بار بحران کنونی  بر شانه های کارگران و مزدبگیران

 

زینت میرهاشمی

 

 

سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی و تبدیل پول ملی به کاغذی بی ارزش، تاثیرات مخرب خود را بر زندگی کارگران و مزدبگیران به ویژه شمار زیادی که حداقل حقوق دریافت می کنند، گذاشته است.

حقوق کارگران و مزدبگیران فقط طی چند هفته به میزان کاهش ارزش ریال، سقوط کرد. از آن جایی که پایه دستمزد تعیین شده برای سال 1391، با نرخ تورم موجود و سبد هزینه زندگی کارگران همخوانی نداشته، در اثر سقوط ارزش ریال به مبلغ ناچیزی تبدیل شده  است. حقوق پایه ای که در ابتدای سال 1391 معادل یک سوم خط فقر بود در طی سال 91 با بحران ارز و وضعیت نابسامان اقتصادی، به زیر خط فقر شدید تبدیل شد.

 پایین بودن دستمزد و عدم کَفاف آن برای تامین حداقلهای زندگی و عدم پرداخت به هنگام آن، از مشکلات عمومی کارکران و مزد بگیران است.

 

بحران ارزی نتیجه موجودیت رژیم است

وضعیت نابسامان اقتصادی که خود را در بحران ارزی برجسته کرد، موضوعی غیر قابل پیش بینی نبود. تسلط مناسبات مبتنی بر رانت به سود پاسداران و اجزای هِرَم قدرت، پیش بردن سیاستهای نئولیبرالیستی تحت یک سیستم سیاسی استبدادی، اجرای اوامر صندوق جهانی پول، خدمت به تجارت آزاد و حذف یارانه ها از جمله عواملی هستند که همزمان با عدم بازگشت کامل پول نفت خام به خزانه دولت، به حاد شدن بحران ارزی یاری رسانده است.

بحران ارزی در شرایطی پیش آمده که طی 8 سال اخیر، رژیم بیشترین درآمد از طریق فروش نفت خام و محصولات نفتی داشته است. برخی از کارشناسان رژیم درآمد 8 ساله را یک درآمد افسانه ای نامیده اند. سقوط ارزش پول ملی روندی طولانی داشته و نمی توان آن را به هفته های اخیر خلاصه کرد. افزایش سرسام آور نقدینگی و رشد افسار گسیخته حجم واردات، تولیدات داخلی را به نابودی کشاند. بنا بر داده های آماری تنها 30 درصد از صنایع تولیدی ایران مشغول به فعالیت هستند. بر اثر چپاولگری و دلالی، اقتصاد ایران به واردات متکی شد. حکومت ایران یکی از فاسدترین حکومتها در جهان شناخته شده است. دولت با چند نرخی کردن ارز و برداشتن ارز دولتی بر بسیاری از داروها و طبقاتی کردن نیازهای مردم، بار بحران کنونی را بر شانه های کارگران و مزدبگیران گذاشت. سفره کارکران و مزدبگیران با توجه به بحران ارز و کاهش ارزش ریال خالی تر از هر زمان است.

دادستانی رژیم در تهران روز پنجشنبه 13 مهر اعلام کرد که 16 نفر را در رابطه با بحران ارز دستگیر کرده اند. این کارگزار رژیم دستگیر شدگان را اخلال گران بازار ارز نامید. از طرفی دیگر روزنامه کیهان وابسته به ولی فقیه، از شناسایی انبارهای کالا و امکان حمله حزب اللهیها به این انبارها نوشته است. قلم زن کیهان شریعتمداری سرمایه دارانی که شرایط فعلی را ایجاد کرده اند «مفسد فی الارض» نامیده که شایسته اعدام هستند. البته همگان می دانند که اگر قرار باشد این حرف عملی شود در گام اول ولی فقیه است که باید مجازات شود.

این را همگان می دانند و مردم به خشم آمده تهران نیز در روز چهارشنبه 12 مهر با شعارهای خود عاملان اصلی وضعیت فلاکتبار خود را نشانه گرفتند.

 

سودهای کلان از تقاوت نرخ ارز به جیب چه کسانی می رود

بحران ارزی که انعکاسی از وضعیت فاجعه بار اقتصادی است، به شکاف بین پایوران رژیم دامن زده است. هراس از شورش مردم به ویژه بعد از تعطیلی بازار و حرکت بازاریان و بخشی از اصناف، باعث شده که جناحهای مختلف رژیم هر کدام دیگری را مسئول وضعیت فاجعه بار کنونی بخوانند. بر همین منظر شرایط فعلی به جنگ در هرم قدرت برای رهایی از بحران و ادامه عمر رژیم دامن زده است.

 

این که در شرایط کنونی با توجه به درآمد بالای دولت احمدی نژاد طی 8 سال از فروش نفت خام، وضعیت عرضه و تقاضای ارز چنان آشفته شده که ارزش ریال در عرض یک شبانه روز چندین بار سقوط می کند، بار دیگر سرنوشت ارزهای حاصل از فروش نفت خام، عدم واریز آن به خزانه دولت، اختلاس، دزدی، رانت خواری باندهای مافیای و برادران قاچاقچی برملا می شود. بازیگران قدرت تا جایی که به کل نظام ضربه وارد نکند همدیگر را تهدید به لو دادن دزدیها می کنند. فقط به چند نمونه از این دزدیها اشاره می کنم. نمونه هایی که نشان می دهد چگونه دولت با پایین نگاهداشتن ارز و قیمت کاذب ریال، سود سرشاری به جیب زده است. سودی که طی این مدت جیب همه حکومتیان، آقازداده ها، وابستگان حکومتی و رانت خواران را پر کرده و امروزه بحران ارزی را به وجود آورده است. می توان محاسبه کرد که چه سود هنگفتی از واردات با ارز ارزان و فروش آن با محاسبه ارز آزاد، تصیب این قشر انگلی جامعه می شود.

 

خبرگزاری حکومتی فارس در 20 مهر 1391 از قول زهره طبیب زاده نوری نماینده مجلس می نویسد «بر اساس آمار گمرکات، در 5 ماهه نخست امسال، 265 میلیون دلار ارز مرجع برای واردات ماشینهای لوکس مصرف شده است.»

 

بر اساس گزارش روزنامه جمهوری اسلامی، شنبه 16 مهر، «طی 5 ماهه ابتدای سال جاری 15700 خودروی خارجی به ارزش 341 میلیون دلار به کشور وارد شد که 78 درصد آن با ارز دولتی بود. همچنین 50 میلیارد دلار ثبت سفارش واردات نیز در گمرک به ثبت رسیده است.»

بر اساس همین گزارش «تعداد خوروهای وارداتی به کشور در کل سال 1390 به میزان 40 هزار دستگاه بود که ارزش آن 830 میلیون دلار بوده و 86 درصد از آن نیز از ارز دولتی برای انجام واردات خودرو به داخل کشور استفاده شده است.» از سویی دیگر وزارت صنایع و معادن در شهریور ماه اعلام کرد که تولید خودرو 66 درصد گاهش پیدا کرده است. بر اساس داده های آمار تولید خورو در سال 1391 به طور بی سابقه ای کاهش یافته است. احمد نعمت بخش دبیر انجمن تولید خودروسازان در گفتگو با ایسنا 29 اردیبهشت 1391 گفت:«فروردین امسال برای نخستین بار در تاریخ صنعت خودرو کشور در دو دهه اخیر شاهد کاهش شدید تولید محصولات بودیم.»

 

از سویی دیگر عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان از آمار دولتی مبتنی بر کاهش 36 درصدی تولید خود رو در ایران صحبت می کند و می افزاید که آمار غیر رسمی کاهش تولید خودرو را 50 درصد برآورد می کنند. وی می گوید که خطر بیکاری برای 700 هزار نفر از شاغلان صنعت خودرو در انتظار است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس رژیم روز یکشنبه 23 مهر در گفتگو با خبرگزاری حکومتی فارس می گوید:«در چهار ماه و نیم اول سال 17 تا 25 میلیارد دلار ارز به نرخ مرجع در اختیار کسانی قرار گرفت که رانت اقتصادی حدود 20 هزار میلیارد تومانی برایشان ایجاد شد.» از طرف مجلس نشینان «تکلیف مازاد درآمد دولت از محل مابه التفاوت فروش ارز مرجع به نرخ آزاد» مورد سوال است. به گفته عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، این مابه التفاوت 20 هزار میلیارد تومان است.

نادر قاضی پور، نماینده مجلس از ارومیه در گفتگو با خبرگزاری حکومتی مهر اعلام کرد که در 4 ماه و نیم نخست سال 1391 یک رانت 20 هزار میلیاردی از محل اختصاص 17 تا 25 میلیارد دلار ارز به نرخ مرجع، در اختیار مفسدان اقتصادی قرار گرفته است.

 

موضوع رانت 20 هزار میلیاردی با غر و لند مجلس نشینان به جایی نرسید و وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت:«بر اساس اولویتهای تعریف شده به گروههای اقلام اساسی و دارو ارز مرجع برای واردات داده شده، اما متاسفانه برخی وارد کنندگان از این رانت سوء استفاده کرده و کالا را با دلار سه هراز تومانی به مردم فروخته اند.» البته بر همگان روشن است که در حکومت استبدادی چه کسانی و با  چه ابزاری می توانند چنین کارهایی انجام دهند.

اختلاس 400 میلیارد تومانی در پتروشیمی ایلام، واگذاری هتلهای هما با ارزش 645 میلیارد تومان در اختیار دژخیم مرتضوی، در راس سازمان تامین اجتماعی هم بخشی از خبرهای حراج ثروت مردمی در دست کارگزاران رژیم است.

 

تشدید فقر و گرسنگی

رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی اعلام کرد که بیش از 3 میلیون و 750 هزار تن در ایران از گرسنگی رنح می برند.

رئیس انجمن صنفی کارگران کوره پزخانه های ورامین از بیکاری 2500 کارکر کوره پزخانه در ورامین خبر داده است. وی می گوید از 40 واحد کوره پزخانه های شهرستان ورامین فقط 10 کوره باقی مانده و به همین دلیل تعداد کارکران به 500 نفر رسیده است.

سیاستهای اقتصادی رژیم بر رندگی مردم به طور عام و بر زندگی کارگران و مزدبگیران به طور خاص تاثیرات فاجعه باری می گذارد. بر همین منظر رژیم از اعتراضهای گسترده کارکران و مزدبگیران هراس داشته و فشار بر فعالان گارگری را افزایش داده است.

اتحاد، همبستگی و تشکلهای مستقل کارگری راهبرنده مبارزات کارگران و مزدبگیران در برابر استثمار و چپاول است. بحران ارزی و صعود قیمتها بر زندگی اکثریت مردم ایران اثرات فاجعه باری گذاشته است. راهبردهای حکومتی و کسانی که بند نافشان به حکومت بسته شده است ره به جایی نخواهد برد. تنها اقدام مشترک و مبارزه متحد کارگران و مزدبگیران است که می تواند بار بحران بر دوش نیروهای کار را کاهش دهد. در ماه گذشته کارگران و مزدبگیران حرکتهای اعتراضی بسیار انجام دادند که نمونه برجسته آن تجمع اعتراضی ۶۰۰ کارگر کارخانه‌ های صنايع فلزی در مقابل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق