رویدادهای هنری ماه
لیلا جدیدی
 
سخن روز:
 - "هنوز واژه ای پیدا نکردم که درد هامو اونطور که می خوام بیان کنه! - "وقتی همه خوابیم"
 (بهرام بیضایی، متولد 1317، کارگردان سینما و تیاتر، نمایشنامه و فیلمنامه نویس و پژوهشگر ایرانی)
- "دوره سانسور و جلوگیری از نشر اطلاعات دیگر سرآمده است" (عزت الله ضرغامی، ریس سازمان صدا و سیما ی جمهوری اسلامی با دستگاههای عریض و طویل سانسور، در واکنش به توقف پخش شبکه های تلویزیون جمهوری اسلامی در ماهواره هاتبرد)
 
کتاب
 
"بر دار کردن عاطفه"، کار مهرداد مهرپور محمدی
مهرداد مهرپور محمدی در این کتاب، ماجرای اعدام نوجوانی بیمار به نام عاطفه رجبی سهاله در سال 1383 در شهر نکا در استان مازندران، دلایل واقعی اعدام و تخلفات فراوان در روند دستگیری و محاکمه و اجرای حکم و نیز بازتاب اعدام او را در رسانه ها شرح می دهد.
نویسنده همچنین به سرکوب وحشیانه زنان ایران در دوره حکومت ضدانسانی جمهوری اسلامی، مسایل و مشکلات زنان در جامعه ایران، اعدام گسترده زنان و دختران جوان و نوجوان (کودک) توسط حکومت، جایگاه کودکان در قوانین ضدبشری رژیم، فقر و فحشا در ایران، نقش حکومت جمهوری اسلامی در پدیدآوردن زمینه های تن فروشی و گسترش آن، اداره باندهای فساد و فحشا توسط عوامل حکومت و … پرداخته است.
 پست الکترونیکی: mehrdadmehrpour@yahoo.com
 ناشر: تبرستان www.tabarestan.info
 
"ایران از نگاه تلویزیون فرانسه" به زبان فرانسوی
جمشید گلمکانی، روزنامه ‌نگار و مستندساز، کتاب "ایران از نگاه تلویزیون فرانسه" را بر اساس رساله دکترایش از دانشگاه "سوربن" در دپارتمان سینما و تلویزیون نوشته است. او تصویری را که تلویزیون فرانسه از سال 1979 تا 2010 درباره ایران نشان داده، تحلیل کرده است.
گلمکانی به سه محور عمده پرداخته: نشان دادن تصویر شوک‌آور از مردمی مسلمان افراطی، ساختار سردستی و نبود تحقیق برنامه‌سازان تلویزیون فرانسه و در پایان، نگاه برتری انگارانه ای که شهروند فرانسوی به مردم ایران - شبیه کشورهای مستعمره سابق مسلمان فرانسه - دارد.
 
شصت و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب فرانکفورت
در این نمایشگاه بیش از ۱۱۰ کشور با ۷۳۰۰ غرفه شرکت دارند، بیش از ۳۲۰۰ برنامه‌ فرهنگی برگزار می‌شود و ۱۰۰۰ نویسنده به معرفی کتابهای خود می‌پردازند.
یکی از محورهای اصلی نمایشگاه امسال، آینده‌ کتاب کودکان و نوجوانان و نیز رشد روزافزون کتابهای الکترونیکی است که آن را به رقیبی برای کتابهای چاپی تبدیل کرده است. پیش بینی می شود حدود سیصدهزار نفر از این نمایشگاه دیدن کنند. نمایشگاه کتاب فرانکفورت که بزرگ‌ترین و مهم‌ترین نمایشگاه کتاب جهان به شمار می رود، از سنتی ۵۰۰ ساله برخوردار است. تا قرن هفدهم میلادی، فرانکفورت هسته‌ مرکزی نمایشگاه کتاب در اروپا بود.
 
موین، نویسنده چینی، نوبل ادبیات را برد
آکادمی نوبل در سوئد، "موین"، نویسنده چینی را به عنوان برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۲ معرفی کرد. کمیته ادبی آکادمی نوبل این جایزه را به خاطر ویژگی "رئالیسم وهمی" آثار "موین" به او اهدا کرده است. جایزه نوبل ادبی ۸ میلیون کرون، معادل یک میلیون و دویست هزار دلار است.
"موین" یکی از نویسندگان مدرن چین است که در زادگاهش برای انتشار آثارش با ممنوعیت روبه رو می‌شود. جهان غرب وی را با دو رمانش که فیلم "ذرت سرخ" با اقتباس از یکی از آنها ساخته شد، می شناسند. فیلم "ذرت سرخ" را "ژانگ ییمو" ساخته است. "موین" نام مستعار "گوان مویه" است به زبان چینی به معنی "حرف نزن" می باشد.
"موین" دهها داستان کوتاه و بلند به زبان چینی نوشته است. "بارش باران بر روی شب بهاری"، "جمهوری شراب" و "زندگی و مرگ مرا خسته کرده اند" از جمله داستانهای او هستند.
 آثار او از پیشینه روستایی اش و افسانه های محلی که در کودکی برایش روایت شده می آیند و درباره زندگی در مناطق روستایی، درباره مردمی که برای زنده ماندن تلاش می کنند، می باشند
 
موسیقی
 
هشدار عفو بین الملل به "شکیرا" و "ریحانا"
سازمان عفو بین الملل مستقر در لندن ضمن اشاره به نقض حقوق بشر در جمهوری آذربایجان، به دو خواننده پاپ آمریکایی، "شکیرا" و ریحانه" نسبت به برگزاری کنسرت در ماه جاری در جمهوری آذربایجان هشدار داد.
این سازمان با ارسال نامه ای به این هنرمندان درباره سرکوب فعالان سیاسی، دستگیری و تعقیب روزنامه نگاران و وبلاگ نویسها اطلاع رسانی کرده و گفته است:"با اجرای چنین برنامه هایی، برگزارکنندگان این برنامه ها در واقع پشتیبان نقض حقوق و سرکوب آزادیهای بیان معرفی خواهند شد."
عفو بین الملل بر این باور است که دولت آذربایجان باید به تمامی هنرمندان، روزنامه نگاران، فعالان سیاسی، و شهروندان عادی اجازه دهد تا آزادانه و بدون ترس از اقدامات تلافی جویانه ابراز نظر کنند.
 
"دیگر نیازی به مجوز برای انتشار موسیقی ایرانی نیست"
حسین علیزاده، آهنگساز و نوازنده تار که پیش از این نامزد جایزه "گرمی" در بخش "موسیقی جهان" شده، می گوید:"موسیقی ایرانی جایگاه خود را در دنیا و ایران به خوبی شناخته و فکر می‌کنم دیگر نیازی به مجوز ارشاد برای انتشار این نوع موسیقی نباشد."
وی می افزاید:"این همه سال صدور مجوز تاثیر مثبت بر روند بهبود آثار داشته یا این خود هنرمندان بودند که با همه مشکلات ساختند و موسیقی ایران را به دنیا معرفی کردند؟"
در سالهای اخیر اعتراض هنرمندان عرصه موسیقی از روند اعطای مجوز آلبوم و کنسرت از سوی وزارت ارشاد افزایش یافته است.
آقای علیزاده دو هفته پیش در سالن "باربیکن" لندن همراه با "جیوان گاسپاریان" به اجرای کنسرت پرداخت.
 
موزه
 
موزه ملی بوسنی و هرزگوین تعطیل شد
 موزه ملی جمهوری بوسنی و هرزگوین در "ساریوو" به دلیل کمبود منابع مالی، پس از ۱۲۴سال فعالیت، درهایش را برای همیشه به روی بازدیدکنندگان بست.
در این موزه که در قرن نوزدهم بنا نهاده شده است، آثار تاریخی با ارزشی از منطقه بالکان و به ویژه چند جلد کتاب خطی منحصر به فرد نگهداری می شود. این موزه حتی در زمان جنگهای داخلی یوگسلاوی در سالهای ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ به کار خود ادامه می‌داد.
کارکنان این موزه حدود یک سال است که حقوقی از دولت دریافت نکرده اند و تنها از راه فروش بلیط به گردشگران، درهای این محل را باز نگاه داشته بودند.
 صدها تن از دانشجویان دانشگاه "سارایوو" در اعتراض به تعطیلی این موزه در مقابل آن تجمع کردند.
از زمان پایان جنگهای داخلی در یوگسلاوی سابق و به رسمیت شناخته شدن رسمی جمهوری بوسنی و هرزگوین از سوی جامعه جهانی، وزارتخانه یا نهادی دولتی وجود ندارد که مسوول رسیدگی به امور فرهنگی جامعه متکثر و چندقومی این کشور منطقه بالکان باشد.
 
تیاتر
 
مریل استریپ یک میلیون دلار به تیاتر نیویورک اعطا کرد
"مریل استریپ"، بازیگر سرشناس و برنده چندین جایزه اسکار به پاس قدردانی از "جوزف پپ"، بنیانگذار تیاتر نیویورک ‌و به یاد "نورا افران"، یکی از حامیان اصلی و اعضای هیات مدیره این تیاتر، یک میلیون دلار به این مرکز هنری هدیه کرد.
رابطه "مریل استریپ" و تیاتر نیویورک به 35 سال قبل بازمی‌گردد، زمانی که "استریپ" برای اولین ‌بار به روی صحنه رفت. وی در ماه ژوئن سال جاری نیز در جشن پنجاهمین سالگرد تیاتر نیویورک در نمایش "رومئو و ژولیت" ایفای نقش کرد.
 
 40سالن تیاتر در اصفهان متروکه است
 محمود شالویی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان گفت، از ۴۰ سالن برای اجرای تیاتر در اصفهان در حال حاضر فقط از ۶ سالن استفاده می‌شود و بقیه آنها متروکه هستند.
متولی سانسور و مسوول ترویج فرهنگ دولتی در استان اصفهان ابراز داشت:"به دنبال پاسخ این پرسش هستم که چرا از تیاترهای اصفهانی که برخی بسیار ارزشمند هستند و حرفی برای گفتن دارند، استقبال نمی‌شود."
 
سیزدهمین جشنواره تئاتر و هنرهای نمایشی ایران در تبعید (گوهر مراد)
سیزدهمین جشنواره تئاتر و هنرهای نمایشی ایران در تبعید (گوهر مراد( به یاد زنان و مردان آزادیخواه جهان و با هدف معرفی هنرمندان مهاجر یا تبعیدی از ملیتهای مختلف، از 28 سپتامبر تا 14اکتبر در سه بخش در پاریس برگزار شد.
 
سینما
 
بزرگداشت فاطمه معتمدآریا در جشنواره بین المللی فیلم زنان در مراکش
امسال ششمین سال جشنواره بین المللی فیلم زنان با حضور بسیاری از چهره های برجسته زن سینمای جهان و با ستایش ویژه از فاطمه معتمدآریا، بازیگر سینمای ایران در شهر "صاله" مراکش برگزار شد.
"اورونا واسادو"، چهره نامدار سینمای هند که رییس این دوره از هیات داوران جشنواره بود، در مراسم اختتامیه هنگام اعطای جایزه ویژه به فاطمه معتمدآریا اظهار داشت:"برای من یک افتخار است که به یک بازیگر بی نظیر زن سینما و یک فعال اجتماعی و سخت کوش و کسی که همواره مدافع حقوق زنان و کودکان بوده است، این جایزه را اعطا می کنم. برای این بازیگر سینما و تمام زنان بازیگر سینمای ایران روزهای درخشانی را آرزو می کنم".
فاطمه معتمدآریا پس از دریافت جایزه ویژه جشنواره گفت:"امشب برای من شب خاصی است و با تمام دفعات متفاوت است، برای اینکه زنان به هر دلیلی کار کردن برایشان غیرممکن و سخت شده است و بیش از هر زمان احساس رنج دارم."
فاطمه معتمدآریا امسال یکی از اعضای هیات داوران این دوره از جشنواره بین المللی بود.
(بخشی از گزارش "فرهنگسرای پویا ("
 
آغاز فیلمبرداری "رقص بیابان"
فیلمبرداری یک فیلم سینمایی بریتانیایی به نام "رقاص بیابان" درباره یک رقصنده ایرانی و ممنوعیت رقص در ایران به زودی آغاز می شود.
"اکرم خان"، طراح رقص و رقاص برجسته بریتانیایی که جزو مشهورترین چهره های رقص معاصر است، طراحی رقص این فیلم را برعهده دارد و "فریدا پینتو"، بازیگر فیلم "میلیونر زاغه نشین" از جمله بازیگران آن است.
این فیلم، داستان واقعی زندگی رقصنده جوانی به نام افشین غفاریان را روایت می کند که با وجود ممنوعیت رقص در ایران، به این هنر روی می آورد.
 
حاشیه نشینها، برنامه ویژه جشنواره بین‌المللی تبعید- سوئد
 برنامه ویژه جشنواره بین‌المللی تبعید در روزهای سه شنبه ۹اکتبر و پنجشنبه ۱۱اکتبر در "یوتوبوری"، سوئد، برگزار گردید.
در این جشنوار، فیلمهای "با ما مثل حیوان رفتار نکنید" و "زمانی که سقوط می کنیم"، درباره زندگی‌ جوانان خارجی‌ مناطق حاشیه نشین به نمایش درآمد.
 
شصتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم سن سباستین اسپانیا
شصتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم سن سباستین اسپانیا با نمایش فیلم "ربیتراژ" ساخته "نیکلاس جارکی" آغاز شد.
"ریچارد گیر" و "سوزان ساراندون"، بازیگران فیلم "آربیتراژ" به همراه تعداد دیگری از ستارگان سینما و فیلمسازان سرشناس بین‌المللی در مراسم افتتاحیه این جشنواره حضور داشتند. این دو بازیگر قبلا جایزه "دونوستیا" (جایزه یک عمر دستاورد سینمایی) جشنواره سن سباستین را دریافت کرده‌اند.
ستارگانی چون "ایزابل هوپر"، "کاترین دونووو"، "بن افلک" و "پنه لوپه کروز" از مهمانان دیگر این جشنواره خواهند بود. افزون بر این ستارگان سرشناس، "الیور استون"، "جان تروالتا"، "تامی لی جونز" و "یوان مک گرگور" در این جشنواره شرکت خواهند کرد. امسال "داستین هافمن" جایزه یک عمر دستاورد سینمایی شصتمین جشنواره فیلم سن سباستین را دریافت خواهد کرد.
 
شعر
 
ورزقان، شعر تازه ای از سید علی صالحی
سید علی‌صالحی، در واکنش به بی‌سامان‌ ماندن و وضعیت زلزله‌زدگان آذربایجان که باوجود وعده‌های مسوولان، پس از گذشت نزدیک به سه ماه هنوز چادر نشین و بی سرپناه هستند، شعر تازه‌ای سروده است به نام "ورزقان":
 
اینجا هنوز هم
آدمی
از هیابانگِ بی‌ هوده‌ ی باد می‌ترسد،
از تکلم بی ‌دلیلِ باران می ‌ترسد،
از باور مرددِ آسمان به برف می ‌ترسد.
ما می‌ ترسیم
ما سردمان است
خسته ‌ایم، یخ زده، بی‌ خواب،
بی‌ خواب هوهوی این همه زمْهَریر!
و این خیمه که باد...
فانوسش را شکسته،
باران
بوریای‌اش را ربوده،
برف
لکنت لرزانش را
کفن کرده است.
اینجا
ما می ‌ترسیم
ما سردمان است
ما کارد به استخوان مان رسیده است.
 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق