دورخیز تمام چهره های آشنا برای ریاست جمهور شدن*

 

مجید شمس

 

با بررسی لیست اسامی کاندیداها متوجه خواهیم شد در میان 686 نفر کاندیدای ثبت نام شده، به غیر از سید محمد خاتمی و سید حسن خمینی همه چهره ها، سرشناسند که از ان جمله میتوان به صادق واعظ زاده، کامران باقری لنکرانی، محمد سعیدی‌کیا، حسن روحانی، مصطفی کواکبیان، حسین نصیرزاده، حسن سبحانی، محمد غرضی، باقر خرازی، علی فلاحیان، روح‌الله احمدزاده کرمانی، محمدرضا عارف، حداد عادل، اکبر اعلمی، علیرضا زاکانی، علی احمدی، محسن رضایی، داوود احمدی‌نژاد، جواد اطاعت، محمدباقر قالیباف، پرویز کاظمی، محمدحسن ابوترابی‌فرد، علی‌اکبر جوانفکر، ابراهیم اصغرزاده، ابوالحسن نواب، طهماسب مظاهری، مسعود

پزشکیان، علی‌اکبر ولایتی، منوچهر متکی، رامین مهمانپرست، محمد شریعتمداری، سعید جلیلی ، صادق خلیلیان، قدیری ابیانه، محمدرضا رحیمی، هاشمی رفسنجانی و اسفندیار رحیم مشایی. (1)

 

جدیدترین تحولات در میان نامزدهای انتخاباتی

احتمال ائتلاف حداد، لنکرانی، جلیلی و زاکانی

سیدمسعود میرکاظمی، عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که؛ ستادهای آقایان حداد، لنکرانی، جلیلی و زاکانی اعلام آمادگی کردند و مقدماتی فراهم شده که بتوانند با هم گفتمان واحد داشته باشند و نهایتاً به یک ائتلاف خوبی برسند. تا جایی که من اطلاع دارم اینها خیلی به هم نزدیک شده‌ و بقیه اصولگرایان هم ممکن است به این وحدت برسند و در نهایت یک نفر را به عنوان کاندیدای نهایی معرفی کنند. (2)

 

آیا رد صلاحیت‌ مشایی، سفرهای احمدی ‌نژاد را لغو کرد؟

محمود احمدی‌نژاد قرار بود برای افتتاح سد و نیروگاه سیاه‌ بیشه در محل احداث سد در استان مازندران حضور یابد که این سفر بنا به دلایل نامعلومی لغو شد. این دو سفر در شرایطی لغو شده که شورای نگهبان نتایج تائید صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را روز سه شنبه 31 اردیبهشت اعلام می کند. شنیده های حاکی از آن است که نام اسفندیار رحیم مشایی در لیست ردصلاحیتها قرار دارد. تاکنون شورای نگهبان این اخبار را تائید نکرده است. (3)

از سویی دیگر اسفندیار رحیم مشایی، زوج سیاسی احمدی نژاد که می خواهد تاکتیک «پوتین-مدودف» در انتخابات ریاست جمهوری را بازی کند، چاپلوسانه لب به سخن گشوده و اعلام داشته است که:«همانند مقام معظم رهبری در دنیا وجود ندارد...سرباز ولایت هستم و می خواهم آن را به جهان عرضه کند. (4)

 

انصراف تعدادی از کاندیداها به نفع رقبای قوی تر

برخی از کاندیداها قبل از این که نتایج نهایی صلاحیتشان از سوی شورای نگهبان اعلام گردد ترجیح دادند که صحنه انتخابات را به سود رقبای قوی تر ترک کنند.

این افراد کسانی هستند که شانس کمی برای انتخاب شدن دارند و بدین گونه شانس خود را برای شرکت در کابینه فرد مورد نظر خود که به سود وی انصراف دادند را امتحان کند.

بعد از انصراف شریعتمداری، پزشکیان و اطاعت، سه کاندیدای اصلاح طلب به نفع هاشمی رفسنجانی و علی اکبر جوانفکر به نفع اسفندیار رحیم مشایی و به دنبال او محمدرضا رحیمی و صادق خلیلیان داود احمدی نژاد به سود سعید جلیلی (5) و رامین مهمان پرست سخنگوی سابق وزارت امور خارجه نیز به این جرگه پیوست. از طرفی محمدحسن ابوترابی نیز انصراف خود را از کاندیداتوری اعلام کرد.

 

کاندیدای سوپر حزب الهی!

حسین شریعتمداری نماینده خامنه ای در روزنامه کیهان در خصوص کاندیداهای اصولگرایان چنین اعلام موضع میکند:«ممکن است که دوستان اصولگرا از این حرف من ناراحت شوند؛ اما به نظر من یکی از اهداف دشمن در شرایط کنونی این است که خروجیهای معظم له را متعدد کند. به این معنی که می دانیم مردم حرف و منویات رهبری را گوش می دهند و از آن سو هم لنکرانی بچه حزب اللهی است و هم جلیلی که سوپر حزب اللهی است و دیگران نیز حقاً و انصافاً حزب اللهی و دغدغه مند هستند.... بزرگوارانی مثل ولایتی، حداد، زاکانی، جلیلی و لنکرانی همه حزب اللهی هستند. اما باید توجه داشت که این تعدد کاندیداهای اصولگرا، رایها را می شکند. (7)

 

بیشترین شانس متعلق به چه کسی است؟

همگان معترفند که آیت الله مصباح یزدی از چهره های پرنفوذ پشت پرده در تصمیمات مهم حکومتی است. چنان که در انتخاب احمدی نژاد نقش کلیدی را بازی کرد و از سوی دیگر باز هم تجربه نشان داده که حسین شریعتمدای نماینده خامنه ای در روزنامه حکومتی کیهان بلندگوی سخنان رهبر نظام است و دیدار حساس این دو شخصیت غیر رسمی! (به دلیل نداشتن پست رسمی اجرایی در کشور)، نشان از اجماع نظر یا لااقل نزدیکی دیدگاههای خامنه ای و مصباح دارد. به گمان من سعید جلیلی که هم جانباز جنگ و هم به واسطه حضورش در مذاکرات هسته ای چهره ای شناخته شده در سطح جهان است، شانس او برای ریاست جمهوری از سایر رقبا بیشتر است، مضاف بر این که جلیلی برای این پست جوان و قائدتاً نسبت به رقبای مسن برازنده تر است.

 

آیا انتخابات در جمهوری اسلامی دموکراتیک است؟

به دلیل فیلترها و موانعی که بر سر راه کاندیداها وجود دارد، ادعای وجود پدیده «مهندسی انتخابات» در طول عمر 34 ساله جمهوری اسلامی بی ربط نیست.

تایید شورای نگهبان که تحت امر رهبر است و شرط تنفیذ رییس جمهور از سوی رهبر ( ماده 1 قانون انتخابات ریاست جمهوری) دال بر این مدعاست. (8) عدم تحزب گرایی، که گواهی بر ساختار غیر دموکراتیک احزاب در جمهوری اسلامی است. (9)

دلیل دیگری که نمی توان به دموکراتیک بودن انتخابات در جمهوری اسلامی اعتقاد داشت، ممنوعیت زنان که نیمی از جامعه هستند، جهت انتخاب شدن به عنوان رییس جمهور است. زیرا بر طبق بند 1 ماده 35 قانون انتخابات ریاست جمهوری باید از میان «رجال مذهبی- سیاسی» انتخاب شود.

 

انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری 24 خردادماه، همزمان با انتخابات

چهارمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میان دوره ای مجلس خبرگان و میان دوره ای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد.

..............................

 

1) خبرگزاری فارس- 21 اردیبهشت 1392

2) خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- دوشنبه 30 اردیبهشت 1392

3) پایگاه خبری جنوب نیوز- دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۲

4) خبر انلاین- دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۲، داوود احمدی نژاد در اوایل دولت نهم مسئولیت بازرسی نهاد ریاست جمهوری را بر عهده داشت که به علت اختلاف با احمدی نژاد و انتقاد از جریان انحرافی برکنار شد.

5) خبر انلاین- دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۲

6) شریان نیوز- دوشنبه 30 اردیبهشت 1392

7) آخرین نیوز- دوشنبه 30 اردیبهشت 1392

8) سایت تحلیلی خبری عصر ایران- متن کامل انتخابات ریاست جمهوری- 19 اردیبهشت 1381

9) اصولاً احزاب در بحبوحه همین انتخابات شکل می گیرند و به دلیل ساختار استبدادی جمهوری اسلامی بستری برای شکل گیری احزاب به طور آزاد وجود ندارد. تمام احزاب نمایشی و شخصیت محور هستند. حزب کارگزاران سازندگی (حول محور رفسنجانی)، جبهه مشارکت (حول محور خاتمی) و اعتماد ملی (حول محور کروبی) و ... نمونه هایی از خیل این گونه احزاب است.

 

* توضیح نبرد خلق: این مقاله قبل از اعلام نظر شورای نگهبان و رد صلاحیت هاشمی و مشایی نوشته شده است.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق