رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- "در زندگی حقایقی وجود دارد که می شود فهمید ولی نمی توان فهماند" (آلپاچینو (۲۵ آوریل۱۹۴۰) بازیگر آمریکایی، نامزد هشت جایزه اسکار و برنده آن به خاطر فیلم "بوی خوش زن")

- "ترجیح می دهم هر نوع آدمی باشم ولی احمق نباشم" (اتل لیلیان وینیچ (1864-1960) نویسنده و مترجم ایرلندی که شهرت خود را به خاطر نوشتن رمان "خرمگس" به دست آورده است)

 

 

ادبیات .....

 

برنده جایزه بوکر یکی از جوایز ملی خود را پس داد

"آرونداتی روی"، نویسنده رمان "خدای چیزهای کوچک" و برنده جایزه "بوکر"، در اعتراض به آنچه "قتلهای هولناک در هند" خوانده است، یکی از جوایز ملی خود را پس داد. خانم روی گفت؛ پس دادن این جایزه، به او فرصت شرکت در جنبش سیاسی که از سوی نویسندگان و فیلمسازان آغاز شده را داده است.

در پی قتلهای اخیر بیش از ۵۰ مورخ و ۴۰ نویسنده جوایز خود را در اعتراض به "نابردباری فزاینده در هند" پس داده اند.

اقدام خانم روی واکنشهای فراوانی را در شبکه های اجتماعی برانگیخته و بسیاری از کاربران شجاعت او را ستوده اند.

 

۱۱ ناشر به تعلیق فعالیت از ۳ تا ۴ ماه محکوم شدند

همایون امیرزاده، نماینده تام الاختیار وزارت ارشاد و رییس هیات تجدیدنظر در رسیدگی به تخلفات ناشران، از وصول ۱۸ رای صادره از سوی هیات بدوی رسیدگی به تخلفات ناشران خبر داد و گفت با این آرا، ۱۱ ناشر به جرم "کتابسازی" به تعلیق فعالیت از ۳ تا ۴ ماه محکوم شده اند. وی افزود این ناشران، شاکی خصوصی نداشته اند.

 

قتل فجیع یک ناشر منتقد دین در بنگلادش

افراد ناشناس "فیصل ارفین دیپان"، ناشر آته ایست (خداناباور) را به طرز فجیعی با ضربات وحشیانه چاقو در دفترش در داکا، پایتخت بنگلادش، به قتل رساندند.

در اقدام مشابه دیگری، سه منتقد دین در این شهر به شدت زخمی شدند. پلیس معتقد است این حملات توسط اسلامگرایان تندرو انجام شده است.

فیصل ارفین دیپان کتابهای "اویجیت روی" وبلاگ نویس بنگلادشی ـ آمریکایی را منتشر کرده بود. "روی" یک وبلاگ نویس شناخته شده بود که علیه افراط گرایی مذهبی می نوشت.

گروه "انصارالله بنگال" که یک گروه اسلامگرا است، در حساب توویتر خود مسوولیت این قتل را به عهده گرفت و گفت که "اویجیت روی" را به دلیل توهین به اسلام ترور کرده است.

از زمان قتل "اویجیت روی" تاکنون چند وبلاگ نویس آته ایست دیگر نیز در بنگلادش به قتل رسیده اند، از جمله "آنانتا بیجوی داس" که در اردیبهشت سال جاری توسط مردان نقابدار در شهر "سیلت" به قتل رسید.

بنگلادش ۱۶۰ میلیون نفر جمعیت دارد که ۹۰درصد آن را مسلمانان تشکیل می دهند.

 

بیانیه شاعران و نویسندگان در اعتراض به فشارهای قضایی

۵۳ شاعر و نویسنده شناخته شده ایرانی با انتشار بیانیه ای به فشار بر هم صنفان خود در ایران و صدور احکام سنگین قضایی علیه آنها اعتراض کردند.

در بخشی از این بیانیه به محکومیت قضایی فاطمه اختصاری، مهدی موسوی و مصطفی عزیزی به "زندان و تازیانه" انتقاد شده است.

در نامه ۵۳ شاعر و نویسنده ایرانی از "قدرتمدارانی" انتقاد شده که تلاش می کنند "از ابراهیم گلستان چهره دیگری بسازند و رضا براهنی را به رنگ خویش درآورند".

امضاکنندگان بیانیه تاکید کرده اند که در حمایت از هم صنفان خود در ایران "در کنار یکدیگر ایستاده اند" و "هجوم قدرت سکوت ساز را برنمی تابند".

علی اشرف درویشیان، قاضی ربیحاوی، شهریار مندنی پور، مهرانگیز کار، مهرداد فلاح و اسماعیل خویی از جمله امضا کنندگان بیانیه شاعران و نویسندگان در حمایت از هم صنفان خود هستند.

 

لغت سال فرهنگ انگلیسی آکسفورد

فرهنگ انگلیسی آکسفورد برای اولین بار یک شکلک را به عنوان لغت سال انتخاب کرده است.

این موسسه، شکلک "روده بر شدن از خنده" را نمایانگر "ارزشها، روحیات و مشغولیات ذهنی سال ۲۰۱۵" دانسته است. این برای اولین بار است که لغت سال این فرهنگ، لغت نیست.

"کاسپر گراتول، رییس موسسه فرهنگ لغات آکسفورد گفته است "فرهنگ شکلکها چنان رواج یافته که هر یک از آنها داستان و ماجراهای خاص خودشان را دارند."

او گفته است این شکلک "بازیگوشی و صمیمیت" فرهنگ شکلکها را نشان می دهد.

 

موسیقی....

 

کنسرتهای موسیقی در پی حملات تروریستی در پاریس

در پی حملات مرگبار جمعه شب در پاریس، گروههای موسیقی "کلدپلی"، "فو فایترز"، "موتورهد" و "یو-۲" کنسرتهای خود را لغو کردند.

مهاجمان در حملات شنبه شب پاریس یک سالن کنسرت، چند رستوران و بار و یک استادیوم ورزشی را هدف قرار دادند. در مجموع ۱۲۹ نفر در جریان این حملات کشته شدند که ۸۹ نفر از آنها شرکت کنندگان در کنسرت گروه "ایگلز او دث متال" در سالن کنسرت باتاکلان بودند.

اعضای این گروه موسیقی در جریان حمله آسیبی ندیدند، اما نیک اندرسون، یک بریتانیایی که در سالن یادگاریهای گروه را می فروخت، به ضرب گلوله مهاجمان کشته شد.

"یوسف اسلام" (خواننده ای که با نام "کت استیونز" شهرت یافت و بعد مسلمان شد) به خانواده آقای اندرسون که در تور سال قبل با او همکاری کرده بود، تسلیت گفت.

 

اعتراض التون جان به پوتین

"التون جان"، خواننده مشهور پاپ، می گوید در حال برنامه ریزی برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، است تا درباره برخورد "مضحک" وی با موضوع حقوق همجنس گرایان با او صحبت کند. التون جان پیشتر گفته بود که نگاه آقای پوتین به همجنس گرایان "منزوی کننده، متعصبانه و مضحک" است.

دولت روسیه به دلیل قوانینش علیه همجنس گرایان مورد انتقاد بین المللی قرار گرفته است. از جمله در قانونی که سال ۲۰۱۳ در این کشور تصویب شد، ارایه اطلاعات در مورد همجنس گرایی به افراد زیر ۱۸ سال عملی مجرمانه اعلام شده است.

یک گزارش گروه دیدبان حقوق بشر می گوید که روسیه در پیشگیری از خشونتهای ضد همجنس گرایان و در مجازات عاملان آن موفق نبوده و حملات علیه اقلیتها بیشتر از پیش شده است.

التون جان که خود یک همجنس گرا است، سال گذشته به طور رسمی با دوست پسر و شریک زندگی اش، "دیوید فرنیش"، ازدواج کرد.

 

در گرامیداشت جو هیل، شهروندی جهانی

19 نوامبر مصادف است با صدمین سال اعدام جو هیل، خواننده و ترانه سرای کارگری (Joe Hill) در آمریکا به اتهام فعالیت برای سازماندهی سندیکایی.

جو هیل – همراه با میلیونها انسان محروم– به خاطر فقر، مجبور به ترک کشور سوئد و مهاجرت به آمریکا شد تا در آنجا به زندگی بهتر و شرافتمندانه ای دست یابد. او در کشور جدید با استثمار و بی عدالتی مهیبی رو به رو شد. به کارگران مهاجر، به مثابه بردگان جامعه صنعتی جدید نگریسته می شد.

جو هیل با انگیزه تغییر شرایط به اتحادیه بین الملل کارگران پیوست، اما در عمل هر گونه امکان فعالیت متشکل ممنوع شده بود. وی به ناچار به موسیقی، ترانه سرایی و آواز روی آورد. او در ترانه هایش به بیان دردها و رنجهای فرودستان و رفقای کارگرش پرداخت. طولی نکشید که آوازها و ترانه های جوهیل در سراسر آمریکا پیچید و سرود و زمزمه کارگران در کارخانه ها و تجمعهای آنها شد. اما برای جو هیل نواختن و آواز خواندن کافی نبود. او به این امر پی برده بود که تنها با همبستگی و مبارزه متشکل جمعی کارگران است که می توان شرایط موجود را به نفع فرودستان تغییر داد. او در این راه خود به طور فعال به سازماندهی کارگران پرداخت.

جو هیل اینک به یکی از پیشتازترین سازماندهندگان اتحادیه های کارگری در آمریکا تبدیل شده بود. صاحبان قدرت سیاسی و کارخانه ها و صنعت، او را به لیست سیاه خود افزودند و سپس در تعقیب و گریزی برنامه ریزی شده، در سال 1915 او را به مرگ محکوم ساختند. در مراسم خاکسپاری جو هیل بیش از سی هزار کارگر حضور یافتند تا یاد او را گرامی دارند.

 

سینما....

 

تارانتیو و فیلم اعتراضی او در باره خشونت پلیس

پس از آنکه اتحادیه های پلیس از ماموران خود خواستند که فیلمهای "تارانتینو" و پروژه های بعدی او را تحریم کنند، کوونتین تارانتینو، فیلمساز آمریکایی، گفته است که مرعوب اتحادیه های پلیس نخواهد شد. او ماه پیش در تجمع اعتراض آمیز علیه "رفتار بی رحمانه" پلیس سخنرانی کرد.

تارانتیو در راهپیمایی که ۲۴ اکتبر در نیویورک برگزار شد، برای معترضان سخنرانی کرد. او گفت، "وقتی قتلی را می بینم، نمی توانم بی تفاوت باشم. باید بگویم مقتول، مقتول است و قاتل، قاتل."

سخنان او با واکنش اتحادیه های پلیس از جمله سازمان انجمنهای ملی پلیس (ناپو)، اتحادیه های محلی در لس آنجلس، فیلادلفیا و نیویورک روبه رو شد که خواهان تحریم "هشت نفرت انگیز" (The Hateful Eight)، تازه ترین ساخته تارانتینو شدند که در دسامبر به نمایش درمی آید.

 

فیلم قصه ها در جشنواره فیلمهای ایرانی

جشنواره فیلمهای ایرانی در روز جمعه سی اکتبر در لندن با نمایش فیلم "قصه ها"، ساخته رخشان بنی اعتماد و حضور خود او آغاز شد.

فیلم قصه ها که از ساخت تا نمایش مسیر پر پیچ و خمی را طی کرده است، با تکیه بر شخصیتهای فیلمهای پیشین بنی اعتماد به روایتی از زندگی در کلان شهر تهران می پردازد.

فیلم، مبتنی بر قصه های کوتاه دیالوگ محوری است که مانند تمام فیلمهای بنی اعتماد مضمونی اجتماعی دارد و در آن شخصیتهای فیلمهای پیشین این فیلمساز را کنار هم می گذارد.

قصه ها که برای مدتی در ایران اجازه اکران نداشت، توانست جایزه بهترین فیلمنامه را از جشنواره ونیز بگیرد و پس از انتخابات ریاست جمهوری دو سال پیش همراه با محدودیتهایی در ایران اکران شود.

رخشان بنی اعتماد که فیلمهای مطرحی همچون نرگس، روسری آبی و زیر پوست شهر را در کارنامه سینمایی خود دارد، در پایان نمایش این فیلم با اشاره به مشکلات جدی و اساسی که پیش روی سینمای ایران است گفت که پروژه های بعدی اش ساخت چند فیلم مستند است.

 

دوازدهمین دوره جشنواره بین المللی سینمای تبعید

از ششم تا دوازدهم نوامبر، دوره دوازدهم جشنواره در شهر گوتنبرگ سوئد برگزار می شود. در طول یک هفته، 74 فیلم در 7 سینما و مراکز فرهنگی و عمومی به نمایش عمومی گذاشته خواهد شد.

افزون بر برنامه اصلی جشنواره (تبعید، تجربه ای جهانی)، در این دوره 15 برنامه ویژه و جنبی با موضوعهای گوناگون به اجرا گذاشته می شود، که شاخص ترین آنها عبارتند از: زنان در جنگ، زندانیان سیاسی، شب یادبود جو هیل، گرامیداشت وینسنته آراندا، کوبانی، تصویری از کردستان و فمینیسم است.

در جشن فرهنگی – سیاسی دوازدهمین دوره سینمای تبعید، تعدادی از فیلمسازان، تهیه کنندگان و هنرمندان از ملیتهای گوناگون شرکت می کنند.

اطلاعات بیشتر در سایت اینترنتی www.exilefilmfestival.com

 

شعر....

 

درخواست جهانی شاعران برای آزادی دو شاعر ایرانی

۱۱۶ شاعر غیر ایرانی در نامه ای سرگشاده از علی خامنه ای خواسته اند که در پرونده محکومیت مهدی موسوی و فاطمه اختصاری، دو شاعر ایرانی، مداخله کند. این دو به زندان و شلاق محکوم شده اند.

وبسایت مرکز انجمن قلم (پن) در ایالات متحده و همچنین شماری از رسانه های آمریکا از جمله نشریه "نیویورک تایمز" نامه مذکور به علی خامنه ای را بازتاب داده اند.

این شعرا در نامه خود با اشاره به "علاقه شخصی خامنه ای به شعر" از او خواسته اند که از جایگاه پرنفوذ خود در پرونده محکومیت مهدی موسوی و فاطمه اختصاری بهره گیرد و در راه عفو و آزادی آنان اقدام کند.

دادگاه انقلاب برای فاطمه اختصاری حکم ۵ /۱۱ سال زندان و ۹۹ ضربه شلاق و برای مهدی موسوی، ۹ سال زندان و ۹۹ ضربه شلاق را صادر کرده است.

احکام مزبور علیه این دو شاعر در پی اتهاماتی مانند "توهین به مقدسات"، تبلیغ علیه نظام" و "روبوسی" صادر شده بود؛ اتهاماتی که امیر رییسیان، وکیل مدافع این دو شاعر آنها را بی اساس خوانده و رد کرده است.

 

عکس....

 

 "پنج دختر" برنده جایزه عکاسی تیلور وسینگ

"دیوید استوارت" برای عکسی از دخترش که در کنار چهار تن از دوستان نزدیکش نشسته، برنده جایزه پرتره "تیلور وسینگ" شد.

استوارت برای عکس "پنج دختر" که درست پس از فارغ التحصیلی شان از دانشگاه گرفته، برنده این جایزه ۱۲ هزار پوندی شده است.

استوارت هفت سال پیش هم عکسی از این دوستان در دوران دبیرستان شان گرفته بود.

جایزه نفر دوم که ۳ هزار پوند است، به "انوش ابرار"، عکاس متولد ایران، برای عکاسی اش از کودکی که با الهام از تابلوی "کیوپید خفته" اثر "کاراواجو" گرفته، رسید.

آقای ابرار دو سال پیش نیز با پرتره ای از "کوفی عنان"، دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، برای این جایزه نامزد شده بود.

منبع: نبردخلق شماره 365، یکشنبه اول آذر 1394 - 22 نوامبر 2015

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول