زنان در مسیر رهایی

 

آناهیتا اردوان

 

 

یاد زنان قهرمان اشرف جاوید خواهد ماند

این بذرها به خاک نمی ماند، از قلب خاک می شکفد چون برق

روی فلات می گذرد چون رعد، خون است و ماندگار است

(سعید سلطانپور)

 

پنجاه و دو تن از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران مستقر در کمپ اشرف در حمله ددمنشانه نیروی سرکوبی مالکی در روز یکشنبه 10 شهریور، جان باختند. شایان توجه است که آنان بر اساس توافق چهارجانبه (آمریکا، عراق، ملل متحد و نمایندگان ساکنان) در اوت 2012 در اشرف و طبق بیانیه 29 اوت 2012 وزارت خارجه دولت آمریکا که در آن سلامت و امنیت شان تضمین شده بود، به عنوان حافظان اموال در اشرف باقی مانده بودند.

در این میان، زنان مجاهد خلقی چون زهره قائمی، گیتی گیوه چیان، میترا باقر زاده، ژیلا طلوع، فاطمه کامیاب و مریم حسینی با سالها تجربه و سابقه مبارزاتی علیه حاکمیت ارتجاع، بدون برخورداری از حداقل امکانات دفاعی، به خون غلطیدند. هم اکنون، شش تن از هفت عضو به گروگان گرفته شده سازمان مجاهدین خلق، زن می باشند که خطر استرداد به استبداد حاکم بر تهران هر دم حیات آنها را تهدید می کند.

حذف فیزیکی سازمان مجاهدین خلق به مثابه مهمترین کانون مبارزه علیه استبداد مذهبی در ایران و بنیادگرایی در منطقه، همواره در دستور کار رژیم قرار داشته و پیش شرط پذیرش مذاکره با امپریالیسم در منطقه بوده و خواهد بود.

زنان جانباخته مجاهد خلق بعد از دهه ها نبرد، هزینه استقامت و تسلیم ناپذیری برابرِ سیاستهای زن ستیزانه رژیم را با خون سرخ خویش پرداختند. آنها در عمل نشان دادند که سدی در برابر خواستهای ننگین ارتجاع و حامیانش هستند. وظیفه مبرم جنبش انقلابی و جنبش برابری طلبانه میهنمان همانا دفاع بی درنگ از حقوق انسانی اعضای مجاهدین خلق و کوشش بی دریغ جهت رهایی فوری گروگانهاست.

این قتل عام، آتش سه دهه نبرد علیه حاکمیت جنایتکاران جمهوری اسلامی را فروزان تر خواهد کرد و شعله های آتشین آن در خیابانهای شهرهای میهنمان، هویدا خواهد گردید.

یاد و خاطره زنان مجاهد خلق که همگام با همرزمان مرد خویش بر نگرش جنسیتی، چه با سلاح در دست و چه با مشت گره کرده، مهر باطل کوبیدند و تا پای جان دست از مقاومت برنداشتند، پیوسته در تاریخ جنبش انقلابی، ضد ارتجاعی و ضد امپریالیستی میهنمان و منطقه، زنده و جاوید خواهد ماند.

یادشان گرامی و راهشان پر رهرو باد!

 

عربستان سعودی و خشونت خانگی

گاردین، 27 آگوست - عربستان سعودی تحت فشار مبارزه تشکلهای غیردولتی طرفدار حقوق زنان، قانونی علیه اعمال خشونت خانگی تصویب کرد. براساس قانون جدید، کسانی که به آزار و اذیت فیزیکی و یا روحی- روانی همسران خویش مبادرت ورزند، به یک سال زندان و پرداخت حداکثر پنجاه هزار ریال، معادل سیزده هزار دلار آمریکا، محکوم خواهند گشت.

پیش از این، اعمال خشونت خانگی علیه زنان، تحت قوانین شریعت اسلام مورد دادرسی قرار می گرفت و قاضی بر اساس برداشت خود از قوانین کیفری اسلام تصمیم می گرفت. بدینوسیله، خشونت خانگی پدیده ای خصوصی و مجاز در چارچوب کانون خانواده به شمار می آمد و متهم معمولا بدون هیچگونه مجازاتی آزاد می گردید.

 

بانک مرکزی اروپا و نقش مدیریتی زنان

گاردین، 27 آگوست - بانک مرکزی اروپا قصد دارد تا شمار زنان در جایگاههای مدیریتی را دو برابر کند. اکنون تنها 14 درصد از مدیران ارشد، زن هستند.

 

آزار و اذیت جنسی زنان کارگر در آمریکا

بر اساس گزارش هافینگتون پست، مورخ 29 آگوست، یک زن از هر پنج زن کارگر در آمریکا توسط کارفرمایان و یک زن از هر چهار زن کارگر، توسط همکاران مرد خود، مورد آزار و اذیت جنسی قرار می گیرد.

 

تبعیض جنسیتی در کشور آلمان

ایندیپندت، 28 آگوست - چهل و چهار درصد از زنان آلمانی ابراز می دارند که تا تحقق برابری جنسیتی، روندی طولانی پیش روست. آنان بیش از هر چیز نگران نابرابری در پرداخت دستمزد و اضافه کاری هستند.

 

کشتار زنان توسط مخالفان کورتاژ

فدراسیون ملی کورتاژ، 27 آگوست - از سال 1977 تا کنون در آمریکا و کانادا بیش از شش هزار و چهار صد مورد اعمال خشونت علیه زنانی که خواستار انجام عمل کورتاژ شده اند، گزارش شده است. از این میزان، هشت نفر از زنان به قتل رسیده و هفده نفر به شدت مجروح گشته اند.

بر اساس گزارش فدراسیون ملی کورتاژ، کارکنان مراکز بهداشتی و کلینیکهایی که امکانات لازم جهت انجام کورتاژ در اختیار زنان مراجعه کننده قرار می دهند نیز به طور مکرر مورد تهدید به مرگ به شیوه اسید پاشی، ارسال بمب دست ساز و آدم ربایی شده اند. بیش از پنجاه کلینیک به همین دلیل در سراسر آمریکا و کانادا بسته شده است. بر پایه گزارش مزبور، تمامی این جرایم از سوی مخالفان عمل کورتاژ صورت گرفته است.

 

وضعیت بغرنج کارگران زن در کشتارگاه طیور طوبی

خبرگزاری دولتی کار (ایلنا) ، 6 شهریور- زنان کارگر کشتارگاه "طیور طوبی" که بیشتر آنها سرپرست خانوار هستند، به دلیل شرایط بازار کار ناچار به تحمل شرایط ناعادلانه شغلی هستند.

محمد عمارلو، فعال کارگری در نیشابور، با اعلام رعایت نشدن قانون کار در مورد کارگران زن کشتارگاه طیور طوبی ابراز داشت که کارفرمای این کشتارگاه با بی‌ اعتنایی به قانون کار در پرداخت بیمه، اضافه کاری و سایر مزایای قانونی کارگران زن، از نبود فرصتهای شغلی برای زنان کارگر در بازار کار سوواستفاده می ‌کند.

گفتنی ست که در این واحد ۹۰ کارگر مشغول به کارند که حدود ۴۰ نفر از آنان را زنان تشکیل می‌ دهند. آنها به طور مداوم و حتی بیش از ۸ ساعت کار می ‌کنند.

محمد عمارلو، دلیل اصلی فعالیت این کارگران در شیفت شب را فرار کارفرما از بازرسان تامین اجتماعی عنوان کرد و افزود: "شیفت شب این کارگران در ساعت ۵ عصر شروع و تا ساعت ۸ صبح روز بعد ادامه دارد و فعالیت شبانه و اضافه کاری اجباری، مشکلات بسیاری را برای آنان به وجود آورده است."

این گزارش اضافه می کند که فعالیت مداوم این کارگران در شیفت شب، معضلات روحی و جسمی زیادی به آنان وارد کرده است. هم اکنون تعدادی از این زنان به انواع بیماریهای روحی و جسمی مبتلا هستند.

 

تجاوز جنسی در قاره آسیا و اقیانوسيه

هافینگتون پست، 9 سپتامبر - بر اساس تحقیقات "لن ست"، ده هزار مرد از شش کشور جهان اعتراف کرده اند که در طول زندگی خویش، به یک زن، به جز شریک زندگی شان، تجاوز کرده اند. انگیزه 73درصد پرسش شوندگان، گرایش جنسی شدید نسبت به قربانی گزارش شده است. سرگرمی به مثابه انگیزه تجاوز جنسی برای بیش از 59 درصد از آنها و تنبیه یا مجازات قربانی انگیزه 38 درصد باقی مانده عنوان شده است.

تحقیقات مزبور بر اساس گفتگو با مردان از گروه سنی متفاوت ساکن کشورهای بنگلادش، چین، کامبوج، اندونزی، پاپوآ گینه نو و سریلانکا تهیه و تنظیم گردیده است. میزان تجاوز جنسی در گینه نو نسبت به دیگر کشورهای عنوان شده، افزون تر است. این تحقیقات تصریح می کند که هفتاد درصد از زنان گینه نو حداقل یکبار در زندگی خود مورد تجاوز جنسی قرار گرفته اند.

شایان توجه است که سازمان بهداشت جهانی با انتشار گزارشی در سال 2013، اعلام نمود که یک زن از هر سه زن در جهان مورد خشونت جنسی و یا فیزیکی قرار می گیرد. سازمان ملل نیز با انتشار بیانیه ای، اعمال خشونت علیه زنان را به مثابه معضلی جهانی معرفی کرد.

 

خشونت علیه زنان در افغانستان و اخطار به مسوولان

نیویورک تایمز، 4 سپتامبر - سازمان دیدبان حقوق بشر از حامد کرزای خواست تا جهت مبارزه علیه ازدواج اجباری دختران جوان و اعمال خشونت خانگی که صدمات جدی به پیشرفت و بهداشت عموی جامعه افغانستان می زند، واکنش عاجل و فوری نشان دهد. این سازمان با انتشار بیانیه ای در پانزده صفحه، به شرح مفصل نتایج مخرب خشونت علیه زنان و ازدواج زودهنگام دختران در افغانستان پرداخت. بر اساس بیانیه مزبور، حامد کرزای، رییس جمهوری افغانستان می بایست تا هنگام انتخابات ریاست جمهوری سال 2014، به قول و قرارهایش پیرامون لغو هر گونه تبعیض علیه زنان عمل کند.

ازدواج زودهنگام دختران جوان هنوز در جامعه افغانستان بسیار رایج است. سالانه نزدیک به 2000 زن و دختر در افغانستان به خودسوزی به عنوان تنها راه نجات از شرایط دشوار که رابطه ای مستقیم با معضل خشونت خانگی و ازدواج اجباری دارد، پناه می برند.

سالها از فروپاشی دولت طالبان می گذرد، ولیکن دولت افغانستان در رفع و یا کاهش نابسامانیها به اقدامی جدی و کارا مبادرت نورزیده است. دیده بان حقوق بشر اضافه می کند که دولت حامد کرزای می بایست از نهادها، سازمانها و تمامی ابزارهای قانونی جهت آگاه ساختن افراد جامعه پیرامون خطرات ازدواج اجباری و اعمال خشونت علیه زنان، استفاده کند.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق