دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

برخی خوابگاه های دانشجویی قدمتی بیش از ۴۰ سال دارند

رییس صندوق رفاه، دانشجویان پرمتقاضی ترین وام‌ دانشجویی را در سال تحصیلی جاری وام شهریه و وام ودیعه مسکن اعلام کرد.

یزدان مهر با بیان اینکه دانشجویان در بخش ودیعه مسکن مشکل دارند افزود: "در برنامه پنجم توسعه، آموزش عالی از خوابگاه سازی منع شد، از طرفی نیز همزمان با رشد کمی دانشگاهها، خوابگاهها و سلفهای دانشجویی توسعه ‌ای نیافت که این مساله مشکلاتی را به وجود آورده است."

وی افزود: "صندوق رفاه دانشجویان پیگیر این مساله است که بتواند در بودجه سال آینده یک ردیف مستقل برای تعمیر خوابگاهها اختصاص دهد، چرا که درحال حاضر برخی از خوابگاه ها قدمتی بیش از ۴۰ سال دارند." (ایلنا – 1 تیر)

 

سردر 3 میلیارد تومانی برای دانشگاه شریف

دانشگاه صنعتی شریف به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس این دانشگاه در مهرماه امسال از سردر جدید خود رونمایی خواهد کرد.

مرتضی شیخ الاسلام، مدیر امور ساختمان و تاسیسات این دانشگاه گفته است که "سردر جدید دانشگاه شریف با ۳۰ متر طول، ۱۲ متر ارتفاع و ۱۰ متر عرض دارای ویژگیهای منحصر به فردی است و طراح آن هویت معماری دانشگاه را حفظ کرده است." شهاب الدین ارفعی، طراح این بنا برای معماری سردر جدید از معماری قدیم و برخی ساختمانهای این دانشگاه مانند ابن سینا الهام گرفته است.

هزینه ساخت این سردر ۳ میلیارد تومان برآورد شده است.

دانشگاه علامه طباطبایی نیز این روزها در پردیس شماره یک شاهد ساخت سردر جدیدی در ضلع جنوبی است. بودجه این سردر ۲۵۰ میلیون تومان برآورد شده است.

(خبرگزاری مهر، 10 تیر)

 

خوابگاه های دانشجویی ۱۴ درصد گران می شوند

یک مقام مسوول در وزارت علوم گفته است که اجاره خوابگاههای دانشجویی بر اساس نرخ تورم ۱۴.۳ درصد افزایش خواهد داشت.

دکتر تقی زاده، معاون پشتیبانی و منابع انسانی صندوق رفاه دانشجویان، گفته است که برای سال تحصیلی جدید هیات امنای صندوق رفاه دانشجویان با افزایش نرخ اجاره خوابگاهها موافقت کرده است.

در سال گذشته اجاره بهای خوابگاه های دانشجویی ۲۰ درصد افزایش یافته بود. (خبرگزاری مهر، 10 تیر)

 

 

"اعتراض سفید" دانشجویان در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

در هفته های اخیر، اخباری مبنی بر افزایش اعتراضها در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به گوش می رسید. همین باعث شد سراغ برخی دانشجویان این دانشکده برویم و پای صحبتهای آنان بنشینیم.

خلاصه ماجرا این است که دانشجویان، آذر ماه سال 93 به دنبال اعتراض به اعمال سلیقه‌ ای قوانین آموزشی و عدم توجه مسوولان به این امر مهم، دست به تجمع زدند و خرداد ماه سال جاری در پی رفع نشدن مشکلات موجود، با برگه سفید به استقبال امتحانات رفتند.

حسام، یکی دیگر از دانشجویان این دانشگاه، در مورد مطالبات دانشجوها می گوید:

"گروه جامعه‌ شناسی اسلامی بدون اینکه ماهیت علمی خاصی برایش پیش ‌بینی‌ شده باشد، به ‌یکباره در دانشگاه تهران تاسیس می ‌شود و اقدام به پذیرش دانشجو و جذب استاد می ‌کند، درحالی ‌که بسیاری از امور آن مثل چگونگی ارایه پایان ‌نامه و نحوه جذب اساتید برای دانشجوها مبهم است.

مشکل بعدی نحوه جذب اساتید در رشته‌ های مختلف است. طی سالهای اخیر برخی اساتید با روشهای غیراصولی و به ‌زعم دانشجوها بعضاً غیراصولی جذب شدند چرا که ما شاهد بودیم بسیاری از شرایط جذب برای یک استاد عوض می‌ شد و این برای جریان علمی کشور یک آسیب بسیار جدی است.

عدم ارایه طرح درس برای دانشجو و به ‌روز نبودن اساتید از دیگر مشکلات آموزشی رایج در این دانشکده است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید در رشته ‌ای مثل جامعه ‌شناسی که لزوماً باید به‌ روز و پویا باشد، طرح درس اساتید طی 6 سال اخیر هیچ تغییری نکرده است. از سوی دیگر بی‌ توجهی به کارهای پژوهشی، رسما دانشجو را در این امر منفعل کرده است."

الهه، یک دانشجوی دیگر، می‌ گوید: "دانشجویان وقتی توجهی به خواسته ‌شان نمی ‌شود، در دفتر انجمن علمی جمع می ‌شوند و درنهایت تصمیم می‌ گیرند که دو نفر از دانشجویان در چند دقیقه اول جلسه امتحان سوالها را ارزیابی کنند و اگر سوالها استاندار نبود، دانشجوها برگه امتحانی سفید تحویل استاد بدهند. این اتفاق افتاد و چهل ‌و یک نفر از دانشجویان برگه سفید تحویل دادند،"  (انا، 18 تیر)

 

بازخوانی حمله به کوی دانشگاه تهران در ١٨ تیر ١٣٧٨

به دنبال تظاهرات و تجمع اعتراضی دانشجویان در 18 تیر، نیروهای امنیتی، انتظامی و لباس شخصی به کوی دانشگاه تهران حمله بردند و با خشونتی افسار گسیخته به ضرب و شتم، تیراندازی و قتل دانشجویان دست زدند. از تعداد کشته شدگان در این روز اطلاع دقیقی در دست نیست، تنها نام عزت الله ابراهیم نژاد شناخته شده است. همچنین تعداد زیادی از دانشجویان مضروب و مجروح شدند.

در اقدامات نمایشی بعد از این فاجعه، قوه قضاییه فرهاد نظری، سردار سپاه و فرمانده نیروهای انتظامی حاضر در کوی را تبریه کرد و به جای مهاجمان و قاتلان، شمار زیادی از دانشجویان را روانه زندانها کرد. بدین ترتیب شکنجه دانشجویان در زندانهای مخوف از جمله شکنجه گاه توحید وزارت اطلاعات آغاز شد.

حشمت طبرزدی، اکبر محمدی، احمد باطبی، منوچهر محمدی، پرویز سفری، محمد مسعود سلامتی، فرخ شفیعی، حسن زارع زاده اردشیر، محمد رضا کثرایی، محمود شوشتری، مهرداد لهراسبی، بهروز جاوید تهرانی، عباس دلدار، غلامرضا مهاجرانی نژاد، علی مهری، علی بیکس و مهدی فخرزاده از جمله فعالان دانشجویی بودند که مدتها در سلولهای انفرادی به اسارت کشیده شدند و تحت شکنجه قرار گرفتند.

مهاجمان مجازاتی در خور نیافتند و تنها سربازی به جرم "دزدیدن ریش تراش" محکوم شد. قوه قضاییه که برای محکوم کردن دانشجویان با عجله احکام طولانی مدت صادر کرد، برای پیدا کردن قاتل عزت ابراهیم نژاد شتابی ندارد. دادگاه رسیدگی کننده به پرونده افراد موسوم به لباس شخصیها که متهم بودند در جریان ناآرامیهای تیر ماه ۱۳۷۸ به خوابگاه دانشجویان حمله کرده و خسارات جانی و مالی به دانشجویان و خوابگاه وارد کرده اند، آنها را بیگناه شناخت.

از میان زندانیان کوی دانشگاه، اکبر محمدی پس از طی دوران سخت و پر شکنجه سلولهای انفرادی در توحید و پس از گذشت حدود هفت سال از دوران محکومیت خود در اثر اعتصاب غذای دلاورانه اش به دیار باقی شتافت. بهروز جاوید تهرانی، پس از گذراندن دوران محکومیت خود از زندان آزاد و پس از آن نیز بارها و بارها مورد بازداشت قرار گرفته است. (دانشجونیوز، 18 تیر)

 

سرقت پژوهشی در ایران اپیدمی است

بر اساس گزارشی که در وب ‌سایت نشریه "ساینس" منتشر شده است، بیش از پانزده درصد پژوهشگران ایرانی که مقالات خود را در یک پایگاه مقالات علمی منتشر کرده ‌اند، در تنظیم و نوشتن این مقاله‌ ها تقلب کرده ‌اند. این گزارش حاصل یک تحقیق دانشگاهی بر روی مقالات منتشر شده در پایگاه علمی arXiv است.

دکتر محمدابراهیم واشقانی، معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی، در رابطه با میزان سرقت علمی و پژوهشی در دانشگاه آزاد اظهار کرد: "از منظر سرقت علمی کشور ما وضعیت مناسبی ندارد و منحصر به دانشگاه خاصی نیست و یک اپیدمی است که همه دچار آن هستند و امیدواریم بتوانیم با تمهیداتی که اندیشیده شده و با همیاری و همدلی که بین وزارت علوم و دانشگاه آزاد و نهادهای قانون ‌گذار وجود دارد، این مساله نهادینه شود."

وی افزود: "دانشگاه آزاد هم مستثنی از دیگر دانشگاهها و مراکز علمی نیست و عدم رعایت اخلاق حرفه‌ ای و سرقت علمی در اینجا هم وجود دارد. ما اگر با این مساله روبرو شویم، با آن به‌ شدت برخورد کرده و فرد خاطی را به کمیته تخلفات معرفی می ‌کنیم. البته یک مورد تخلف را در هیات‌ علمی داشتیم که به دلیل این تخلف، فرد خاطی را از هیات ‌علمی دانشگاه آزاد اخراج کردیم. اما قوانین خاصی وجود ندارد و منتظر قانون کلی وزارت علوم هستیم."

پایگاه arXiv میزبان مقالاتی در زمینه فیزیک، ریاضی، علوم ریاضی و کامپیوتر است. از ماه اوت سال ۲۰۱۱ این پایگاه با نصب نرم‌ افزار ویژه ‌ای، به طور خودکار مقالات منتشر شده در arXiv را با بانک اطلاعاتی خود که شامل مقاله ‌های منتشر شده پیشین است، مقایسه و اگر تشابهی بین مقاله‌ ها بیابد که نشان دهنده تقلب باشد، نام نویسنده را به عنوان مولف مشکوک به تقلب نشان دار می ‌کند. از آن تاریخ تاکنون، نام نزدیک به ۶۷۰۰ نفر با حدود ۹۶۰۰ مقاله در این فهرست قرار گرفته است که این تعداد مولف، نزدیک به شش درصد کل مولفان استفاده کننده از این پایگاه است. (آنا، 30 تیر)

 

60 تا 70 دانشگاه دولتی کشور فاقد استاندارد قابل قبول هستند

معاون آموزشی وزیر علوم با بیان اینکه "بین 60 تا 70 مرکز آموزش عالی دولتی از استانداردهای قابل قبول فاصله دارند"، افزود: "در حال بررسی این مراکز هستیم تا راهکارهای مناسب برای سامان ‌دهی این مراکز را پیدا کنیم."

دکتر مجتبی شریعتی گفت: "برای بررسی وضعیت این مراکز ابتدا سن مراکز مد نظر بود، اما این شاخصها اکنون تغییر کرده‌ اند، زیرا برخی مراکز حتی با سن تاسیس کمتر از 15 سال مطابق استانداردها نیستند. بنابراین شاخصها تغییر کرده ‌اند و شاخصهایی مانند تعداد هیات علمی، تعداد دانشجو و فضای آموزشی، نسبت دانشیار با کل استادان، نسبت دانشجویان تحصیلات تکمیلی به کل هیات علمی، نسبت کارمند به هیات علمی، نسبت سرانه فضای آموزشی و... تغییر کرده است." (ایسنا، ۳۱ تیر)

 

منبع: نبردخلق 361، پنج شنبه اول مرداد 1394 (23 ژوییه 2015)

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول