رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "اگر روشن نیست کدام گروه، نیرو یا افراد ذی نفوذ در پس پیشنهادات و تدبیرهای مشخصی قرار دارند، باید همیشه این سوال را مطرح کرد که آن پیشنهادات و تدبیرها به چه کسی سود می رسانند" (لنین، 1870 – 1924 – 1870، نظریه پرداز برجسته مارکسیسم، رهبر انقلاب اکتبر روسیه و بنیانگذار نخستین دولت شوراها)

- "ما در کارخانه هایمان لوازم آرایش تولید می کنیم، روی پیشخوان مغازه اما امید به زیبایی می فروشیم" (چارلز رولون، 1975 – 1906، تولید کننده آمریکایی لوازم آرایشی که بزرگترین شرکت (رولون) در این رشته را در جهان تاسیس کرد)

- "انتقام تاریخ بسا سهمناک تر از هر دبیرکل قدرتمند است. من به جرات می گویم که این حقیقتی تسکین دهنده است" (لئو تروتسکی،1940 – 1879، نظریه پرداز برجسته مارکسیسم، سازمان دهنده قیام اکتبر، فرمانده ارتش سرخ و جدی ترین مخالف استالین و دیکتاتوری حزبی در صفوف بلشویکها)

 

کتاب

برای مجوز انتشار " کتاب کوچه" باید بخشهایی حذف شود

مدیر "انتشارات مازیار" می گوید: "جلد دوازدهم "کتاب کوچه" شامل حرف "چ" در 600 صفحه تدوین شده و تیرماه سال 91 برای گرفتن مجوز نشر به اداره‌ کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رفته، اما مسوولان وقت اداره کتاب وزارت ارشاد از ما خواستند بخشهایی از کتاب برداشته شود تا مجوزش صادر شود، که ما نپذیرفتیم و کتاب هم منتشر نشد."

بابک کاظم‌زاده در ادامه افزود: "در پاسخ به مسوولان گفتیم که کتاب "کتاب کوچه" از نامش معلوم است درباره چه چیزهایی است."

وی همچنین گفت، با تغییر مدیریت در وزارت ارشاد هم پس از ماهها هنوز پاسخی به او داده نشده است.

 

انتشار "کتاب پروسه" ویژه 8 مارس

"گروه پروسه" ویژه نامه ای به مناسبت 8 مارس منتشر کرده است که شامل پنج نوشته با تیترهای زیر می باشد:

- حدیث بی قراریِ آنان! - مانا هدایت

- فمینیسمِ سیاه و تقاطع ‌باوری [اینترسکشِنالیتی] - شارون اسمیت، برگردان: نیما کوشیار

- پرولترهای پرولترها - سیلوی برایبان، برگردان: مارال س.

- زنان در انقلاب روسیه - لوییز اوشی، برگردان: رها اسدزاده

- رز پزوتا؛ آنارشیست و سازمانده جنبش کارگری در آمریکا - الاین لیدر، برگردان آساره بختیاری

برای دریافت این ویژه نامه، به سایت "گروه پروسه" (www.processgroup.org) مراجعه کنید.

 

۱۲۰ کتابفروشی کابل به خاطر قانون جدید تعطیل شد

اجمل عازم، رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان افغانستان از تعطیلی بیش از ۱۲۰ کتابفروشی در کابل خبر داد و گفت ‌این کتابفروشیها در پی قانون پرداخت مالیات در تولید،‌ توزیع و فروش کتاب که هفته گذشته تصویب شده است، تعطیل شده ‌اند. در این رابطه، تظاهراتی در یک بازار کابل و 30 کتابفروشی دیگر در نقاط مختلف این شهر صورت گرفته است.

این در حالی است که در اکثر کشورهای دنیا منجمله افغانستان، برای کتاب مالیات گرفته نمی ‌شود،‌ در افغانستان نیز تا یک هفته پیش این چنین بود.

اجمل عازم با اشاره به پایین بودن سرانه مطالعه در افغانستان گفت: "یکی از مشکلات فرهنگ مطالعه در افغانستان، عدم دسترسی مردم به کتاب است‌، دولت جدید باید در زمینه توزیع کتابهای خوب اقدام کند."

 

شعر

 

" ستاره"

سروده ای از شهناز غلامی برای دوستان همقفس در زندان تبریز در سالهای 1368-1372 برای ستاره تمیزی

 

بغضی در گلویم.

خنجری در قلبم.

باری توان فرسا بر دوشم.

اشکی بر دیده ام.

و امیدی

همچون سپیده ی سپید

در دلم.

 

سینما

 

اسکار بهترین فیلم به "12 سال بردگی" داده شد

در هشتاد و ششمین مراسم دوره اسکار، فیلم "12 سال بردگی" با بازی "برد پیت" و کارگردانی "استیو مک کویین" جایزه اسکار بهترین فیلم را کسب کرد. این فیلم 20 میلیون دلار هزینه داشته است.

"12 سال بردگی" درباره موضوع بردگی در دوره قبل از جنگ داخلی آمریکاست. داستان فیلم نیز برگرفته از قصه واقعی مردی است که برای کار در مزارع ایالت لویزیانا، فروخته می شود.

فیلم "جاذبه" به کارگردانی "آلفونسو کوارون" نیز بیشترین تعداد از جوایز اسکار را به خود اختصاص داد.

 

مهمترین جوایز اسکار 2014

- جایزه اسکار برای بهترین فیلم: "استیو مک‌کویین" (43 ساله و اهل انگلیس) برای فیلم "12 سال بردگی"

- جایزه اسکار برای بهترین بازیگر مرد: "متیو مک کوناهی" برای فیلم "کلوپ مشتریان دالاس" (Dallas Bayers Club)

- جایزه اسکار برای بهترین بازیگر زن: "کیت بلانشت" (43 ساله متولد استرالیا) برای فیلم یاسمن آبی  (Blue Jasmine)

- جایزه اسکار برای بهترین کارگردانی : اهدا شد به " آلفونسو کوارون " (53 ساله و اهل مکزیک) برای فیلم جاذبه (Gravity)  

- جایزه اسکار برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن: "لوپیتا نیونگو" (31 ساله و اهل کنیا) برای فیلم 12 سال بردگی (12 years a slave)

- جایزه اسکار برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد: "جرد لتو" (42 ساله و اهل آمریکا) برای فیلم دالاس بایرز کلوپ (Dallas Bayers Club)

- جایزه اسکار برای بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان: "پائولو سورنتینو" (43 ساله و اهل ایتالیا) برای کارگردانی فیلم "زیبایی بزرگ" (The Great Beauty)

- جایزه اسکار برای بهترین انیمیشن: فیلم "یخ زده"، (Frozen) (معروف به ملکه برفی)

- جایزه اسکار برای بهترین مستند بلند: "مورگان نویل" برای فیلم "20 پا تا ستاره شدن" (20 Feet from Stardom)

- جایزه اسکار برای بهترین موسیقی متن ارجینال: "استیون پرایس" برای فیلم جاذبه (Gravity)

 

موسیقی

 

نامه سرگشاده به روحانی: شادی حق مسلم همه ایرانیان است

در ادامه‌ی لغو کنسرتها و برخی از برنامه ‌های فرهنگی در استان خوزستان و شهر آبادان، چند نفر از فعالان گرایشهای فرهنگی طی نامه ‌ای سرگشاده به روحانی دست به اعتراض زدند. در این نامه از جمله آمده است: "آقای رییس جمهور، ما امیدواریم با کلید حکمت و معرفت قفل بسته تندرویها همزمان در سطوح ملی و محلی گشوده شود، کینه ‌ها به دوستی، نفرت به همراهی و همدلی و تنگ نظری به وسع دید مبدل شود ... بزرگترین دفاع از ارزشها، ارزش دادن به نفس زندگی است. به مردم این شهرها چه داده اند که نداده های دیگر را نیز از آنها دریغ می‌کنند؟

ما تهیه کنندگان این نامه تاکید می کنیم که شادی حق مسلم هر ایرانی است چه در تهران و اهواز و چه در آبادان و خرمشهر."

 

نقاشی

 

تابلو سرقت شده رامبراند پیدا شد

یک تابلو نقاشی اثر "رامبراند"، نقاش بزرگ هلندی،‌ پانزده سال پس از سرقت در فرانسه پیدا شد.

"کودک با حباب صابون" که ارزشش ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار پوند تخمین زده می شود،‌ از موزه ای در شهر "دراگونیان" در جنوب فرانسه در سال ۱۹۹۹ ربوده شد. این تابلو هنگام جشن روز باستیل در ژوئیه ۱۹۹۹ به سرقت رفته بود.

در آن زمان پلیس گفت که سارقان از در پشتی موزه وارد شده بودند و پس از به صدا در آمدن آژیر،‌ پیش از اینکه مامورها خود را برسانند، گریخته بودند. وضعیت این تابلو خوب توصیف شده است.

 

مجسمه سازی

 

"با آثار تناولی مثل لاشه گوسفند رفتار شد”

وکیل پرویز تناولی، مجسمه ساز ایرانی، در باره شکستن قفل در خانه ‌موکل اش و خارج کردن چند مجسمه از آن توسط شهرداری گفت: "بردن آثار تناولی برخلاف قانون بوده و پس از تعطیلات نوروز، شکایت کیفری خود را برای بازگرداندن آثار به دادگاه ارایه می‌کنیم."

این هنرمند، یازده مجسمه از ۵۷ اثری را که در حدود ۱۰ سال در اختیار شهرداری بوده، دو هفته پیش از آن با حکم دادگاه به خانه‌اش منتقل کرده بود، اما روز یکشنبه ۲۶ اسفند شهرداری تهران دوباره این آثار را با هجوم به خانه در اختیار گرفت.

در میان این یازده اثر که از ۹ مجسمه حجمی برنز و دو مجسمه حجمی سرامیک تشکیل شده، آثاری با عنوان "دیوارهای ایرانی"، "نفس هیچ"، "قفس هیچ" و "یادبودی برای فرهاد کوهکن" وجود داشته است.

وکیل پرویز تناولی، صدرالدین ماحوزی افزود: "نحوه بردن آثار و صدماتی که به آنها وارد شده از نظر اخلاقی پذیرفتنی نیست و با آثار ارزشمند آقای تناولی مثل لاشه گوسفند رفتار شد."

 

تیاتر

 

دوستی و دعوای ایرانی - اسراییلی در تیاتر "پادشاهی سفال و آتش"

سهند از آمستردام و رافائل از لندن با هم نمایشنامه‌ "پادشاهی سفال و آتش" را آفریدند. "سفال" به روایتهای منتسب به دانیال، پیامبر قوم بنی اسراییل اشاره دارد و "آتش" به یکی از نمادهای فرهنگ باستانی ایران.

در این نمایشنامه دو نفر از ایران و اسراییل نخست از در شوخی صحبتهایی با هم رد و بدل می کنند. شوخیهای دوستانه سهند و رافائل اما ناخودآگاه به خط قرمزهای میهنی هر دویشان می‌رسد و کار به داد و فریاد می ‌کشد. در این بین ناخودآگاه هر دو به آنجا می‌رسند که زندگی ‌شان از یک جنبه به هم شباهت دارد: هر دو قربانی خشونت و تنش در کشورشان شده ‌اند و خانواده ‌های شان از این بابت بسیار آسیب دیده ‌اند. هر دو آرام می ‌گیرند و تصمیم می ‌گیرند داستانهایی اساطیری از فرهنگ ‌شان را برای یکدیگر تعریف کنند.

در نمایش "پادشاهی سفال و آتش"، دو نوازنده یونانی و هلندی نیز سهند صاحب دیوانی و رافائل رودان را همراهی می ‌کنند. در بخشهایی از تیاتر، بازیگران ترانه‌ هایی مردمی از کشورشان را برای مردم می ‌خوانند و گاه ترانه ‌های ایرانی و اسراییلی را به هم پیوند می‌زنند.

این نمایش در حال اجرا در شهرهای هلند است و قرار است به زودی در برخی دیگر از کشورهای اروپایی و همچنین اسراییل به روی صحنه برود.

 

طنز

 

پاسخ هادی خرسندی به تبریک نوروزی اوباما

 

دوباره زر زر نکن باراک - برو به دنبال کار خویش

پیام نوروزی ترا - زدم به گل منارِ خویش!

دوباره دلخوشکنک شدی - برای یک عده ساده لوح

که چرت و پرت ترا کنند - ترید آبدوغ خیارِ خویش

دوباره خالی نبند عمو - مگر کجایی تمام سال؟

که روز عید میرسی ز راه - به ما رسانی شعارِ خویش

که داده ماموریت به تو - که "پیک نوروز: ما شوی؟

تو نفت میخواهی و غمی - نباشدت جز دلارِ خویش

نه حمله ای کن به خاک ما - نه از خلایق دفاع کن

که ما بدون تو قادریم - به حفظ شهر و دیارِ خویش

شریک دزدی تمام سال - رفیق نوروز قافله

دو-دوزه-بازِ سیاستی – موفقی در قمارِ خویش

اگرچه شعرم شود غلط - ز حیث لفظی، گرامری

ولی تو ای مرد مهربان - برو درش را بذارِ خویش

 

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق