زنان در مسیر رهایی

 

سپیده سرشار

 

از هر 10 زن ایرانی، 9 نفر خانه ‌نشین است

به گزارش اقتصاد نیوز، نرخ مشارکت زنان در اقتصاد ایران هرچند از سال 76 تا 84 بیش از هفت درصد رشد کرده بود، اما در فاصله سالهای 84 تا تابستان امسال حدود هفت درصد کاهش یافته است.

در این گزارش آمده است که افت بیکاری با کاهش مشارکت زنان همراه بوده و در سالهای اخیر هر بار که نرخ بیکاری کاهش یافته، با کاهش نرخ مشارکت اقتصادی زنان همراه بوده است.

موضوع قابل توجه دیگر درباره نرخ بیکاری زنان این است که معمولا این نرخ بیش از دو برابر نرخ بیکاری مردان بوده است. با وجود این در آخرین آمار وضعیت بیکاری کشور این نسبت بیشتر شده و هرچند نرخ بیکاری مردان حدود هشت درصد اعلام شده، اما این نرخ برای زنان بیش از 18درصد ثبت شده است.

مقامهای رژیم جمهوری اسلامی اینطور وانمود می کنند که زنان مایل به کار بیرون از خانه نیستند، این درصورتی است که با قوانین و دستورات جدید، هر روز بیش از گذشته زنان از محیط کار و کسب درآمد رانده می شوند. حکومت برای کاهش بحران بیکاری، زنان را از نیروی کار حذف می کند.

در تابستان امسال شهرداری تهران بخشنامه ‌ای را ابلاغ کرد که بر اساس آن از مدیران ارشد و میانی این سازمان درخواست شد که تنها از مردان به عنوان کارمند (مسوول دفتر، اپراتور، منشی و ...) استفاده کنند.

چند ماه بعد اشتغال زنان در کافی ‌شاپها هم ممنوع شد. در این مورد رییس پلیس اماکن ناجا گفته بود: "با توجه به اینکه قوانین حاکم بر کافی ‌شاپها، همچون قوانین قهوه‌ خانه ‌ها است، از این رو اشتغال زنان در کافی ‌شاپها نیز ممنوع است. "

پس از این دو رویداد، مجلس ارتجاع نیز محدودیتهای جدیدی برای اشتغال زنان تهیه دید. بر اساس طرح مجلس، اشتغال زنان منوط به رعایت "حرمت" آنها و پرهیز از اختلاط با مردان ذکر شده و در صورت نیازمندی نوع کار واحد صنفی به کار شبانه زنان، کارفرما نیازمند دریافت مجوز از اداره اماکن نیروی انتظامی خواهد بود.

 

انتخاب 4 وزیر زن در دولت جدید یمن

تلویزیون "العربیه" در گزارشی می گوید: "انقلاب جوانان در سال 2011 و "کنگره گفتگوی ملی" به زنان یمنی این امکان را داد که به مناصب رهبری کننده برسند و در زندگی سیاسی خود به حقوق پایمال شده شان نایل شوند. زنان یمنی در کنگره گفتگوی ملی به صورتی فعال شرکت کردند و بهره ای که نصیب شان شد، 30درصد از مناصب بود.

با تشکیل دولت جدید یمن در ابتدای ماه نوامبر، زنان یمنی به 4 مقام وزارتی رسیدند.

خانم "نادیه السقاف" به عنوان وزیر تبلیغات انتخاب شد. وی قبل از این به عنوان سردبیر روزنامه "یمن تایمز" فعالیت داشت و به عضویت کمیته گفتگوی ملی انتخاب شده بود.

خانم "اروی عبده عثمان محققی" که فعالیتهای مطبوعاتی متعددی را دنبال می کرد، به عنوان وزیر فرهنگ انتخاب شد.

دکتر "سیمره خمیس عبید"، وزیر دولت سابق به عنوان وزیر مشاور انتخاب شد. او قبل از این منصب، رییس بخش برنامه ریزی و پژوهشهای عالی زنان بود.

و سرانجام خانم "قبول محمد عبدالملک المتوکل"، به وزارت امور اجتماعی و کار منصوب شد. او دختر دبیرکل "حزب اتحاد نیروهای مردمی" و از رهبران ائتلاف احزاب مشترک یمن است که ماه گذشته در "صنعا" ترور شد.

تصدی منصبهای وزارتی توسط این چهار زن یمنی با استقبال فراوانی از طرف مردم یمن روبرو شده است.

 

حوثیها در یمن علیه زنان دست به کار می شوند

رقص سنتی وزیر فرهنگ یمن زمینه انتقاد شبه نظامیان شیعه "انصار الله" از دولت جدید این کشور را فراهم کرده است.

"اروی عثمان" چند ماه پیش در مراسم یکی از احزاب سیاسی به مناسبت روز ملی یمن به صورت سنتی رقصیده بود. او در کابینه جدید یمن که چند روز پیش توانست رای اعتماد بگیرد، به سمت وزیر فرهنگ منصوب شد. شایان توجه است که "اروی عبده عثمان" از جمله نویسندگان مشهور یمنی است.

اکنون این رقص، به دستمایه انتقادات شبه نظامیان شیعه "حوثی" از کابینه جدید یمن تبدیل شده است.

خبرگزاری رویترز نوشت: "انتقادات حوثیها از رقص خانم "اروی عثمان" وزیر فرهنگ یمن باعث شده تا رویارویی میان فعالان حقوق زن و گروه "انصار الله" در یمن به وجود بیاید."

شبه نظامیان شیعه حوثی در ماه های اخیر توانستند پایتخت یمن را تحت کنترل درآورند.

هنگامی که اروی به سمت وزیر فرهنگ انتخاب شد، حوثیها و روزنامه های حامی آنها او را مسخره کردند. تیتر نخست یکی از روزنامه های حامی حوثیها این بود: "کابینه رقص".

رویترز افزوده است: "برخی گزارشها از سوی برخی شهروندان عادی نشان می دهد، انصار الله نگاه خاص خود را درباره شیوه زندگی زنان تحمیل می کند.

در دانشکده رسانه در دانشگاه "صنعا" دو دختر جوان که لباسهای رنگی پوشیده بودند، گفته اند که مجبور شده اند لباس سنگین تری بپوشند تا از سوی اعضای انصار الله که در ورودی دانشگاه مستقر شده اند، با مشکل مواجه نشوند.

 

سهمیه زنان آلمانی در هیات مدیره‌شرکتها قانونی شد

شرکتهای بزرگ آلمانی موظف شده اند که از سال ۲۰۱۶ دستکم ۳۰درصد از جایگاه ‌های نظارتی هیات مدیره ‌شان را به زنان اختصاص دهند. این در حالیست که بیش از  ۸۰ درصد موقعیتهای شغلی در هیات ‌مدیره ‌های آلمانی را مردان اشغال کرده‌ اند، در حالی که ۴۰درصد کابینه فدرال آلمان را زنان تشکیل می ‌دهند.

"آنگلا مرکل"، صدر اعظم آلمان که در ابتدا مخالف این اصلاحات بود، به پارلمان آلمان گفت: "این قانون گام مهمی در جهت برابری زن و مرد است و به تغییر فرهنگ در مراکز کار منجر می شود. ما بدون مهارت زنان نمی‌ توانیم از عهده اداره جامعه برآییم."

برخی از چهره ‌های سرشناس کارفرمایی در آلمان از این قانون جدید انتقاد کرده ‌اند.

خبرنگاران می‌ گویند قوانین جدید شرایط ۱۰۰شرکتی را که کارکنان شان در هیاتهای نظارتی غیر اجرایی نماینده دارند، تحت تاثیر قرار می دهد. ۳۵۰۰شرکت دیگر نیز باید در آینده اهداف ‌شان را برای رسیدن به برابری جنسیتی اعلام کنند. کشورهای دیگر اروپایی نیز این روال را پیش گرفته اند.

 

اردوغان: زنان و مردان برابر نیستند

رییس جمهوری ترکیه که بارها با سخنانش جنجال آفریده است و به تازگی هم گفته بود که مسلمانان، آمریکا را ۳۰۰ سال پیش از کریستف کلمب کشف کردند، اکنون اعلام می کند که زنان با مردان مساوی و برابر نیستند. وی با این گفته موجب خشم عمومی در کشورش شد. اردوغان همچنین فمینیستها را به عدم درک صحیح از جایگاه ویژه ‌ای که اسلام برای مادران در نظر گرفته، متهم کرد.

خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده است که "رجب طیب اردوغان"، رییس‌ جمهور اسلامگرای ترکیه در جریان نشستی در استانبول درباره زنان و عدالت گفت: "شما نمی ‌توانید زنان و مردان را در یک جایگاه برابر قرار دهید، چرا که برخلاف طبیعت است. آنها متفاوت خلق شده‌ اند. طبیعت شان متفاوت است، سرشت آنها متفاوت است. مادر بودن جایگاه ویژه‌ ای دارد. شما نمی‌ توانید آن را با فمینیسم توضیح دهید. آنها این جایگاه را نمی ‌فهمند. آنها چنین نگرانیهایی ندارند."

در همین حال "حولیه گل بهار"، وکیل و فعال حقوق زنان گفت: "اظهارنظرهای اردوغان ناقض قانون اساسی، قوانین ترکیه و کنوانسیونهای بین‌ المللی درباره برابری جنسیتی است و کمکی به ریشه‌ کنی خشونت علیه زنان در کشور نمی ‌کند.

وی ادامه داد: "چنین اظهارنظرهایی از سوی مقامهای دولتی ترکیه تنها باعث افزایش خشونت علیه زنان می ‌شود. هدف از طرح چنین صحبتهایی، تضعیف موقعیت زنان در جامعه است."

 

تظاهرات زنان پناهنده افغان در مقابل دفتر کمیساریای سازمان ملل در تهران

بیش از ۲۰۰ نفر از زنان پناهنده افغانستانی در اعتراض به افزایش شهریه های اجباری دانش آموزان مهاجر افغان توسط وزارت آموزش و پرورش ایران، در مقابل دفتر کمیساریای سازمان ملل در تهران، دست به تظاهرات زدند.

یکی از تجمع کنندگان گفت: "به تازگی و در سال تحصیلی جاری، وزارت آموزش و پرورش دولت ایران، شهریه دانش آموزان پناهنده را در مقایسه با سال قبل ۳برابر افزایش داده و دانش آموزان را ملزم به پرداخت شهریه برای مقطع تحصیلی دبیرستان به مبلغ ۳۶۰ هزار تومان، برای راهنمای ۳۳۰ هزار تومان و برای ابتدایی ۳۰۰ هزار تومان نموده است."

وی گفت: "بیشتر پناهندگان قشر کارگر و آسیب پذیرند و نیز با توجه به محدودیت شغلی و نداشتن درآمد ثابت، توان پرداخت این مبالغ را ندارند و از دولت ایران و سازمان ملل تقاضا دارند تا نسبت به کاهش شهریه ها اقدام انسان دوستانه نمایند."

یکی دیگر از معترضین گفت: "با توجه به اینکه همه شرکت کنندگان در این تجمع اعتراضی خانمها هستند و این تجمع آرام و مسالمت آمیز است، اما با واکنش نیروی انتظامی روبرو شده و پلیس آنها را محاصره و از عکس و فیلمبرداری و هرگونه اعتراض جلوگیری می کند."

وی در ادامه گفت: "یک نفر از کمیساریا به معترضان گفته است تقاضای آنها را پیگیری می کند".

این پناهندگان دارای مجوز اقامتی "کارت آمایش ۹" هستند. جمهوری اسلامی ادعا می کند در زمینه آموزش تفاوتی بین مهاجرین افغانستانی و شهروندان ایران وجود ندارد.

 

زنان و اینترنت

سایت "وورد پلاس" می نویسد: "یک زن با یک لپتاپ می تواند از یک مرد با یک سلاح، قدرتمند تر باشد. زنان پتانسیل تبدیل شدن به نیرویی که می تواند "تغییر" را امکان پذیر کند، دارند."

در گزارش منتشر شده در این سایت به فعالیت زنان در پاکستان، هند و آرژانتین اشاره می شود و اینکه آنها تلاش می کنند به دختران جوان استفاده از اینترنت را آموزش بدهند.

این فعالان می گویند: "وقتی زنان آگاه باشند، به منابع دیجیتالی دسترسی داشته باشند و جامعه آنها را پشتیبانی کند، بهتر می توانند سازماندهی کرده و تاثیرات مثبت و پایداری را در جامعه ایجاد کنند."

 

شیر دادن اعتراضی مادران بریتانیایی به نوزادان در ملا عام

جمعی از مادران بریتانیایی در اعتراض به رفتار خدمه هتل لوکسی در لندن، با تجمع در برابر این هتل اقدام به شیردادن به نوزادان شان کردند. خدمه این هتل به تازگی از مادری خواسته بودند تا به هنگام شیر دادن به نوزادش در رستوران هتل، پارچه ‌ای را روی سر نوزاد انداخته و پستانهای خود را بپوشاند.

طبق قانونی که در سال ۲۰۱۰ در بریتانیا به تصویب رسیده، مورد تبعیض قرار دادن مادران شیرده عملی غیرقانونی به شمار می ‌رود.

در این میان بحثهای موافق و مخالف در افکار عمومی بریتانیا بر سر شیردادن به نوزادان در فضای عمومی به راه افتاده است. دیوید کامرون، نخست ‌وزیر بریتانیا، یکی از حامیان حق زنان در شیر دادن به نوزادانشان در فضای عمومی به شمار می ‌رود.

این بحث به ویژه از زمانی در بریتانیا داغ شده است که "نایجل فاراژ"، رهبر حزب استقلال بریتانیا (یوکیپ) گفت که به نظر وی زنان برای شیر دادن به نوزادان خود باید "به یک گوشه بروند."

زنان معترض در پلاکاردی با مضمون "کسی حق ندارد نوزادان را به گوشه براند"، به وی پاسخ دادند.

 

برنامه ریزی زن و خانواده مطابق فرامین رهبر صورت می گیرد

شهیندخت مولاوردی، معاون روحانی در امور زنان و خانواده گفته است، "برنامه ریزی در حوزه زن و خانواده مطابق فرامین مقام معظم رهبری صورت می گیرد". وی اطمینان می دهد که دولت روحانی تلاش می کند برای اجرایی شدن مطالبات خامنه ای برنامه ریزی نموده و به آن جامه عمل بپوشاند.

وی مهم ترین مطالبه خامنه ای را جایگاه و کرامت زنان در خانواده و اجتماع و دیگری بحث جمعیت و قوام خانواده اعلام کرد. معاون روحانی در امور زنان و خانواده همچنین الگوی رفتاری معاونت زنان در بحث جمعیت را "فرمان رهبری" دانست.

 

انتقاد فائزه هاشمی از دولت روحانی

فائزه هاشمی می گوید، این درست نیست که زنان به کار و تلاش بپردازند، اما پست و سمت تنها متعلق به مردان باشد و متاسفانه دولت یازدهم نتوانسته در حوزه زنان اقدام جالبی انجام دهد و رضایت این بخش از جامعه را جلب کند.

وی با ابراز تاسف از اینکه تاکنون هیچ تحولی در حوزه زنان صورت نگرفته است، افزود: "اگر هم در این حوزه تغییراتی صورت گرفته، چندان چشمگیر نبوده است."

 

ایران در میان "۱۰ کشور بد جهان" برای زنان

"فوروم جهانی اقتصاد"، ایران را در لیست "10 کشور از بدترین کشورها برای زنان" در رده ششم قرار داد.

در گزارش "فوروم جهانی اقتصاد" پیرامون بررسی وضعیت ریشه ‌کن کردن تبعیض جنسی در جهان، ۱۰ کشور بد جهان برای زنان معرفی شده اند. در این فهرست نام ایران در مقام ششم آمده و یمن، پاکستان، چاد، سوریه و مالی در مقامهای اول تا پنجم قرار گرفته ‌اند.

به نوشته "هافینگتون پست"، این گزارش شاخصهایی چون فرصت کار برابر، امکان برخورداری از بهداشت و بیمه، امکان تحصیل و بررسی حضور سیاسی در میان مردان و زنان را در کشورهای جهان بررسی کرده است.

مقام هفتم تا دهم این جدول در اختیار کشورهای ساحل عاج، لبنان، اردن و مراکش است. متن این گزارش روی سایت فوروم جهانی اقتصاد در دسترس است.

 

بازگشت به صفحه اول

بازگشت به صفحه نبرد خلق