زنان در مسیر رهایی

 

آناهیتا اردوان

 

استرالیا: تبعیض جنسیتی در عرصه مشاغل حرفه ای

اسوشیتدپرس، 7 آگوست 2014 - مردان در استرالیا به سبب برخورداری از مشاغل حرفه ای، دو برابر زنان از جنسیت خود خرسندند. به گزارش سال 2014 "وست پک"، 22درصد از مردانی که در عرصه مشاغل حرفه ای فعالند، از داشتنِ کروموزمهای مردانه احساس رضایت می کنند. این در حالیست که تنها 9درصد از زنان در شرایط شغلی برابر با مردان مزبور، از زن بودن شان شادمانند.

پرفسور "لین گرین"، محقق مسایل اجتماعی در دانشگاه "ان اس دبلیو"، ابزار می دارد که با اینکه تعداد زنان استرالیایی دارای تحصیلات دانشگاهی بیشتر از مردان است، شمار زنانی که در مشاغل حرفه ای به کار مشغولند، کمتر از مردان است. وی اضافه می کند که برخی علت این پدیده را مسوولیت بیشتر زنان در فعالیتهای خانگی و پرورش کودکان می دانند که نادرست است. زیرا تحقیقات بالا از مردان و زنانی صورت پذیرفته که در ساعات مشخص و معینی در روز به کار مشغولند.

بر پایه آمار دولتی، از میان هزار زن و مرد، 55 درصد از زنان معتقدند که می باید مسوولیت و فعالیت بیشتری نسبت به مردان داشته باشند تا حقوق و دستمزدی برابر با مردان همکار خود دریافت کنند. افزون بر این، بیش از 43 درصد از مردان از وضعیت بغرنجی که زنان باوجود برخورداری از مدارک تحصیلی ممتاز دانشگاهی جهت حفظ فعالیت اقتصادی شان با آن روبرو هستند، باخبرند. میزان قابل توجه ای از زنان (46 درصد) و 32 درصد از مردان ابراز می دارند که اندیشه و فرهنگ مردسالارانه بر عرصه فعالیتهای اقتصادی حاکم است.

تحقیقات این گزارش، از بین زنان و مردان با مدرک تحصیلی و شغلی برابر بین سنهای 25 تا 65 سال انجام گرفته که درآمدی بیش از 85 هزار دلار در سال دارند.

 

صف آرایی مادران مهاجر در آمریکا

شبکه خبری زنان، 9 آگوست 2014 - مادران مهاجری که بدون اجازه اقامت در کشور آمریکا زندگی می کنند، برای تصویب لایحه اصلاحات قانون مهاجرت آمریکا، در نیویورک راهپیمایی کردند. آنان از رییس جمهور آمریکا خواستند تا با استفاده از قدرت سیاسی خویش، اصلاحات ناگزیر و بایسته را در قانون مهاجرت آمریکا اجرایی سازد. پیش از این، اوباما در یک سخنرانی در ماه آگوست اظهار داشته بود که قانون مهاجرت آمریکا را حتی بدون موافقت کنگره به تصویب خواهد رساند. با این حال روند تصویب اصلاحات مزبور تا کنون به دلیل مخالفت برخی از اعضای حزب جمهوریخواه در کنگره به تاخیر اُفتاده است. تصویب این اصلاحات تاثیر مثبتی در زندگی مهاجران، به ویژه از جنبه تسهیل اخذ اجازه اقامت و کاهش اخراج آنان دارد.

 

وال مارت و اعتصاب زنان کارگر دارای فرزند

کارگران سوسیالیست، 4 ژوین 2014 - زنان کارگرِ دارای فرزند "وال مارت" در بیست ایالت آمریکا در هفته اول ماه ژوین در یک حرکت همبسته سراسری، برای جلب توجه همگان به دستمزد پایین و عدم رعایت حقوق و حرمت شان از سوی مدیریت خرده فروش غول پیکر، وال مارت، اعتصاب کردند.

اعتصاب کنندگان، کارگر و مادرانی هستند که در مقایسه با دیگر کارگران وال مارت، به دلیل دستمزد پایین و ساعات متغییر کاری، در شرایط بسیار وخیمی زندگی را سپری می کنند. بسیاری از کارگران وال مارت به عنوان کارگر تمام وقت در نظر گرفته می شوند، اما چهل ساعت کار در هفته تنها نصیب تعداد بسیار اندکی از متقاضیان می گردد. "سازمان احترام در وال مارت" وضعیت کارگران زن دارای فرزند، به ویژه اگر در روزهای گوناگون، ساعات و نوبت کاری متغیر و نه بصورت تمام وقت کار کنند را بسیار مشقت بار توصیف می کند. عدم ساعات کار کافی، مزایای کاری و دستمزد بسیار پایین سبب می شود تا کارگران مزبور دوچندان استثمار شوند. از یکسو، بار پرستاری و نگهداری از کودکان را بر دوش دارند و از دیگر سو، به دلیل ساعت کار متغییر و دستمزد پایین قادر نباشند مهد کودک مناسبی برای فرزندان شان فراهم سازند. میانگین دستمزد یک کارگر وال مارت برابر با 8.80 دلار در ساعت است. وال مارت مدعی است که حداقل 25 هزار دلار در سال به کارگران تمام وقت خود پرداخت می کند.

زنان کارگر وال مارت قبل از بارداری نیز با تبعیض وحشیانه ای روبرو هستند. آنها به هنگام بارداری به دلیل اصرار پزشک مبنی بر عدم انجام فعالیتهای سنگین فیزیکی، به جای مشمول ساعات و شرایط کاری مناسب شدن، مجبور به کاهش ساعات کاری یا مرخصی اجباری از تنها منبع درآمد خود می شوند. برخی از کارگران زن به تشکیل گروهی به نام "احترام به حقوق کارگران زن باردار یا مادران" مبادرت ورزیدند. این تشکل، بعد از مبارزه ای طولانی علیه تبعیض مزبور، به تغییر برخی سیاستهای ضد کارگری وال مارت پیرامون رعایت حقوق زنان باردار به طوری که به جای ترک اجباری کار، از ساعات کاری مناسب برخوردار گردند، نایل شد. موقعیت مادران کارگر وال مارت به مراتب بسیار بغرنج تر از مادران کارگر شرکتهای دیگر است. مادران کارگر وال مارت کمی بیش از 72 درصد از میزان دستمزد کارگران نیمه وقت و دستمزدی پایین تر از حداقل حقوق قانونی دریافت می کنند و 90 درصد کارگران خانگی را تشکیل می دهند. از این رو، مسایلی چون حقوق زنان، حقوق زنان کارگر، برچیدن تبعیض جنسیتی در پرداخت دستمزد، کمک جهت نگهداری از فرزندان کارگران زن و رعایت وضعیت ایشان هنگام بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

خانواده "والتن"، صاحبان وال مارت، با ثروتی برابر با 140میلیارد دلار جزو ده فرد ثروتمند جهان بشمار می آیند. وال مارت به طور غیرقانونی بیش از 60 کارگر را در ماه ژانویه به دلیل اعتصاب اخراج کرد و تاکنون با درآمد سرسام آور سالانه، قادر به مقابله با شکایتهای کارگران در دادگاه شده است.

 

اعتصاب غذای پرستاران تامیل نادو

وبگاه اخبار کارگری، 12 سپتامبر 2014 - 450 پرستار بیمارستان دولتی "تامیل نادو"، یکی از ایالتهای هند، که اکثریت آنها زن هستند، در تاریخ 8 سپتامبر جهت تامین امنیت شغلی، ترفیع بهنگام و افزایش تعداد پرسنل جهت پایان دادن به دوازده ساعت نوبت کاری دست به اعتصاب غذا زدند. نزدیک به 4500 پرستار در این بیمارستان و مراکز بهداشتی وابسته به آن به کار مشغولند. زنان بیشترین نیروی مولده مراکز بهداشتی مذکور را تشکیل می دهند.

 

سومین اعتصاب زنان کارگر مرکز بهداشت پاکستان

وبگاه اخبار کارگری، 4 سپتامبر 2014 - کارگران مرکز بهداشت و سلامتی ناحیه "خیبر پختونخوا"، از ایالتهای مرزی شمال غربی کشور پاکستان، در طول شش هفته گذشته سه بار برای تامین امنیت شغلی اعتصاب کرده اند.

بیش از هشتصد کارگر که بیشتر آنها زن هستند، با برگزاری نشستی در ششم سپتامبر پیرامون مسایل کارگری، حداقل دو بار به اعتصاب سراسری علیه عدم پرداخت دستمزد مبادرت ورزیده اند. دستمزد این کارگران هشت هزار روپیه برابر با هشتاد دلار آمریکا در ماه است که از حداقل دستمزد قانونی (دوازده هزار روپیه) برای کارگران تمام وقت، بسیار پایین تر است. افزون بر این، مدتهاست که پرداخت پاداش و مزایای دیگر نیز به این کارگران که بیشترین خدمات بهداشتی را به مناطق روستای و شهری پاکستان عرضه می دارند، به تعویق افتاده است.

 

مرگ و میر زنان کارگر ایالت نیوجرسی آمریکا

سایت اخبار کارگری، 2 سپتامبر 2014 - به گزارش مندرج در وبگاه رسمی ایالت نیوجرسی، زنان کارگری که در فروشگاههای اغذیه فروشی "فست فوت" مانند مک دونالد و ... به طور نیمه وقت به کار مشغولند، به هنگام رانندگی از یک مکان کار به مکان دیگر، از فرط خستگی، تصادف می کنند و جان خود را از دست می دهند.

پنج درصد از نیروی کار آمریکا، 7.5 میلیون کارگر، به صورت نیمه وقت کار می کنند که جهت تامین نیازهای اولیه زندگی به شغل دوم و سوم و حتی چهارم محتاجند.

 

کارخانگی ارزشی که نادیده گرفته می شود

ایلنا، 6 مهر 1393 - ارزش تولیدات خانگی زنان روستایی استان گیلان سالانه 55 میلیون ریال با ارزش افزوده ای سالانه معادل 35 میلیون ریال است. در واقع این مقدار، 21درصد از تولید ناخالص داخلی استان گیلان را در سال 88 تشکیل داده است.

جلوه جواهری، جامعه شناس، با انتقاد از نادیده گرفتن ارزش کارخانگی می گوید: "در کشور ما فعالیتهای تولیدی و خدماتی که دستمزدی به آنها تعلق نمی گیرد، در حسابهای ملی محاسبه نمی شوند و کارهای خانگی نیز از این مساله مجزا نیستند."

وی ادامه داد: در تعریف مرکز آمار ایران، خانه دار شخصی است که شاغل، بیکار، جویای کار و محصل نباشد، یعنی در این تعریف خانه داری شغل محسوب نشده و خانه داران در زمره جمعیت غیر فعال درنظر گرفته می‌ شوند. در حالی که در بسیاری از کشور‌ها با استفاده از برخی روشها، کار خانگی را در حسابهای ملی محاسبه کرده ‌اند."

این جامعه ‌شناس با اشاره به اینکه کار خانگی محدود به زنان شهری نیست، تاکید کرد: "در مورد زنان روستایی کار خانگی بسیار پیچیده ‌تر است و طیف گسترده ‌ای از فعالیتها را در بر می ‌گیرد. زن روستایی علاوه بر نگهداری از فرزندان و رسیدگی به امور خانه، فعالیتهایی همچون تهیه مواد غذایی، دامداری، ‌شیر دوشی، پشم زنی، کشاورزی و ... انجام می ‌دهد."

وی در پاسخ به اینکه برخی اعتقاد دارند که حق بیمه زنان خانه ‌دار باید از سوی همسران شان پرداخت شود، گفت: "در حال حاضر اغلب مسایل مالی که وارد مسایل خانگی شده همچون مهریه و ارث، دلیل بسیاری از طلاقها و درگیریهای خانوادگی است و قطعا افزودن مساله اقتصادی دیگری به خانواده باعث پیچیدگی روابط خانوادگی و افزایش اختلافات خواهد شد. بنابراین این وظیفه بهتر است بر دوش دولت قرار گیرد."

 

اعتصاب پرسنلِ بهداشتی یونان علیه سیاست خصوصی سازی

رویتر، 12 سپتامبر 2014 - پرسنل یکی از بزرگترین بیمارستانهای کشور یونان، شامل پزشکان و پرستاران که بخش قابل توجه ای از آنان را زنان تشکیل می دهند، به مدت یک هفته علیه طرحی در راستای روند خصوصی سازی فعالیتهای بهداشتی اعتصاب کردند.

تصویب طرح مزبور نه تنها تاثیرات منفی بر تمامی سیستم پرداخت دستمزد، حقوق بازنشستگی و بیکاری کارگران می گذارد، بلکه تعداد بیشتری از بیمارستانهای کشور را به طور کلی به بخش خصوصی واگذار خواهد ساخت.

این اعتصاب توسط اتحادیه بیمارستان "پیرائوس" و "اتحادیه پرستاران و کارگران" و بخشهای دیگر سازماندهی شده است و شرکت کنندگان در آن همچنین در برابر مجلس یونان تجمعاتی برگزار کرده اند.

 

تداوم اعتصاب زنان آموزگار شمال و شرق دارفور

اخبار زنان، 14 سپتامبر 2014 - آموزگاران مدارس شرق "دارفور" در سودان با سه هفته اعتصاب به عدم پرداخت دستمزدشان اعتراض کردند.

اتحادیه آموزگاران اعلام کرده است که تا هنگام پرداخت حقوق معوقه به اعتصاب ادامه خواهد داد. این، در حالیست که وزیر دارایی از دیدار با رهبران اتحادیه ها خودداری ورزیده است.

اتحادیه آموزگاران شرق دارفور خواستارِ پیوستن آموزگاران مدارس دیگر به اعتصاب شده است. دولت، اعتصاب را غیرقانونی می داند و آموزگاران را به اخراج از کار تهدید کرده است.

 

نرخ بیکاری زنان جوان در 19 استان کشور، بالای 40 درصد است

ایرنا، 26 شهریور ماه 1393 - در حالی که نرخ بیکاری زنان جوان 15تا 24ساله در کشور 43.4 درصد است، 19 استان کشور هم با نرخ بیکاری بالای 40 درصد زنان جوان روبرو هستند.

هم اکنون استان چهارمحال بختیاری با 84.4 درصد بالاترین نرخ بیکاری زنان 15 تا 24 ساله را به خود اختصاص داده و این در حالی است که 10 استان کشور دارای نرخ بیکاری 50 و بیش از 50 درصد هستند.

بالا بودن نرخ بیکاری زنان جوان در حالی است که نرخ بیکاری زنان در کل کشور بیش از دو برابر مردان است، به طوری که بیکاری زنان 19.4 و مردان 9 درصد در بهار امسال بوده است.

لیلی دانشمند، یکی از فعالان بخش خصوصی در کاریابی، گفت: "بیشتر کارفرمایان تمایل دارند که به علت برخی از مرخصیها نظیر مرخصی زایمان که برای زنان در نظر گرفته شده، از نیروی کار مردان استفاده کنند."

وی افزود: "کارفرمایان حتی در بسیاری از موارد وقتی که کارجوی زن با داشتن سابقه کار و کارجوی مرد بدون سابقه کار تقاضای شغل دارند، استخدام مردان بی سابقه را بر زنان دارای سابقه کار ترجیح می دهند."

نزدیک به 80 درصد خروجیهای دانشگاهها را زنان تشکیل می دهند و این در حالی است که در بازار کار چنین تقاضایی برای جذب زنان وجود ندارد. افزون براین، نرخ بیکاری بیش از 50 درصد در استانهای کشور نشان دهنده شرایط نابهنجار بازار کار برای زنان است.

 

دستگیری کارگران شرکتهای اغذیه فروشی شرکت کننده در اعتراضات سازمان یافته سراسر آمریکا

اسوشیتدپرس، 6 سپتامبر 2014 - صدها تن از کارگران شرکتهای اغذیه فروشی زنجیره ای مانند "مک دونالد"، "برگرکینگ" و ... به دلیل شرکت در راهپیمایی سازمان یافته در 150 شهر آمریکا توسط پلیس دستگیر شدند. اکثریت این کارگران زن هستند که اصلاح شرایط کاری و 15 دلار بمثابه حداقل دستمزد را طلب می کنند.

حداقل دستمزد قانونی کارگران مزبور برابر با 7 دلار و 25 سنت آمریکاست که از سال 2009 افزایش نیافته و در پایین ترین سطح، طی دهه های متمادی ثابت مانده است.

شهرهای نیویورک، شیکاگو، دیترویت و بسیاری دیگر از شهرهای بزرگ آمریکا شاهد خشم زنان کارگری گشت که در وضعیت بسیار وخیم معیشتی بسر می برند. اکثریت اعتراضات کارگری طی دو سال گذشته در آمریکا توسط اتحادیه های شرکتهای اغذیه فروشی مزبور سازماندهی شده است که بیشتر کارگرانش زن هستند.

افزوده بر این، اکثریت اعضای اتحادیه "اس ای آی یو" نیز کارگران زنی هستند که در شرکتهای موسوم به "فست فود" به کار مشغولند.

 

اعتصاب زنان کارگران صنعت بافندگی مصر در شش کارخانه

اهرام نیوز آنلاین، 29 آگوست 2014 - نزدیک به 2000 کارگر زن و مرد صنعت بافندگی با اعتصاب در شش کارخانه مصر، تولیدات صنعت مزبور را به نصف رساندند.

قول و قرارهای مسوولان مبنی بر پرداخت پاداش و افزایش دستمزد کارگران از ماه ژوئن تا کنون اجرایی نگردیده و کارفرمایان به طور مرتب از تهیه و تدارک امکانات ترابری برای کارگران سر باز زده اند.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق