زنان در مسیر رهایی

سپیده سرشار

 

هنرهای گرافیکی برای بیان مشکلات زنان افعان(11)

با همکاری یک موسسه آلمانی، عده ای از زنان افغان نمایشگاهی با نام "هنرهای گرافیکی زنان" در شهر هرات برگزار کرده اند. این نمایشگاه با هدف بیان مشکلات زنان افغان ترتیب داده شده است.

افزون بر موسسه "هلپ" آلمان، موسسه "چکاد" افغانستان نیز در نمایش بیش از ۵۰ اثر از "هنرهای گرافیکی زنان" همکاری کرده است.

از جمله هنرهای به نمایش گذاشته شده، صنایع دستی زنان افغانستان است که گفته می شود راهی برای مقابله با خشونت خانگی خواهد بود.

فعالان حقوق مدنی زنان در کنفرانسی که بدین مناسبت برگزار شد، خواستار تخصیص بودجه مشخص از سوی دولت افغانستان شدند. آنها گفتند که دولت باید از اشتغال و صنایع دستی زنان افغان پشتیبانی کند.

آداب و رسوم و همچنین نگاه مردسالارانه از جمله موانع اصلی حاکم بر فعالیتهای اقتصادی و اشتغال زنان در افغانستان به شمار می ‌آید. زنان شرکت کننده در این نمایشگاه تاکید کردند که باید تلاش بیشتری برای تغییر دیدگاه خانواده ها نسبت به کار زنان صورت گیرد

براساس اظهارات شماری از زنان شاغل افغانی، آن دسته از زنانی که فاقد تحصیلات عالی هستند، معمولا در هنگام کار با مشکل روبرو می شوند. آنها تاکید کردند که برای افزایش اشتغال زنان در افغانستان، می‌ بایست امکانات تحصیلی نیز برای دختران و زنان در این کشور فراهم آید.

 

شرایط اسف بار زنان کارتن خواب (4)

زهره طبیب زاده نوری، یک نماینده مجلس ارتجاع در گفت و گو با منبع موسوم به "فارس" با اشاره به طرح ساماندهی زنان کارتن خواب گفت: "متاسفانه اماکنی که در تهران به این موضوع اختصاص داشت، به دلیل استاندارد نبودن قابل استفاده نیست."

وی گفت: "بنده در بازدیدی که از یکی از این کمپهای نگهداری داشتم، شاهد بودم که متأسفانه اصلا شرایط مناسبی نداشت، این محل در اختیار بخش خصوصی بود اما به هیچ وجه شرایط استاندارد و اصولی را نداشت و متاسفانه به محلی برای کارهای خلاف عرف و شرع تبدیل شده بود."

طبیب زاده ادامه داد: "گزارش این مرکز را به بهزیستی و نیروی انتظامی غرب کشور ارایه دادم و امیدوارم هر چه سریع تر این اقدام عملیاتی شود و زنان کارتن خواب ساماندهی شوند."

این نماینده مجلس که انتظار مکان مناسب تری برای کارتن خوابها دارد، اشاره ای به این امر ندارد که فکری باید به حال ریشه کنی فقر و بی خانمانی در کشور کرد.

 

رابطه آسیبهای دختران جوان با نحوه پوشش

فاطمه پهلوانی، دبیر کار گروه دختران و معاونت امور زنان و خانواده به "فارس" می گوید: "هم اکنون بر اساس مطالعاتی که انجام شده، اولین آسیب در حوزه دختران که به صورت جدی نیازمند توجه ویژه است، مساله بحران هویت است که نمونه ‌های این بحران در نحوه پوشش و ظاهر تعدادی از دختران جامعه متاسفانه خودنمایی می ‌کند." وی می افزاید: "نحوه پوشش ‌افراد معمولا پیامهایی را برای مسوولان دارد و افرادی که در محیط کار و یا حتی محیطهای خانوادگی خود به خوبی دیده نمی ‌شوند، با اظهار وجود خود در سطح جامعه سعی دارند کمبودهای خود را جبران کنند."

 

مدال افتخار سازمان عفو بین الملل به روزنامه نگار زن سودانی (5)

سازمان عفو بین الملل طی یک ضیافت به "انم آمال خلیفه هبانی"، روزنامه نگار و فعال سودانی به خاطر دفاع از حقوق زنان مدال افتخار اهدا کرد. این جایزه هر سال به زنانی داده می شود که زندگی خود را در دفاع از حقوق زنان و کودکان در معرض خطر قرار می دهند.

نوشته های خانم هبانی به خاطر انتقاد از قوانین سودان به دستگیری و زندانی شدن وی انجامیده است.

خانم هبانی هنگام دریافت این تقدیر نامه گفت: "با این جایزه به من این احساس داده می شود که مبارزه ما برای احقاق حقوق بشر در سودان مورد حمایت جهانی است و توسط جنبش جهانی حقوق بشر استقبال می شود. ما نباید بهراسیم، زیرا کسانی هستند که از ما حمایت می کنند."

جایزه "جینتا یاگان" همه ساله از سوی سازمان عفو بین الملل به زنان مدافع حقوق بشر در سراسر جهان اهدا می شود

 

مشاور روحانی در امور زنان: نمایش زنان با روبنده اشتباه بود (3)

چند ماه پیش برنامه "زنده باد زندگی" شبکه دوم تلویزیون دولتی با خانواده‌ آخوندی مصاحبه کرد که زنان مصاحبه ‌شونده با روبنده در این برنامه حاضر شدند. این برنامه به طور غیر معمولی به صورت سیاه و سفید پخش شد. اکنون پس از اعتراضات گسترده، پروین سلیحی، مشاور امور زنان و خانواده روحانی به "ایلنا" می‌ گوید که "نمایش زنان با روبنده اشتباه بود".

وی در ادامه می گوید: "همانطور که به دلیل برخی ضوابط، زن بدحجاب را در تلویزیون نشان نمی‌ دهیم، از طرف دیگر هم اعتدال را رعایت می ‌کنیم. در تمامی این سالها تنها یک مورد به این شکل پیش آمده است."

در برنامه "زنده باد زندگی"، فردی به نام محمد صادقی به همراه همسرش زینب طیبیان، دخترش زهرا صادقی و همسر او مجتبی محمدی شرکت کردند. سه نفر دیگر هم که طلبه بودند و چند فرزند کوچک آنها نیز حضور داشتند. زینب طیبیان و زهرا صادقی در این برنامه با روبنده حاضر شدند.

خانم طیبیان در این برنامه گفت از آنجا که باید از پیامبر اسلام و خاندان او الگو گرفت، از روبنده استفاده می ‌کند. او همچنین گفت که تحقیقات پزشکی نشان داده که حجاب به جوان ماندن زنان کمک می‌ کند، چرا که "از چشم مردان نامحرم اشعه‌ ای ساطع می ‌شود که پیری زودرس می ‌آورد".

خانم طیبیان گفت اصراری ندارد که همه پوششی مانند او داشته باشند و گفت حتی دخترش هم حدود دو سال است که با انتخاب خودش روبنده می‌ گذارد. صادقی نیز مدعی شد، استفاده از روبنده در حال گسترش است.

 

گامهای بلند تونس برای پایان دادن به خشونت جنسی

نماینده سازمان عفو بین الملل که به تازگی به تونس فرستاده شده می گوید: "من به تونس سفر کردم تا طومار 198 هزار از تن از اعضای سازمان عفو بین الملل را به مقامهای این کشور در مورد پایان بخشیدن به خشونت جنسی علیه زنان ارایه دهم."

در این کنفرانس که چندین تن از فعالان سازمان عفو بین الملل و نمایندگان دیگر سازمانهای مدافع حقوق بشر حضور داشتند، آقای "محمد صالح بن عمار"، وزیر بهداشت و سلامت تونس حضور داشت. وی قول داد که در بیمارستان "چارلز نیکل" بخش ویژه ای برای زنانی که مورد خشونت قرار می گیرند تدارک دیده شود. وی همچنین گفت این تسهیلات به طور مجانی در اختیار زنان قرار خواهد گرفت.

 

جمهوری دومینیکن در قانون سقط جنین تجدید نظر می کند

پس از آنکه رییس جمهور جمهوری دومینیکن از قانونگذاران این کشور خواست که در قوانین سقط جنین تسهیلاتی را مقرر کنند، مجلس سنا به رفورم در قوانین دست زد. از این پس، سقط جنین که در این کشور کاملا غیر قانونی بود، تحت شرایطی امکان پذیر خواهد بود.

شرایط تعیین شده شامل در خطر بودن جان مادر هنگام بارداری، زمانی که نطفه نمی تواند زنده بماند و یا بارداری در اثر تجاوز می باشد.

اگر چه این تصمیم مورد استقبال بسیاری از جوامع مدنی و گروههای زنان واقع شد، اما توسط برخی از جمله کلیسای کاتولیک و گروههای ممتاز مورد مخالفت قرار گرفت. برخی از این گروهها گفتند که برای تجدید نظر و لغو چنین قانونی اقدام خواهند کرد.

 

اجبار به تست بکارت برای متقاضیان پلیس زن در اندونزی

زنانی که خواهان شغل پلیس در کشور اندونزی هستند، افزوده بر اینکه مورد آزمایشهای فیزیکی قرار می گیرند تا ثابت کنند دارای سلامتی جسمی هستند، همچنین باید تست بکارت دهند. زنان متقاضی باید ثابت کنند که به لحاظ اخلاقی نیز سالم هستند. بسیاری از زنان در این کشور این امر را نقض حقوق زنان خوانده و بدان اعتراض کرده اند.

شایان توجه است که مردان مجبور نیستند تن به آزمایشاتی از این قبیل دهند، استدلال نیز چنین است که در کشور محافظه کار و مذهبی ضوابط حکم می کند که زنان باید با اثبات "پاکدامنی"، سلامت اخلاقی خود را نیز به اثبات برسانند.

 

حضور همسر مقام مذهبی سعودی بدون‌ روبنده در تلویزیون

"احمد بن قاسم الغامدی"، رییس پیشین هیات امر به معروف و نهی از منکر در مکه با حضور خود و همسرش در یک برنامه تلویزیونی چالش برانگیخت. همسر وی در این برنامه بدون روبنده‌ که پوشیدن آن برای زنان در عربستان الزامی است و با آرایش ظاهر شد. موضوع محوری برنامه مزبور "جایز بودن نمایان شدن صورت زنان" بود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، الغامدی در این راستا اظهار داشته که پیامبر اسلام به زنان امر نکرده که چهره‌ خود را بپوشانند. رییس پیشین هیات امر به معروف و نهی از منکر در مکه همچنین استفاده زنان از محصولات آرایشی را مجاز دانسته است.

این رویداد سبب بحث و مشاجره شده و حتی تهدیداتی را در شبکه ‌های اجتماعی به همراه داشته است. یکی از معترضان خطاب به الغامدی در شبکه توییتر نوشت: "خیالت راحت شد؟ حال تصویر همسرت در هر موبایلی ضبط شده است."

همسر وی نیز در این گفت‌ وگوی تلویزیونی اظهار داشته که فرزندان شان به دلیل نظرات او و شوهرش در مدرسه با مشکلاتی روبرو شده اند.

 

محاکمه دو راننده زن عربستانی در دادگاه ویژه تروریسم

دو زن شهروند عربستان سعودی که حدود یکماه پیش به خاطر سرپیچی از ممنوعیت رانندگی زنان به زندان افتادند، روز پنجشنبه ۲۵ دسامبر به دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم مرتبط با تروریسم ارجاع داده‌ شده ‌اند.

دادگاه ویژه جرایم تروریستی در ریاض، "دادگاه مجرمان حرفه ‌ای" خوانده می ‌شود. عربستان تاکنون چندین ‌بار فعالان سیاسی خود را در این دادگاه محاکمه کرده ‌است.

بنا به اطلاع نزدیکان این دو فرد، اتهام "لجین الهذلول"، ۲۵ ساله و "میسا العبودی"، ۳۳ ساله نه رانندگی، بلکه نشر عقاید مخالف‌ در اینترنت اعلام شده است. بنا به گزارش اسوشیتدپرس، نزدیکان دو متهم به دلیل حساسیت پرونده از ذکر جزییات بیشتر خودداری کرده ‌اند و همگی به‌ دلیل هراس از واکنش حکومت، خواستار عدم انتشار نام خود بوده ‌اند.

زنان در عربستان سعودی برای کسب حق آزاد رانندگی بارها کمپینهای اعتراضی تشکیل داده ‌اند.

 

حمایت اوباما از روزنامه نگاران زن ( 6)

در یک کنفرانس مطبوعاتی، رییس جمهور آمریکا به هشت پرسش پاسخ داد که همگی از جانب زنان مطرح شده بود.

به نوشته "گاردین"، با این حساب می‌توان نتیجه گرفت که سال 2014 برای زنان روزنامه ‌نگار سیاسی ‌نویس، سال خوبی بوده است، چرا که هر 8 پرسشی که آقای اوباما در نشست مطبوعاتی پاسخ داده، توسط زنان مطرح شده است.

برخی از پرسشهای خانمهای روزنامه نگار از رییس جمهوری درباره هکرهای شرکت "سونی پیکچرز"، تصمیم برای عادی ‌سازی مناسبات با کوبا و همچنین برخوردهای نژادی در ایالات متحده بوده است.

رسانه‌های اجتماعی هم به شتاب دست به کار شدند و در این باره اظهار نظر کردند. یکی از آن آقایان در پیامی در توییتر نوشت: "پرزیدنت اوباما در نشست خبری امروز هیچ گزارشگر تلویزیونی مرد را فرا نخواند، همه‌ آنان از زنها بودند."

شخص دیگری به طعنه نوشت: "در سال 2015 فقط زنان وارد سالن کنفرانس خبری خواهند شد."

 

بازگشت به صفحه اول

بازگشت به صفحه نبرد خلق