زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

تشکیل شعبه ویژه بدحجابی در دادگاه

ایسنا، 1 آذر- رییس کل دادگاه عمومی خرم آباد از تخصیص شعبه ویژه در دادگاههای عمومی خرم آباد در رابطه با پرونده های بدحجابی خبر داد.

حسین رضا دلفان در جمع خبرنگاران بی حجابی در جامعه را جرم دانست و افزود: "چنانچه اندک افرادی بخواهند مظاهر علنی بی حجابی را در جامعه اشاعه دهند، با برخورد قانونی و قاطع دستگاه قضا مواجه می شوند."

این مقام مسوول تصریح کرد: "شعبه ویژه ای به بحث بی حجابی و مظاهر آن اختصاص داده شده و در کوتاه ترین زمان ممکن به پرونده ها رسیدگی می شود." حسین رضا دلفان اضافه کرد: "کسانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند، از 10 روز تا دو ماه حبس و یا به جزای نقدی محکوم می شوند."

 

مراسم بزرگداشت روز محو خشونت علیه زنان در رشت

بیدار زنی، 4 آذر - فعالان حقوق زنان رشت مراسمی در گرامی داشت روز مقابله با خشونت علیه زنان برگزار کردند. نمایشی با محوریت آزارهای خیابانی، اولین برنامه این مراسم بود. سهم زنان از فضای شهری چیست؟ سووالی بود که این نمایش به آن پرداخت.

در و دیوار محل مراسم با تصاویر شهری از نگاههای خیره مردان و حتی زنان پوشیده شده بود. متنی که به این مناسبت تهیه شده بود بیان می داشت: "زن عابر نه فردی است که شهر را تجربه می کند، بلکه خود به مثابه یکی از تجربه های شهری آشکار می شود؛ بنایی متحرک با معماری مخصوص که تماشای هندسه مهیج اش را هر گردشگری در شهر حق خود می داند."

در ادامه، فیلمی کوتاه پخش شد که در آن زنان از ملیتها و مذاهب مختلف از تجربه خشونت علیه خود سخن می گفتند؛ تجربه ای عام که به سن، ملیت، فرهنگ، دین و طبقه خاصی اختصاص ندارد.

پس از آن سخنران برنامه، دکتر سهیلا رفیعی، درباره خشونت خانگی و تاثیرات روانی آن بر زنان به صحبت پرداخت. وی صحبتهای خود را با اهمیت جایگاه خانواده و تاثیر آن در جامعه آغاز کرد و پس از ارایه یک سری آمار از خشونت خانگی در سطح جهان، به اهمیت بررسی این موضوع پرداخت.

 

فراخوان بانکی مون به خاتمه دادن به خشونت علیه زنان

بی بی سی، 5 آذر - دبیر کل سازمان ملل متحد در پیامی به مناسبت روز جهانی حذف خشونت علیه زنان گفت: "تقریبا امروزه نیمی از 60 میلیون کسانی که به اجبار آواره می شوند را زنان تشکیل می دهند."

در پیام "بان کی مون" آمده، بسیاری از این زنان که به دلیل جنگ و خشونت فراری شده اند، غالباً در جوامع میزبان به وسیله قاچاقچیان پست فطرت استثمار و دچار تبعیض جنسیتی و بیگانه هراسی می شوند.

وی تاکید کرد، جنایات خشن علیه زنان و دختران در مناطق درگیری به همراه بدرفتاریهای خانگی که در تمامی کشور ها رخ می دهد، تهدید بزرگی علیه پیشرفت است.

وی ضمن ابراز نگرانی عمیق خود از سرنوشت زنان و دختران در مناطق جنگی گفت: "آنان دچار رنجهای عذاب آور گوناگون، تجاوز و بردگی جنسی و همچنین قاچاق می شوند."

دبیرکل سازمان ملل همگان را فراخواند به خاطر همه بشریت برای خاتمه جنایت خشونت علیه زنان و دختران همچنین ترویج برابری جنسیتی و به رسمیت شناختن جهانی که در آن زنان و دختران از ایمنی که شایسته آن هستند، تلاش نمایند.

 

امام جمعه اصفهان: کار زنان در مغازه ها، ادارات و شرکتها باید ممنوع شود

انتخاب، 10 آذر - آیت الله طباطبایی نژاد، امام جمعه اصفهان گفت: "حق زن این نیست که کار کند، این است که دولت، مردان را از نظر مالی تأمین کند تا آنها با بانوان ازدواج و به آنان خدمت کنند."

نماینده ولی فقیه در استان اصفهان در ادامه تصریح کرد: "بعضی کارها است که مختص زنان است و انجام دادن آن از سوی مردان اشکال شرعی دارد، مشاغلی نظیر مامایی، پرستاری، دندان پزشکی و همه اقسام پزشکی نیازمند حضور بانوان است، معلم و مدرس و استاد دانشگاه زن نیاز واقعی جامعه است، اما برخی کارهایی که بین زن و مرد مشترک است نظیر کار در شرکتها و مغازه ها اولویت باید با مردان باشد."

وی با بیان اینکه حیا و خجالت کشیدن نعمت است ابراز کرد: "اگر حیا و خجالت از بین برود مشکلات بسیاری به وجود خواهد آمد و موجب فساد خواهد شد، باید فعالیت زنان در مغازه ها و ادارات و شرکتها ممنوع باشد، به جای آن اسباب و لوازم حضور زنان در کارهای تخصصی بانوان فراهم شود."

طباطبایی نژاد همچنین گفت: " نباید اینجور باشد که دختران رشته های مهندسی معدن بروند اما کمبود پزشک و پرستار زن داشته باشیم. معدن جای مناسبی برای کار بانوان نیست و حضور دختران در این رشته ها برخلاف اسلام است."

نماینده ولی فقیه در استان اصفهان خاطرنشان کرد: "معنی اینکه از دختران ما عکس منتشر می شود که راننده تریلی و کامیون هستند، این است که هنوز ته دل ما آمریکایی است و هنوز مسلمان واقعی نشده ایم، شاه هم می گفت رسیدن به دروازه تمدن از طریق نامستوری و برهنگی زنان و دختران میسر می شود." امام جمعه اصفهان در پایان گفت: "اینکه بنده تاکید بر اولویت اشتغال مردان به جای بانوان دارم، توهین به خانمها نیست، بلکه اسلام تاکید دارد که مخارج و هزینه های زندگی باید بر عهده مردان باشد و نه زنان."

 

اول دسامبر 1955، رزا پارکس مبارزه علیه تبعیض نژادی در آمریکا را آغاز کرد فاتحان فردا، 10 آذر - آثار خستگی بر چهره اش کاملا نمایان بود. برای برگشت به خانه سوار اتوبوس شد. یادش آمد چند سال پیش وقتی از در جلویی اتوبوس بلیط خود را داده و در حال رفتن به درب عقبی برای سوار شدن بود، راننده سفیدپوست نژادپرست در را به رویش بسته و اتوبوس را حرکت داده بود.

بعد از این واقعه او همواره طی این چند سال از سوار شدن به این اتوبوس خودداری کرده بود. اما آنروز در غروب سرد پاییزی دسامبر، وقت برایش تنگ بود و مجبور شد سوار همان اتوبوسی شود که چند سال از سوار شدن به آن خودداری کرده بود.

او به آرامی وارد اتوبوس شد و بی آن که نگاهی به راننده بیندازد، روی صندلی مربوط به سفیدپوستان نشست. دو ایستگاه بعد یک مرد سفیدپوست وارد اتوبوس شد و چون صندلی خالی موجود نبود، سرپا ایستاد. راننده بلافاصله متوجه شد و به او دستور داد که برای نشستن آن مرد، جایی را خالی کنند.

اما "رزا پارکس" باوجود اصرارهای یک مرد سفید پوست و تذکرات پی درپی راننده حاضر به ترک صندلی خود نشد. با بالا گرفتن بحران، راننده، اتوبوس را متوقف و جریان را به پلیس گزارش کرد.

با ورود پلیس، رزا پارکس بازداشت، انگشت نگاری و جریمه شد. در آن سالها سیاهپوستان در بیشتر ایالات جنوبی آمریکا حق سوار شدن به اتوبوس از در جلو را نداشتند. آنها بایستی پس از پرداخت بلیط خود از در عقب اتوبوس وارد می شدند. اگر در هنگام مسیر یک سفید پوست وارد می شد و صندلی خالی نبود، فرد سیاه موظف بود که صندلی اش را به وی بدهد.

مقاومت رزا در این کشاکش به مطبوعات کشید و مانند بمبی وجدانهای خفته را بیدار کرد. "مارتین لوتر کینگ" از تمام سیاهان خواست که سوار شدن به اتوبوسها را تحریم کنند. سیاهپوستان آمریکا به مدت یک سال اتوبوسهای عمومی شهری را تحریم کردند.

 

لغو کنسرت ارکستر سمفونیک تهران به دلیل نوازندگی زنان

ایسنا، 17 آذر - اجرای کنسرت ارکستر سمفونیک تهران در افتتاحیه رقابتهای کشتی باشگاههای جهان به دلیل نوازندگی زنان لغو شد.

جلوگیری از نوازندگی زنان روی صحنه اجرا در شهرستانها به یک موضوع عادی تبدیل شده است، اما تاکنون در تهران برای حضور زنان نوازنده با حجاب کامل در کنسرتها منعی وجود نداشت. با این وجود، اجرای ارکستر سمفونیک تهران در مجموعه ورزشی آزادی لغو و اعلام شد که احتمالا دلیلش این است که تقریبا نیمی از نوازندگان این ارکستر را زنان تشکیل می دهند.

علی رهبری که مدیریت هنری ارکستر سمفونیک تهران را برعهده دارد گفت:"دلیل اصلی لغو این اجرا، خیلی ساده بود. ما به مجموعهورزشی آزادی دعوت شدیم و آنجا همه چیز برای اجرا آماده بود. اما وقتی ۱۵ دقیقه به زمان اجرا مانده بود و ما داشتیم برای اجرای سرود رسمی کشور آماده می شدیم، یکدفعه اعلام کردند که زنان نباید روی صحنه ساز بزنند."

وی ادامه داد: "من از این اتفاق ناراحت شدم و گفتم امکان ندارد این اهانت را بپذیرم. یا همه با هم اجرا می کنیم، یا سالن را ترک می کنیم. بعد عده ای رفتند که رایزنی کنند تا این مشکل حل شود. در نهایت هم گفتند اصلا نمی شود خانمها ساز بزنند. من هم پاسخ دادم، اصلا اجرا نمی کنیم."

 

ازدواج دختران زیر 20 سال در ازبکستان ممنوع شد

ایرنا، 14 آذر - رییس جمهوری ازبکستان، "اسلام کریم اف" هفته گذشته در جریان سفرش به استان نمنگان فرمان داد که از این پس ازدواج دختران ازبک قبل از 20 سالگی در این کشور ممنوع شود. وی سپس از دادستانی کل کشور خواست که تمهیدات لازم در این زمینه به کار گرفته شود. در پی صدور این فرمان، مسوولان مربوطه در حال تدوین مقررات لازم برای اجرای این امر هستند.

برخی از کارشناسان و روحانیون ازبکستان، این موضوع را خلاف سنت و تعالیم اسلامی دانسته اند.

پس از فرمان رییس جمهوری ازبکستان، کمیته زنان، مرکز خانواده، حرکت جوانان "کمالات" و چند سازمان و تشکل دیگر با برپایی نشستها و همایشهای متعدد در نقاط مختلف کشور تلاش کردند در مورد پیامدهای منفی ازدواج در سنین پایین، افراد جامعه به ویژه زنان و دختران جوان را آگاه سازند.

ازدواج زودهنگام دختران ازبک همواره یکی از موضوعهای مهم اجتماعی در ازبکستان بوده است. برپایه ماده 15 قانون خانواده ازبکستان، سن ازدواج برای پسران 18 و برای دختران 17 سال تعیین شده است. این بند قانون همچنین به ازدواج دختران در سن 16 سالگی در شرایط خاص نیز اجازه می دهد.

کمیته زنان ازبکستان در سال 2012 پیشنهاد کرده بود که حداقل سن ازدواج برای دختران 18 سال تعیین شود که با آن موافقت نشد.

 

محرومیت 156 هزار دختر از تحصیل در سیستان و بلوچستان

خانه ملت، 16 آذر - ناصر کاشانی، نماینده زاهدان در مجلس شورای اسلامی از بازماندن 156 هزار دختر در استان سیستان و بلوچستان از تحصیل خبر داد.

وی گفت: "متاسفانه کمبود مدارس در همه رده ها مشهود است و بسیاری دختران این مناطق به علت کمبود فضای آموزشی از تحصیل باز مانده اند، در استان سیستان و بلوچستان 156 هزار نفر از دختران با این معضل مواجه هستند.

وی همچنین گفت: "در بازدیدی که از حاشیه شهر زاهدان داشتم، شاهد اوضاع اسفبار مدارس این ناحیه بودم. در مدرسه ای مسیر فاضلاب از میان مدرسه می گذشت که موضوع عجیبی است. بسیاری از والدین دانش آموزان از این تبعیضها گلایه مندند. حتی میز و صندلی برای آموزگاران نیست و بسیاری از دانش آموزان روی زمین و کنار تخت سیاه با ظاهری مندرس که ناشی از فقر این مناطق است می نشینند."

این نماینده مجلس ادامه داد: "حتی در برخی از مدارس آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی وجود ندارد و وضعیت این مدارس از مدارس روستایی هم بدتر است."

 

زنان نویسنده در صدر رده بندی پرفروش ترین کتابهای الکترونیکی

خبرگزاری مهر، 17 آذر - نشر الکترونیکی "کوبو" فهرستی از پرفروش ترین کتابهای منتشر شده در سال ۲۰۱۵ را منتشر کرد؛ فهرستی که اسامی آن را ده نویسنده زن تشکیل می دهند. کوبو یکی از فعال ترین ناشران و عرضه کنندگان کتابهای الکترونیک در ۵ سال گذشته است.

در این فهرست از ۱۰ نویسنده زن نام برده شده که آثارشان با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجهه شده و فروش قابل ملاحظه ای را در سال جاری داشتهاند. تنها نویسنده مردی که شانس حضور در این فهرست را داشت، "چایلد لی" بود که او بعد از ارزیابی نهایی در جایگاه یازدهم این فهرست قرار گرفت و نتوانست به فهرست ده نفره راه پیدا کند.

به گفته مدیر اجرایی نشر کوبو، امسال پرفروش ترینها به زنان نویسنده اختصاص داشت و غالب رمانها و آثاری که انتخاب شده، موضوع و سوژه ای زنانه داشت. وی اضافه کرد: "به نظر می رسد که امسال نویسندگان زن در جذب مخاطب در مقایسه با مردان موفق تر عمل کرده اند."

در صدر فهرست نشر کوبو رمان "پنجاه طیف خاکستری" به قلم "ال جیمز" جای دارد و بعد از آن به ترتیب "پائولا هاوکینز" و "سی ال تیلور" به خاطر نگارش رمان "دختری در قطار" و رمان "دروغ" در جایگاه دوم و سوم این فهرست قرار گرفتند.

رمان "جیغ خاموش" به قلم "آنجلا مارسونز"، "دختر گمشده" نوشته "جیلیان فلین" و "الیزابت گم شده است" از تازه ترین آثار "اما هیلی" نیز به عنوان پرفروش ترین کتابهای نشر الکترونیک و دیجیتال معرفی شده است.

علاوه بر این آثار نویسندگانی چون "جسی براتون"، "آن اولافین" و "تریسی بوکانان" نیز به خاطر رمانهای "مینیاتور"، "کافه باله" و "راز خواهر من" در انتهای این فهرست ده نفره قرار گرفتند.

 

۲۰ زن در انتخابات محلی عربستان سعودی پیروز شدند

دویچه وله، 23 آذر - طبق نتایج انتخابات محلی عربستان سعودی، دستکم ۲۰ زن در این انتخابات پیروز شده اند. این نخستین بار بود که زنان فرصت حضور در انتخابات را داشتند. گفته می شود که میزان مشارکت زنان در برخی شهرها ۸۰ درصد بوده است.

روز شنبه (۲۱ آذر/ ۱۲ دسامبر) زنان عربستان سعودی روزی تاریخی را تجربه کردند. آنان برای نخستین بار این فرصت را یافتند که نه تنها برای انتخاب کردن، که برای انتخاب شدن نیز در انتخابات محلی این کشور حضور پیدا کنند.

طبق آخرین نتایج اعلام شده، دستکم ۲۰ زن توانسته اند در این انتخابات پیروز شوند. حدود ۹۰۰ نامزد زن با ۶ هزار نامزد مرد برای انتخاب ۲۸۴ عضو شورای شهر و روستا در عربستان به رقابت پرداخته بودند.

آنگونه که مقامات رسمی اعلام کردند، شمار شهروندان مرد که برای دادن رای ثبت نام کرده بودند، ۱۰ برابر شمار زنان بود. طبق آمار رسمی، حدود ۱۰درصد زنان عربستان سعودی در مجموع در این انتخابات شرکت کرده اند. اما درخور توجه آنکه در برخی از شهرها میزان مشارکت زنان بیش از ۸۰ درصد بوده است.

شوراهای محلی تنها ارگان حکومتی عربستان هستند که اعضای آن با رای مردم برگزیده می شوند. انتخابات روز شنبه، سومین انتخابات تاریخ این کشور بود. در حد فاصل سالهای ۱۹۶۵ تا ۲۰۰۵ ، یعنی در ظرف ۴۰ سال، در عربستان هیچ انتخاباتی برگزار نشد.

 

منبع: نبردخلق شماره 366، اول دی 1394 - 22 دسامبر 2015

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول