رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "من پرنسیبهای محکمی دارم. اگر از آنها خوشتان نمی آید، پرنسیبهای دیگری هم دارم" (گراشاو مارکس، 1977 – 1890، هنرپیشه و کمدین آمریکایی)

 ما معتاد افکار خود هستیم، اگر نتوانیم افکارمان را تغییر دهیم، هرگز نخواهیم توانست چیزی را تغییر دهیم" (سنتاش کالوار، شاعر، نویسنده و محقق نپالی(

 

نقاشی

 

نمایشگاهی از آثار کامبیز درم بخش

نمایشگاهی از آخرین مجموعه آثار کامبیز درم بخش با عنوان "هنرهای تبسمی روز" که شامل ۳۰ اثر رنگی، سیاه و سفید و کلاژ به روی کاغذ و یک اثر به روی بوم است، به نمایش در می آید.

کامبیز درم بخش طراح و کاریکاتوریست و یکی از مطرح ترین و پرکارترین هنرمندان حوزه هنرهای تجسمی در ایران است. او درباره آخرین مجموعه آثارش گفته است: "سعی کردم با نگاهی متفاوت و طنز آمیز در باره موضوع لبخند کار کنم."

خطهای خستگی ناپذیر و ساده، رقصنده، روان و نرم در کنار خطوطی پر از هیجان و گاهی پر تنش اما با هماهنگی کامل در موضوعات مختلف از ویژگیهای طرحهای او به حساب می آید.

کامبیز درم بخش در بیشتر آثارش با طرح موضوعات به ظاهر ساده و روزمره، بیننده را وادار می کند تا به وضعیت انسان امروزی و مفاهیم عمیق جهان شمول فکر کند.

 

موسیقی

 

پینک فلوید پس از 20 سال، صدرنشین جدول پرفروشهای بریتانیا شد

تازه ‌ترین آلبوم گروه موسیقی "پینک فلوید" در صدر جدول پرفروشهای بریتانیا قرار گرفت. این آلبوم که "رودخانه بی ‌پایان" (Endless River) نام دارد، بیست سال پس از انتشار آخرین آلبوم این گروه بازار آمده است.

در سال ۱۹۹۴ پینک فلوید با آلبوم "ناقوس جدایی" (Division Bell) در صدر این جدول قرار گرفته بود. یک سال بعد آلبوم "پالس" که حاوی اجرای زنده این گروه بود نیز صدرنشین جدول شد. "رودخانه بی‌پایان" به "ریچارد رایت"، نوازنده کیبورد این گروه که در سال ۲۰۰۸ درگذشت، تقدیم شده است.

آلبوم جدید پینک فلوید بر اساس آهنگهای منتشر نشده ناقوس جدایی تهیه شده است. "دیوید گیلمور"، نوازنده گیتار و خواننده گروه، پیشتر گفته بود که "رودخانه بی‌ پایان" آخرین آلبوم این گروه خواهد بود.

پانزدهمین آلبوم پینک فلوید که هفتم نوامبر در بریتانیا منتشر شد، در یک هفته حدود ۱۴۰ هزار نسخه به فروش رفت.

ریچارد رایت (ریک)، "راجر واترز"، "سید برت" و "نیک میسون" که همه در دانشگاه کمبریج درس می ‌خواندند، در سال ۱۹۶۵ گروه پینک فلوید را پایه گذاشتند. در سال ۱۹۶۸ دیوید گیلمور جایگزین سید برت شد. آخرین باری که این چهار نفر با هم بر روی صحنه رفتند، در جریان کنسرت "لایو - اید" در تابستان سال ۲۰۰۵ بود.

در سالهای گذشته، راجر واترز به صورت انفرادی و اعضای دیگر در قالب گروه پینک فلوید جداگانه کنسرت برگزار کرده ‌اند که در هر دو مورد با استقبال زیادی رو به رو شده است.

استفاده از عناصر موسیقی سمفونیک و تلفیق آن با موسیقی الکترونیک و موسیقی ای که آنها خود نام "کانکریت" بر آن گذاشتند (صداهای ساعت، هواپیما و غیره)، همراه با اشعار تیز و گستاخانه که غالب آنها را واترز می سرود، نام و جایگاه این گروه را در جهان موسیقی تثبیت کرد.

"کاش اینجا بودی"، "نیمه تاریک ماه" و "دیوار" از مشهورترین آلبومهای این گروه است که از سوی کارشناسان به عنوان تاثیرگذارترین آلبومهای موسیقی راک در قرن بیستم معرفی می ‌شود.

 

واکنش غیر منتظره به مرگ مرتضی پاشایی

مرتضی پاشایی، خواننده 30 ساله به علت ابتلا به سرطان در گذشت. از یکسو مرگ او طرفدارانش را شوکه کرد، به طوری که به طرز غیر منتظره ای برای مرگ وی سوگواری کردند. از سوی دیگر، هجوم جمعیت در مراسم خاکسپاری او و دیگر مراسمی که به مناسبت مرگ وی ترتیب داده شده بوده، موضوع غیر منتظره و حیرت انگیز دیگری بود. بهر جهت، واکنش سریع و همه گیر جامعه به این رویداد چشمگیر بود.

مرتضی پاشایی خواننده ای بود که نزدیک به چهار سال قبل٬ فعالیتش را به صورت اینترنتی و زیرزمینی آغاز کرد و پس از آن موفق شد برای کارهایش مجوز بگیرد و حتی در صفحه تلویزیون ظاهر شود.

وضعیت زنان نوازنده و خواننده از این هم بدتر است، چرا که آنان اجازه فعالیت حرفه ای ندارند. در سی و شش سال گذشته نادر کنسرتهای زنانه و خصوصی با مخالفتهای سفت و سخت نیروهای مذهبی و حکومتی روبرو بوده و حتی موضوع به صحن مجلس کشیده شده است.

با همه این محدودیتها حضور وسیع مردم در میدانهاى شهرها و خواندن ترانه های پاشایی با صداى بلند در ماه ممنوعه محرم چشمگیر است.

جمعیت برای تشییع پیکر او مقابل تالار وحدت جمع شدند و کماکان با وجود فضای امنیتی موجود بر پیکر او اشک ریخته و بدرقه ‌اش کردند. اگر چه این واکنش در سطوح دیگری برای هنرمندان و در آخرین نمونه در مرگ سیمین بهبهانی نیز دیده شده بود. واکنش مردم نشاندهنده شکاف میان حکومت و خواست جامعه ایران است.

 

خواننده کوچه بازاری مصری مورد خشم داعش قرار گرفت

"شعبان عبدالرحیم" که یک خواننده کوچه بازاری مصری است، به تازگی آهنگی در انتقاد از گروه "دولت اسلامی" موسوم به "داعش" و "ابوبکر البغدادی"، خلیفه خودخوانده آن، منتشر کرده. وی در این ترانه به البغدادی لقب "امیر المجرمین"‌ داده است.

انتشار این آهنگ باعث شد که شعبان عبدالرحیم هدف حملات سایتهای مرتبط با داعش قرار بگیرد و مفتیهای مرتبط با این گروه تندرو، حکم "مهدور الدم" بودن او را صادر کنند.

عبدالرحیم در پاسخ به این فتوا تنها می ‌گوید: "خدا بزرگ است".

او گفته است: "همانطور که ترانه "از اسراییل متنفرم" را خواندم و از کسی نترسیدم، به خاطر خواندن این ترانه نیز از کسی نمی ترسم."

 

فیلم

 

تاثیر ممنوعیت نمایش فیلمها بر موفقیت آنها در گیشه

تام بروکس منتقد فیلم – نیویورک: امسال شاهد ممنوعیت اکران تعداد زیادی از محصولات سینمایی بودیم.

اوایل امسال چندین کشور خاورمیانه اکران فیلم جدید "نوح" را به خاطر "تضاد آن با تفاسیر رایج در قرآن و انجیل" ممنوع کردند. ترکیه اکران اثر جدید "لارس فون تریه" به نام "نیمفومانیاک" را به خاطر صحنه‌ های عیان رابطه جنسی ممنوع کرد و آن را در دسته فیلمهای پورنوگرافیک قرار داد.

در این موج ممنوعیت، فیلمهای مستند نیز هدف قرار گرفته اند. به عنوان نمونه فیلم مستند "میدان" که در آن زندگی تعدادی از افراد فعال در جنبش میدان تحریر قاهره به تصویر درآمده، در خود مصر اجازه نمایش پیدا نکرد.

اما ممنوع شدن نمایش یک فیلم روی موفقیت تجاری آن چه تاثیری می گذارد؟

"نوا جیتل"، منتقد فیلم در مجله آمریکایی "آتلانتیک"، می گوید: "ممنوع کردن نمایش یک فیلم در حقیقت تبلیغات مجانی برای آن اثر سینمایی است. اگر رسانه ها این موضوع را برجسته کرده و فیلم را جنجالی و بحث برانگیز معرفی کنند، باعث تحریک کنجکاوی مردم خواهد شد که می خواهند بدانند این همه جار و جنجال برای چیست."

پروفسور "وینسون دیکسون"، استاد رشته فیلم و سینما در دانشگاه لینکلن آمریکا نیز با این نظر موافق است و می گوید: "ممنوع شدن و سانسور یک فیلم بهترین روش برای تمایز آن از دیگران و جلب توجه است."

یک نمونه برجسته آن فیلم جعفر پناهی با عنوان "این یک فیلم نیست"، محصول ۲۰۱۱ بود که زندگی او در شرایط حبس خانگی در تهران را بازگو می کند.

 

ابتکار جدید هنرپیشه آمریکایی

گرفتن نقش اول فیلم در سینمای هالیوود برای زنان همواره مشکل بوده است. زمانی که زنان هنرپیشه از مرز 30 سالگی می گذرند، مشکل افزوده تر می شود. از این روست که "ریس ویتر سپون" که در نقش "زب" در فیلم "لیگالی بلاند" به شهرت رسید، تصمیم می گیرد به فکر چاره باشد.

ریس خود اقدام به تهیه فیلم می کند. اولین فیلم از این نوع به نامGone Girl که در آن یک زن نقش اول و پرقدرتی دارد و زندگی او پس از جدایی از همسر را به تصویر می کشد، 305 میلیون دلار فروش می رود. این رقم چشمگیری است. فیلم بعدی او Wild است که نمایشی از زندگی واژگون شده زنی است که تصمیم به سفر کوهنوردی می گیرد. این فیلم از پیش سر زبانها افتاده و منتقدین معتقدند که جایزه اسکار را نصیب این هنرپیشه که در این فیلم خود نقش اول را دارد، کند.

 

شعر

 

عاشقانه زیستن

رضا بی شتاب

 

به درد زمانه دوایی

درین تیرگی روشنایی

چه هنگامه انگیزی ای عشق!

ندانم که ای از کجایی

تو دریای رنگین کمانی

ز نیرنگ دوران جدایی

تو آن نازنین جاودانی

غریبی شگفت آشنایی

تو جادوگری بی هیاهو

به چشم جهان ماجرایی

تو سرمایه ای رایگانی

تو از سود و سودا سوایی

تو همراه افتادگانی

به خلوتگه جان ندایی

گهی پر تلاطم چو شوقی

گهی چون گمان ناکجایی

نهانی، تو رازِ مگویی

سکوتی و پرگو صدایی

تو پیری جوانی و رعنا

تو بی چون و هم بی چرایی

اگر جان زِ تن می ستانی

تو جانبخشِ شیدا خدایی

به دل لرزشی ناگهانی

تو جان گیر و هم جان فزایی

به انگشترِ روزگاران

تو یکتا نگین دلربایی

جفا گر جهان را بسوزد

رفیقی تو آن با وفایی

دمی بی تو بودن نشاید

هماره تو با ما و مایی

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق