رویدادهای هنری ماه
لیلا جدیدی
 
سخن روز:
- انقلاب خشونت نیست، انقلاب درهم شکستن توحش و خشونت سازمانیافته موجود است (ولادیمیر ایلیچ لنین ‏(1870 - 1924) تیوریسین و انقلابی کمونیست، رهبر انقلاب 1917 و بنیانگذار اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی)
- می توان حقیقتی را دوست نداشت، اما نمی توان منکر آن شد (ژان ژاک روسو‏، ژوئن ۱۷۱۲ - ژوییه ۱۷۷۸، متفکر سوییسی و یکی از الهام بخشان انقلاب کبیر فرانسه)
 
موسیقی ......
 
سیروس آرین ‌پور، مترجم و ترانه ‌سرا درگذشت
سیروس آرین‌ پور، از نویسندگان و روشنفکران برجسته مقیم فرانسه، روز دهم دی در پاریس درگذشت.
سیروس آرین ‌پور در جوانی برای تحصیل به اتریش رفت و پس از پایان تحصیلات دانشگاهی در رشته اقتصاد و جامعه ‌شناسی، به ایران برگشت. وی از سالهای جوانی دارای گرایش ملی بود. او در زمان تحصیل در خارج با "کنفدراسیون دانشجویان ایرانی" همکاری داشت.
آقای آرین پور با افزایش فشارهای سیاسی در اوایل دهه ۱۹۸۰ ناگزیر به مهاجرت شد و در مهاجرت به کار مطالعاتی و تلاش فرهنگی ادامه داد.
او از چند ماه پیش به خاطر ابتلا به سرطان تحت درمان بود و هنگام مرگ در اثر سکته مغزی، ۷۴ سال داشت.
دکتر آرین‌ پور به زبانهای آلمانی و فرانسوی تسلط داشت. از او آثار بسیاری در حوزه اقتصاد و فلسفه به زبان فارسی به یادگار مانده است. از معروف‌ ترین کارهای او ترجمه کتاب "روشنگری چیست؟"، پیرامون نظریه شناخت ایمانوول کانت، فیلسوف نامی آلمانی، است.
سیروس آرین ‌پور شاعری باذوق و ترانه ‌سرایی زبردست بود، اما کمتر به این عنوان شناخته می‌شد.
او ترانه‌ سرایی را بیشتر از روی تفنن انجام می ‌داد. بسیاری از تصنیفهای آرین‌ پور با صدای ویگن، خواننده نوجوی ایرانی، اجرا شده بود، مانند ترانه "شاه دوماد". از کارهای بعدی سیروس آرین ‌پور ترانه "پرستو" است که منوچهر سخایی آن را با آهنگی ساخته عطاءالله خرم اجرا کرده است:
پرستویی شد و پرپر زنون رفت
به صحراهای بی ‌نام و نشون رفت
حریفان پیش من با طعنه می ‌گن
ستاره شد به طاق آسمون رفت
 
ترانه ای برای ندا توسط خواننده زن اهل هاوایی
جهان موسیقی نگاه "ندا" را فراموش نکرده است. این بار یک خواننده زن اهل هاوایی به یاد ندا آقا سلطان می‌ خواند. او در صفحه‌ فیس ‌بوک خود در باره‌ او می ‌نویسد:"ندا سرچشمه‌ الهام من، ما و همه‌ بشریت است."
کاوهی (kawehi)، خواننده‌ جوانی از اهالی هاییتی است که یک بار دیگر نام ندا آقا سلطان را با ویدیو ترانه‌ ای که ۱۷ ژانویه در یوتیوب منتشر ساخت، در یادها زنده کرد. این ویدیو تا به‌ حال هزاران بار کلیک خورده است و به ظاهر ارتش سایبری جمهوری اسلامی نیز برای حذف آن فعال شده است.
در این باره، این خواننده‌ جوان که تا کنون بیش از ۲۰۰ اجرا در پلاتفرمهای متعدد داشته است، می ‌نویسد:"پس از انتشار ویدیوی "ندا" ایمیلهای نفرت‌ انگیز زیادی دریافت کرده ‌ام که از من می ‌خواهند آن را حذف کنم. من نمی ‌خواهم به یک به یک این افراد جواب دهم. پاسخ من ولی این است: "نه!"
 
حکم جلب برای هشت نفر در ارتباط با مرگ ویکتور خارا
ویکتور خارا، خواننده چپگرای شیلی برای بسیاری از مردم این کشور یک قهرمان به شمار می ‌رود. او در سپتامبر سال ۱۹۷۳ در روزهای اولیه حکومت نظامیان تحت رهبری ژنرال آگوستو پینوشه، در استادیوم ملی سانتیاگو به قتل رسید. بر جسد او که بعدا در خیابانهای پایتخت پیدا شد. اثر ۴۴ گلوله دیده می شد.
شاهدان عینی گفته اند سربازان دستان او را شکستند و سپس به او گفتند تا گیتار خود را بنوازد. خارا شجاعانه شروع به خواندن یک آهنگ سوسیالیستی کرد و قاتلان تحقیر شده او را زیر رگبار گلوله گرفتند. این استادیوم هم اکنون به نام ویکتور خارا نامگذاری شده است.
اکنون یک قاضی در شیلی دستور بازداشت هشت افسر سابق ارتش را در ارتباط با پرونده قتل ویکتور خارا داده است. برای ستوان "پدرو باریئنتوس نونه‌ز" که در خارج از شیلی زندگی می ‌کند، حکم جلب بین ‌المللی صادر شده است. او دخالت خود در مرگ ویکتور خارا را رد کرده است. قاضی "میگوئل واسکوئز"، آقای "باریئنتوس" و سرهنگ "هوگو سانچز مارمونتی"، افسر سابق ارتش، را به قتل متهم کرده است. شش نفر دیگر به مشارکت در قتل متهم شده ‌اند.
ویکتور خارا برای بسیاری از مردم شیلی یک قهرمان به شمار می‌ رود. او در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران هوادار دارد. او از بنیان‌ گذاران جنبش جدید ترانه در شیلی بود و از حامیان سالوادور آلنده، رییس جمهور شیلی به شمار می‌ رفت که با کودتای نظامی سرنگون شد. ویکتور خارا همچنین عضو حزب کمونیست شیلی بود.
 
تیاتر......
 
اجرای تئاتر برای كارگران نساجی تهران
جمعی از کارگران بافندگی و نساجی تهران در سالن قشقایی مجموعه تیا‌تر شهر به تماشای نمایش ضد جنگ "درخشش در ساعت مقرر" به نویسندگی و کارگردانی حمیدرضا نعیمی نشستند.
کارگردان این نمایش درباره چگونگی برقراری ارتباط با این گروه از مخاطبان گفت:"برای من بسیار خوشحال کننده است که مخاطبان اجرای جمعه شب (16 دی‌ ماه) این نمایش، كارگران بودند. گروهی از شاخه فرهنگی تشكل صنفی این کارگران با ما تماس گرفتند و درخواست بلیت نیم بها داشتند که با کمال میل پذیرفتیم، چون وظیفه ما بود اسباب ساده شدن چنین رابطه ‌ای را مهیا کنیم."
او ادامه داد:"وقتی ۱۵۰ نفر وارد سالن ۱۱۵ نفری قشقایی شدند، فکر می ‌کردم احتمال دارد ناهماهنگیهایی به وجود آید و مثلا تماشاچیان با یکدیگر صحبت کنند یا صدای زنگ تلفن همراه آنها به صدا در بیاید. اما این کارگران در ‌‌نهایت همکاری با گروه، نمایش را تا انتها در سکوت کامل تماشا کردند و پس از اتمام کار با تشویق‌ خود چنان روحیه ‌ای به ما دادند که به گفته همه اعضای گروه موجب شد یکی از شیرین‌ ترین اجراهای گروه طی ۲۰ شب گذشته رقم بخورد."
نویسنده و کارگردان نمایش ضد جنگ "درخشش در ساعت مقرر" در پاسخ به این سوال که چرا ارتباط میان گروههای نمایشی و کارخانه‌ ها کم است، اظهار کرد:"واقعیت این است که تیا‌تر ما امروز در شرایط بسیار سخت و طاقت‌ فرسایی قرار دارد. همین الان گروههای نمایشی در مقایسه با تورم موجود در کشور دستمزد بسیار کمی می‌ گیرند و بخشی هم که اصلا حقوقی دریافت نمی ‌کنند."
 
کتاب.....
 
نویسنده افغان پس از تهدید شدن به مرگ از کشور گریخت
تقی بختیاری، نویسنده رمان "گم‌نامی"، ناگزیر به ترک افغانستان شد. او به خاطر نگارش اثری انتقادی از چند ماه پیش تهدید به مرگ می‌ شد و زندگی مخفیانه‌ ای در پیش گرفته بود. وی از زمان انتشار رمان "گم‌نامی" با حملات مراجع روحانی افغانستان روبرو شده است.
کتاب "گم‌نامی" داستان سرگذشت میرجان، جوان افغان است که به شوق آموزش علوم اسلامی برای تحصیلات دینی به ایران می ‌رود و به عنوان طلبه علوم دینی در حوزه علمیه اصفهان مشغول تحصیل می شود. او در معاشرت با روحانیون، آلودگیها و فساد اخلاقی زیادی می ‌بیند، از جمله یکی از استادان او که آیت الله است، به او تجاوز می ‌کند.
میرجان که از این گونه آلودگیها سخت یکه خورده است، درباره اعتقادات خود به تفکر می ‌پردازد. او رفته رفته در ایمان دینی خود شک می‌ کند، از زندگی طلبگی روی می‌ گرداند و سرانجام به وطن خود بر می ‌گردد.
رمان "گم‌نامی" حدود ۴ ماه پیش از سوی "انتشارات تاک" در افغانستان چاپ و منتشر شد. آقای بختیاری بارها تهدید به مرگ شده است. او توضیح داد:"در یک مورد شیشه ‌های اتومبیلم را خرد کردند و روی آن شعار نوشتند:"جوجه سلمان رشدی، کافر بی دین".
 
قانون جدید ترکیه و بازگشت هزاران کتاب به بازار
پس از لغو ممنوعیت انتشار هزاران کتاب در ترکیه از جمله "مانیفست حزب کمونیست"، اثر کارل مارکس و فردریک انگلس و نیز آثار ناظم حکمت، شاعر معروف ترکیه که به مدت چندین دهه ممنوع اعلام شده بودند، کتابهای ممنوع شده به کتابفروشیها باز می گردند.
از طرف دیگر، به موجب قانون جدید، تعداد زیادی از آثار نویسندگان مارکسیست مانند کتابهای ژوزف استالین، لنین و نشریه‌ هایی با موضوع کردها و غیره اجازه انتشار پیدا می‌ کنند.
بر اساس برآوردهای وزارت دادگستری ترکیه، قانون جدید شامل 23 هزار کتاب در خارج آنکارا می‌ شود.
 
شعر....
 
غزلهای حافظ به زبان کردی ترجمه شد
مصطفی بیگی، شاعر کرد اهل ایلام، حدود 20 سال است سرگرم ترجمه تعدادی از غزلهای حافظ به زبان کردی و گویش ایلامی است.
پیش از مصطفی بیگی، عباس حقیقی بیش از 100 غزل حافظ را به زبان کردی و گویش سورانی ترجمه کرده بود که در کتابی به نام "شه ونم" چاپ شده بود و با استقبال مخاطبان کرد زبان به چاپ دوم هم رسیده است.
به تازگی هم "عمر صالح صاحب"، شاعر معروف کرد بخشی از غزلهای حافظ را به زبان کردی ترجمه و در کتابی به چاپ رسانده است.
 
سینما ......
 
مردم کاشان به سینما نمی روند
تنها سینمای شهرستان 500 هزار نفری کاشان با کاهش تماشاگر روبرو شده است. این شهر که پیشتر دارای دو سینما بود، اکنون تنها یک سینما دارد که آن هم مورد استقبال مردم نیست. مهدی نادعلی، مدیر عامل سازمان رفاهی تفریحی شهرداری کاشان در باره علت بی علاقگی مردم کاشان به دیدن فیلم ادعا کرد:"به خاطر بافت مذهبی که شهرستان کاشان دارد، از سینما زیاد استقبال نمی شود."
این در حالی است که مردم کاشان به خبرنگاران گفته اند، اگر سینمای کاشان فیلمهای جدید و متناسب با مشکلات جوانان به نمایش بگذارد، آنان استقبال خواهند کرد.
 
حذف نام بهرام بیضایی از لیست کارگردانان مجموعه مستند پیرامون فرش ایرانی
مجموعه مستند "فرش ایرانی" شامل پانزده مستند پیرامون فرش ایرانی است که پانزده کارگردان شناخته شده سینمای ایران در تولید آن نقش داشته اند. این مجموعه شامل مستندهایی به کارگردانی بهروز افخمی، رخشان بنی اعتماد، بهرام بیضایی، جعفر پناهی، کمال تبریزی، سیف الله داد، مجتبی راعی، نورالدین زرین کلک، خسرو سینایی، بهمن فرمان آرا، عباس کیارستمی، مجید مجیدی، رضا میرکریمی، داریوش مهرجویی و محمدرضا هنرمند است. در لیست اسامی کارگردانان در پشت جلد، نام بهرام بیضایی که کارگردان مستند " قالی سخنگو" است، حذف شده است.
 
برندگان گلدن گلوب
در مهمترین جشنواره سینمایی پس از اسکار، فیلم "آرگو" درباره ماجرای گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران، جایزه بهترین فیلم درام را کسب کرد. "بن افلک"، سازنده این فیلم، نیز جایزه بهترین کارگردان را نصیب خود کرد.
فیلم موزیکال "بینوایان" در جشنواره "گلدن گلوب" که یکشنبه شب در شهر لس آنجلس برگزار شد سه جایزه از جمله بهترین فیلم موزیکال را نصیب خود کرد.
"دانیل دی لوییس" به خاطر بازی در فیلم تاریخی "لینکلن" ساخته "استیون اسپیلبرگ" جایزه بهترین هنرپیشه مرد در رشته درام را برد. "لینکلن" در هفت رشته نامزد جایزه بود.
"جسیکا چستین" به خاطر بازی در فیلم "سی دقیقه پس از نیمه شب"، جایزه بهترین هنرپیشه زن در رشته درام را نصیب خود کرد. این فیلم به تعقیب و عملیات کشتن "اسامه بن لادن"، رهبر شبکه القاعده، می پردازد.
فیلم "عشق" (Amour) ساخته "میشاییل هانکه"، کارگردان اتریشی، برنده جایزه بهترین فیلم خارجی شد و "شجاع"" (Brave) برنده بهترین انیمیشن سال.
"آدل"، خواننده بریتانیایی، به خاطر آهنگ "اسکای فال" از رشته فیلمهای جیمز باند، جایزه بهترین آهنگ اصیل را برد و جایزه بهترین موسیقی متن به فیلم "زندگی پی" رسید.
در ادامه اعطای جوایز گلدن گلوب فیلم "جانگو آزاد شده (Django Unchained) "دومین جایزه خود را در این مراسم برد. این فیلم که جایزه بهترین هنرپیشه مکمل مرد را از آن خود کرده بود، بهترین فیلمنامه را هم برد که نصیب "کوینتین تارانتینو"، کارگردان آن شد.
 
نقاشی
 
تابلوی یک میلیون دلاری ماتیس پیدا شد
 
تابلوی "بوستان"، اثر هانری ماتیس که در سال ١٩٨٧ دزدیده شده و ارزش آن ١ میلیون دلار برآورد شده بود، در انگلستان پیدا شد. این تابلو از موزه هنرهای معاصر استکهلم دزدیده شده بود و در همان زمان سارقان تلاش کرده بودند که آن را با قیمتی گزاف به همان موزه بفروشند. در آن مقطع رییس موزه گفته بود که این تابلو شناخته ‌شده ‌تر از آن است که سارقان بتوانند آن را به راحتی در بازار بفروشند، به همین دلیل با پرداخت باج به سارقان مخالفت کرده بود.
هانری ماتیس، نقاش و مجسمه ‌ساز امپرسیونیست فرانسوی بود که یکی از برجسته‌‌ترین هنرمندان تجسمی پیشروی آغاز قرن به شمار می‌ رود.
 
موضوع "آزادی و دموکراسی" در موزه آلمان
موزه‌ تاریخ آلمان آثار ۱۱۳ هنرمند از ۲۸ کشور اروپایی را که به موضوعهای "آزادی و دموکراسی" پرداخته‌اند، به نمایش گذاشته است. "رنه ماگریت"، "مونا هاتوم"، "ایو کلاین" و "آرماندو" از جمله‌ این هنرمندان‌ هستند.
وسوسه‌ آزادی ـ هنر در اروپا از سال ۱۹۴۵" عنوان نمایشگاهی است که از ۱۷ اکتبر ۲۰۱۲ تا ۱۰ فوریه‌ ۲۰۱۳ در "موزه‌ تاریخ آلمان" در برلین برپاست. در این نمایشگاه آثار ۱۱۳ هنرمند اروپایی که مفاهیم آزادی، منطق، خشونت، جنون مصرف و... را در کارهای خود دستمایه قرار داده‌ اند، به نمایش گذاشته شده است.

ازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق