زنان در مسیر رهایی

 

آناهیتا اردوان

 

زنان مداخله گر: سولیتود

"سولیتود" از مادری سیاه پوست در حوالی سال 1772 در جزیره گوآدولوپ، از مستعمرات فرانسه در دریای آنتیل، به دنیا آمد. مادرِ وی را در دهکده "کاربه دو کاپستر" دستگیر و به بردگی می گیرند. وی در مسیر، بارها مورد تجاوز جنسی قرار می گیرد. از این رو، "سولیتود" دو رگه به دنیا می آید. در سال 1794 برده داری منسوخ شد، اما ناپلئون بناپارت هشت سال بعد دوباره آن را برقرار کرد. او سربازانش را برای سرکوب بردگان آزاد شده گوآدولوپ فرستاد. "سولیتود" نیز به خاطر دورگه بودن، برده به حساب می آمد. "سولیتود" با جسارتی بی نظیر به مبارزان پیوست و تا آخرین نفس مسلحانه جنگید. او که حامله بود، به شدت زخمی و دستگیر شد. فردای روز زایمان، در تاریخ 29 نوامبر سال 1802، این زن آزاده را به دار آویختند.

شایان توجه است که "سولیتود" در زبان فرانسه به معنی "تنهایی" است.

یادش گرامی باد!

 

خشم مردم هند و معضل تجاوز جنسی

خبرگزاری زنان، 7 ژانویه 2013 – "فریاد دامینی"، آنطور که قربانی جدید تجاوز جنسی نامیده می شود، سکوت زنان هند را از هر طبقه و هر ناحیه ای شکسته است. جوانان در راهپیماییها و اعتراضات علیه تجاوز جنسی، درد خود را فریاد می زنند.

با دستگیری شش مرد که متهم به تجاوز و قتل وحشیانه دانشجوی بیست و سه ساله هندی هستند، به نظر می رسد که ماموران دولتی این بار در برابر عمل شرم آور تجاوز جنسی به سرعت واکنش نشان داده اند. اما دهه ها خونسردی دولت پیرامون این معضل و تبانی با مجرمان، مردم خشمگین هند را به خیابانها کشانده است. این در حالیست که دولت در برابر خشم جوانان، به شیوه های خشونت آمیز متوسل شده است. با این حال، روشهایی مانند محاصره مناطق توسط پلیس و محدود سازی دسترسی به امکانات نقل و انتقال از سوی دولت قادر به ایجاد سد برابر مردمی که خواستار رسیدگی ریشه ای به معضل تجاوز جنسی هستند، نیست. بروز چنین خشمی ریشه در فساد دولتی، استفاده سیاسی از سیستم قضایی کشور و تحقیقات بیهوده و بی مصرف در رابطه با تجاوز جنسی که شامل تست پزشکی می شود که زنان قربانی، آن را "تجاوز دوم جنسی" می نامند، دارد.

 

شبکه سیاسی - جنایی در هند آنچنان قدرتمند و پیچیده عمل می کند که قرار گرفتن تحت حمایت قانون برای هر فرد هندی نزدیک به غیرممکن است. یک چهارم از نمایندگان مجلس هند به ارتکاب نوعی جنایت متهم هستند. "اتحاد اصلاحات دموکراتیک"، یک گروه مدنی که مرکز اصلی اش در دهلی نو مستقر است، بر اساس گزارشی اعلام می دارد که گروههای سیاسی در هند در انتخابات ملی، کاندیداتوری دستکم شش نامزد، با سابقه اتهام تجاوز جنسی را تحمل می کنند. این آمار برای انتخابات دولتی چهار برابر بیشتر است. برخی از سیاستمدارانی که به دلیل ارتکاب جنایتی مانند آدم ربایی یا قصد قتل عمد در زندان به سر می برند نیز در انتخابات و دیگر رقابتهای سیاسی شرکت می جویند و در بسیاری مواقع موفق نیز می شوند. چنین شبکه سیاسی – جنایی بدون همدستی و اجابت دولت و نهادهای وابسته به آن قادر به ادامه حیات نیست. پلیس هند یکی از فاسد ترین نهادهای دولتی به شمار می رود و در بسیاری موارد یا با جنایتکاران تبانی می کند و یا خود جزو آنان است. بسیاری از جنایتهای پلیس در جامعه پدرسالار هند علیه زنان انجام می پذیرد.

قربانیان تجاوز جنسی در مراجعه به پلیس با بازجویی غیر انسانی جهت قضاوت در این مورد که آیا آنان به راستی مورد تجاوز جنسی قرار گرفته اند یا خیر، مواجه می شوند. چنین قضاوتهایی بسته به نوع پوشش قربانی و همراهی یا همراهی نشدن وی توسط مردی از خانواده صورت می پذیرد. در آوریل سال 2005، یک پلیس به دختر نوجوانی در حین انجام ماموریت تجاوز جنسی کرد. در بسیاری از مناطق هند شیوه ای بسیار غیرانسانی جهت صحت و سقم ادعای قربانی پیرامون تجاوز جنسی صورت می پذیرد که زنان آن را "تجاوز جنسی دوم" نامگذاری می کنند. در این آزمایش فیزیکی، پزشک اجازه دارد دهانه رحم زن را با لمس معاینه کند و در صورت شُل بودن، او را به عادت داشتن به انجام آمیزش جنسی متهم کرده و شکایت قربانی را رد کند. استفاده از چنین شیوه غیرعلمی و منسوخی که در جوامع مدرن جایی ندارد، سبب شده که بسیاری از قربانیان تجاوز جنسی به پلیس مراجعه نکنند.

حل معضل تجاوز جنسی بدون ریشه کن کردن شبکه سیاسی - جنایی که به ساختار سیاسی حاکم و نهادهای وابسته به آن متکی است، ممکن نخواهد بود.

 

اسلامگراهای "سنا" به نمايندگی زنان در پارلمان آينده ضربه وارد می كنند

الشرق الاوسط، 24 دی 1391 - اسلامگرايان مجلس سنای مصر ديروز به حق نمايندگي زنان در پارلمان آينده ضربه وارد كردند. يک فراكسيون سلفی، تسهيلات دولتي براي زنان را رد كرد.

نمايندگان جريان اسلامگرا در مجلس سنا توانستند كه رای اكثريت را برای لغو يكی از تبصره های ويژه ليستهای انتخاباتی مبنی بر قرار دادن نام زنان در نیمه اول ليستهايی با بیش از 4 كانديدا، به دست آورده و تبصره فوق را حذف كنند.

"شورای ملی زنان" و فعالان زن اين تصميم را يک ضربه به نقش زنان توصيف كرده و اعلام كردند كه اين عمل به مصر در جامعه بين المللی ضرر مي رساند.

 

زنان سوییسی جهت رویارویی با تبعیض جنسیتی سازمان می یابند

اسوشیتدپرس، 13 دسامبر 2012 - فعالان حقوق زنان در سوییس اعتقاد دارند که تبعیض جنسیتی در آداب و رسوم سنتی ای ریشه دارد که نقش آنان را در پیشرفت و ترقی جامعه نادیده می گیرد. یکی از مسایل مهم آنان ارتقا سهم شان در دریافت امکانات اجتماعی می باشد که تصمیم به سازماندهی جهت کسب این مطالبه گرفته اند.

قوانین تبعیض آمیز نقش اساسی آنها را در تعلیم و تربیت فرزندان شان از یکسو و پیشرفت اقتصادی از دیگر سو، پایمال می کند. یکی از کوشندگان حقوق زنان که با کارگران زن پارچه بافی در منطقه "ماتساپا" فعالیت می کند، ابراز می دارد: "ما باید وارد صحنه مبارزه شویم تا نقش خود را در پیشرفت تمام عرصه های اجتماعی به ثبت برسانیم."

وی اضافه می کند که این یک فاجعه است که مسوولان نقش زنان در پیشرفت اقتصادی را جدی نمی گیرند.

"ائتلاف سوییسی" متشکل از تشکلهای مدنی در گزارشی اعلام داشته که دولت سویس تا کنون قرارداد و کنوانسیونهای بین المللی متعددی مبنی بر منع هر گونه تبعیض علیه زنان را امضا کرده است، اما این تعهدات بین المللی هرگز به صورت قانون تصویب نشده اند تا دولت را به اجرای آنها متعهد سازد.

این در حالیست که برخی قوانین تبعیض آمیز هنوز به قوت خود باقی اند. به عنوان مثال، زنان بر اساس قانون حق وام گرفتن از بانک و حق مالکیت زمین را ندارند. قانون عدم حق مالکیت زمین برای زنان با اینکه از قانون اساسی کشور حذف گردیده، ولی به شدت در سراسر کشور اعمال می گردد.

شمار اعضای "اتحادیه مادران مجرد" که تلاش می کند وضعیت معیشتی زنانی که مسوولیت سرپرستی فرزندان خود را به تنهایی به عهده دارند بهبود بخشد و از بارداری دختران جوان جلوگیری کند، در سال گذشته دوبرابر شده است.

شایان ذکر است که اکثریت کودکان سوییسی با یکی از والدین و یا بدون داشتن پدر و مادر، با شخصی از خانواده والدین خود زندگی می کنند. بر اساس آمار رسمی، مسوولیت نگاهداری اکثریت کودکان سوییسی را مادران و یا با مادربزرگان آنها به عهده دارند. این در حالیست که برنامه های حمایتی و مالی دولتی که به اتحادیه مزبور تعلق می گیرد، سالانه در حال کاهش است. بسیاری از زنان سالخورده در فقر مفرط بسر می برند، به گونه ای که قادر به تامین مواد خوراکی و پوشاک برای خود و فرزندانی که نگاهداری آنان را به عهده گرفته اند، نیستند.

بودجه ای که دولت جهت حمایت از "اتحادیه مادران مجرد" در نظر گرفته بود نیز هنوز به آنان پرداخت نشده است. این اتحادیه نقش بسزایی در تعلیم و تربیت دختران جوان جهت جلوگیری از بارداری ناخواسته و ابتلای آنان به بیماریهای مقاربتی از جمله ایدز دارد.

 

تعیین 30 زن برای عضویت مجلس شورای سعودی

العربیه - 11 ژانویه 2013 - به گزارش "العربیه" به نقل از شبکه تلویزیونی "الاخباریه"، ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی، با صدور فرمانی تغییراتی را در قانون شورای مشورتی این کشور به وجود آورده است. به موجب این تغییرات، زنان اجازه دارند که به عضویت مجلس شورای این کشور درآیند.

پادشاه سعودی تاکید کرد که این تغییرات مورد تایید مفتیهای این کشور قرار گرفته و مشارکت زنان در مجلس شورای سعودی منافاتی با فتاوی آنها در باره حقوق زنان ندارد.

گفته می شود که درپی تغییرات جدید، دستکم بیست درصد از اعضای مجلس شورای سعودی را زنان تشکیل خواهند داد. براساس گزارش مزبور، زنان عضو مجلس شورا از حق کامل عضویت و برابر با مردها برخوردار خواهند بود.

ملک عبدالله همچنین اعضای جدید مجلس شورای این کشور را برای چهار سال آینده تعیین کرد که با تغییرات جدید نام 30 زن در میان آنها دیده می شود.

گفتنی است، طبق قانون اساسی کشور پادشاهی سعودی، اعضای مجلس شورای این کشور به صورت انتصابی و به دستور مستقیم پادشاه تعیین می شوند.

 

ترور سه زن فعال کُرد در پاریس

العربیه - 10 ژانویه 2013 - پلیس فرانسه روز پنجشنبه دهم ژانویه (21 دی) از کشته شدن سه فعال کُرد در "مرکز اطلاع رسانی کردستان" در شرق پاریس خبر داد. بر اساس این گزارش، هر سه قربانی در اثر شلیک گلوله به ناحیه سر به قتل رسیده اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، "لیون ایدارت"، رییس این مرکز، گفته است که هر سه زن مقتول از فعالان کُرد هستند. وی افزود که "ویدان دوگان" (32 ساله)، یکی از کشته شدگان این حادثه، از اعضای این مرکز اطلاع رسانی بود. "ایدارت" گفت که هر سه قربانی در روز چهارشنبه در این مرکز گردهم آمده بودند که به گفته وی، یکی از اعضای انجمن کردها در پاریس شب گذشته در صدد ملاقات با آنها بود.

یک منبع پلیس فرانسه اعلام کرد، سه جسد در ساعت 2 بامداد پنجشنبه در مرکز رسانه ای کردستان واقع در خیابان "لاوابیت" در منطقه 10 پاریس کشف شد. این منبع افزود که صحنه حادثه نشان می دهد که این سه قربانی احتمالا اعدام شده اند، اما لازم است تحقیقات دقیق در این باره صورت گیرد. بخش جنایی پلیس قضایی پاریس مسوولیت تحقیق درباره این قتلها را بر عهده گرفته است.

بنا به گزارش پلیس فرانسه، یکی از اجساد شناسایی شده متعلق به "سکینه کانسز"، یکی از بنیانگذاران "حزب کارگران کردستان" (پ.کا.کا) می باشد.

در همین حال وزیر کشور فرانسه با ابراز تاسف از این حادثه گفته است، چنین اعمال تروریستی در فرانسه غیر قابل قبول است.

شایان ذکر است که منابع دولتی در آنکارا به تازگی از مذاکرات بین عبدالله اوجلان، رهبر زندانی کردها، و دولت ترکیه به منظور حل مساله کردستان از راه مسالمت آمیز خبر داده اند.

در همین رابطه کمیسیون زنان شورای ملی مقاومت با صدور اطلاعیه ای، ترور سه زن مبارز کرد را محکوم و به خانواده و همرزمان آنها تسلیت گفته است. این اطلاعیه اضافه می کند که در شرایطی که گفتگوهای صلح بین دولت ترکیه و کردهای این کشور جریان دارد و در حالیکه دیکتاتور سوریه در آستانه سقوط قرار دارد و جبهه منطقه ای رژیم آخوندی در حال متلاشی شدن است، از این ترور جنایتکارانه و فجیع به هر دلیل و از هر جانب که صورت گرفته باشد، بیش از هر طرف دیگری، فاشیسم دینی حاکم بر ایران سود می‌برد. این رژیم بیش از هر زمان دیگر از روند صلح بین دولت ترکیه و کردهای این کشور وحشت دارد.

 

میلیونها کارگر خانگی در جهان از حمایتهای اجتماعی بی‌ بهره ‌اند

ایلنا، 21 دی 1391 - بر اساس گزارش سازمان ملل، میلیونها کارگر خانگی در سراسر جهان از حمایتهای قوانین عمومی کار بهره نمی ‌برند و به شدت نسبت به استثمار آسیب پذیر هستند. این گزارش از کشورها می ‌خواهد حمایتهای تامین اجتماعی را به این کارگران ارایه دهند.

به نقل از مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد، "ساندار پولاسکی"، معاون مدیر کل سازمان بین المللی کار ملل متحد، می ‌گوید: "کارگران خانگی در بسیاری از کشور‌ها ساعات بیشتری نسبت به سایر کارگران کار می ‌کنند و از استراحت هفتگی بی ‌بهره‌ اند، همچنین از حقوق و مزایای برابر با سایر کارگران سود نمی ‌برند."

بر اساس گزارش سازمان بین المللی کار، ۵۲ میلیون کارگر در جهان به عنوان کارگران خانگی کار می ‌کنند که 80 درصد آنها را زنان تشکیل می دهند. تعداد زیادی مرد نیز به عنوان باغبان، راننده و پیش خدمت فعالیت می ‌کنند.

در این گزارش آمده، از ۵۲ میلیون کارگر خانگی تنها ۱۰ درصد تحت پوشش قوانین کار مشابه سایر کارگران قرار دارند و یک چهارم کاملا خارج از قوانین کار ملی به اشتغال گرفته شده اند.

 

24 دانشگاه تک جنسیتی راه اندازی می شود

ایرنا، 28 دی 1391 - کامران دانشجو، وزیر علوم رژیم با عنوان این موضوع در باره اسلامی شدن دانشگاهها گفت: "اسلامی شدن دارای ابعاد شکلی ظاهری همانند مناسبات دانشجویان و دانشگاهیان با یکدیگر و ابعاد ماهوی همانند محتوای دروس دانشگاهی است که البته باید به هر دو مقوله توجه داشت؛ هر چند که ماهیت اصل است اما نمی ‌توان به این بهانه به شکل نپرداخت، همانطور که دستورات دینی و حتی عبادات نیز هم ماهیت دارد و هم شکل آن مشخص است."

وی ادعا کرد که اسلامی کردن دانشگاهها به معنای ترویج و به کارگیری فرهنگ دینی و جاری ‌شدن احکام الهی در دانشگاهها است، همچنین در رشته ‌های مختلف تحصیلی، به ویژه در علوم انسانی، محتوای دروس باید منطبق با تعریف اسلام و جهان بینی توحیدی از انسان باشد.

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق