دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

ممنوعیت تحصیل دانشجو – معلمان

مسوولان آموزش و پرورش مدتی است ادامه تحصیل برای معلمانی که همزمان با کار، تحصیل می کنند را ممنوع کرده اند. بر همین اساس، دانشجویان مجبورند درس خود را تمام کنند و سپس استخدام شوند یا اینکه معلمانی که استخدام می شوند، حق ادامه تحصیل ندارند.

دانشجویانی که بعضا نخبه و دارای عناوین و مقامات کشوری هستند، امکان ادامه تحصیل تا ۳ سال بعد از شروع خدمت خود را ندارند و معلوم نیست هدف آموزش و پرورش از تصویب چنین قانونی چیست؟

امنیت شغلی و تحصیلی یکی از موضوعات مورد توجه دانشجویان است، اما برخی تصمیمها مانند ممنوعیت تحصیل دانشجو - معلمان می تواند موجی از ناامیدی در گرایش دانشجویان و جوانان به سیستم پرورشی کشور ایجاد کند.

دانشجویان پس از ۳ سال وقفه و مشغولیت به کار معلمی، اجازه پیدا می کنند دوباره کنکور داده برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه شوند و این در حالی است که نه مطالب علمی پس از سه سال یادشان مانده و نه دیگر شوری ادامه تحصیل وجود دارد. (خبرنامه دانشجویان ایران، ۲ مرداد)

 

۹۲ انجمن اسلامی: جو ارعاب و تهدید در دانشگاه

بیش از ۹۰ تشکل دانشجویی در نامه ای به حسن روحانی خواستار رسیدگی به مشکلات دانشجویان شدند. این انجمنهای اسلامی ضمن ابراز نگرانی از فضای موجود در دانشگاهها، خواستار رسیدگی به معضلات دانشجویان شدند.

در متن این نامه که به امضای ۹۲ تشکل دانشجویی سراسر کشور رسیده، از جمله آمده است: "جو ارعاب و تهدید، کماکان گریبان دانشگاه را گرفته است و به گونه های مختلف احساس می شود.

لغو برنامه های تشکُلهای دانشجویی بدون ارایه دلیل و هماهنگی با وزارت علوم که نافی استقلال این وزارتخانه است، عدم رسیدگی به درخواست تشکیل اتحادیه های دانشجویی و اخلال در روندهای مربوطه از جمله جلوگیری از برگزاری نشستهای هماندیشی تشکُلهای دانشجویی که منجر به عدم همگرایی در فعالیت تشکها و نارسایی در پیشبرد اهداف کلان و جامع دانشجویی می شود، دخالتهای غیرقانونی و فراقانونی در فرم برگزاری برنامه ها به شکلی که ماهیت برنامههای درخواستی به کلی دگرگون شده و در نهایت، صدور مجوز با تعویق و تعلیق مواجه می شود.

اعمال سلایق شخصی در صدور مجوز برای میهمانان و سخنرانان توسط هیاتهای نظارت که موجب سردرگمی و برهم خوردن برنامه های موردنظر میشود، عدم ارایه دلایل مکتوب مطابق آیین نامه در رد برنامه های درخواستی از سوی تشکلها، انواع برخوردهای تبعیضآمیز و رفتارهای دوگانه با تشکلها از اختصاص ناعادلانه بودجه تا فرآیندهای زمانی طولانی در پاسخ به درخواست صدور مجوز توسط مسوولان، ایجاد مشکل برای کنشگران دانشجویی صرفا به بهانه حضور و فعالیتدر شبکه های اجتماعی، رصد امور شخصی دانشجویان در فضای مجازی به بهانه های واهی، دامن زدن به نگاه جنسیتی و اعمال طرحهای تفکیکی در موارد گوناگون و... مشتی از خروار مشکلات دانشجویان در این برهه است که متاسفانه وزارت علوم نیز تاکنون پاسخگوی این حجم عدیده از مشکلات نبوده و با ابراز ناتوانی در حل این مسایل و مماشات در قبال دخالتهای بیرونی، مسوولیت ناپذیری خود را توجیه می کند.

جناب رییس جمهور!

در این سال که منتهی به انتخابات ریاست جمهوری است، فضای دانشگاههای کشور بسیار نگران کننده است. خطر انفعال دانشگاه و تشکلهای دانشجویی به خصوص در انتخابات پیش رو به شدت احساس میشود."  (ایلنا، ۶ خرداد)

 

صدور مجوز ۲۰ خوابگاه خصوصی در تهران

رییس شورای نظارت بر خوابگاههای غیردولتی در استان تهران گفت: "۲۰ مجوز خوابگاه غیردولتی برای دانشجویان در تهران صادر و همچنین سقف و کف اجاره بهای این خوابگاهها مشخص شد."

حسن به نژاد با بیان اینکه نیاز نیست همه خوابگاهها از ما مجوز دریافت کنند افزود: "تنها خوابگاههایی که دانشجو اسکان می دهند، باید از ما مجوز فعالیت دریافت کنند."

معاون دانشجویی دانشگاه تهران اعتبار مجوزهای خوابگاههای مذکور را یک سال عنوان کرد و افزود: "شهریه خوابگاهها از ماهی ۳۰۰ هزار تومان در برخی مناطق تهران آغاز شده و تا ماهی ۶۰۰ هزار تومان در مناطق شمالی تهران می رسد." (خبرگزاری مهر، ۶ مرداد)

 

تجمع دانشجویان معترض به بخشنامه وزارت راه

جمعی از کارشناسان ناپیوسته رشته های مهندسی که با مصوبه وزارت راه و شهرسازی امکان عضویت در سازمان نظام مهندسی را از دست داده اند، در برابر دیوان عدالت اداری تجمع کردند.

این دانشجویان که از دوره کارشناسی وارد رشته های مهندسی مرتبط با سازمان نظام مهندسی شده اند، خواستار لغو مصوبه وزارتخانه هستند.

گفته می شود با اجرایی شدن این مصوبه، ۵ هزار نفر از مهندسان ناظر بیکار می شوند. (خبرگزاری دانشجو، ۱۲ مرداد)

 

دانشگاهها ملزم به تشکیل کمیته عفاف و حجاب

معاون دانشجویی دانشگاه یزد از ابلاغ بخشنامه صیانت از عفاف و حجاب از سوی وزارت علوم به دانشگاهها خبر داد و گفت: براساس این ابلاغیه دانشگاهها باید کمیته هایی در این زمینه تشکیل دهند.

علی مروتی گفت: "وزارت علوم طرحی با عنوان صیانت از عفاف و حجاب در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور تدوین کرده و این طرح به تمامی این مراکز ابلاغ شده است."

وی افزود: "براساس این ابلاغیه، تمامی دانشگاهها باید کمیته توسعه و صیانت از عفاف و حجاب را تشکیل دهند که اعضای این کمیته ها باید در هیات رییسه دانشگاهها نهایی و انتخاب شوند."

وی اضافه کرد: "این ابلاغیه تمامی افراد مرتبط با دانشگاهها مانند دانشجویان، کارمندان و اساتید را شامل می شود و باید سه محور آموزش و آگاه سازی، ارشاد، تذکر و برخورد با متخلفان بررسی و برای آنها برنامه ریزی صورت گیرد."

مروتی گفت: روسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی باید هر سه ماه یک بار گزارشی از روند فعالیت خود در این حوزه را به دبیرخانه صیانت از عفاف و حجاب در دانشگاهها که در وزارت علوم است ارایه کنند." (خبرگزاری مهر، ۱۷ مرداد)

 

ورود بخش خصوصی به تغذیه دانشجویی با رانت دولتی

رییس صندوق رفاه دانشجویان از ورود بخش خصوصی به بحث تغذیه دانشجویی و اختصاص ۴۴۰ میلیارد تومان بودجه برای این کار خبر داد.

مهندس ذوالفقار یزدان مهر از تاسیس "فود کورت" در برخی از دانشگاهها خبر داد و افزود: "در برخی از دانشگاهها مانند دانشگاه صنعتی شریف، فود کورت تاسیس شده که مورد حمایت صندوق رفاه دانشجویان است. از طرف دیگر، صندوق رفاه دانشجویان اعتباری را به صورت یارانه به دانشگاهها اعطا می کند تا دانشگاهها زیرساختهای خود را اصلاح کنند و آماده شوند تا برندهای مختلف بتوانند در داخل دانشگاهها غذا عرضه کنند."

رییس صندوق رفاه دانشجویان ادامه داد: تاکنون نیز برندهای غذایی مختلف وارد فضای دانشگاههای تبریز و اصفهان شده اند. در این راستا دانشگاهها مبلغی را به عنوان یارانه اعطا می کنند تا چنانچه دانشجو مایل است، از برندهای دیگر در فضای دانشگاه استفاده کند."

یزدان مهر در پایان اظهار کرد: "این اقدام باعث می شود علاوه بر کاهش فشار به سلف سرویسها، کیفیت غذا افزایش پیدا کند و دانشجو از غذایی که علاقه دارد و از کیفیت خوبی هم برخوردار است، استفاده کند." (ایسنا، ۲۲ مرداد)

 

اعتراض دانشجویان روزانه رشته مدیریت رسانه به پرداخت شهریه اجباری

جمعی از دانشجویان روزانه رشته مدیریت رسانه دانشگاه تهران به پرداخت اجباری شهریه برای بعضی از دروس گذرانده شده، اعتراض کردند.

دلیل این اعتراض اجبار واحد آموزش تحصیلات تکمیلی این دانشکده به دانشجویان روزانه کارشناسی ارشد مدیریت رسانه برای پرداخت شهریه ای معادل پانصد هزار تومان بابت هر درس جبرانی می باشد.

یکی از دانشجویان این رشته گفت: "در طول دوره کارشناسی ارشد ۱۲ واحد (۶ درس) از طرف گروه مدیریت رسانه به عنوان دروس جبرانی مشخص شده است که با اعمال این قانون، دانشجویان روزانه این رشته موظف به پرداخت شهریه ای معادل سه میلیون تومان هستند."

وی افزود: "واحد آموزش این دانشکده تا قبل از پرداخت این وجه و تسویه کامل، اجازه دفاع از پایان نامه را به دانشجویان نمی دهد." این دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت رسانه گفت: "علاوه بر این، شهریه سنوات تحصیلی این رشته نیز مبلغ ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده که به دلیل برنامه ریزی ضعیف دانشکده در ارایه واحدها و کمبود اساتید، بیش از ۹۰ درصد دانشجویان این رشته مشمول سنوات تحصیلی خواهند شد."

 

دومین تجمع اعتراضی فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان سیرجان

دهها تن از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان برای دومین بار طی دو هفته اخیر، در اعتراض به نحوه تقسیم محل خدمت شان، دست به تجمع مقابل دفتر امام جمعه و اداره آموزش و پرورش سیرجان زدند.

این دانشجویان که در سال ۹۱ از طریق کنکور سراسری جذب دانشگاه فرهنگیان شده بودند، نسبت به عدم پایبندی آموزش و پرورش به تعهدات خود در قبال محل خدمت شان، اعتراض داشتند.

آنها می گویند که آموزش و پرورش در احکام ماموریتی محل خدمت شان متعهد شده است که آنها را در شهر خودشان به کار بگیرد، اما پس از فارغ التحصیلی این دانشجویان، از انجام تعهدات خود سر باز می زند.

اکبر محیاپور، مدیر آموزش و پرورش سیرجان، گفت: "این فارغ التحصیلان در سیرجان 70 نفر هستند و منظور از سهمیه منطقه و شهرستان، استان بوده که آموزش و پرورش میتواند در هر جای استان ابلاغ دهد." (سیرجان خبر/ خبرگزاری فارس، ۲۸ مرداد)

 

تجمع دو هفته ای دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت

جمعی از دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت در اعتراض به بدقولی دولت در زمینه استخدام دانشجویان، طی روزهای ۱۷ تا ۳۱ مرداد (لحظه تنظیم این خبر) اعتراضهای مختلفی را در برابر وزارت نفت و مجلس شورای اسلامی سازمان دادند.

این تجمعهای اعتراضی در پی بی پاسخ ماندن پیگیریها و نامه نگاریهای مطالبات این گروه در باره تعیین تکلیف و حل مشکلات استخدامی به وجود آمده در این وزارتخانه شکل گرفته است. این دانشجویان پیشتر در نامه هایی خطاب به روحانی و معاون وزارت نفت، خواستار بررسی پیگیری موضوع شده بودند.

نماینده تجمعکنندگان توضیح داد: "قانون مصوب وزارت نفت در باره استخدام دانش آموختگان صنعت نفت اجرا نمی شود که این موضوع موجب اعتراض ما شده است."

وی خاطرنشان کرد: "وزارت نفت در زمان انتخاب رشته کنکور و ورود به دانشگاه صنعت نفت، وعده هایی مثل بورسیه و استخدام قطعی در این وزارتخانه بعد از اتمام تحصیل را داده بود که امروز به آن عمل نمی کند و میگویند قوانین عوض شده، در حالی که قوانین جدید عطف به ماسبق نمی شود." (رسانه ها)

 

تجمع دانش آموختگان حقوق مقابل مجلس

جمعی از دانش آموختگان حقوق، دراعتراض به کاهش ظرفیت کانون وکلا و انحصار طلبی  درکانون وکلا دست به تجمع اعتراضی زدند. آنها در این تجمع خواهان بررسی این وضعیت شدند. امسال سهمیه کانون وکلا برای پذیرش کارآموزان بسیار کم شده و این باعث شد تا بسیاری از فارغ التحصیلان حقوق به این تصمیم کمیسیون مشترک کانون وکلا و دادگستریهای استانی در مقابل مجلس اعتراض کنند. گفتنی است که دانش آموختگان حقوق دانشگاههای کشور در حال جمع آوری امضا به منظور اعتراض به کاهش ظرفیت کانون وکلا هستند. (وکیل ملت، 31 مرداد)

 

 

منبع: نبردخلق شماره  374، دوشنبه اول شهریور 1395 – 22 اوت 2016

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول