کارورزان سلامت

امید برهانی

 

طرح تحول سلامت، آبی که به خوشی از گلو پایین نمی‌ رود

ایلنا، 2 اردیبهشت - هفته اول اردیبهشت هفته سلامت است و مهمترین موضوع در این حوزه، اجرای طرح تحول سلامت است؛ طرحی که با اجرای آن روزنه امیدی در قشر کم درآمد ایجاد شد که شاید بتوانند با بضاعت اندکی که دارند، راه درمان خود را طی کنند.

طرح تحول سلامت با این شعار آغاز شد که بتواند درمان را برای بیماران کم ‌هزینه‌ کند، اما نکته اصلی این است که این مهم تنها درباره بیماران بستری رعایت شد و بیماران سرپایی و اورژانسی در طرح مورد توجه قرار نگرفته ‌اند. مسعود پزشکیان، نماینده مجلس در تشریح این مشکل بیان می ‌کند: "یکی دیگر از مشکلاتی که طرح تحول سلامت با آن مواجه است، این است که متاسفانه درمان برای همه افراد جامعه به صورت یکسان ارزان نشده است. این ایراد به این دلیل است که سیستم سلامت در چارچوب مناسبی حرکت نکرده، ضمن اینکه بر اساس عدالت طراحی نشده است." این نماینده مجلس تاکید کرد: "نتیجه این طرح تنها این بود که بیمارستانهای مجهز، مجهز ‌تر شدند و مناطق محروم بدون امکانات ماندند و امکانات درمان به دست کسانی رسید که دارا‌تر هستند. همچنین به دلیل ضعیف بودن طرح، بیمارستان و شهری که دارا‌تر است، پول بیشتری را از این هزینه‌ ها به خود اختصاص داده و می ‌دهد."

پزشکیان بر این باور است که باید افزایش قیمت خدمات در طرح تحول سلامت موشکافانه بررسی و اجرایی شود، چرا که با افزایش قیمتها رسیدگی به مناطق محروم با مشکلات بیشتری مواجه خواهد شد. این درحالی است که امکان تزریق بیشتر هزینه توسط دولت و مجلس به این سیستم نیست و از سوی دیگر افزایش درآمد در شهرهای بزرگ، خالی شدن شهرهای کوچک‌ تر را نیز به دنبال خواهد داشت.

 

نامه یک پرستار به مسوولان: این یک برده داری مدرن است

سلامت نیوز، 5 اردیبهشت - یک مرد پرستار بیمارستان امام رضا مشهد نامه ای سرگشاده خطاب به مسوولان نوشت که در بخشهایی از آن آمده است:

"آقایان مسوولان محترم!

یادتان باشد و شک نکنید اگر ظلمی می شود به پرستار با شیفتهای طولانی و درآمد بسیار کم و خستگیهای جسمی و روحی ناشی از این شغل شریف، حتما دودش به چشم خودتان خواهد رفت.

چگونه هست ادعای عدالت خواهی تان گوش زمین و زمان را کر کرده و چگونه است در کشورهای به گفته خودتان دشمن و کافر و ضد حقوق بشر و استعمارگر، این چنین تبعیض و ظلمی نیست به این قشر زحمتکش؟

وقتی اعتراض می کنیم وزیر بهداشت می گوید اینها (پرستاران معترض) نماینده همه پرستاران نیستند. مگر توقع دارید همه پرستاران بیماران را رها کنند و به تهران بیایند؟ این حرف را یک بچه خردسال باید باور کند و در شان ایشان نیست.

اگر راست می گویید، در یک برنامه زنده تلویزیونی رای پرستاران را با یک شماره پیامک نظر سنجی کنید.

آقای وزیر، مسوولان و کسانی که بی تفاوت هستید!

چگونه شب راحت می خوابید؟ این یک برده داری مدرن هست که ما زحمت بکشیم، عده ای در این وزارت بی درد دسترنج ما را بخورند و قارون وار زندگی کنند.

روزی مستضعفان وارثان زمین خواهند شد و ظالمان شرمسار و عذاب خواهند شد.

 

پزشکان عمومی فراموش شده اند

مهر، 13 اردیبهشت - عضو شورای عالی نظام پزشکی معتقد است که پزشکان عمومی در نظام سلامت کشور نادیده گرفته شده اند.

دکتر داریوش طاهرخانی به موضوع درآمد نیروهای بالینی نظام سلامت اشاره کرد و افزود: "پزشکان عمومی حلقه فراموش شده نظام سلامت کشور هستند."

وی اظهار داشت: "طی هفته جاری آماری منتشر شد که در آن ارقامی را به عنوان میانگین درآمد پزشکان متخصص و پرستاران عنوان نموده بودند. برای پزشکان متخصص به طور میانگین 12 میلیون و 500 هزار تومان و برای پرستاران 2 میلیون و 400 هزار تومان عنوان شده است. نکته قابل تعمق آن است که هر چند اعداد عنوان شده با توجه به حساسیت کار و مدت تحصیل در مقایسه با سایر مشاغل موجود در جامعه - که گاها درآمدهای نامتعارف شان مشمول مالیاتهای قانونی نیز نمی شود - نیازمند توجه است، اما چرا در کنار درآمدهای کارکنان حوزه سلامت، هیچ مرجعی در کشور حاضر به محاسبه و اعلام رسمی میانگین درآمد پزشکان عمومی نیست؟"

طاهرخانی با طرح این سووال که مگر پزشکان عمومی جز نظام سلامت کشور نیستند، گفت: "طبق آمارهای موجود، بیشترین حجم ارایه خدمت در حوزه سرپایی توسط پزشکان عمومی ارایه می شود و در مقابل پوشش 80 درصدی خدمات سرپایی کشور، تنها 7 درصد از پرداختیهای نظامهای سلامت و بیمه ای کشور به این گروه تعلق می گیرد."

 

حمله وزیر بهداشت به پرستاران

خبرآنلاین، 14 اردیبهشت - سیدحسن هاشمی، وزیر بهداشت، در مراسم بزرگداشت روز ماما گفت: "در وزارت بهداشت پیگیر وضعیت ماماهای کشور هستیم، اما ای کاش در گروه پرستاری نیز عده ‌ای قضیه را سیاسی نمی‌ کردند و کار را با عقلانیت پیش می‌ بردند. اما عده‌ ای معدود به عنوان جامعه شریفه پرستاری قضیه را سیاسی کرده ‌اند."  او گفت: "آنچه که من در طول عمر خود دیده ‌ام این است که هیچگاه کار افراد تندرو و زورگو به نتیجه نمی ‌رسد و بار کج هیچگاه به منزل نمی ‌رسد."

 

نامه ی سر گشاده دبیر کل خانه پرستار به سخنان وزیر بهداشت

ایلنا، 15 اردیبهشت - دبیر کل "خانه پرستار" در نامه ‌ای سرگشاده خطاب به وزیر بهداشت، ضمن ابراز تاسف از اظهارات وی در مراسم روز ماما، افکار عمومی را بهترین قاضی برای سنجش میزان قانون گریزی و سلطه‌ گری گروه های مختلف حوزه درمان دانست

محمد شریفی مقدم نوشت: "جناب آقای هاشمی، پیرو فرمایشات جنابعالی در مراسم روز ماما مبنی بر سیاسی کردن قضیه پرستاری و اینکه جامعه پرستاری را زورگو، تندرو و فاقد عقلانیت لازم معرفی نموده ‌اید، ضمن ابراز تاسف از این نحوه گفتار، لازم می ‌دانم جهت تنویر افکار عمومی مردم عزیز و در دفاع از پرستاران مظلوم مطالبی را به شرح زیر عرض نمایم.

جامعه پرستاری جزو مظلوم ‌ترین گروهی هستند که علی رغم فشارهای فراوان، ظلمها زیاد، تبعیضهای بی‌ امان و بی‌ عدالتیهای گسترده، به شیوه ‌ای بسیار نجیبانه مشکلات شان را پیگیری نموده، بطوریکه پس از انتصاب جنابعالی به وزارت 6 ماه صبر کردند تا در جریان مشکلات پرستاری قرار گیرید.

وعده دادید تعرفه گذاری را پایلوت کنید که در حد وعده باقی ماند، قول دادید که 350 خدمت و سپس 250 خدمت را در کنار حدود هفت هزار خدمت بقیه گروه ‌ها در کتاب ارزش نسبی اضافه کنید که به این وعده هم عمل نشد و...

آقای وزیر! پرستاری امروز می ‌فهمد و آگاه شده و دیگر زبان تحقیر، تهدید، تنبیه و تبعید را برنمی ‌تابد و تجربه یکسال گذشته حاکی از آن است که اینگونه سیاستها نخ نما شده و بر عکس باعث اتحاد و انسجام جامعه پرستاری و گستردگی دامنه اعتراضات در کشور شده است.

 

دبیرکل خانه پرستار: ابلاغ تعرفه‌ های خدمات پرستاری کذب محض است

ایلنا، 22 اردیبهشت - حسین علی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، روز گذشته خبر داد وزیر بهداشت در جلسه ‌ای که در کمیسیون بهداشت برگزار شده، اعلام کرده است تعرفه گذاری 250 خدمت پرستاری در بخش خصوصی ابلاغ شده است.

محمد شریفی مقدم ضمن تکذیب این خبر گفت: "گفتن این حرف از سوی وزیر بهداشت تنها در جهت آرام سازی فضای اعتراض آمیز و ملتهبی است که بر جامعه پرستاری سایه افکنده و نوعی عوام فریبی است."

وی همچنین وجود رویکرد پزشک سالارانه در کمیسیون بهداشت مجلس را یکی از موانع اصلی عدم پیگیری مجدانه از سوی نمایندگان مجلس دانست و با بیان این مطلب که کمیسیون بهداشت مجلس با وزارت بهداشت مماشات می‌ کند، گفت: "متاسفانه نگاه پزشک سالارانه در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم حاکم است و آن هم به این دلیل است که پزشکان حاضر در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به جای اینکه به فکر مشکلات مردم و پرستاران که حقوق شان تضعیف شده باشند، منافع صنفی شان را دنبال می‌ کنند."

 

تاخیر آزمون استخدام 7 هزار نفر در بیمارستانهای جدید وزارت بهداشت فارس، 25 اردیبهشت - آزمون استخدامی وزارت بهداشت که قرار بود 25 اردیبهشت برگزار شود و طی آن 7 هزار نفر نیروی جدید شامل پرستار، بهیار و نیروهای خدماتی و اداری برای بیمارستانهای جدید التاسیس وزارت بهداشت استخدام شوند، به علت صادر نشدن مجوز آن از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی به تاخیر افتاد

هفته گذشته سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت، گفته بود: "آزمون استخدامی وزارت بهداشت برای جذب 7 هزار نفر نیروی جدید برای بکارگیری در 76 بیمارستان جدید التاسیس است که 25 اردیبهشت برگزار می شود."

وی گفته بود: "افرادی که در این آزمون پذیرفته می‌ شوند، به طور عمده برای تکمیل کادر پرستاری، بهیار، نیروهای خدماتی و منشی بیمارستانهای جدید هستند."

 

تربیت بهیار یکساله، چالشی جدید در جامعه پر التهاب پرستاران

ایلنا، 28 اردیبهشت - اعلام جذب 10 هزار بهیار که طی یک دوره آموزشی یکساله تربیت می ‌شوند، موج تازه ‌ای از نگرانی را در بین پرستاران ایجاد کرده است به گونه ‌ای که در شبکه‌ های مجازی، پرستاران از این طرح به عنوان "فتنه جدید وزارت بهداشت" نام می ‌برند.

بر اساس این طرح که زمینه‌ های اجرای آن با کمک سه نهاد نظام پرستاری، معاونت پرستاری و بورد پرستاری، توسط شرکت تعاونی کارکنان نظام سلامت اجرا می شود، متقاضیان می‌ توانند با داشتن حداقل مدرک دیپلم متوسطه و معدل کل 14 از هر رشته ‌ای، برای گذراندن دوره آموزشی یکساله بهیاری ثبت نام کنند.

پرستاران می ‌گویند، اجرای این طرح که به گفته آنها در واقع طرح تربیت بهیار شش ماهه است، منجر به بکارگیری نیروی غیرمتخصص و به خطر انداختن جان بیماران و اختلال در نظام سلامت کشور خواهد شد.

یکی از بهیاران باسابقه معتقد است وزارت بهداشت از اجرای این طرح به دنبال آن است تا با استخدام نیروی شرکتی با سطح تحصیلات پایین ‌تر و حقوق و مزایای کم تر، به خیال خود کمبود پرستار را جبران کند در حالی که به جای این کار باید خیل عظیمی از فارغ التحصیلان بیکار دانشکده ‌های پرستاری را جذب کند."

وی اضافه می ‌کند: "این طرح تنها برای این است که به بهیار حقوق کمتری پرداخت کنند و در این میان جان بیمار اهمیتی ندارد."

یکی دیگر از پرستاران ناراضی می ‌گوید: "در همه جای دنیا این حرفه در حال ارتقا علمی و تخصصی شدن است، اما در اینجا مسوولان وزارت بهداشت برای اینکه تسلط بیشتری روی پرستاران و مطالبات شان داشته باشند، می‌ آیند و چنین طرحهایی را عملیاتی می‌ کنند و حقوق بیماران و مردم برایشان اهمیتی ندارد."

منبع: نبرخلق شماره 359، اول خرداد 1394 (22 مه 2015)

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول