رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "اگر قرار بر این باشد که هنر ریشه فرهنگ ما را لمس کند، جامعه باید هنرمند را آزاد بگذارد تا بتواند خیال خود را به هر جا که او را می کشاند، ببرد" (جان کندی، 1963- نوامبر 1917، سی و پنجمین رییس جمهور ایالت متحده آمریکا)

- جوامع در افول، هیچ استفاده ای برای متفکرین ندارند (آنا نین، 1977- ژانویه 1903) نویسنده داستانهای کوتاه از جمله "پرندگان کوچک" و" دلتای ونوس". او دفتر خاطرات خود را طی 60 سال از 11 سالگی تا روزهای پیش از مرگش نوشت)

 

 

موسیقی

 

کنسرت کیتارو، آهنگساز و موسیقی ‌دان ژاپنی در ایران

"کیتارو"، نوازنده و آهنگساز ژاپنی مقیم کالیفرنیا، نخستین اجرای خود را شب ۲۴ مهر‌ماه با همراهی گروهی از نوازندگان خارجی و نیز ارکستری از نوازندگان ارکستر سمفونیک تهران به صحنه برد. این کنسرت به دلیل استقبال زیاد، پس از 4 روز اجرا قرار بود یک روز دیگر نیز تمدید شود، اما نیروی انتظامی اجرای آن را لغو کرد.

کیتارو که یک آهنگساز سرشناس است، هرگز در زمینه موسیقی تحصیلات آکادمیک نداشته است. وی به گفته خودش به گوش و احساسات خود اعتماد دارد.

این موسیقیدان ژاپنی، اولین آلبوم خود را در سال ۱۹۷۶ منتشر کرد. "داستان ماه کامل" و "بهشت" از نخستین آلبومهای او هستند. از کیتارو تاکنون ۳۰ آلبوم منتشر شده است.

کیتارو پس از همکاری در ساخت موسیقی سریال مستند "جاده ابریشم" به شهرت و محبوبیتی بین‌ المللی دست پیدا کرد.

بلیطهای کنسرت کیتارو از ۸۵ هزار تومان تا ۱۹۵ هزار تومان فروخته شد.

 

مرگ 16 نفر در کنسرتی در سئول

در سانحه ای که در جریان برگزاری یک کنسرت در جنوب سئول، پایتخت کره جنوبی رخ داد،‌ دستکم ۱۶ نفر کشته و ۱۱ زخمی شدند. مقامهای رسمی می گویند که در پی شکستن توری هواکش، گروهی از حاضران در کنسرت با سقوط در عمق حدود ۱۰ متر به داخل محوطه پارکینگ زیرزمینی افتادند.

این کنسرت در فضای باز برگزار می شد و چند گروه موسیقی از جمله گروه کره ای "4minute" در آن اجرا می کردند. حادثه دیدگان روی این توری رفته بودند تا دید بهتری نسبت به صحنه کنسرت داشته باشند.

حدود ۷۰۰ نفر در این کنسرت شرکت داشتند که بخشی از یک جشنواره محلی بود.

بسیاری می گویند که مقررات مربوط به رعایت ایمنی، با سرعت رشد اقتصادی کره جنوبی سازگاری ندارد.

 

تاتر

 

پانزدهمین جشنواره تئاتر و هنرهای نمایشی ایران در تبعید (گوهر مراد)

انجمن هنر در تبعید اعلام کرد که از 24 اکتبر تا دوم نوامبر، پانزدهمین جشنواره تئاتر و هنرهای نمایشی ایران در تبعید را با هدف گرامیداشت یاد زنان و مردان آزادیخواه جهان و معرفی هنرمندان مهاجر یا تبعیدی از ملیتهای گوناگون برگزار می کند.

تلفنهای جشنواره :

07 68 12 09 06 / 16 20 42 45 01

E- mail: contact.artenexil@bbox.fr

Espace Quartier Latin

37, rue Tournefort 75005 Paris

Métro : Place Monge (ligne 7)

 

توقیف تاتر "شاخ نبات" از سوی قوه قضاییه

کارگردان تئاتر "شاخ نبات" که بر اساس منظومه "موش و گربه" اثر عبید زاکانی در تالار وحدت تهران اجرا می شد،‌ از توقف این نمایش خبر داده و گفته:‌ "از طریق اداره کل هنرهای نمایشی مطلع شدیم که نمایش از سوی قوه قضاییه توقیف شده و فعلا نمی توانیم روی صحنه برویم."

مهدی شمسایی گفت:‌ "این نمایش با همین متن و بدون هیچ ممیزی سال ۸۹ و در دوران وزارت آقای صفارهرندی روی صحنه رفت و ما فیلم آن اجرا را چندی پیش به اداره کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد دادیم تا مجوز اجرای مجدد کار را بگیریم که در نهایت این مجوز هم صادر شد و ما کار را روی صحنه بردیم. از همان ابتدا که اجرا شروع شد، نکاتی از سوی اداره کل هنرهای نمایشی به ما اعلام می شد که ما آنها را در طول اجرا اعمال می کردیم."

مهدی شمسایی که پیشتر کارگردانی تاترهای "شیخ صنعان" و "کنیزک من" را بر عهده داشته، گفته است: "من از وزارت ارشاد انتظار دارم که یا مجوز ندهد یا از مجوزهایش دفاع کند."

 

کتاب و انتشارات

 

"شازده کوچولو" با ترجمه جدید

"شازده کوچولو" با ترجمه "رضا طاهری" وارد بازار کتاب می ‌‌شود. این کتاب برای اولین بار نسخه رحلی داستان دیرآشنای "شازده کوچولو" را در جلد سخت در دسترس مخاطبان قرار می ‌دهد.

ابوالقاسم فیض‌ آبادی، مدیر مسوول انتشارات "نخستین" همچنین اظهار داشت: "مجموعه شعرهای "نزار قپانی" با ترجمه "رضا طاهری" در هفته دیگر از دریچه انتشارات "نخستین" منتشر می ‌شود."

"شازده کوچولو" پیشتر نیز ترجمه شده و مترجمانی مانند محمدقاضی و ابوالحسن نجفی آن را به بازار داده اند. مشهورترین ترجمه این اثر متعلق به احمد شاملو است. شاملو همچنین کتاب گویا (صوتی) آن را نیز در سال 1359 با موسیقی متن از "گوستاو مالر" منتشر کرد.  

 

جایزه ادبی بوکر

جایزه ادبی بوکر (۲۰۱۴)، یک جایزه ادبی انگلیس، به "ریچارد فلاناگان"، نویسنده استرالیایی زاده "تاسمانی"، برای رمانی به عنوان "جاده باریک به عمق شمال" تعلق گرفت.

ریچارد فلاناگان، حدود ۱۲ سال وقت صرف نوشتن آخرین رمان خود کرده و سرانجام آن را با پنج بار بازنویسی به پایان رسانده.

رمان برنده بوکر ۲۰۱۴ روایت ‌گر ماجرای عاشقانه ‌ای است که در جنگ جهانی دوم و در زمان احداث خط آهن بین تایلند و برمه اتفاق می ‌افتد.

"جاده باریک به عمق شمال" که جایزه نقدی ۵۰ هزار پوندی را هم برای ریچارد فلاناگان به ارمغان آورده، ششمین رمان این نویسنده استرالیایی است.

امسال برای اولین بار نویسندگان آمریکایی نیز اجازه یافته بودند برای دستیابی به این جایزه معتبر رقابت کنند، با این حال دو نویسنده آمریکایی یعنی "جاشوآ فریس" و "کارن جوی فاولر" که به فهرست نامزدهای بوکر ۲۰۱۴ راه یافته بودند، دست خالی به خانه رفتند.  

 

انتشار چهارمین شماره پیام آور سندیکا (انگلیسی)

به گزارش روابط عمومی "سندیکای کارگران فلزکارمکانیک"، چهارمین شماره نشریه "پیام آور سندیکا"، نشریه انگلیسی زبان "پیام سندیکا"، منتشر شد.

در این شماره، پیام تبریک چهارمین سال انتشار نشریه، اعتصاب کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه، اعتصاب صدها نفر از کارگران روزمزد مجتمع نیشکر هفت تپه، مصاحبه ناصر آقاجاری با ایلنا، مقاله "چگونه دستورالعملهای صندوق بین المللی پول در کشور ما اجرا می شود"، نوشته رضا کارشناسان، گزارش کارگر فلزکار "وقتی مدیران دولتی خود به دلال تبدیل می شوند"، در خطر بودن جان بهنام ابراهیم زاده و فراخوان به تلاش برای نجات او و نامه دبیر کل سندیکای معلمان انگلستان به روحانی در رابطه با بهنام ابراهیم زاده درج شده است.

http://felezkar.com/1393/07/25/633/#comment-14

 

 

سینما

 

"لویاتان" بهترین فیلم پنجاه و هشتمین دوره جشنواره فیلم لندن شد

در پنجاه و هشتمین دوره جشنواره فیلم لندن، فیلم "لویاتان"، ساخته "آندری زویاگینتسف"، محصول روسیه جایزه بهترین فیلم را دریافت کرد. لویاتان، داستان مردی است که در شهری کوچک بر سر زمینی که مالک آن است با شهردار فاسد درگیر می ‌شود.

زویاگینتسف این فیلم را بر اساس رمانی با همین نام نوشته "توماس هابز" ساخته است. این فیلم که در جشنواره فیلم کن جایزه بهترین فیلمنامه را دریافت کرده بود، به عنوان نماینده روسیه به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی (اسکار) معرفی شده است.

در این دوره فیلم "آب نقره ‌ای" از سوریه که جنگ داخلی در این کشور از جمله تصرف شهر "حمص" را به تصویر می ‌کشد، جایزه بهترین مستند را دریافت کرد. فیلم "قبیله"، محصول سینمای اوکراین نیز جایزه بهترین فیلم اول را به دست آورد.

جایزه بهترین تازه وارد به "ثمینه جبین احمد" برای بازی در فیلم "پدر، مرا بگیر" اهدا شد. این بازیگر بریتانیایی نقش لیلا، دختری پاکستانی را بازی می ‌کند که برای زندگی با دوست پسرش از خانه پدری می ‌گریزد.

تازه ‌ترین ساخته ‌های فیلمسازان ایرانی چون رخشان بنی اعتماد، محسن مخملباف، سودابه مرتضایی، دزیره اخوان و لیلی امیرپور از جمله فیلمهای به نمایش در آمده بود.

پنجاه و هشتمین دوره جشنواره فیلم لندن، با نمایش فیلم "فیوری" (Fury) با بازی "برد پیت" که داستان آن در خلال جنگ جهانی دوم می ‍گذرد، به کار خود پایان داد.

 

 

عکاسی

 

عکاس پرتره معروف چه گوارا

"رنه بوری"، یکی از بزرگترین عکاسهای قرن ۲۰ میلادی درگذشت. او سال ۱۹۶۳ زمانی ‌که سی ‌ساله بود، با ثبت پرتره مردی انقلابی با سیگاری بر گوشه لب و نگاهی تحقیر آمیز، به شهرتی جهانی رسید. سوژه این پرتره چه گوارا، انقلابی مشهور آمریکای لاتین بود.

رنه بوری آن زمان با ماموریت یک مجله آمریکایی به کوبا سفر کرده بود تا پرتره ‌ای از وزیر صنایع و مدیر بانک ملی کوبا تهیه کند. او بعدها، سال ۲۰۰۸ میلادی در مصاحبه ‌ای گفت چه گوارا در تمام مدت عکاسی به او بی‌‌اعتنایی کرده بود. او برای پرتره‌ ای که از چه گوارا گرفت،‌ پول چندانی دریافت نکرد.

رنه بوری در آغاز فعالیت حرفه ‌ای خود برای تهیه مجموعه عکسهای خبری به عراق، سوریه، برزیل و ژاپن سفر کرد و سپس با پرتره شخصیتهای مشهور، از جمله پابلو پیکاسو و آلبرتو جیاکومتی نام ‌آور شد.

عکسهای بوری در تمام مجلات مشهور دنیا به چاپ رسیده‌‌اند.

 

 

شعر

 

زندگي چه زيباست

زندگی وه که چه زیباست، ولی

لرزان است

همچو یک قطره شبنم

به تن سرد چمن

دل بر این قطره مبند

لحظه ای بیش از او نیست خبر

خیز و در وسعت خلق

دل به دریای جسارت بسپار

زره جنگ با دشمن او

بر تن از روی شجاعت بسپار

در سکوتی خُفتن

یا که دل در گرو بی عملی بستن و

هی مُفت گفتن،

چنگ بر قامت وجدان

نیش بر قلب حقیقت،

چون غبار

چهره پاک شرف پوشاندن

به خدا نیست هنر!

خیز و در هیات خلق

بهر "بودن" بشتاب

زندگی وه چه زیباست، اگر

همچو رود

جاری دریا باشد

 

امیر کارگر

 

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق