اخبار پرستاران

 

امید برهانی

 

تجمع پرستاران در اعتراض به بازنشستگی اجباری دبیرکل خانه پرستار

شهروند، 1 تیر - پرستاران بیمارستان امام خمینی و چند بیمارستان هم‌ جوار صبح روز یکشنبه در اعتراض به صدور حکم برای دبیرکل "خانه پرستار" تجمع کردند. در این تجمع اعتراض‌ آمیز حدود ۳۰۰ نفر از پرستاران شرکت کرده بودند که با ۳ نفر از آنها برخورد شد.

تجمع پرستاران در پی صدور رای هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداره کارمندان دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت که محمد شریفی‌ مقدم، دبیرکل خانه پرستار و سوپروایزر بیمارستان امام خمینی را به اتهام شرکت در تجمعهای اعتراضی پرستاران، محکوم به بازنشستگی پیش از موعد کرد.

اعتراض روز یکشنبه پرستاران درحالی صورت گرفت که کمتر از دو هفته از زمانی‌ که خانه پرستار به ریاست ‌جمهوری نامه سرگشاده ‌ای فرستاد، می‌ گذرد.

دبیرکل خانه پرستار در آن نامه از رییس‌ جمهوری خواسته بود که قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری پس از هفت ‌سال اجرا شود تا خسارتهای جبران‌ ناپذیر ناشی از اجرا نشدن آن ازجمله ترک شغل، مهاجرتها، خانه نشستنها، تغییر شغلهای پرستاری متوقف شود.

محمد شریفی‌ مقدم، دبیرکل خانه پرستار، درباره شرایطی که منجر به تجمع روز یکشنبه شد، گفت: "دوشنبه هفته گذشته رایی صادر شد که در آن مرا به بازنشستگی پیش از موعد محکوم کرده بود. البته این رای بدوی است و در صورت اعتراض من، نزدیک به یک ‌سال طول می‌ کشد تا رای قطعی صادر شود. این در حالی است که در مجموع ۲۰ ماه به بازنشستگی من مانده و تا زمانی که روال قضایی طی شود، خود به خود بازنشسته می ‌شوم، بنابراین به نظر نمی ‌رسد که صدور این حکم ضرورتی داشت."

در چند ‌سال گذشته حیاط بیمارستان امام ‌خمینی به ‌عنوان سردمدار پرستاری کشور، بارها شاهد تجمعهای اعتراض‌ آمیز پرستاران نسبت به اجرا نشدن قوانین صنفی ‌شان بوده. این تجمعها اغلب با برخورد حراست بیمارستان همراه بوده است.

 

افزایش اختلاف 300 برابری در پرداختهای نظام سلامت

خبرگزاری مهر، 11 تیر - عضو شورای عالی نظام پرستاری با انتقاد از تبعیض در پرداختهای نظام سلامت گفت: "تا قبل اجرای طرح تحول نظام سلامت، شاهد اختلاف 300 برابری در پرداختی به پزشکان و پرستاران بودیم که در حال حاضر این وضعیت بدتر شده است."

محمد شریفی مقدم اظهار داشت: برای اجرای سه بسته طرح تحول نظام سلامت که شامل حضور پزشکان در مناطق محروم، پزشکان مقیم و کیفیت ویزیت می شود، بیش از هزار میلیارد تومان اعتبار برای کمتر از 10 هزار نفر پزشک در نظر گرفته شده است. در حالی که اگر حداقل 10درصد از این اعتبار به اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که حداقل 90 هزار پرستار را شامل می شود اختصاص می یافت، شاهد تحول عظیمی در حوزه سلامت بودیم."

دبیر کل خانه پرستار با انتقاد از تفکر پزشک سالارانه ای که همواره بر وزارت بهداشت حاکم بوده است، به دریافتی 80 میلیونی برخی پزشکان بیمارستانهای دولتی اشاره کرد و گفت: "در هیچ کجای دنیا نمی توان شاهد بود که برخی پرسنل درمانی نظام سلامت 80 میلیون دریافتی داشته باشد و یک نفر دیگر 100 هزار تومان بگیرد."

عضو شورای عالی نظام پرستاری اظهار داشت: "برخورد حراستی و انتظامی با مطالبات پرستاری، مشکلی را حل نمی کند و بهتر است مسوولان امر به خواسته های معقول و منطقی پرستاران توجه کنند."

وی خواستار توجه دولت، مجلس و دستگاههای نظارتی به خواسته های جامعه پرستاری شد و گفت: "ترک شغل و مهاجرت پرستاران، از جمله پیامدهای بی توجهی به خواسته ها و مشکلات جامعه پرستاری است."

 

سپید پوشانی که تنها مانده ‌اند

ایسنا، 17 تیر - همزمان با سراسر کشور، طرح تحول سلامت در 24 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا می ‌شود. بدون شک از زمان اجرای آن بیمارستانها به دلیل کاهش هزینه ‌های بستری و دارو، روزهای سخت و شلوغی را به خود دیده‌ اند.

شاید بتوان گفت نقطه تمرکز طرح تحول نظام سلامت برای افزایش آرامش بیماران و نداشتن دردی جز رنج بیماری است، اما باید پذیرفت که اجرای این طرح با توجه به افزایش 39درصدی مراجعات بیمارستانی بار مضاعفی را به بخش درمان کشور به ویژه پرستاران وارد کرده است، به طوری که هر پرستار ساعات زیادی از وقت خود را در بیمارستان سپری می‌ کند و وظیفه رسیدگی به بیماران زیادی را برعهده دارد.

اینجا بیمارستان قائم مشهد است و در ساعت ملاقات، همهمه ملاقات‌ کنندگان در جلوی درب ورودی بیش از هر چیز به چشم می‌ خورد. نحوه پوشش برخی از آنان نشان‌ دهنده‌ قومیت، ملیت و در نهایت طی کردن مسیری طولانی و خریدن سختی سفر به جان برای مداوای بیمارشان است.

با ورود به بخشهای مختلف بیمارستان، پرستاران را می ‌بینم که مشغول رسیدگی به امور بیماران یا نوشتن گزارش حال آنان هستند. پس از بالا و پایین رفتن از پله‌ ها و جستجوی بخشهای مختلف وارد بخش اعصاب بیمارستان قائم می ‌شوم، یکی از پرستاران این بخش با وجود مشغله کاری حاضر به مصاحبه می‌ شود و با اشاره به کمبود پرستار عنوان می ‌کند: "به دنبال افزایش شیفت و حجم‌ کاری پرستاران، هنوز افزایش 40درصدی حقوق آنان اجرایی نشده، در صورتی که حقوق پزشکان نسبت به گذشته افزایش یافته است، همچنین افزایش حجم‌ کاری پرستاران عامل کاهش کیفیت‌ ارایه خدمات آنان است. زمانی که هر پرستار وظیفه رسیدگی به 15 بیمار را برعهده داشته باشد حتما کیفیت کاری او کاهش می ‌یابد."

این پرستار می ‌گوید: "بخش اورژانس اعصاب دارای 26 تخت است، اما معمولا ما 70 بیمار را بستری می ‌کنیم. همچنین بیمارانی از کشورهای همسایه نیز داریم که این امر بیانگر افزایش ارایه خدمات توسط پرستاران است."

حسینی، پرستار بخش داخلی بیمارستان قائم با اشاره به اینکه اجرای طرح تحول نظام سلامت به نفع مردم است، اظهار می ‌کند: "هر پرستار در هفته حداقل 50 ساعت در بیمارستان حضور دارد و فشار کاری زیادی را تحمل می ‌کند و این در حالی است که افزایش حقوق پرستاران یک وعده دروغ بود."

وی می ‌گوید: "با این حجم‌ کاری، پرستاران خیلی خسته می‌ شوند و دیگر به جایی می ‌رسی که یا باید پرستار باشی یا زندگی کنی."

بخش امداد شاید پرازدحام‌ ترین بخش این بیمارستان باشد. در هر دو طرف سالن، تختهای بیماران با فاصله‌ نزدیک به هم قرار گرفته و ازدحام بیماران باعث بی ‌نظمی سالن ‌شده است. تحمل هوای سنگین این بخش، آن هم بدون داشتن تهویه مناسب واقعا سخت است.

کمی جلوتر می ‌روم و به ایستگاه پرستاران می ‌رسم، تعدادی از آنان مشغول رسیدگی به بیمار، برخی در حال نوشتن گزارش و مابقی سرگرم پاسخگویی به همراهان بیماران هستند. چند نفر از پرستاران به دلیل مشغله کاری، درخواست گفت ‌وگو را رد می ‌کنند با این حال دو نفر از آنان رضایت می ‌دهند

یکی از پرستاران بخش اورژانس داخلی می‌ گوید: "بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت بسیاری از کارهای بیماران مانند نمونه ‌گیری در داخل بخش انجام می‌ شود. از پرستاران درخواست شده است که ظرف مدت شش ساعت بیمار را تعیین تکلیف کنند، اما آن ‌قدر حجم‌ کاری و تعداد بیماران زیاد است که شاید این اقدام ظرف مدت 12 ساعت انجام شود."

او اضافه می‌ کند: "اورژانس داخلی 22 تخت دارد اما 45 تا 60 بیمار در آن بستری می ‌شوند. بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت مردم برای دریافت کوچک‌ ترین خدمات پزشکی به بیمارستان مراجعه می ‌کنند."

پرستار دیگری می‌ گوید: "به دلیل تعداد زیاد بیماران، گاهی اوقات از تختهای بدون حفاظ استفاده می ‌شود که این مساله شکایت همراهان بیمار را به دنبال دارد."

از آنان در مورد تاثیر حجم‌ کاری بر زندگی شخصی شان می‌ پرسم که پاسخ می‌ دهند به دلیل خستگی همگی عصبی شده اند.

تمام این مسایل باعث انتشار بیانیه ‌ای از سوی هیات مدیره نظام پرستاری مشهد به نمایندگی از جامعه پرستاران این شهر شد که در بخشهایی از آن آمده است: "هر چند نظام تحول سلامت به عنوان اقدامی مهم از سوی وزارت بهداشت نگاهی عدالت‌ محور به نظام سلامت دارد، اما جریانات اخیر در عرصه نظام سلامت کشور نشان‌ دهنده بازگشت تفکرات خصوصی ‌سازی در دولت و تزریق این تفکر به بهداشت و درمان کشور است که سوابق تاریخی نشان‌ دهنده تجربه ناخوشایند مردم و متخصصان سلامتی از این روند است

از دیدگاه متخصصان نظام سلامت، روند خصوصی‌ سازی منجر به بی‌ انگیزگی بیش از 80درصد شاغلان و متخصصان نظام سلامت می‌ شود. تجربه تلخ واگذاری تامین نیرو از طریق شرکتها که جزو سیاه‌ ترین صفحات تاریخ نظام سلامت است، هنوز در خاطر بسیاری از پرستاران مانده است. وابستگی بسیاری از این شرکتها به افراد غیرمتخصص و نبود استاندارد باعث شد تا پرستاران با دو برابر ساعت کار موظف، نصف حقوق و مزایای پرداخت شده توسط دولت به شرکت را دریافت کنند و بهره ‌کشی به تمام معنا اتفاق بیفتد."

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: "عدم توجه دولت به اجرای قانون تعرفه ‌گذاری بعد از گذشت هفت سال از تصویب آن در مجلس در کنار سکوت معنادار نهادهای نظارتی و در راس آن مجلس شورای اسلامی که باید از حیثیت و شان قانونگذاری خود دفاع کند، باعث عدم اعتماد جامعه پرستاری استان به گفتار و رفتار مسوولان در توجیه طرحهایی از جمله خصوصی ‌سازی شده است و اکنون به قولهای آنها برای تامین حقوق مردم و متخصصان نظام سلامت به دیده تردید می ‌نگرند."

هیات مدیره نظام پرستاری مشهد در این بیانیه از وزیر بهداشت و دولت خواسته است با توجه به این نگرانیها قبل از هرگونه اقدام، حتما به تجارت گذشته در زمینه خصوصی‌ سازی در بهداشت و درمان توجه کنند و از نگاه ‌های صرف اقتصادی و صنف محور به عرصه بهداشت و درمان پرهیز کنند."

و امروز جامعه پرستاری کشور منتظر عملی شدن وعده‌ های مسوولان در خصوص امتیازات و خدمات یعنی افزایش 40درصدی حقوق و جذب نیرو در این حوزه است.

 

طرح تحول نظام سلامت پرستاران را خسته ‌تر کرده است

ایسنا، 23 تیر - رییس هیات مدیره نظام پرستاری استان کرمانشاه با اشاره به وجود هفت دهم پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی در استان افزود: "نسبت به استانداردها که وجود 1.3 پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی الزامی است، کمبود نیرو داریم."

ویسی رایگانی همچنین تعداد پرستاران کشور را نصف استاندار مورد نیاز دانست و ادامه داد: "افزایش تعداد تختهای بیمارستانی بدون تامین نیروی انسانی و تغییر چارت سازمانی این کمبود را رقم زده است."

وی به اجرای طرح تحول نظام سلامت نیز اشاره و بیان داشت: "این طرح با توجه به کاهش هزینه های دریافتی، افزایش مراجعات بیماران به بیمارستانهای دولتی را رقم زده که این امر موجب دو برابر شدن حجم کاری پرستاران شده است. این در حالیست که تعداد پرستاران تغییری نداشته و وعده هایی که در خصوص افزایش تعداد پرستاران و تغییرات معیشتی آنها با اجرای طرح داده شده بود، هنوز عملی نشده است."

وی افزایش فشار کاری حاصل از اجرای طرح نظام سلامت را موجب بی انگیزه شدن و خستگی بیشتر پرستاران و در نتیجه کاهش کارایی آنها دانست

ویسی رایگانی عنوان کرد: "در حال حاضر وعده هایی از جمله بکارگیری دانشجویان پرستاری سال آخر در بیمارستانها و کم شدن شیفت کاری پرستاران داده شده و کارهای اجرایی آن نیز تا 90 درصد به پیش رفته و به شدت پیگیر آن هستیم."

 

کشورهای اروپایی مشتری پرستاران ایرانی

خانه ملت، 23 تیر - عابد فتاحی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از اجرا نشدن دفترچه تعرفه خدمات پرستاران از سوی سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشکی یادآور شد: "در این دفترچه اگر پرستاری در ساعاتی از شب به ارایه خدمات به بیمار مانند گرفتن فشار یا زدن آمپول بپردازد، هرکدام از این موارد تعرفه‌ گذاری شده و به دریافت دستمزد آنها کمک می‌ کند."

وی تصریح کرد: "متاسفانه دفترچه تعرفه خدمات پرستاران اجرایی نشده و همین امر مشکلاتی را برای پرستاران ایجاد کرده است. البته ناگفته نماند که اجرایی شدن این مهم نیز کاری سخت و صعب به شمار می ‌رود و از ابتدا نیز بیم آن می ‌رفت که شکل اجرایی به خود نگیرد."

نماینده ارومیه در مجلس نهم با یادآوری تحمیل اضافه‌ کاری به پرستاران یادآور شد: "علاوه بر همه این مشکلات، تحمیل اضافه‌ کاری به پرستاران نیز مزید بر علت شده به گونه ‌ای که کار 150 ساعته پرستاران در ماه به 200 تا 300 ساعت رسیده است."

وی درباره مهاجرت پرستاران به خارج از کشور افزود: "اخیرا کشورهای اروپایی مشتری پرستاران ایرانی هستند، به گونه‌ ای که برخی از این کشورها با ارایه تسهیلات و امتیازهایی به آنها در تلاش برای جذب پرستاران ایرانی هستند که این شرایط باعث شده حجم مهاجرت پرستاران به خارج از کشور افزایش یابد."

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق