زنان در مسیر رهایی

آناهیتا اردوان

 

تداوم مقاومت مسلحانه و قهرمانانه زنان کوبانی علیه ارتجاع وحشی

گروه تروریستی "دولت اسلامی" (داعش)، از پانزده سپتامبر تا نگارش این مطلب، شهر کوبانی را با انواع تسلیحات سنگین آماج حملات وحشیانه قرار داده و "یگانهای مدافع خلق و مدافع زنان" به رویارویی ستایش انگیزی با آنان پرداخته اند. مقاومت مسلحانه زنان و مردان کوبانی با تسلیحات ابتدایی در مقایسه با انواع تسلیحاتی داعش، تا کنون از اشغال کاملِ شهر جلوگیری کرده است. یکی از ویژگیهای مقاومت مسلحانه کوبانی حضور و نقش برجسته و بارز زنان نه تنها در صف مقدم، بلکه در مقام فرماندهی، مدیریت و سازماندهی است.

روزنامه "الشرق الاوسط"، 16 اکتبر 2014 می نویسد؛ بیش از پنج هزار زن در یگانهای مدافع خلق دوشادوشِ رزمندگان مرد در میدان کارزار دفاع از شهر کوبانی می رزمند که تا کنون بیش از 120 تن در جریان درگیری با داعش جان خود را از دست داده اند. روحیه انقلابی و سرسختانه این زنان با نامهای پرتوافکنی چون "رهانا"، "نگار حسینی"، "آرین میرکان"، "جیلان اوزلو" و....بارها طی نبردهای پی در پی درخشیده و نه تنها نیروی واپسگرای داعش را با ایثار، جسارت و  نبرد ستایش انگیزی تا پای نثار جان عقب نشانده، بلکه بر تمامی ایدیولوژیهای ارتجاعی و فرهنگ پدر سالاری عصر ما، آنچنان مهر باطلی کوبیده که در غریو عدالت طلبانه "من کوبانی ام" به هزاران زبان و لهجه بازتاب یافته است.

دویچه وله در برنامه روز دوشنبه 20 اکتبر در مورد "رهانا" گفت "رهانا نام يك زن كرد است كه به قهرمان شبكه‌ هاي اجتماعي در اينترنت تبديل شده است. دليل شهرت او انتشار خبري درباره اوست كه مي‌گويد در دفاع از شهر كوباني موفق به كشتن بيش از ۱۰۰ تن از تروريستهاي "دولت اسلامي" شده است. نام "رهانا" براي نخستين بار در توييتي آمده بود كه در تاريخ ۱۳ اكتبر منتشر شد و در دم هزاران بار به اشتراك گذاشته شد. در اين توييت عكس زن جواني ديده مي‌شود كه با اسلحه‌اي در دست راست و لبخندي بر لب، انگشتان دست چپ خود را به علامت V "پيروزي" نشان مي‌دهد. زير تصوير اين زن نوشته شده:«رهانا بيش از صد نفر از تروريستهاي داعش را در كوباني كشته و به‌خاطر شجاعت خود به شهرت رسيده است». چندين زن كرد به‌خاطر شهامت و عزم نيرومند در مقابله با شبه‌نظاميان "دولت اسلامي" شهرت يافته‌اند. اين زنان متعلق به سازمان "يگانهاي مدافع خلق" (ي‌پ‌گ) هستند كه در سوريه مبارزه مي‌كند. زنان رزمنده‌ اين سازمان به ‌ويژه پس از آن كه يكي از آنان با حمله  ‌يي انتحاري موجب كشته شدن چند تن از اسلام‌گرايان افراطي شد، به شهرت رسيدند. "ديلر گنج ميز" زني ۲۰ ساله و مادر دو كودك بود. او با بستن ماده منفجره به خود و دويدن به ميان شبه‌نظاميان "دولت اسلامي" ۲۳ تن از آنان را با خود به كام مرگ كشاند. برآوردمي‌شود كه شمار رزمندگان زن كرد در سوريه كه در يگانهاي ويژه زنان سازمان شبه‌ نظامي‌ كردي "ي ‌پ ‌گ" مبارزه مي‌ كنند، بين ۷ تا ۱۰ هزار تن است. نام اين گروههاي ويژه "يگانهاي مدافع خلق زنان" (ي‌ پ ‌جي) است".

مقاومت بی نظیر یگانهای مدافع خلق به همراه تمامی مردان و زنانی که از سراسر جهان با تحمل سختیهای بسیار به یاری آنان شتافته اند، از ماهیت ضد استثماری و ضد ارتجاعی برخوردار است. مقاومت مسلحانه  کوبانی باوجود دعاوی برخی گرایشات ناسیونالیست افراط گرا، رابطه ای مستقیم و دیالکتیکی با قیام آحاد مردم سوریه  علیه حکومت خودکامه بشار اسد دارد که حمایت و دفاع قاطع جهانی را طلب می کند.

 

نیجریه: رقص فعالان حقوق زنان در حمایت از حق بهداشت اُرگان تولید مثل

خبرگزاری آفریقا، 22 سپتامبر 2014 - "حق سلامت و بهداشت ارگان تولید مثل زنان"، موضوعی است که در چارچوب سنن، آداب، رسوم و مذهب بسیاری کشورها "تابو" به شمار می رود و بندرت مورد بحث و گفتگو حتی در میان زنان قرار می گیرد.

با این حال، کمپینهای اعتراضی در این رابطه نظر جهان را به خود جلب نموده است. "صندوق جمعیت سازمان ملل" (UNFPA) به همراه سازمان جهانی کار بر حق سلامت و بهداشت جنسی زنان به عنوان یکی از نخستین معیارهای رعایت حقوق زنان تاکید دارد. این دو سازمان بر دسترسی خانواده ها به امکانات مرتبط با "آموزش مسایل جنسی" و  "نارسایی جنسی و دوران یائسگی" تمرکز و بر ارتباط مستقیم سلامت زنان با موقعیت اقتصادی جوامع انگشت می گذارند.

رعایت حق سلامت و بهداشت جنسی زنان در کاهش تبعیض جنسیتی و ارتقای موقعیت اجتماعی و اقتصادی زنان نیز موثر است. به همین منظور، شانزدهم ماه سپتامبر هر سال، روز جهانی "دفاع از حق شیوه های حفظ سلامت جنسی زنان" نامگذاری شده که بیش از هر چیز در مسیر آموزش زنان در رابطه با استفاده از امکانات جلوگیری از بارداری مانند "کاندوم" تلاش می کند. در این روز، فعالان حقوق زنان، شهروندان جوامع را از حق سلامت جنسی و بارداری آگاه می سازند. امسال نیز، "ائتلاف نیجریه" و مدافعان حق بهداشت جنسی زنان با رقص و پایکوبی این روز جهانی را برجسته ساختند تا توجه  شهروندان کشور نیجریه و جهان را به تاثیر مثبت رعایت حق برخورداری از کاندوم و دیگر شیوه های جلوگیری از بارداری در کاهش ابتلا به بیماریهای جنسی جلب نمایند. مطالبات دو گروه مذکور بطور خلاصه شاملِ تشویق و ترغیب شهروندان نیجریه و جهان به مشارکت جدی در جنبش حمایت از حق بهداشت جنسی زنان، جلوگیری از شیوع بیماری ایدز و برپایی مراکز آموزشی خانواده ها پیرامون آمیزش جنسی، تصویب قوانین و اتخاذ سیاستهایی مبتنی بر گسترش تحقیقات در باره راههای جلوگیری از بیماریهای جنسی و... می شود.

بیش از 3.4 میلیون از شهروندان نیجریه به ویروس اچ آی وی مبتلا هستند که زنان بیش از 85 درصد آن را تشکیل می دهند. برخی از این زنان، مجرد و بین 15 تا 49 سال سن دارند. سیصد هزار مبتلا به ویروس ایدز تنها در سال گذشته در کشور مربور شناسایی شده اند.

 

افغانستان: مبارزه روزانه زنان علیه آزار و اذیت

خبرگزاری الجزیره، 5 اکبتر 2014 - مرکز مربوط به مسایل زنان در "تالِقان"، مرکز ولایت "تَخار"  افغانستان از گستردگی و تشدید آزار و اذیت فیزیکی زنان خبر داد. این واکنش در پی بریدن دستگاه تناسلی خانمی نوزده ساله توسط همسرش، بعد از دو سال آزار و اذیت فیزیکی و جنسی مُداوم ابراز گردید که قربانی با حمایت مرکز مزبور  موفق به جدایی از مجرم گردید. بر اساسِ این گزارش، زن یاد شده باوجود از بین رفتن بخش وسیع بیرونی و داخلی دستگاه تناسلی اش با ضربات چاقو و لگد، جهت ثبت قانونی طلاق ملزم به پرداخت بیش از نه هزار دلار آمریکا به خانواده متهم است. همسر وی از اعضای گروههای مسلح وابسته به دولت افغانستان می باشد.

آزار و اذیت فیزیکی، جنسی و روانی زنان توسط همسران دارای سلاح گرم و در استخدام  نیروی سرکوبی دولت افغانستان رواج بی سابقه ای یافته است. طبقِ گزارش مرکز زنان در ولایت تَخار افغانستان به خبرگزاری الجزیره، "معضل خشونت علیه زنان طی چهار ماه گذشته شش درصد نسبت به همین مدت در سال گذشته افزایش یافته است".

"خانم جان هندرا"، معاون و نایب رییس مدیر اتخاذ سیاستها و برنامه های بخش زنان سازمان ملل می گوید: "با وجود افزایش هوشیاری و آگاهی عمومی پیرامون حقوق زنان در کشور افغانستان، خشونت علیه زنان هنوز معضلی نگران کننده به شمار می آید که راه تحقق حقوق طبیعی و اولیه آنها را با دشواریهای ژرفی روبرو می سازد."

بیش از 87 درصد زنان در این کشور نوعی خشونت را در زندگی و 62 درصد شکلهای گوناگونی از آن را تجربه کرده اند. فجایع فیزیکی، جنسی و روانی ناشی از اعمال خشونت علیه زنان هنوز به طور دقیق گزارش نمی شود. قربانیان، در روند اجرای عدالت و رسیدگی به امورشان با  موانع قضایی بیشماری روبرو می شوند.

 

کاهش شدید و بی سابقه مشارکت زنان در نیروی کار آمریکا

خبرگزاری مارکت واچ، 3 اکتبر 2014 - میزان مشارکت زنان در نیروی کار کشور آمریکا به طور بی سابقه ای در مدت سی سال اخیر کاهش یافته است. مشارکت زنان کارگر و آنانی که به طور فعال در جستجوی کار هستند، از 56.9 درصد در ماه آگوست به 56.7 درصد کاهش یافته که بر پایه آمار دفتر نیروی کار کشور به کمترین نرخ خود از سال 1988 رسیده است.

از دهه پنجاه، شرکت زنان در نیروی کار به طور جدی آغاز شد و نیم قرن بعد به بالاترین میزان، 60.3 درصد در ماه آوریل 2000 رسید. در مدت زمان مزبور نیز زنان بیشتر در عرصه فعالیتهای غیرِ حرفه ای و خدماتی مشارکت داشتند. یکی از عوامل ماندگاری زنان جوان در مدارس و دانشگاهها است، به طوری که نرخ مشارکت زنان بین سن 16 تا 24 سال، از 63 درصد در سال 2000 به 53.5 درصد تنزل یافت. زنان و دختران جوان، ترجیح می دهند تا هنگام بهبود شرایط اقتصادی و رفع بحران اقتصادی در دانشگاهها بمانند و از کمک هزینه های تحصیلی بهره جویند. علاوه بر این، جوانان در هنگام بحران ساختاری اقتصادی در مقایسه با افرادی که از تجربه کاری بیشتری برخوردارند، دیرتر استخدام و زودتر از شغلشان، اخراج می گردند.

"حفاظت از کودکان" یکی دیگر از دلایل کاهش نرخ مشارکت زنان در فعالیتهای اقتصادی در آمریکا است. آمریکا جزو نادر کشورهایی است که هیچگونه دستمزدی برای مادرانی که از فرزندان خویش مراقبت می کنند، در نظر نمی گیرد. این در حالیست که، سرمایه مورد نیاز سالانه برای سپردن نوزادان به مهدکودک به صورت تمام وقت، از نزدیک به 5 هزار دلار در میسی سیپی و 17 هزار دلار در ماساچوست، متغییر است. سرمایه چشمگیر مزبور زنان را وادار می سازد تا جهت کاهش هزینه زندگی به محافظت کودکان و کار خانگی بپردازند.

 

اعتراض زنان سودانی به "بیدادگری" و "افزایش قیمت مواد خوراکی"

رویتر، 2 اکتبر 2014 - خشم زنان سودانی به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی و بیدادگری تحت لوای مذهب اسلام در اعتراضی سراسر جلوه گر شد. قیمت مایحتاجات زندگی از جدا شدن بخش جنوبی سودان که از 75 درصد نفت کشور برخوردار بود، به میزان زیادی افزایش یافته است. بار این افزایش به علاوه تسلط مذهب اسلام بر جامعه و تشدید دخالت در زندگی خصوصی شهروندان، بیش از هر چیز بر شرایط زنان، تأثیر منفی دارد.

"آمیرا اُسمان" فعال حقوق زنان، در این رابطه می گوید:"دولت به کنترل تمام اموری که به گونه ای به زنان ربط پیدا می کند، علاقه دارد. زنان به دلایل گوناگون به دادگاه فراخوانده می شوند."

 سال 2013، چهل و سه هزار زن در "خارطوم" پایتخت کشور سودان، به دلیل عدم رعایت شئونات اخلاقی در مکانهای عمومی، دادگاهی شدند. بر اساس قانون اساسی کشور، زنان و مردان حق رقصیدن با یکدیگر را ندارند، زنان کمتر از 35 سال، حق کار و مدیریت آرایشگاهها و سالنهای زیبایی را ندارند و مردان نیز نمی توانند خیاط زنان باشند. حکم اعدام برای زنان متاهل که با مرد دیگری به آمیزش جنسی مبادرت می ورزند و صد ضربه شلاق برای زنان مجرد، توسط دولت در سال 1991، تصویب شد.

 

اعتصاب پرسُنِل پزشکی السالوادُر

نیوز استیتمنت، 23 سپتامبر 2014 - پرسُنِلِ پزشکی به همراه اعضای سندیکای کارگران بخش ارائه خدمات بهداشتی که بخش قابل توجه ای از آنان، زن هستند از بیش از نوزده بیمارستان متعلق به شبکه بهداشتی دولتی السالوادُر علیه دستمزد ناکافی و بی ثباتی قرارداد کاری، اعتصاب کردند. سی و پنچ پزشک در یک هماهنگی با همکارانشان در پانزده بیمارستان، با برگزاری یک کنفرانس مطبوعاتی از عدم دریافت دستمزد و انعقاد قرارداد با کارفرما، اعتراض کردند. معترضان خواستار نشستی با رئیس جمهور کشور جهت پرداخت دستمزد عادلانه به کارگران متخصص که با فروش نیروی فکری خویش،زندگی می گذرانند، شدند.

 

پاکستان: اعتراض آموزگاران در خیبر پختونخوا

خبرهای کارگری، 4 اکتبر 2014 - نزدیک به صد تن از آموزگاران مدرسه دولتی "خیبر پختونخوا" واقع در کشور پاکستان با برگزاری تحصنی در سی ام ماه سپتامبر علیه ماموریت اجباری وابسته به کمپین فلج اطفال، اعتراض کردند. بیش از 122 تن از آموزگاران معترض، زن هستند که با انجام وظیفه اجباری در کمپین مذبور که فاقد امکانات ضروری و الزامی است، مخالفند.

 

اعتصاب کارگران صنعت آبرسانی و فاضلاب «تامیل نادو» ذر هند

اخبار کارگری، 15 اکتبر 2014 - زنان کارگر صنعت آبرسانی و فاضلاب تامیل نادو در هند به همراه همکاران مردشان، با برگزاری تحصن در تاریخ ششم اکتبر بیرون از دفتر مدیریت این صنعت، خواستار ثبات کاری و بهبود شرایط کار شدند. اتحادیه کارگری بخش آبرسانی و تخلیه فاضلاب، از دولت می خواهد تا دستمزد ماهانه کارگران را تا 244.5 دلار آمریکا برابر با 15 هزار روپیه ارتقاء بخشد. علاوه بر این، 500 روپیه اضافه دستمزد برای ساعات کار بیش از وقت معین، یونیفورمهای بهداشتی و مناسب کاری و 3000 روپیه دستمزد برای دوران بازنشستگی، مطالبه می کنند.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق