهش برگزار می شود، خبر داد. در این بیانیه آمده است:"شاملو نشان تاریخ نوین انسان را بر سینه داشت و در اندیشه اش چیزی نبود مگر سخن گفتن به زبان مردم اعماق. تلاش او برای گردآوری فرهنگ مردم، کنکاش در هزارتوی زندۀ زبان بود و انسان را در قامت پیشرونده اش به نمایش می گذاشت."

 

سینما

 

تاثیر اختلافات حوزه هنری و شورای صنفی نمایش بر سینما

هنوز چندی از دعواها و اختلافات پیرامون انحلال خانه سینما نگذشته، سینمای ایران گرفتار اختلاف حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی با شورای صنفی نمایش بر سر اکران فیلمهایی شده که به "ارزشی" و "غیر ارزشی" تقسیم بندی شده است. اصطلاح "ارزشی" معمولا از سوی طرفداران رژیم به محصولات فرهنگی اطلاق می شود که با الگوهای عقیدتی آنها همخوانی دارند. حوزه هنری اعلام کرده که فیلمهایی را که "ارزشی" تشخیص ندهد درسینماهای زیر مجموعه اش نمایش نمی دهد.

کلاه قرمزی و بچه ننه که در چهارمین روز نمایش به فروش ۲۶۱ میلیون تومانی دست پیداکرد یکی از همین فیلمها است که  در سینما آزادی، یکی از مهم ترین سینماهای پایتخت ایران اجازه نمایش پیدا نکرد.

اخبار و گزارشهایی که از درون و برون سینمای ایران منتشر می شود، فیلمهایی که این روزها ساخته می شود، دیده می شود یا نمی شود، دعواها و شاخ شانه کشیدنها، بگیر و ببندها، برخوردهای گاه افراطی و گاه تفریطی و رسانه هایی که تریبون شان را در اختیار تسویه حسابهای شخصی یا جمعی افراد ذی نفع یا بی نفع می گذارند، همگی نشان از این دارند که ایام به کام سینمای ایران نیست.

 

کلینت ایستوود 'علیه' باراک اوباما

کلینت ایستوود هنرپیشه و کارگردان سرشناس هالیوود رسما از میت رامنی، نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حمایت کرد. این خبر سریع به  رسانه های آمریکا راه یافت.

ایستوود ، برنده جایزه اسکار در مراسمی اقدام به جمع کردن پول برای کارزار انتخاباتی آقای رامنی کرد.  در این مراسم بیش از دو میلیون دلار پول به ستاد انتخاباتی رامنی اهدا شد.

آقای ایستوود گفته است، از میت رامنی به این دلیل حمایت می کند که کشورش احتیاج به جهش و تقویت دارد.

 

تحریم جشنواره های سینمایی به تلافی تحریمها

علیرضا سجادپور، مدیر کل "ارزشیابی و نظارت امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی"، می گوید؛ با توجه به این که اتحادیه اروپا ایران ما را در معرض شدیدترین تحریمها قرار داده، ما نیز در این فکر هستیم که حضور فیلمهای ایرانی که گرما بخش جشنواره های آنهاست را در ونیز تحریم کنیم.

این در حالیست که فیلم سینمایی "خانه پدری" ساخته کیانوش عیاری، تنها فیلم ایرانی است که در شصت و نهمین دوره جشنواره فیلم ونیز در بخش جنبی "افقها" پذیرفته شده است. بخشی که امیر نادری، سینماگر ایرانی در آن به عنوان داور حضور دارد.

 

فیلم " قلاده طلا"، تحریف واقعیت با هزینه دولت

جواد شمقدری، معاون سابق سینمایی وزارت ارشاد و رئیس سازمان سینمایی گفته است که نزدیک به یک میلیارد تومان از هزینه ساخت فیلم "قلاده ‌های طلا" از سوی دولت تامین شده است. فیلم "قلاده های طلا" اوایل امسال در سینماهای ایران به نمایش در آمد. این فیلم به علت این ادعا که حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ از سوی آمریکا و بریتانیا هدایت می شده، جنجال زیادی برانگیخت.  بسیاری آن را تحریف واقعیت می دانستند ولی کارگردانش می گفت که هدفش "جلوگیری از تحریف تاریخ" بوده است. شمقدری گفت:"ابوالقاسم طالبی روزی به من گفت:"می‌خواهم فیلمی در خصوص فتنه ۸۸ و ابعاد گسترده آن بسازم. آیا شما حمایت خواهید کرد؟"، گفتم، قطعا! این یکی از سیاستهای ماست. آقای شمقدری می گوید:"باز هم اعلام می‌کنم از هر پروژه سینمایی که فتنه‌ های در مسیر پیشرفت انقلاب اسلامی را افشا می‌کند، حمایت خواهیم کرد."

 

موسیقی

 

صدور حکم زندان برای اعضای گروه "پوسی رایوت" در روسیه

سه زن عضو گروه "پوسی رایوت" که در ماه فوریه با نقاب به چهره  وارد به کلیسای جامع مسکو شده و ترانه ای انتقادی اجرا کردند محکوم به زندان شدند.

صدور این حکم زندان انتقاد گروههای فعال در زمینه حقوق بشر و مقامات آمریکا و اتحادیه اروپا را به دنبال داشت. سازمان عفو بین‌الملل نیز خواهان لغو این حکم شده است.

مقامات کلیسای ارتدوکس روسیه گفته ‌اند که اقدام این سه زن "توهین به مقدسات" بوده است، با این حال خواهان عفو آنها شده‌اند.

قاضی دادگاهی که محاکمه این سه زن در آن جریان داشت، گفت که آنها با انگیزه‌ های مرتبط با "نفرت مذهبی" دست به این اقدام زده‌ اند و "نظم عمومی را به شیوه‌ ای گستاخانه زیر پا گذاشته‌اند". اما اعضا این گروه گفته اند که  اقدامشان نوعی اعتراض به حمایت رهبران کلیسای ارتدوکس روسیه از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور کنونی این کشور بوده است.

 

لغو کنسرت شفیق مرید در افغانستان در پی اعتراض یک آخوند

با اعتراض یک روحانی در هرات، غرب افغانستان، کنسرت شفیق مرید آوازخوان جوان و پرآوازه افغانستان که قرار بود روز سوم عید فطر در شهر هرات برگزار شود، لغو شد. لغو این کنسرت اعتراض گسترده هواداران او را در فضای مجازی به دنبال داشت.

آخوند مجیب الرحمن، برگزاری چنین کنسرتهایی را ترویج فحشا خواند و از مردم خواست به این کنسرت نروند و جلو برگزاری آن را بگیرند. مقامهای محلی در هرات نیز این کنسرت را لغو کردند.

آقای مرید در این باره گفت، برای خود، مردم و به ویژه مردم هرات متاسف است. او گفت مساله تنها خود او نیست بلکه جان هزاران نفر در صورت اجرای کنسرت به خطر می افتد. وی همچنین گفته است که نام کنسرت او "یک تبسم" بود و می خواست لبخندی را به مردم هرات هدیه دهد، می خواست آهنگ الله و اکبر را بخواند، آهنگهای میهنی اش را بخواند و برای کودکان و زنان بخواند.

 

یک ابتکار هنری برای اعتراض

جاستین مانتیسلو و رایان نیوبرو هم دو شهروند آمریکایی هستند که یأس خود از"تغییر" که اوباما قول آن را داده بود با ترانه ای در ویدیوکلیپ منتشر کردند.

این ترانه بر وزن ترانه استرالیائی  بسیار معروف گوتیه، خواننده‌ی استرالیایی، با نام "کسی که روزی او را می شناختم" (Somebody That I use to know) ساخته شده که اشعار آن اعتراض به اوباما  و ابراز نا امیدی از اوست. نام ترانه "اوبامایی که روزی می‌شناختم" است.

در این ترانه آمده است:"من آن قدر خوشبخت بودم که می‌خواستم با این خوشبختی بمیرم"  اما "دیگر این حرفها و وعده و وعید ها ارزش مردن را ندارند."

 

آروارا، ترانه ای برای جانباختگان کشتار در سینمای کلرادو

پس از آن که دوازده نفر در حمله مسلحانه به تماشاگران فیلم بتمن "شوالیه سیاه برمی‌خیزد" در ایالت کلرادو کشته شدند. هانس زیمر، آهنگساز فیلم "شوالیه تاریکی برمی‌خیزد" آهنگ جدیدی به نام آرورا ساخته است که ادای احترامی است به قربانیانی که در سینمایی در کلرادو هدف شلیک گلوله قرار گرفتند. آقای زیمر در صفحه فیس بوک خود نوشته است:"آهنگ جدیدم با نام آرورا، به کسانی تعلق دارد که زندگی‌شان را در این شهر از دست دادند یا در این حادثه صدمه دیدند." شلیک به تماشاگران فیلم بتمن در ایالت کلرادوی آمریکا که توسط فردی به نام جیمز هولمز انجام گرفت، بزرگترین واقعه از نوع خود در تاریخ این کشور اعلام شد.

عرضه این آهنگ هشت و نیم دقیقه‌ ای آغاز شده و از ۱۰ سنت تا دو هزار و پانصد دلار (معادل یک‌هزار و ۵۹۳ پوند) به فروش می‌رسد. کریس لین، نیز درباره این اقدام آهنگساز فیلم بتمن نوشته است:"هانس زیمر با این اقدام نشان داد همان گونه که آهنگساز بزرگی است، انسان بزرگی نیز است."

 

نقاشی

 

بهانه چین برای دستگیری آی وی وی ، هنرمند چینی 

دادگاهی در چین تقاضای آی وی‌وی، هنرمند معترض چینی برای تجدید نظر در محکومیت به پرداخت بیش از دو میلیون دلار جریمه به دلیل تخلف مالیاتی را رد کرده است.

جلسه رسیدگی به درخواست تجدید نظر تحت مراقبت شدید امنیتی در دادگاهی در پکن تشکیل شد و آقای آی اجازه شرکت در این جلسه را نداشت.

مسئولان امور مالیاتی او را به اتهام تخلف مالیاتی به پرداخت ۱۵ میلیون یوان ( معادل دو میلیون و چهارصد هزار دلار) جریمه کرده اند اما آقای وی و حامیانش می گویند که این جریمه انگیزه سیاسی دارد.

این هنرمند چینی که به دلیل انتقادهایش از سیاستهای حکومت چین طی سالهای اخیر بسیار خبرساز بوده، از منتقدان دولت در حوزه حقوق بشر محسوب می شود. او از اوایل ماه آوریل سال گذشته و همزمان با بازداشت تعدادی از فعالان سیاسی و منتقدان حزب حاکم کمونیست چین بازداشت شده بود.

 

تاتر

 

پنجمین دهه نمایش رایگان در سنترال پارک نیویورک

تأتر دلاکورته که در سنترال پارک نیویورک در فضای باز اجرا می شود، این تابستان پنجاه سالگی  فعالیت خود را جشن می گیرد.

جوزف پاپ، تهیه کنندۀ فقید تأتر، در بروکلین نیویورک بزرگ شد و هرگز تماشای کنسرتهای رایگان را طی دوران کودکی اش در پارک سنترال نیویورک فراموش نکرد. در اوان جوانی، مصمم شد آثار شکسپیر را به رایگان برای علاقمندان نیویورکی به ارمغان آورد. اوسکار یوستیس، مدیرهنری تأتر عمومی نیویورک، می گوید:"ایدۀ جوزف پاپ آن بود که دریک نظام دموکراتیک فرهنگ باید در مالکیت همگان باشد؛ صرفنظر از میزان تحصیلات، وضع مالی، یا طبقۀ اقتصادی شان و هر کسی حق دسترسی به بهترینهای فرهنگ آمریکایی راداشته باشد."

دو بازیگر حرفه ای و سرشناس، مریل استریپ و کوین کلاین، کار دورخوانی تأتر رومئو و ژولیت را با گروه بازیگران در این تابستان اجرا می کنند.

کلاین تابستانهای بسیاری را در سنترال پارک نیویورک به نفش آفرینی در آثار شکسپیر، برشت و چخوف پرداخته است. کوین کلاین این اجراها را سحرآمیز و فضای پارک را به هنگام اجرای چنین کارهایی عالی قلمداد می کند و می گوید یکی از مهمترین ویژگیهای مثبت این اجراها، رایگان بودن آن برای مخاطبان است. مریل استریپ که درکنار بازیگرانی چون آل پاچینو، مورگان فریمن، استیو مارتین و دنزل واشینگتن طی این سالها در برخی از این نمایشها ایفای نقش کرده، می گوید این، تجربه ای متفاوت است.طی سالهای اخیر، شماری از نمایشها، ازجمله یکی از آثار برتولت برشت، زیر باران اجرا شده و مردم هم از آن استقبال کرده اند.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق