زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

روزی که شنای زنان در بریتانیا آزاد شد

فمینیسم روزانه، 3 مرداد - امروز هشتاد و پنجمین سالگرد روزی است که زنان در بریتانیا بالاخره اجازه پیدا کردند بی‌ هراس از بازداشت، تحقیر و تنبیه، در آب رودخانه و دریا و دریاچه شنا کنند.

روزنامه "گاردین" به مناسبت این روز یادداشتی از "مارگرت نوینسن"، مدافع حقوق زنان و مبارز حق رای برای زنان را باز نشر کرده که 85 سال پیش برای اولین ‌بار با شور و شعف نوشت و این موفقیت را به زنان بریتانیا تبریک گفت.

نوینسن نوشته بود: "اکنون که زنان جوان می ‌توانند بی نگرانی و تحقیر و تنبیه شنا کنند، یادشان نرود مادرها و مادر بزرگهای شان چه ‌ها شنیدند و تحمل کردند تا این حق به رسمیت شناخته شود."

او از کودکی اش می ‌گوید که با حسرت پسربچه‌ ها را نگاه می‌کرد که آزادانه تن به دریا می ‌زدند و نگاههای سرزنش‌ گر مردم که "دختر نجیب" در آب شنا نمی ‌کند. جالب است که شنا در دریا و دریاچه و رودخانه بیشتر تابو بوده و کسی چندان با شنای زن در استخر مشکلی نداشت. سالها زنان می‌ پرسیدند مگر آب شور دریا نجس است؟ آب اگر شور باشد، زن را "نانجیب" می ‌کند؟

خانم نوینسن در این یادداشت در برابر منتقدان ابدی و جهانی و "اولویت ‌شناسان" که با ژست "مگر اولویت زنان این است؟" و "مسایل مهم ‌تری وجود دارد" دهه ‌هاست از هر سوراخی سر بیرون می‌ آوردند، به صراحت گفته است که بله ما همانطور و همان ‌اندازه که برای حق رای زن می‌ جنگیم، برای حق شنا کردن او هم می‌ جنگیم و انرژی می‌ گذاریم. گاردین ویدیوی کوتاهی از افتتاح اولین پلاژ مخصوص زنان در سال 1930 را هم پیوست مطلب کرده است.

 

دانشجویان دختر پزشکی باید چهار برابر پسران تعهد خدمت دهند

تابناک، 5 مرداد - نزدیک به 150 دانشجوی دختر در اعتراض به تبعیض فاحش جنسیتی در مدت تعهد خدمت در برابر وزارت بهداشت تجمع کردند.

گفتنی است، این تجمع با دخالت حراست وزارت بهداشت و جمع آوری پلاکاردهای دانشجویان و توقیف دوربینهای فیلمبرداری پایان یافت.

یکی از معترضان درباره دلیل شکل‌ گیری این تجمع گفت: "مسوولان وزارت بهداشت یک مصوبه‌ غیرقانونی را در سرنوشت ما دخیل کرده ‌اند که بر اساس آن تعهد خدمت خانمهای مشمول قانون تخصیص سهمیه در آزمون دستیاری هشت سال تعیین شده، در حالی که این تعهد برای آقایان 2 سال است. ‌مدتهاست‌ به این بی عدالتی اعتراض داریم، ولی این بار به این دلیل ترجیح دادیم که اعتراض مان را با تجمع نشان دهیم که خبردار شده ‌ایم پرونده اعتراض ما در دیوان عدالت بعد از دو سال و نیم مفتوح بودن، بسته ‌و از دستور کار هیات عمومی این نهاد بیرون گذاشته شده است."

این دانشجوی دوره تخصص افزود: "شاید جالب باشد که بدانید آقایان از عده ای از مشمولان تعهد 12 ساله و از عده ‌ای دیگر تعهد 8 ساله گرفته بودند و اکنون در حالی همه را بالسویه در نظر گرفته و تعهد هشت ساله برایمان در نظر گرفته ‌اند که تعهد آقایان یک چهارم آن است. حالا هم همه تاکیدات این است که قانونمند هستیم و به رای دیوان احترام می ‌گذاریم."

به نوشته تابناک، "یک منبع آگاه" مدعی شد که علت افزایش دوران خدمت دانشجویان معترض، داشتن نمره‌ پایین است.

 

نرخ بیکاری بالای 40 درصد زنانِ جوان در  20 استان

ایرنا، 6 مرداد - در حال حاضر زنان جوان در 20 استان کشور با بیکاری بالای 40درصد مواجه هستند، 9 استان دارای نرخ بیکاری بیش از 40 درصد، 6 استان با بیش از 50 درصد، سه استان دیگر با بالغ بر 60درصد و 2 استان هم دارای نرخ بیکاری زنان جوان بالای 70 درصد است.

براساس گزارش نتایج آمارگیری زمستان 93 که از سوی مرکز آمار ایران انتشار یافته، استانهای کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری با نرخ بیکاری بالای 70 درصد مواجه هستند.

همچنین استانهای ایلام، فارس و مازندران با نرخ بیکاری بالای 60درصد زنان جوان    15 تا 24 ساله مواجه می باشند.

بالا بودن نرخ بیکاری زنان جوان در کشور در حالی است که وقتی وارد مناطق شهری می شویم، شرایط بازار کار برای زنان بدتر می شود به طوری که سه استان ایلام، چهارمحال و بختیاری و همچنین لرستان با نرخ بیکاری بالای 80 درصد زنان جوان مواجه می باشند.

نرخ بیکاری زنان جوان در مناطق شهری 54.5 و در مناطق روستایی 24.8 درصد است. زنان جوان در شهرها در شرایط نامطلوبی به لحاظ اشتغال قرار دارند.

 

 

عضو مجلس خبرگان: اشتغال مادر باعث بی نظمی جامعه می ‌شود

خبرگزاری دانشجو، 7 مرداد - عضو خبرگان رهبری با بیان اینکه امروز اگر کودکان را به شیرخوارگاه بفرستیم و مادران مشغول کار خارج از خانه شوند اشتباه است بیان داشت: "این امر باعث می شود که زندگی فردی در جامعه شکل بگیرد و جامعه به سمت بی نظمی برود."

آیت الله ممدوحی افزود: "علاقه پدر و مادر و فرزندان نسبت به یکدیگر بسیار کم رنگ می شود و در زمانی که کودکان به جوانی می رسند، والدین خود را به خانه سالمندان می برند."

وی با بیان اینکه نظام تشریحی اسلام با نظام تکوینی عالم منطبق است بیان کرد: "آنچنان که زن و مرد هست بر آن هست قانون آورده و این دو را با یکدیگر مخلوط نکرده است. اینکه هر کدام از این دو را به جای یکدیگر به کار بگیریم، اشتباه است و این مساله ای است که امروز غرب به دلیل نشناختن این امر مهم راه به خطا می رود."

 

اخراج 47 هزار زن، پس از مرخصی زایمان

ایسنا، 9 مرداد - معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی گفت: "بر اساس مطالعات، 47 هزار زن از 145 هزار زنی که در کشور در یک بازه زمانی 18 ماهه از مرخصی شش ماهه زایمان استفاده کردند، در بازگشت به کار اخراج شدند، چرا که در حال حاضر به علت شرایط بازار کار، افراد زیادی با تحصیلات عالی حاضر هستند با دستمزد کم مشغول به کار شوند."

محمدحسن زدا افزود: "اگر مرخصی زایمان به 9 ماه افزایش یابد، تعداد زنانی که پس از مرخصی اخراج می ‌شوند، بسیار افزایش می‌ یابد. البته افراد زیادی به تامین اجتماعی مراجعه می ‌کنند و از علت اجرا نشدن قانون مرخصی زایمان به 9 ماهه می‌ پرسند."

وی تصریح کرد: "حدود 160 هزار نفر می ‌توانند سالانه از مرخصی زایمان 9 ماهه بهره مند شوند، ولی به شرط آنکه منابع مالی به تامین اجتماعی تخصیص داده شود."

 

افزایش زنان کارتن خواب رشت؛ از 22 درصد به  80 درصد

ایلنا، 13 مرداد ـ مجری طرح پیشخوان مددکاری متکدیان رشت گفت: "بررسیها نشان می‌ دهد، آمار زنان کارتن خواب مراجعه کننده به مراکز بازپروری طی دو سال اخیر از 22 درصد به 80 درصد رسیده است."

جواد اسماعیل ‌پور مدعی شد: "۸۶ درصد زنان خیابانی کارتن خواب معتاد و آسیب دیده هستند که زنگ خطری برای جامعه است."

وی اعتیاد زنان را یک پدیده پنهان زیرپوستی دانست و تاکید کرد: "مدیران از آمار واقعی استان خبر ندارند که متاسفانه یک معضل است."

 

سنگسار و قتل پنج زن هندی به اتهام جادوگری

بی بی سی، 17 مرداد - اهالی روستایی در شرق هند، پنج زن را به اتهام جادوگری، با ضرب و شتم و سنگسار کشتند.

پلیس ایالت "جارکند" هند می ‌گوید، مهاجمان این زنان را نیمه ‌شب از رختخواب شان بیرون کشیده و برای مجازات با خود برده ‌اند. خواهش و التماس بستگان این پنج زن برای جلب ترحم روستاییان هیچ نتیجه ‌ای نداشته است. سن بیشتر زنان قربانی بین چهل و پنج تا پنجاه سال بود.  پلیس می‌ گوید دهها نفر را در ارتباط با این حادثه دستگیر کرده است.

حدود یک ماه پیش هم در حمله ‌ای مشابه، یک زن متهم به جادوگری مورد تجاوز گروهی قرار گرفت.

چند ایالت هند از جمله جارکند، قوانینی را برای کاهش این گونه جرایم وضع کرده‌ اند، اما این حملات همچنان ادامه دارد. بنابر آمار رسمی، از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ میلادی، بیش از دو هزار زن به اتهام جادوگری در هند کشته شده ‌اند. گفته می ‌شود بعضی از این قتلها پوششی است برای تسویه حسابهای شخصی، به ویژه بر سر اختلافات ارضی.

یکی از نمایندگان پارلمان هند از منطقه ‌ای که حملات زیادی از این نوع در آن صورت می ‌گیرد، می ‌گوید حتی جوانان تحصیلکرده هم در این حملات شرکت ‌می‌ کنند.

 

اعتراض به زایمان دختر 11 ساله قربانی تجاوز

آنا، 25 مرداد - فعالان حقوق مدنی و حقوق زنان در کشورهای مختلف دنیا به زایمان یک دختر یازده ساله در پاراگوئه اعتراض کردند.

این دختر یازده ساله که در پی تجاوز پدرخوانده ‌اش باردار شده، فرزند خود را با سزارین به دنیا آورده است. وی که نامش فاش نشده، در ده سالگی مورد تجاوز واقع شده است.

۹۰ درصد مردم پاراگوئه خود را کاتولیک می ‌دانند و از این رو سقط جنین تنها درصورتی مجاز است که جان مادر در خطر باشد.

اوایل امسال وزیر بهداشت پاراگوئه گفته بود چون در این مورد، جان مادر در خطر نیست، مجوز سقط داده نمی ‌شود.

تصمیم دولت در ندادن مجوز برای ختم حاملگی این کودک، خشم فعالان حقوق مدنی را در بسیاری از نقاط دنیا برانگیخت. یکی از گروههای کارشناسی حقوق بشر سازمان ملل، دولت را به "ناتوانی در مراقبت" از این دختر متهم کرده است.

عفو بین‌ الملل هم تصمیم پاراگوئه را برای مجبور کردن یک کودک به زایمان، "غیر انسانی" خوانده است.

 

یگان "دختران خورشید" به جنگ "حکومت اسلامی" می ‌رود

ایسنا، 27 مرداد - گروهی از زنان ایزدی برای گرفتن انتقام دیگر زنان این قوم از گروه بنیادگرای داعش، "یگان دختران خورشید" را تشکیل دادند.

به نوشته روزنامه "دیلی میل"، "شاته شنگالی"، یک خواننده زن ایزدی اقدام به تشکیل ارتشی از زنان ایزدی به منظور نبرد با گروه بنیادگرای حکومت اسلامی (داعش) و گرفتن انتقام خواهران شان که توسط آن به بردگی گرفته شدند و برادران شان که توسط این تروریستها سر بریده شدند، کرده است.

او تا کنون 123 نیروی زن 17 تا 30 ساله را جذب ارتش خود که "دختران خورشید" نام دارد، کرده است. این زنان به رغم خطر کشته شدن به دست بنیادگرایان و یا بدتر از آن، اسارت و به بردگی گرفته شدن، مصمم به نبرد با آنها در عراق هستند.

شاته شنگالی که 30 سال دارد و در شمال عراق به عنوان یک خواننده موسیقی فولکلور ایزدی مشهور است، از سوی رییس اقلیم کردستان عراق مجوز ویژه دریافت کرد تا این واحد نظامی را تشکیل دهد.

وی این ارتش را در دوم ژوییه تشکیل داد و از آن زمان تاکنون توانسته 123 زن 17 تا 30 ساله را جذب این ارتش کند. زنانی که وارد این واحد می شوند باید حداقل 17 سال سن داشته باشند.

وی گفت که نیروهای مبارز کرد در حال آموزش کار با سلاح به این زنان هستند.

منبع: نبردخلق 362، یکشنبه  اول شهریور  1394 (23 آگوست 2015)

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول