رویدادهای هنری ماه


لیلا جدیدی


سخن روز:
"گل را می توان زیر پا له کرد، ولی نمی توان عطر آن را در فضا کُشت (ولتر، ۲۱ نوامبر ۱۶۹۴- مه ۱۷۷۸، از نامدارترین فیلسوفان و نویسندگان فرانسوی عصر روشنگری)
"هوش و استعداد بدون هدف و آرمان مانند پرنده ای است بی بال" (سالوادر دالی، 11مه ۱۹۰۴ میلادی - ۲۳ ژانویه ۱۹۸۹ میلادی، نقاش فرا واقع ‌گرای اسپانیایی)

نمایشگاه

بزرگترین نمایشگاه آثار دالی در پاریس
سی و چهار سال پیش بود که مرکز ژرژ پمپیدوی پاریس، یکی از مهمترین مراکز هنر معاصر در جهان امروز، در آغاز فعالیت خود نمایشگاهی از آثار سالوادور دالی، نقاش سورئالیست جنجالی را ترتیب داد و حالا سه دهه بعد، بیش از صد و بیست اثر دالی از سراسر جهان، از مکزیک تا سنت پترزبورگ و موزه تیت لندن را یکجا گرد آورده تا یکی از بزرگ ترین نمایشگاههای آثار دالی را ترتیب دهد.
این نمایشگاه جدا از اثبات نبوغ ذاتی این نقاش شگفت انگیز، بیش از پیش ثابت کرد که او شاید محبوب ترین نقاش قرن بیستم در میان عموم مردم باشد. صفهای بسیار طولانی، بازدیدکنندگان را به حدود هفت هزار نفر در روز رساند و باعث شد سه روز نمایشگاه به طور بیست و چهار ساعته باز باشد.
نمایشگاه آثار دالی از هفده سالگی تا آخرین آثار او در اوایل دهه هشتاد، عظمت، جنون و دنیای پیچیده یک نقاش بی همتا را به نمایش گذاشت.
دالی در آثارش جهان پیچیده خود را به سیاه ترین شکل ممکن ترسیم می کند و رستگاری ای برای بشر قایل نیست. وی با پرتره از پیکاسو، فدریکو گارسیا لورکا، سه چهره فرانکو، هیتلر و لنین، شرایط سیاسی و اجتماعی عصر خود را آنگونه که در ذهن داشته به نمایش گذاشته است.

موسیقی

"دینگ، دانگ! عجوزه مرد"
پس از مرگ مارگارت تاچر و جشن و شادمانی بسیاری از مردم طبقات فقیر و کارگری انگلستان، فروش آهنگ فیلم کلاسیک "جادوگر شهر اوز" با عنوان "دینگ! دانگ! عجوزه مرد" که در ارتباط با این رویداد مشهور شده، به فروشی بی‌ سابقه دست یافت.
طی 24 ساعت پس از مرگ نخست ‌وزیر سابق انگلستان این آهنگ به رده نهم در لیست پرفروش ‌ترینهای ITunes و نیز به رده دوم در لیست دانلودهای وب‌ سایت "آمازون" ارتقا یافت.
فروش موفقیت‌ آمیز این آهنگ پس از آن روی داد که در فیس‌ بوک کمپینی برای جشن مارگارت تاچر آغاز شد و در همان لحظات ابتدایی در حدود 40 هزار نفر عضو آن شدند.

حبس پیانیست اهل ترکیه به بهانه توهین به اسلام
فاضل سای، پیانیست پرآوازه اهل ترکیه، از سوی دادگاهی در استانبول به ۱۰ ماه حبس تعلیقی محکوم شد. وی متهم شده که در صفحه توییتر خود چندین بار به ارزشهای دین اسلام و مسلمانان توهین کرده و مرتکب کفرگویی شده است.
فاضل سای که به هنگام صدور رای در دادگاه حضور نداشت، در پیامی که در فیس بوک ‌خود انتشار داد نوشت:‌ "از جانب کشورم، نسبت به رایی که دادگاه صادر کرده، احساس تاثر و تاسف می‌ کنم و نیز نسبت به شرایط آزادی بیان در ترکیه، نومید و مایوس هستم."

مارک نافلر در اعتراض به سرکوب در روسیه کنسرتهای خود را لغو کرد
مارک نافلر، گیتاریست و خواننده بریتانیایی، در اعتراض به سرکوب گروههای حقوق بشر در روسیه، دو کنسرت خود در این کشور را که قرار بود در ماه صورت گیرد، لغو کرد. وی این تصمیم را پس از اینکه مقامهای روسی دفتر سازمانهای مختلفی از جمله دیده بان حقوق بشر و عفو بین الملل را مورد تفتیش قرار دادند، گرفت. منتقدان دولت روسیه می گویند که هجوم به دفتر این نهادها در راستای تلاش برای سرکوب مخالفان دولت صورت گرفته است.
مخالفان ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، از تصمیم آقای نافلر حمایت کرده اند. حزب متحد روسیه در ماه نوامبر لایحه ای را تصویب کرد که بر اساس آن با همه سازمانهای غیردولتی (ان جی او) که درگیر فعالیتهای سیاسی اند و با کمکهای خارجی فعالیت می‌ کنند، باید به عنوان "عوامل بیگانه" در روسیه خود را به ثبت برسانند.
پاول چیکوف، عضو انجمن حقوق بشر، می گوید که در یک ماه گذشته، در حدود ۲ هزار سازمان و نهاد در ارتباط با قانون سازمانهای غیردولتی مورد تفتیش قرار گرفته اند.

سینما و تلویزیون

کمک مالی انجلینا جولی به خیریه ملاله
خیریه ملاله از کمک 45 هزار دلاری انجلینا جولی، هنرپیشه بنام آمریکایی و 300 هزار دلار کمک دیگر برخوردار شد. این خیریه، هزینه مدرسه ۴۰ دختر ۵ تا ۱۲ ساله و خانواده های آنان را در دره سوات تامین می کند. ملاله، دختری که در اتوبوس مدرسه توسط مزدوران طالبان به گلوله بسته شده بود، در این باره گفت: "اولین کمک به خیریه ملاله زیباترین لحظه زندگی من است. "
بسیاری از هنرمندان سرشناس هالیوود مانند انجلینا جولی در امر کمکهای خیریه برای سالها فعال بوده و هستند. در واقع این امر یک سنت در هالیوود است. اگر چه برخی برای سوواستفاده تبلیغی دست به این کار می زنند، اما بسیاری از هنرمندان تلاشهای پیگیرانه و موثری برای نجات همنوعان خود در سراسر جهان می کنند. از جمله این افراد می توان از لئوناردو دکاپریو، بونو (گروه U2)، مدونا، جورج کلونی، مورایا کری، شان پن و مایکل جی فاکس نام برد

تعقیب زنان هنرمند با اینترپل
پاسدار منتظرالمهدی، معاون اجتماعی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، در ۲۷ فروردین در نشستی خبری تهدید کرد: "بازیگران زن ایرانی که در خارج از کشور حجاب را رعایت نمی‌کنند، از طریق اینترپل (پلیس بین ‌المللی) تحت تعقیب قرار می ‌گیرند".
در این رابطه، نگار فروزنده بازیگر سینمای ایران گفته است، نیروی انتظامی به جای برخورد با بازیگران سینما، حفظ حریم خصوصی آنها را در دستور کار قرار دهد و منیژه حکمت، تهیه‌ کننده فیلم نیز با اشاره به تهدیدات دایمی هنرمندان توسط نیروی انتظامی، از صحبت معاون ناجا اظهار تاسف کرد.

دولت مورسی مخالف طنز سیاسی
پرونده شکایت از باسم یوسف، یک طنزپرداز معروف که در شوی تلویزیونی اش محمد مرسی، رییس جمهوری اسلامگرای کشورش را مورد انتقاد قرار می دهد، از سوی وکیل اخوان المسلمین به دادگاه سپرده شد. باسم یوسف در شوی خود از سبک جان استوارت، منتقد طنز پرداز آمریکایی استفاده می کند.
جز این چند شکایت دیگر نیز از سوی وکلای اسلامگرا علیه باسم یوسف و دیگر افراد شناخته شده به خاطر طرح عقایدشان درباره مذهب یا سیاست صورت گرفته است.
پس از اعتراضات بسیار از جانب منتقدان دولت، دادگاه این شکایت را رد کرد.

نویسندگان و مطبوعات

آزادی فریبرز رییس دانا و ادامه حبس دیگران فعالان و نویسندگان
فریبرز رییس دانا، نویسنده و عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران، پس از تحمل بیش از یک سال زندان سرانجام آزاد شد. علت دستگیری و زندانی شدن وی اعتراض به سیاستهای اقتصادی جمهوری اسلامی و نیز به خاطر عضویت در کانون نویسندگان ایران بود.
همزمان، منیژه نجم عراقی نیز که فقط به خاطر عضویت در هیات دبیران کانون محکوم به یک سال زندان شده، هنوز در زندان به سر می برد. افزون بر این، بسیاری از نویسندگان و فعالان حقوق زنان، دانشجویان و کارگران و به تازگی بسیاری از فعالان حقوق اجتماعی و انسانی و اعضای انجمنهای حقوق دمکراتیک مردم در خوزستان و کردستان دستگیر شده اند و سرنوشت نامعلومی دارند.

روزنامه "نیویورک تایمز"، برنده چهار جایزه پولیتزر
روزنامه "نیویورک تایمز" به‌ خاطر گزارشهای "تحقیقاتی، روشنگرانه، بین‌ المللی و آینده‌ نگر"، چهار جایزه بخش مطبوعات پولیتزر را درو کرد. در بخش ادبیات نیز جایزه پولیتزر به رمانی پیرامون زندگی در کره‌ شمالی تعلق گرفت.
در بخش گزارش دهی بین‌المللی، "دیوید بربوزا"، نویسنده نیویورک تایمز، جایزه پولیتزر را به ‌خاطر گزارشی پیرامون داراییهای چند میلیارد دلاری مخفی نخست‌ وزیر چین از آن خود کرد.
گزارش دیگری که جایزه پولیتزر امسال را نصیب نیویورک تایمز کرد، به فساد و رشوه‌ خواری در فروشگاه زنجیره ‌ای "وال‌ مارت" آمریکا مربوط می ‌شد. یک گزارشگر دیگر نیویورک‌ تایمز به خاطر پرداختن به روشهای تجاری مشکوک شرکت اپل ستوده شد.
در بخش رپرتاژ نیز جایزه مطبوعاتی پولیتزر را رپرتاژی پیرامون سرنوشت ۱۵ اسکی‌ باز که در کلورادو اسیر بهمن شده‌ بودند، به‌ خود اختصاص داد.

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق