زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

برای نخستین بار یک زن سردبیر گاردین شد

رادیو زمانه، 1 فروردین - "کاترین واینر"، سردبیر بخش اینترنتی "گاردین" در آمریکا، روز جمعه 20 مارس، به ‌عنوان سردبیر جدید این روزنامه بریتانیایی برگزیده شد. او نخستین زنی است که در تاریخ انتشار این روزنامه به سردبیری آن انتخاب می ‌شود.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، کاترین واینر جایگزین "الن راسبریجر" شده است. راسبریجر در ماه دسامبر گذشته اعلام کرده بود که پس از 20 سال هدایت روزنامه گاردین، تابستان آینده از مقام خود کناره ‌گیری خواهد کرد.

روزنامه گاردین در سال 1821 در منچستر بنیاد گذاشته شد. گاردین و روزنامه "نیویورک تایمز" در سال 2014 بخاطر انتشار اسناد محرمانه ‌ای که "ادوارد اسنودن"، کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، افشا کرده بود، برنده جایزه "پولیتزر" شدند.

کاترین واینر که دوازدهمین سردبیر گاردین در این 194سال است، انتخاب خود به ‌عنوان سردبیر را "امتیاز و مسوولیت بزرگ" توصیف کرده است.

او از سال 1997 وارد گاردین شد و تاکنون در سمتهای معاون سردبیر، سردبیر نسخه شنبه، معاون سردبیر در موضوعات مربوط به زنان، سردبیر ویژه ‌نامه "جی2" و "مجله آخر هفته" فعالیت کرده است.

 

حکیمه شکری به زندان اوین بازگردانده شد

کلمه، 11 فروردین - حکیمه شکری، از زندانیان سیاسی که آذر ماه سال گذشته بدون هیچ توجیه قانونی به زندان قرچک منتقل شده بود، به زندان اوین بازگردانده شد.

این عضو گروه "مادران پارک لاله" که از آبان ماه 91 جهت تحمل محکومیت حبس سه ساله خود در زندان اوین به سر می‌ برد، آذر ماه سال گذشته درحالی که تنها شش ماه به اتمام حکم ‌اش باقی مانده بود، به زندان قرچک ورامین منتقل شد.

مسوولان زندان اوین خانم شکری را بدون هیچ ‌گونه وسیله شخصی به زندان قرچک ورامین که محل نگهداری زندانیان زن با جرایم عادی است، منتقل کرده‌بودند؛ برخوردی خلاف قانون که منجر به اعتراض زندانیان سیاسی زن و همچنین همبندیان سابق و مجامع بین‌ المللی و حقوق بشری شد.

حکیمه شکری بارها نسبت به انتقالش به زندان قرچک و وضعیت نامناسب این زندان و نگهداری زنان زندانی در شرایط فاجعه‌ بار اعتراض کرده بود.

وی از بیماری چشمی رنج می‌ برد و با این حال در زندان قرچک از درمان ابتدایی همچون کمپرس آب گرم نیز محروم بوده است.

این زندانی سیاسی که سه روز پیش تهدید کرده بود در صورت رعایت نشدن قانون برای وی، اعتصاب غذا و اعتصاب ملاقات خواهد کرد، سرانجام امروز به زندان اوین منتقل شد.

گزارشهای موجود از زندان قرچک، از وضعیت اسف بار و شرایط نامناسب نگهداری زندانیان در این زندان حکایت دارد.

 

بازی تبلیغاتی با مساله حضور زنان در ورزشگاهها

وب سایت برنامه نود، 18 فروردین - دیروز از قول معاون فرهنگی وزارت ورزش مصاحبه ای منتشر شد مبنی بر آنکه حضور خانواده ها در ورزشگاه آزاد است. اما همین دیروز خبر حضور بانوان در ورزشگاهها تکذیب شد.

عبدالحمید احمدی گفته بود که طرح حضور بانوان در برخی ورزشگاهها سال گذشته از سوی وزارت ورزش و جوانان به شورای امنیت کشور ارایه شده و مورد تایید اولیه قرارگرفته است.

این خبر که روی خبرگزاری دولت یعنی "ایرنا" قرار گرفته و شهیندخت مولاوردی، معاون حسن روحانی در امور زنان و خانواده هم لینک خبر یادشده را روی صفحه توییتر و فیسبوک خود منتشر کرده بود، بازتاب زیادی در رسانه های داخلی و خارجی داشت و حتی امروز صبح، تیتر یک بسیاری از روزنامه های سیاسی هم شده بود، اما دیشب و حوالی ساعت ۲۱:۳۰ که صفحه یک اکثر روزنامه ها بسته شده بود، خبر توسط خود انتشاردهنده اش تکذیب شد.

در ادامه شورای امنیت کشور هم اعلام کرد که در خصوص حضور بانوان در سالنهای ورزشی مصوبه ای نداشته است تا ماجرا به کل تکذیب شود.

 

اعتراض فعالان زنان در بازی فوتبال ایران و سوئد

انقلاب زنانه، 20 فروردین - روز سه شنبه (۱۱ فروردین - ۳۱ مارس) بازی فوتبال تیمهای ایران و سوئد در استکهلم انجام گرفت. نزدیک به سی و پنج هزار نفر بیننده این بازی بودند. بیش از دو سوم تماشاچیان را ایرانیان مقیم سوئد و کشورهای همجوار تشکیل می دادند. از مدتها قبل ما شاهد فعالیتهای مختلفی برای لغو ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها در ایران بودیم. این بازی هم فرصتی بود تا این خواسته در سطح وسیع تری مطرح شود و در سطح رسانه ها و افکار عمومی و نهادهای رسمی اداری و ورزشی بین المللی بازگو گردد تا جمهوری اسلامی بیش از پیش تحت فشار قرار بگیرد.

ما فعالان، اعضا و دوستداران "انقلاب زنانه" در کنار خیل وسیعی از فعالان جنبش رهایی زن و مخالفان مردسالاری، به درستی تم "لغو ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها در ایران" را انتخاب کردیم و از طریق شبکه های اجتماعی با ارتباط گیری با مردم و در ادامه با ارتباط گیری با رسانه های فارسی زبان و سوئدی و انگلیسی زبان توانستیم فضای اصلی مربوط به بازی را بر سر بی حقوقی زنان در ایران متمرکز کنیم. از یکهفته مانده به بازی تقریبا در شبکه های اجتماعی و اکثریت رسانه های فارسی زبان در استکهلم توجه و تمرکزشان به روی دو مساله بود:

۱. بی حقوقی زنان در ایران

۲. اجازه عرض اندام ندادن به جمهوری اسلامی به بهانه این بازی

به جرات می شود گفت که فعالان حقوق زنان، اپوزسیون سرنگونی طلب و رسانه های زیادی در حرکتی مشترک این دو امر را برآورده کردند. تقریبا همه رسانه های فارسی زبان در سوئد و همه رسانه های مهم سوئدی از تلویزیون تا رادیو تا وبسایتها و روزنامه های این کشور و نیز بازیکنان تیم فوتبال سوئد روی محور بی حقوقی زنان در ایران صحبت کردند و پای گفتگوی فعالان حقوق زن از ایران آمده نشستند و خواسته و فعالیتهای آنان را منعکس کردند.

این یک پیروزی و گام مهم است که ما آنرا عملی کردیم و این بستری ست برای پیشرویهای بیشتر.

 

"بوکوحرام" 2 هزار زن و دختر را ربوده اند

ایرنا، 25 فروردین - سازمان عفو بین الملل امروز (سه شنبه) اعلام کرد که از آغاز سال 2014 تاکنون دستکم 2 هزار زن و دختر توسط تروریستهای اسلامگرای "بوکوحرام" در نیجریه ربوده شده اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این نهاد بین المللی در گزارشی 90 صفحه ای که با استناد به اظهارات ده ها شاهد و اسرای فراری طی یک سال گذشته نوشته شده، تصریح می کند که تروریستهای بوکوحرام، افراد ربوده شده را به استثمار خود درآورده و کسانی را که از آنها سرپیچی کرده اند را کشته است.

این گزارش به مناسبت نخستین سالگرد ربوده شدن بیش از دویست دختر دانش آموز از مدرسه ای در روستای "چیبوک" واقع در شمال شرقی نیجریه منتشر شد. این اقدام بنیادگرایان اسلامی بوکوحرام خشم جامعه بین المللی را برانگیخت.

گزارش عفو بین الملل همچنین می افزاید که بوکوحرام پس از اشغال شهرها و روستاها، زنان و دختران ساکن آنجا را به اسارت می برد.

"دانیل آیر"، نویسنده این گزارش در مصاحبه ای گفت: "اعدامهای فجیع، خشونت جنسی و استفاده از کودکان به عنوان جنگجو مصادیق جنایات جنگی علیه بشریت است و مقامهای نیجریه ای باید در این خصوص اقدام لازم را انجام دهند."

"محمد بوهاری"، رییس جمهوری جدید نیجریه که دو هفته قبل در انتخابات این کشور پیروز شد، امروز وعده داد که دولتش در تلاش برای مبارزه با گروه تروریستی بوکوحرام و یافتن زنان و دختران ربوده شده از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد.

وی در عین حال تصریح کرد که نمی توان با اطمینان گفت که این تلاش ها به نتیجه خواهد رسید.

دولت "گودلاک جاناتان"، رییس جمهوری قبلی نیجریه، به خاطر ضعف عملکرد و واکنش کند در رابطه با آدم ربایی بوکوحرام مورد انتقاد شدید قرار دارد.

 

محرومیت زنان از فرصتهای استخدامی در سازمانهای دولتی

فمینیسم روزمره/ آنا، 23 فروردین - روز ۹ فروردین۱۳۹۴ سازمان سنجش آموزش کشور دفترچه راهنمای آزمون استخدامی متمركز دستگاههای اجرایی كشور (خرداد ماه سال ۱۳۹۴) را منتشر کرد که جداول استخدامی آن حذف بی سابقه زنان از امکان استخدام در اکثر مشاغل معرفی شده را نشان می داد.

در میان سازمانهای دولتی، سازمان امور مالیاتی کشور با اختصاص ظرفیت ۲۱۱۰ برای مردان و ۴۸ ظرفیت برای زن و مرد٬ رکورد دار تبعیض در استخدام زنان است. شنیده ها حاکی از آن است که بخشنامه ای نیز مبنی بر جذب حداقلی و بنا بر ضرورت زنان در سازمان های دولتی ابلاغ شده است.

در همین حال، معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: "اخیرا شاهد بودیم در اطلاعیه آزمون استخدامی 13 دستگاه، تبعیضهای جنسیتی صورت گرفته که این مطابق با وعده‌ های رییس جمهوری نیست."

شهیندخت مولاوردی افزود: "در این اطلاعیه از دو هزار و 800 فرصت شغلی، حدود 16 فرصت برای زنان و 500 شغل بدون ذکر جنسیت عنوان شده بود."

وی ادامه داد: "دو هزار و 400 فرصت شغلی در اختیار آقایان قرار داده شده که این مطابق با وعده‌ های رییس جمهوری نیست."

وی افزود: "باید به این مساله به عنوان یک فرصت نه یک هزینه پرداخته شود و در صورتی که زنان پاسخ درست را دریافت نکنند، این مساله منجر به سرخوردگی آنها خواهد شد."

 

نرخ بیکاری زنان دو برابر مردان

ایسنا، ۲۲ فروردین - وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه نرخ بیکاری زنان دو برابر مردان شده است گفت: "وزارت کار در تلاش است با سیاست گذاریهای مناسب جایگاه مجموعه زنان را ارتقا بدهد."

علی ربیعی زنانه شدن آسیبهای اجتماعی را یکی از چالشهای موجود ذکر کرد و گفت: "سن زنان سرپرست خانوار پایین آمده و نرخ بیکاری زنان دو برابر مردان شده که این امر ضرورت برنامه ریزی شایسته در این زمینه را می‌ طلبد."

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به عدم استقبال کارفرمایان از زنان متاهل و گرایش به استخدام زنان مجرد اظهار کرد: "متاسفانه امروز کار زنان به سمت فصلی شدن رفته و اشتغال زنان در بخشهای خدماتی افزایش یافته است. از این رو درصدد هستیم تا سیاستهایی شایسته و تاثیرگذار در جهت بالا بردن جایگاه زنان ایرانی اتخاذ کنیم."

 

ادامه تبعیض علیه زنان در بازار کار ایران

دویچه وله، 27 فروردین - به گفته یک مقام مسوول دولت ایران، ۶۴ درصد فارغ ‌التحصیلان دانشگاه‌های ایران زنان هستند، اما سهم زنان ایرانی در نرخ بیکاری ۴۲ درصد است.

به گزارش خبرگزاری ایلنا، سهیلا جلودارزاده، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بانوان و خانواده، در همایشی به مناسبت روز زن در مشهد گفت که زنان ۶۴ درصد فارغ ‌التحصیلان در سراسر ایران را تشکیل می ‌دهند، اما تنها درصد ناچیزی از آنان مشغول به کار می ‌شوند.

 

شنبه گذشته (۲۲ فروردین) نیز علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اعلام کرده بود که نرخ بیکاری زنان دو برابر مردان است. آمار رسمی بهمن ماه گذشته نرخ بیکاری زنان ایران را بیش از دو برابر و نیم نرخ بیکاری مردان اعلام کرده بود.

وزیر کار به چند معضل اشتغال زنان اشاره کرده بود. او گفته بود کارفرمایان ترجیح می ‌دهند زنان مجرد را استخدام کنند. به گفته ربیعی، همچنین کار زنان به سمت فصلی شدن رفته و اشتغال زنان در بخشهای خدماتی افزایش یافته است.

گزارش مرکز آمار ایران در اواخر سال ۹۳ نشان می‌ داد که نرخ بیکاری در میان زنان جویای کار از 6/32 درصد در سال ۱۳۸۴ به ۴/۴3 درصد در بهار سال ۱۳۹۳ رسیده است. سالانه بیش از صد هزار زن از بازار کار ایران خارج شده ‌اند. بیشترین عرصه اشتغال زنان در سالهای یاد شده در مشاغل پرستاری، آموزشی و ارایه خدمات درمانی بود.

فعالان اقتصادی و فعالان زن ایران گفته ‌اند که سیاست ‌گذاریهای دولت هشت ساله ریيس جمهور سابق، احمدی ‌نژاد، موجب دو برابر شدن نرخ بیکاری زنان شد. در عین حال ناظران مسایل ایران می ‌گویند که محدود کردن حضور زنان در عرصه‌های کار و سیاست در دوره ریيس جمهور کنونی، حسن روحانی، هم ادامه یافته است.

 

عربستان سعودی مستخدم اندونزیایی را گردن زد

بی بی سی، 26 فروردین - خبرگزاری رسمی عربستان سعودی گفته است که "سیتی زینب دوری روپا"، یک تبعه اندونزی، روز سه‌ شنبه در شهر مدینه اعدام شده است.

وزارت امور خارجه اندونزی گفته است مقامهای سفارت اندونزی و خانواده این زن پس از اعدام، از این امر باخبر شده ‌اند.

این شهروند اندونزی در سال ۱۹۹۹ به دلیل حمله با چاقو به کارفرمای خود و کشتنش در دادگاه محکوم شده بود. گروههای حقوق بشری از اجرای حکم اعدام برای خانم زینب انتقاد کرده و گفتند که او برای دفاع از خود دست به قتل زده و شاید دچار بیماری روانی نیز بوده است. خانم زینب پیش از بازداشتش گفته بود که کارفرما و پسرش نسبت به او بیرحم و ظالم بوده ‌اند.

طبق قوانین عربستان، مقامات این کشور باید منتظر می ‌ماندند تا فرزندان زن به قتل رسیده به سن قانونی برسند تا مشخص کنند آیا خواهان اعدام زن اندونزیایی هستند یا نه. آنها می ‌توانستند خواهان پرداخت دیه شده و یا این زن را ببخشند.

در سال ۲۰۱۱ در پی اعدام یک مستخدم زن در عربستان سعودی، دولت اندونزی اعلام کرد که دیگر مستخدمی به این کشور برای کار نخواهد فرستاد.

کارگران خارجی مقیم در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس می ‌گویند از حقوق ابتدایی محروم هستند.

 

منبع: نبرد خلق شماره 358، سه شنبه اول ارديبهشت 1394(21 آوريل 2015)

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول