زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

معاون حزب کمونیست، نخستینرییس جمهور زن نپال

ایسنا، 6 آبان - "اونساری گارتی"، رییس پارلمان نپال اعلام کرد، "بیدیا دوی بانداری"، کاندیدای زن حزب کمونیست نپال توانست با کسب 327 رای در این پارلمان به ریاست جمهوری برسد. رقیب وی 214 رای کسب کرد. نامزدی بانداری از سوی سومین حزب بزرگ نپال یعنی مائوییستها نیز حمایت می شد.

رییس جمهور در نپال نقشی تشریفاتی دارد و نخست وزیر، مقام اجرایی کشور محسوب می شود.

بانداری 54 ساله معاون رهبر حزب کمونیست نپال است که تحت رهبری "خادگا پراساد اولی"، نخست وزیر این کشور قرار دارد. اولی اوایل ماه جاری میلادی به نخست وزیری انتخاب شد و رهبری دولت ائتلافی نپال را عهده دار است.

ماه گذشته میلادی قانون اساسی جدید نپال تصویب شد که این کشور را ملزم به معرفی یک رییس جمهور جدید کرد.

بانداری یک حامی پرسابقه حقوق زنان در نپال و جزو سیاستمدارانی است که برای تضمین حقوق زنان در قانون اساسی جدید تلاش کرد. بر اساس سند این قانون اساسی، یک سوم از نمایندگان پارلمان نپال و همچنین یا رییس جمهور و یا معاونش باید زن باشند.

وی پس از آن که همسرش "مادان بانداری"، رهبر سابق حزب کمونیست، در سال 1993 در تصادف اتوموبیل کشته شد، به یک چهره سیاسی پیشرو تبدیل شد.

وی دومین رییس جمهور نپال از زمان روی کار آمدن نظام جمهوری در این کشور است. "رام باران یاداو"، نخستین رییس جمهور نپال بود که در سال 2008 انتخاب شد.

 

حذف ازدواج کودکان از آمار رسمی

اعتماد، 7 آبان - بنا بر اعلام مشاور و دبیر شورای عالی برنامه ریزی راهبردی سازمان تامین اجتماعی، ازدواج کودکان طی ١٠ سال گذشته کاهش نداشته است.

فرشید یزدانی در نشست ماهانه انجمن حمایت از حقوق کودکان با اشاره به آمارهای موجود از ازدواج کودکان در ایران گفت: "سال ٩٠ - ٨٩ آمار ازدواج کودکان را منتشر کردم که از آمار ثبت احوال استخراج و ذخیره کرده بودم، اما ثبت احوال این آمار را تکذیب کرد و از آن سال به بعد آمار ازدواج کودکان از آمار رسمی حذف شد. اما طبق آمار رسمی از سال ٨٥ تا شش ماه اول سال ٩٤، ٨٩٠ هزار نفر آنان دختر بودند. از آن سال به بعد گفتند آمار ازدواج کودکان کم شده در حالی که این آمار افزایش پیدا کرده است."

در این نشست همچنین شیرین احمدنیا، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، گفت: "بنا بر آمار اعلام شده از سوی یونیسف، شیوع ازدواج کودکان دختر در کشور نیجر ٧٨ درصد، آفریقای جنوبی ٦٨ درصد و بنگلادش ٦٥ درصد است و به استناد همین آمار، در ایران هم ١٧ درصد دختران پیش از ١٨ سالگی و سه درصد پیش از ١٥ سالگی ازدواج کرده اند که قانون و شرع همچنان مجوز وقوع چنین ازدواجی را می دهند و بنابراین حتی زیر سن ١٣ و ١٥ سال هم ازدواجهایی رخ می دهد."

 

اسید پاشی روی دو دختر ۲۰ و ۲۲ ساله در مرند

دانا، 10 آبان - دو دختر 20 و 22 ساله شامگاه دیروز توسط افراد ناشناس در مرند مورد حمله اسیدپاسی قرار گرفتند.

به گزارش خبرنگار پیام مرند افراد مهاجم متواری شده اند و مجروحان حادثه به بیمارستان مرند و در نهایت به علت شدت جراحات وارده به بیمارستان سینای تبریز منتقل شدند.

گفتنی است، تا این لحظه میزان سوختگی و جراحت ناشی از این اسیدپاشی حدود ۳۰ درصد گزارش شده است و پزشکان برای مداوا و رفع آسیب بیشتر تلاش می کنند.

فرماندار مرند با تایید این خبر گفت: "پرونده در دستور کار نیروهای انتظامی و دادگستری قرار دارد و دنبال مجرم یا مجرمان این حادثه تلخ هستیم."

تقی کرمی تاکید کرد: "این موضوع جنبه کاملا شخصی داشته و ربطی به سایر مسایل و یا جناحی ندارد و مجروحان هر چه سریع تر به تبریز اعزام شدند."

 

میانگین سن اعتیاد بین دختران به 13 سال رسیده

ایرنا، 14 آبان - شهیندخت مولاوردی، معاون روحانی در امور زنان و خانواده، در مورد کاهش میانگین سن اعتیاد در بین دختران هشدار داد. وی گفت: "میانگین سن اعتیاد در بین دختران به 13 سال رسیده که از مهمترین چالشهای کشور در امور زنان و خانواده است."

شهیندخت مولاوردی افزود: "از طرف دیگر، الگوی مصرف مواد مخدر در بین دختران - برعکس مردان که بیشتر مواد سنتی است - به سمت مصرف مواد صنعتی و روانگردانها تغییر یافته که جای تامل و نگرانی دارد." وی ادامه داد "موضوع مهم این است که 62 درصد معتادان متاهل هستند و این می تواند تصویر و محیطی نامطلوب از کودکان و زنانی که با آنها زندگی می کنند ترسیم و آنها را دچار آسیب کند." مولاوردی تصریح کرد: "معاونت زنان و امور خانواده هماهنگی و مدیریت بین دستگاههای متولی را برای کاهش این آسیبها انجام می دهد و در این زمینه دو تفاهم نامه با ستاد ملی مبارزه با مواد مخدر و وزارت کشور و وزارت کار برای توانمند سازی زنان بهبود یافته امضا شده و در حال اجرا است."

 

نرگس محمدی برنده جایزه گالیله 2000

هرانا، 16 آبان - نرگس محمدی، فعال حقوق بشر به عنوان یکی از شش برنده جایزه سال 2015 بنیاد "گالیله 2000" انتخاب شد.

این جایزه هر دو سال یکبار به افرادی که به پیشبرد صلح از طریق فرهنگ و هنر کمک مى کنند، در شهر فلورانس ایتالیا اعطا مى شود.

نرگس محمدی در سال 1387 با تشکیل شورای ملی صلح در ایران، به دبیری هیات اجرایی این شورا انتخاب شد. شورای ملی صلح متشکل از 85 شهروند ایرانی بود که هنگام بالا گرفتن تنش بین ایران و آمریکا در زمان ریاست جمهوری بوش، به پیشنهاد شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، با هدف تلاش برای ایجاد جامعه ای توسعه یافته تشکیل شد.

توکل کرمان، الکساندر پریرا، تیم رابین، پالو کنته و حیات بنت الحسین، دیگر برندگان جایزه سال 2015 "گالیله 2000" هستند.

 

آیت الله مکارم شیرازی: توسعه بی حساب و کتاب فضای مجازی باعث طلاق می شود

خبرگزاری رسا، 20 آبان - آیت الله مکارم شیرازی با ابراز نگرانی و تاسف شدید از افزایش آمار طلاق در جامعه، یکی از عوامل مهم و موثر در افزایش طلاقها را توسعه بی حساب و کتاب فضای مجازی دانست.

آیت الله مکارم شیرازی گفت: "برخی عنوان می کنند که عامل این مساله فقر است، در حالی که بسیاری از طلاقها در خانواده های مرفه و البته تحصیل کرده است." وی افزود: "یکی از عوامل این مساله ارتباطهای نامشروعی است که با استفاده از فضای مجازی ایجاد می شود. وقتی فضای مجازی را توسعه می دهند، عده ای بَه بَه و چَه چَه می کنند که پیشرفت کردیم و در صف کشورهای مترقی قرار گرفتیم؛ در حالی که نمی دانند در این فضا چه غوغایی برپا است و چه ارتباطهای نامشروعی وجود دارد که سبب جدایی می شود." 

مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: "البته با این فضای مجازی کارهای بسیار مهمی می شود انجام داد، اما در مقابل آسیبهای شدید و خطرناکی دارد. باید کاری کرد جلوی آسیبها گرفته شود چرا که بسیاری از طلاقها از اینجا نشات می گیرد و مردم این مساله را به طرق مختلف به اطلاع ما می رسانند."

 

جنگ قندوز دهها روزنامه نگار زن را خانه نشین کرده است

بی بی سی، 25 آبان - مقامات محلی و صاحبان رسانه های محلی ولایت قندوز می گویند که با ختم جنگ در شهر قندوز در شمال شرق افغانستان، هنوز چهل خبرنگار زن نتوانسته اند دوباره به سر کارشان برگردند. این زنان مجری و یا خبرنگار رسانه های محلی بودند.

این افراد گفته اند قبل از حمله طالبان، حدود ۴۰ زن و دختر مشغول کار در ایستگاههای رادیویی، تلویزیونی و رسانههای چاپی این ولایت بودند.

به گفته خبرنگار بی بی سی پیدا کردن روزنامه نگار زن اکنون در شهر قندوز نیز کار دشوار است. همه خبرنگاران زن خانه نشین شده اند.

"زرغونه حسن"، مسوول رادیو کیهان که مخصوص جوانان است، می گوید که صدای رسانه ها در ۲۸ سپتامبر با ورود طالبان خاموش شد. همکاران او همه فرار کردند و در گوشه و کنار شهر پنهان شده اند.

خانم حسن می گوید که تمامی وسایل فنی رادیو او در زمان حضور طالبان در شهر تاراج شده است. به گفته او هر کس که بر شهر حاکم بود، وسایل را تاراج کرده است.

"عبیدالله نیازی"، رییس اطلاعات و فرهنگ قندوز، به بی بی سی گفت که در زمان کنترل شهر توسط گروه طالبان فعالیت تمامی رسانه ها متوقف شده بود. به گفته او در شهر قندوز هشت رادیو و سه تلویزیون به شمول رادیو تلویزیون دولتی فعالیت داشتند که اکنون پخش برنامه های آنان کاملا متوقف شده است.

قبل از جنگ در شهر قندوز ۸۰ روزنامه نگار مشغول به کار بودند که ۴۰ نفر آنان خبرنگاران زن بودند. این خبرنگاران در رسانه های محلی و بین المللی کار می کردند.

شهر قندوز چندی قبل توسط گروه طالبان تصرف شد. پس از چند روز دوباره توسط نیروهای افغانستان باز پس گرفته و پاکسازی شد.

 

برای نخستین بار در کشورهای عربی؛ یک زن به ریاست مجلس امارات رسید

العربیه.نت- فارسی، 27 آبان – "امل قبیسی" چهارشنبه ۱۸ نوامبر به ریاست مجلس ملی اتحادی (پارلمان امارات) در دوره جدیدش رسید تا بدین ترتیب نخستین زن در کشورهای عربی باشد که به ریاست پارلمان کشورش می رسد.

به گزارش خبرگزاری دولتی امارات، امل قبیسی در نخستین جلسه از شانزدهمین فصل قانون گذاری پارلمان امارات که صبح چهارشنبه برگزار شده بود، به ریاست این پارلمان رسید.

قبیسی که دکترای مهندسی دارد، نخستین زن اماراتی است که در سال ۲۰۰۶ در نخستین انتخابات پارلمانی این کشور، رای آورد و وارد پارلمان شد.

امل قبیسی در سال ۲۰۱۱ نیز به پارلمان امارات راه یافت. او در این دوره یکی از نمایندگانی بود که دولت آنها را برای عضویت در پارلمان بر می گزیند. او در این سال نایب رییس اول پارلمان شد. در ۲۲ ژانویه ۲۰۱۳ برای نخستین بار ریاست جلسه پارلمان را در دست گرفت.

قبیسی سال ۲۰۱۵ نیز یکی از نمایندگان منتخب دولت برای عضویت در پارلمان بود. در این دوره ۱۰ زن به پارلمان راه یافتند که یکی از آنها با رای مردم انتخاب شده بود.

پارلمان امارات ۴۰ عضو دارد که نیمی از اعضای آن را مردم انتخاب می کنند و نیمی دیگر منصوب می شوند.

 

منبع: نبردخلق شماره 365، یکشنبه اول آذر 1394 - 22 نوامبر 2015

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول