رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

"آنجا که آزادی نیست، اگر رای دادن چیزی را تغییر می داد، اجازه نمی دادند رای بدهید" (مارک تواین (1835 - 1910) نویسنده و طنز پرداز آمریکایی. او شهرت خود را مدیون رمان "ماجراهای هاکلبری فین" و "ماجرای تام سایر" است)

"حواس خود را به هر چه متوجه کنیم، همان را به دست می آوریم" (آنتونی رابینز (متولد 1960) آنتونی رابینز، نویسنده و سخنران انگیزشی)

 

 

ادبیات

 

پیام نوروزی کانون نویسندگان ایران

کانون نویسندگان ایران در شادباش نوروزی با اشاره به "گرانیها و انواع فشارهای اقتصادی و تورم لگام گسیخته – خاصه در ماههای اخیر- و از سوی دیگر، فشارهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی رو به فزونی"، "زندگی نو و امید به پیروزی بر دشواریها" را برای مردم آرزو کرده و می نویسد: «کانون نویسندگان ایران، عید نوروز را به همه ی مردم، به ویژه به زندانیان سیاسی و اعتقادی، به اهل قلم و به کسانی که برای بهارانی سرشار از آزادی تلاش می کنند، شادباش می گوید و برای همه روزگاری را آرزو می کند که در آن "قفل افسانه ای است و قلب برای زندگی بس است".»

 

پیام نوروزی کانون نویسندگان ایران در تبعید

کانون نویسندگان ایران در تبعید در اطلاعیه ای با عنوان "جوانه های بهار" با اشاره به هراس جمهوری اسلامی از فرارسیدن "هر چه تازه و نو" است، نوشته: "آیا می شود زندگی را از حرکت باز داشت؟ آیا می توان جلوی بهار و نو شدن را گرفت و روز نو را از ذهنیت تاریخی مردمی که بیش از سی و چهار سال است با یک رژیم تا دندان پوسیده و ارتجاعی می جنگند، گرفت؟ آیا می شود ستم و تباهی را جاودانه کرد؟ طلیعه درخشانی که در افق پدیدار شده است، نوید زندگی نو و خجسته ای را می دهد که جمهوری اسلامی را دیگر یارای مقابله با آن نیست."

 

در کنار رود راین، جشنواره ادبی برلیناله

شهر کلن برای سیزدهمین بار بین روزهای ۶ تا ۱۶ مارس میزبان نویسندگان و دست اندرکاران کتاب و قلم از سراسر جهان بود. هرتا مولر، اورزولا کرشل، جولیان بارنز، آموس اوز، گورباچف و عنان از جمله‌ این شخصیتها بودند.

در یازده روز جشنواره‌ ادبی کلن بیش از ۲۰۰ جلسه‌ داستان ‌خوانی و بحث و گفت ‌وگوی ادبی ـ سیاسی در کتابخانه ‌ها، خانه ‌های فرهنگ و هنر و سالنهای گوناگون گردهم‌ آیی این شهر بر پا شد.

 

سینما

 ۱۳ بازیگر زن سینمای ایران از فرج الله سلحشور شکایت کردند

 

13 تن از بازیگران زن سینمای ایران در رابطه با گفته های فرج الله سلحشور از وی در دادسرای فرهنگ و رسانه شکایت کرده اند. همچنین یک نویسنده نیز از او به دلیل سرقت فیلمنامه اش شکایت کرده. این نویسنده می گوید که سلحشور فیلمنامه "یوسف پیامبر" او را سرقت کرده که پرونده در حال بررسی است.

چند ماه پیش سلحشور با انتقاد از تلاش یک تهیه کننده سینما برای دعوت از آنجلینا جولی، هنرپیشه پرآوازه هالیوود به ایران، گفته بود: "آمدن آنجلینا جولی به ایران اتفاق خوبی است برای سینمایی که "فاحشه ‌خانه" است. این سینما باید هم برای ادامه فعالیت خود فاحشه بین المللی بیاورد."

به دنبال انتشار سخنان رکیک آقای سلحشور درباره سینمای ایران و بازیگران زن، برخی سینماگران ایرانی به این گفته ها واکنش نشان داده و آن را محکوم کردند.

پنج زن بازیگر سرشناس سینمای ایران خطاب به سلحشور نوشته بودند:"از این که شهرتتان را از نفرت ‌پراکنی و بی ‌ادبی در برابر هم ‌نوعانتان به دست آورده‌اید، بسیار متاسفیم" و "ای کاش لطف کنید سینمایی را که خجالت می‌ کشیم بگوییم شما را یاد کجا می‌اندازد، به حال خود رها کنید، شاید که رستگار شوید و آرامش و صلح و محبت به وجدان نگرانتان بازگردد."

رخشان بنی اعتماد نیز در پاسخ به گفته های وی در یادداشتی نوشت: "چندی پیش تازه به دوران سینما رسیده‌ ای دهان باز کرد و آن چه در خور خودش بود، به بازیگران سینما نسبت داد".

 

برگزاری یازدهمین جشنواره جهانی سینمای ایران در تبعید

انجمن هنر در تبعید در گزارشی از برگزاری یازدهمین جشنواره جهانی سینمای ایران در تبعید تاکید می کند که این انجمن" فقط به حمایت دوستداران فرهنگ و هنر مستقل، تماشاگران، هنرمندان و انسانهای آزاده و بی مدعا متکی است".

در این گزارش آمده است:"جشنواره ساعت شش بعد از ظهر روز پنجشنبه 21 فوریه با حضور خانم ها کلودین بوییگ، معاون شهردار پاریس در امور حقوق بشر و نادیا بن چیکو، مدیر امور هنری و فرهنگی فاسیلد فرانسه و با گزارش مدیر جشنواره آغاز شد.

چهار روز جشنواره به تماشاگران ایرانی و غیر ایرانی این امکان را داد تا به تماشای سی و یک فیلم کوتاه، بلند، داستانی و مستند ساخته ی کارگردانهای متعهد ایرانی و سایر کشورها بنشینند و در شانزده جلسه ی بحث و گفتگو، از مشکلات فیلمسازی برای سینماگران در تبعید و تسهیلات و تبلیغات فراوان برای ساخت و پخش فیلمهای سینماگران حکومتی با خبر شوند."

 

شکایت جمهوری اسلامی از هالیوود

جمهوری اسلامی یک وکیل فرانسوی بنام "ایزابل کوتان پیر" را برای شکایت از "هالیوود" استخدام کرد. خانم فرانسوی پس از دریافت پیش پرداخت اعلام کرد که "هالیوود" را به عذرخواهی از ایران وادار خواهد کرد.

وی گفت:"فیلمهایی از قبیل اورشلیم شمارش معکوس، 300، بدون دخترم هرگز ،آرگو و غیر قابل تصور، مستقیم یا غیرمستقیم نشان می ‌دهد که ایران قصد بمباران هسته ‌ای یا خرابکاری در دنیا را دارد و به خاطر همین دروغ‌ پردازیهای هالیوود ما می ‌توانیم در این موارد از آنها شکایت کرده و از ایران دفاع کنیم."

نکته قابل توجه این است که جمهوری اسلامی تصور می کند با کنترل سینمای ایران، سانسور، بازداشت، زندانی یا ممنوع الخروج کردن سینماگران ایرانی، حق جهانی سانسور را نصیب خود کرده است. از طرفی پرسش این است که در این شکایت نامه چه کسی قرار است شاکی باشد و چه کسی مورد شکایت است؟ شاید رژیم بتواند شاکی دست و پا کند ولی "هالیوود" چه کسی است؟ این سووالی است که باید وکیل حقه بازی که با دریافت پول مفت از یاوه گویان جمهوری اسلامی به خودستایی و خط و نشان کشیدن پرداخته، پاسخ دهد.

 

موسیقی

 

تجاوز به عنف، علت لغو کنسرت گروه لیان

"گروه لیان" که آثارشان را بر موسیقی محلی بوشهری متمرکز کرده ‌اند، پرطرفدار است اما با اجرای کنسرت این گروه در بوشهر با مخالفت حوزه علمیه و بسیج روبرو شد. سرپرست گروه که به تازگی با همراهی گروه موسیقی "دارکوب" در تهران روی صحنه رفت، در این کنسرت پس از اجرای قطعه‌ ای جنوبی با آوازی غم‌ انگیز در اعتراض به حواشی این چند روز اخیر مربوط به اجرای "لیان" در بوشهر و لغو آن گفت:"ما همچنان در شهر بوشهر و زادگاه خود با یک سری تجمعها و شبنامه ‌های غیرقانونی برای مقابله با اجرای لیان و موسیقی محلی رو به ‌رو هستیم و نمی‌ توانیم برای مخاطبان هنر دوست و موسیقی دوست بوشهر به اجرای برنامه بپردازیم."

شریفیان گفت:"ما را محکوم می ‌کنند که در کنسرتهای خود تجاوز به عنف می‌ کنیم. صحیح نیست که فردی از یک جایگاه رسمی و از همه مهم‌ تر، دینی بیاید و اتهام بزند که در کنسرت ما تجاوز به عنف صورت گرفته است. این حرف بار حقوقی دارد. این توهین است به بیش از هزار نفر که در آنجا حضور داشتند."

 

نمایشگاه آثار دیوید بووی رکورد فرش موزه را شکست

بیش از ۴۲ هزار بلیت از نمایشگاه مروری بر زندگی و آثار دیوید بووی، خواننده موسیقی راک تاکنون فروخته شده است. این نمایشگاه با نام "این است دیوید بووی"، از روز شنبه ۲۳ مارس (سوم فروردین) آغاز به کار می کند و پنج دهه فعالیت این ستاره ۶۶ ساله بریتانیایی را در زمینه موسیقی، مد و سینما در برمی گیرد. در دهه هفتاد میلادی دیوید بووی یکی از سرشناس ترین چهره های موسیقی جهان بود و هر بار با ظاهری متفاوت بر روی صحنه می رفت.

مارتین راث، مدیر موزه ویکتوریا و آلبرت چندی پیش در باره این خواننده و برگزاری این نمایشگاه گفته بود:"نوآوریهای انقلابی دیوید بووی در موسیقی، تئاتر و مد هنوز در طراحی مد و فرهنگ تصویری بازتاب دارد و همچنان الهام بخش هنرمندان و طراحان در سراسر دنیاست."

 

اجرای جدیدی از آثار پینک فلوید

اگر چه در طول سالها هزاران اقتباس از کارهای پینک فلوید که شهرت جهانی دارند شده است، اما موفقیت آمیزترین اثری که به وجود آمده از یک زن جوان پیانیست اهل ترکیه است. کار این پیانیست مورد توجه گروه پینک فلوید قرار گرفته، به طوری که در فیس بوک رسمی خود از آن یاد کرده و مورد تجلیل قرار داده است.

این امر سبب شهرت چشمگیر یکشبه این پیانیست شده است. دنیس گوکچین با اقتباس جدیدی از سه آهنگ پینک فلوید، اثری به یاد ماندنی خلق کرده است.

 

نقاشی

 

تابلویی از ون دایک در اینترنت کشف شد

تابلویی از ون دایک، نقاش برجسته قرن هفدهم بریتانیا، از طریق اینترنت شناسایی شد. پیش از این کارشناسان فکر می کردند که این تابلو پرتره یک نسخه کپی است و به همین در انبار موزه باوس در دورهام انگلستان نگهداری می شد. اگر چه این تابلو جزو میراث ملی است و نمی شود آن را قیمت گذاری کرد، اما بیش از یک میلیون دلار ارزش آن برآورد شده است.

آنتونی ون دایک یکی از بهترین پرتره نگاران قرن هفدهم بود که در انتورپن - هلند به دنیا آمد و در سال ۱۶۳۲ نقاش دربار شاه چارلز اول شد.