رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

سخن روز:
- شاد ماندن به هنگامی كه انسان درگیرودار كارهای ملال آور و پرمسوولیت است، هنر كوچكی نیست (فریدریش ویلهلم نیچه (۱۵ اکتبر 1844 -۲۵ اوت 1900)، فیلسوف آلمانی)
- اگر کسی ترا آنطور که می خواهی دوست ندارد، به این معنا نیست که تو را با تمام وجودش دوست ندارد (گابریل خوزه گارسیا مارکز، نویسنده، روزنامه‌نگار، ناشر و فعال سیاسی کلمبیایی)

موسیقی

توقیف روزنامه محلی "وارش" مازندران
معرفی عماد رام، خواننده فقید به ‌عنوان یکی از مشاهیر مازندران سبب توقیف روزنامه "وارش" که ۱۵ هزار تیراژ در استانهای مازندران، گلستان و گیلان دارد، گردید. در معرفی این ‌خواننده، "وارش" از جمله نوشته بود:"در سال ۱۳۵۷ هنگامی که جمهوری اسلامی می‌رفت مستقر شود، امام خمینی (هنگام بازگشت به میهن) در جواب خبرنگاری که از او پرسیده بود چه احساسی دارد، جواب داد "هیچ". عماد گفته بود: با هیچ نمی‌توان ایران را ساخت و به ایران و ایرانی خدمت کرد."
چاپ این اظهارنظر خواننده‌ای که ۹ سال پیش درگذشته است، علت توقیف روزنامه "وارش" اعلام شده است. بنا ‌به‌ نظر دادستانی، عماد رام به آیت‌الله خمینی توهین‌ کرده است.
"وارش" تا مدتی پیش به ‌صورت هفته‌نامه منتشر می‌شد، اما بعدا با مجوز هیات نظارت مطبوعات پس از "بشیر مازندران" به دومین روزنامه محلی مازندران تبدیل شد و تیراژ روزانه آن به ۱۵ هزار نسخه رسید

"گنگنم استایل" اولین ویدیویی با یک میلیارد بازدید
این موزیک ویدیوی کره‌ای که در ماه ژوییه سال جاری منتشر شد، موجب معروفیت جهانی خواننده آن یعنی "سای" شد. کمپانی گوگل که مالک "یوتیوب" است، می‌گوید که این موزیک ویدیو به طور متوسط هفت تا ده میلیون بار در روز توسط کاربران اینترنت دیده شده است. رکورد دار قبلی، "جاستین بیبر"، خواننده کانادایی بود.
نام این موزیک ویدیو از محله ‌ای در حاشیه شهر سئول، پایتخت کره جنوبی، برگرفته شده است و در آن چهره اصلی با افراد مختلف در مکانهای گوناگون و در وضعیتهای متنوع می ‌رقصند.
نسخه‌ های متعددی از "گنگنم استایل" نیز کپی ‌برداری شده که در آنها چهره ‌های شناخته‌ شده دنیا ایفای نقش می ‌کنند. ازجمله، دانشجویان دانشگاه معتبر "ام‌آی‌تی" در شهر بوستون آمریکا، نسخه ‌ای مشابه از "گنگنم استایل" ساخته ‌اند که در آن نوآم چامسکی، پروفسور سرشناس آمریکایی هم حضور دارد. در نسخه‌ های دیگر، باراک اوباما و بان کی‌ مون هم دیده می ‌شوند. همین کپی ‌برداریها از عوامل موفقیت این موزیک ویدیو بوده است.

کتاب

هراس رژیم از مراسم خاکسپاری جاهد جهانشاهی
مراسم تشییع پیکر زنده‌یاد جاهد جهانشاهی با وجود حضور جمع قابل توجهی از نویسندگان و شاعران در مقابل خانه هنرمندان لغو و اعلام شد که پیکر وی اجازه خاکسپاری در قطعه هنرمندان را ندارد.
از آنجا که پیش از این اعلام شده بود که مراسم تشییع از خانه هنرمندان انجام می‌گیرد، عده زیادی از اهالی ادبیات به این محل آمده بودند ولی پس از دقایقی به طور رسمی از سوی خانه هنرمندان اعلام شد که مراسم تشییع از خانه هنرمندان صورت نمی گیرد.
حاضران در این مراسم که در محل خانه هنرمندان بودند، با اتوبوسهای تدارک دیده شده توسط خانواده جهانشاهی به سمت بهشت زهرا حرکت کردند تا مراسم تشییع این مترجم را در آنجا برگزار کنند.
جاهد جهانشاهی در حین کوهنوردی در ارتفاعات درکه تهران بر اثر ایست قلبی درگذشته بود.

اعتراض به آکادمی نوبل
آکادمی نوبل به خاطر اعطای جایزه‌ی نوبل ادبیات سال ۲۰۱۲ به "مو یان" نویسنده‌ چینی، مورد اعتراض و انتقاد قرار گرفت.
ابتدا "آی وی‌ وی"، هنرمند و فعال سیاسی چینی، تصمیم آکادمی نوبل را "غیرقابل تحمل" خوانده و گفته بود:"از نظر من مو یان به رژیم چین وفادار است و نمایندگی ‌اش می‌ کند."

وی پرسیده بود، "آیا می‌توان چنین جایزه‌ ای را به نویسنده ‌ای داد که از مبارزه‌ سیاسی در چین دوری می ‌گزیند؟"
مو یان، عضو حزب کمونیست و دبیر کانون نویسندگان چین، یکی از سازمانهای جانبی حزب کمونیست چین است. پس از آن، "هرتا مولر"، برنده‌ جایزه‌ نوبل ادبیات سال ۲۰۰۹ که سالها تحت تعقیب و آزار رژیم وابسته به شوروی رومانی بود، به شدت از تصمیم کمیته‌ جایزه‌ نوبل ادبیات سال ۲۰۱۲ مبنی بر اعطای این جایزه به نویسنده‌ مزبور انتقاد کرد و آن را "فاجعه" خواند. خانم مولر گفت پس از شنیدن خبر برنده شدن یان نزدیک بود به گریه بیافتد. وی تاکید کرد:"مویان سانسور را تحسین کرده و این به غایت شرم‌ آور است. اعطای این جایزه به یان سیلی به صورت تمام کسانی است که برای دمکراسی و حقوق بشر فعالیت می‌ کنند. یان مقامی نزدیک به یک وزیر دارد."

نامه فریبرز رییس دانا از زندان اوین به مناسبت روز مبارزه با سانسور
فریبرز رییس دانا در نامه ای خطاب به "کانون نویسندگان ایران و همه ی روشنفکران آگاه و متعهد به برابری و آزادی"، روز سیزدهم آذرماه، روز مبارزه با سانسور را تبریک گفت. در بخشهایی از نامه وی آمده است:

"حرامی ام بخوانید اما
گلایل هایتان را بردارید
و به ناگفته ها سوگند
و به عاطفه ها
حرامی ام هم که بخوانید
به قاعده ی قبله ی هیچ کدام تان نمی خوابم
درود بر شما. خسته نباشید. یاد و نام آسمان آسای شهیدان آزادی و اندیشه و بیان و قلم، مختاری و پوینده گرامی باد. آنها نه اولین قربانیان قتلهای سیاسی و دگر اندیشی کشور بودند و نه تا آن زمان که خود کامگی و سلطه گران بر تقدیر انسان سایه ی شوم انداخته است، آخرین آن خواهند بود.
روز سیزدهم آذرماه، روز مبارزه با سانسور را به شما تبریک می گویم. مدتهاست به این یقین رسیده ام و حالا بر آن پا می فشارم که اگر مقاومت و تلاش انسان دوستانه و آزادیخواهانه ی همه ی روشنفکران متعهد، آزادی خواه و عدالت جویان ایران، هر چند هم نه چندان پرشمار، نبود، نه راز قتلها افشا می شد نه جامعه به ارزش کوشش و مبارزه و ستیر جان باختگان برای آزادی اندیشه و بیان پی می برد."
عضو زندانی کانون نویسندگان ادامه داده: "نوزدهم آذر هم روز حقوق بشر است. شما از گرامی ترین مبارزان راه حقوق بشرید، به ویژه آن که فقط بر میثاقهای پیشین پا نمی فشارید که آن هم زیر پای قدرتمداران زورگو له می شود، بلکه به گامها و بالهای بلند آرزوها و همبستگیهای بشری و آزادی ژرف و گسترده می اندیشید. از این ناشادم که در آذرماه این سال در جمع و مراسم گرامیداشت شما نیستم. اما از این خوشنودم که باز هم معلوم شده است جز با آرمان رهایی اساسی انسان و متحقق کردن آن با همدلی، هم اندیشی، همزبانی و همگامی نیروهای موثر و معتقد خودمان هر چند همچنان در متن همین کانون و همین تلاش اجتماعی جاری باشد، نمی توانیم ناشرم سارانه زندگی کنیم. از این که به هر حال در هر کجا که باشم با شما هستم سرفرازم."


سینما

"این یک فیلم نیست" در فهرست نامزدهای اسکار
فیلم مستند "این یک فیلم نیست"، ساخته مشترک جعفر پناهی و مجتبی میرطهماسب، در میان پانزده فیلم مستندی قرار گرفته که به مرحله اولیه اسکار راه یافته اند.
در "این یک فیلم نیست" که دو سال از ساخت آن می گذرد، جعفر پناهی و مجتبی میرطهماسب، یک روز از زندگی روزمره آقای پناهی (روز چهارشنبه سوری) را در آپارتمان او به تصویر کشیده اند.
فیلم مستند "متاسف هرگز" که درباره "آی وی وی"، هنرمند و فعال سیاسی چینی است، نیز در فهرست اولیه نامزدهای اسکار مستند سال ۲۰۱۳ قرار دارد.

اعتراض سناتورهای آمریکایی به فیلم "سی دقیقه بعد از نیمه شب"
سه سناتور آمریکایی در نامه ای به شرکت "سونی پیکچرز انترتینمنت"، تولید کننده فیلم "۳۰ دقیقه بعد از نیمه شب" که تعقیب و قتل اسامه بن لادن، رهبر شبکه القاعده را به تصویر کشیده، اعتراض کرده اند و گفته اند، این فیلم این تصور غلط را به وجود می آورد که شکنجه به گرفتن اطلاعاتی منجر شد که یافتن و قتل بن لادن را به دنبال داشت.
فیلم مزبور که از روز ۱۱ ژانویه در سینماهای آمریکا اکران خواهد شد، با صحنه های شکنجه شروع می شود و این صحنه ها برای حدود ۴۵ دقیقه ادامه می یابد. منتقدان می گویند، این فیلم برنده جایزه اسکار خواهد شد. "کاترین بیگلو"، کارگردان، و "مارک بوآل"، فیلمنامه نویس این فیلم هستند.

فیلم "بچه های نیمه شب" بر اساس رمان سلمان رشدی در هند بدون سانسور
فیلم "بچه های نیمه شب" که بر اساس رمان "بچه های نیمه شب" (Midnight Children)، نوشته سلمان رشدی ساخته شده، قرار است در سال آینده میلادی بدون سانسور در هند اکران شود. در رمانی که این فیلم بر اساس آن ساخته شده، ایندیرا گاندی، نخست وزیر سابق هند، مورد انتقاد قرار گرفته است.
"بچه های نیمه شب" در ماه سپتامبر امسال در جشنواره فیلم تورنتو در کانادا به نمایش در آمد.
"دیپا مهتا"، سازنده فیلم و سلمان رشدی، هر دو، چهره های جنجال برانگیزی به شمار می روند.
کتاب "آیات شیطانی" سلمان رشدی که در سال ۱۹۸۸ منتشر شد، همچنان در هند توقیف است.
همچنین، برخی گروه های هندو اجازه فیلمبرداری فیلم "آب" را در شهر بنارس به دیپا مهتا ندادند. خانم مهتا بعدا فیلم خود را در سریلانکا، همان کشوری که در آن "بچه های نیمه شب" را ساخت، فیلمبرداری کرد.

فیلم"زباله در باغ عدن"، مستندی در باره نجات محیط زیست در ترکیه
"فاتح آکین"، کارگردان ترک‌تبار آلمانی، در تازه‌ترین فیلم خود با عنوان "زباله در باغ عدن"، دولت ترکیه و سیاستهای مغایر با موازین حفظ محیط زیست آن را به چالش می‌گیرد.
ساختن این مستند پنج سال به طول انجامیده است.

شعر

انتشار مجموعه شعر "سینیور" سروده لیلی گله‌داران
مجموعه شعر "سینیور" سروده لیلی گله‌داران است که در 88 صفحه تنظیم و تدوین شده است.
لیلی گله‌داران از شاعران دهه هفتاد است. او تحصیلکرده تیاتر و دارای دکترای تیاتر از دانشگاه "لاساپینتزا" ایتالیا است.
تاکنون از او دو مجموعه شعر در سالهای ۱۳۷۹ و ۱۳۸۱ به نامهای "زن/ مخروط سیاه" و "یوسفی که لب نزدم" منتشر شده است. مجموعه شعر دوم او برگزیده سومین دوره جایزه شعر معاصر ایران، "کارنامه" است.
مجموعه شعر "سینیور" سالها با مشکل چاپ در ایران مواجه بود. او مجموعه‌ "تمام راه ها به روم" و "زنگ صدا، شعر و رساله‌ای در شاعری" را آماده‌ چاپ دارد.
کتاب "سینیور" را می‌توانید از کتابفروشیهای اروپا و آمریکا و یا از طریق وب سایت نشر باران تهیه کنید!
info@baran.se
www.baran.se
 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق