رویدادهای هنری ماه

فتح الله کیائیها

 

ادبیات

 

شبیخون به مراسم سالگرد قتل پوینده و مختاری

چماقداران و قداره بندان جمهوری ولایی به صفوف کانون نویسندگان ایران شبیخون زده تا مانع برگزاری بزرگداشت جان باختگان راه قلم یعنی پوینده و مختاری در امامزاده طاهرِ کرج شوند.

روز جمعه ۱۲ آذر ۱۳۹۵ شمار زیادی از مردم و اعضای کانون در این محل حضور یافتند، اما نیروهای امنیتی و انتظامی مانع ورود شرکت کنندگان به محوطه گورستان شدند و با توحش و سبعیتی بی سابقه از برگزاری مراسم جلوگیری کردند. سرکوبگران هم در مقابل درِ گورستان و هم در بیرون آن، جمعیت گردآمده برای مراسم را با تهدید و زور و قلدری و خشونت تمام پراکنده کردند و چند تن از اعضا کانون از جمله ناصر زرافشان، بکتاش آبتین، محمد مهدی پور و نیز مزدک زرافشان (فرزند ناصر) را با فحاشی و ضرب و شتم بازداشت کردند و با خود بردند، و همچون راهزنان بر دستان عضو دیگر کانون، فاطمه سرحدی زاده، چنگ انداختند و گوشی تلفن او را ربودند.

کانون نویسندگان ایران در بیانیه ای این عمل شنیع را محکوم کرده و در قسمتی از آن آورده است: "کانون نویسندگان ایران ضمن محکوم کردن جلوگیری از برگزاری مراسم سالگرد قتل ننگین جان باختگان راه آزادی، محمد مختاری و جعفر پوینده و نیز اعتراض به ضرب و شتم و بازداشت وحشیانه اعضای خود، اعلام می کند این گونه ممانعتها و بازداشتها کمترین خللی در عزم راسخ این تشکل نویسندگان آزادیخواه برای پرتوافکندن بر زوایای پنهان قتلهای سیاسیِ زنجیره ای وارد نمی کند و ما، چنان که بارها به صراحت اعلام کرده ایم، سرِ سوزنی از خواست محاکمه و مجازات آمران و عاملان این قتلها واپس نخواهیم نشست."

 

برنده نوبل ادبیات بخاطر ترامپ از آمریکا رفت

"وول سوینکا"، نویسنده برجسته جهانی، که اعلام کرده بود در صورت پیروزی ترامپ از آمریکا می رود، این کار را عملی کرد. سوینکا گفت: "وعده ام را عملی کردم و آمریکا را ترک کردم. کاری را که گفته بودم انجام می دهم، انجام دادم."

وی افزود: "از آنچه در دوران ترامپ اتفاق خواهد افتاد وحشت دارم. من گرین کارتم را دور انداختم و محل زندگی ام را تغییر دادم و حالا در جایی هستم که همیشه بوده ام."

سوینکا که پیش از انتخابات به عنوان استاد در دانشگاه آمریکا تدریس و در آنجا زندگی می کرد، گفت: "با مردمی که در این دوره در آمریکا زندگی خواهند کرد مخالفتی ندارم، اما خودم حاضر نیستم این کار را انجام دهم. دلایل کافی برای انجام این کار داشتم."

این نویسنده ۸۲ ساله بیش از ۲۰ سال در آمریکا زندگی کرد و نخستین آفریقایی است که برنده جایزه نوبل ادبیات شده است. او در دانشگاههای هاروارد، کورنل و ییل تدریس کرده است.

سوینکا چهره دانشگاهی میهمان در دانشگاه نیویورک بود و پاییز امسال در موسسه امور آفریقایی آمریکاییهای این دانشگاه تدریس می کرد. این شاعر و نمایشنامه نویس نیجریایی که در یک کلاس درسی اعلام کرده بود از آمریکا خواهد رفت، در جریان جنگ داخلی در نیجریه زندانی شده بود و حتی حکم مرگ گرفت. وی از دانشجویان جوانش خواست تا در برابر ستم سکوت نکنند.

نخستین برنده جایزه ادبی نوبل ادبی از آفریقا این جایزه را سال ۱۹۸۶ برای "چشم انداز گسترده فرهنگی و لایه های شاعرانه از نمایش هستی" کسب کرد.

 

بیانیه انجمن قلم ایران (در تبعید) بهمناسبت هجدهمین سالگرد قتل مختاری و پوینده

آذر امسال و در هجدهمین سالگرد قتل محمد مختاری و جعفر پوینده، انجمن قلم ایران (در تبعید) دست به انتشار بیانیه ای زد که گوشه هایی از آن چنین است: "انجمن قلم ایران در تبعید، در هجدهمین سالگرد قتل وحشیانه و تبهکارانه جعفر پوینده و محمد مختاری و...، با صدای بلند خواستار توقف ترور و اعدام، سرکوب و شکنجه و هرگونه تبعیض و ستم جنسیتی و مذهبی در ایران است. از این رو، انجمن قلم ایران در تبعید، از همه نیروها و تشکلهای آزادیخواه، دموکراتیک و عدالت جوی فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در جهان می خواهد که حکومت اسلامی ایران را به دلایل بالا و جنایتهای بی شمارش علیه بشریت، محکوم کنند و از مبارزات بر حق و عادلانه همه نیروهای آزادیخواه و مساوات طلب ایران دفاع نمایند."

 

انتشار کتابی در معرفی احمد کایا

م. روان شید در معرفی کتاب "صدای بلند جانهای آزادهجهان (از احمد کایا تا باب دیلن)" که توسط بهرام رحمانی ترجمه و منتشر شده می گوید: "بی شک کمتر کسی است که احمد کایا را نشناسد، خواه به عنوان یک خواننده دوست داشتنی و فهیم از دید عوام ترها و خواه از زاویه هنرِ ناب انقلابی ایی که در صدا و ترانه هایش وجود داشت، از نگاه آنها که به هنر جدی تر و منتقدانه نگاه می کنند. هنر گویا در ذات خود همیشه معترض است، معترض به وضع موجود ـ و احمد کایا جزوِ هنرمندانی بود که این اعتراض را در ترانه و حتی نوعِ اجرای آوازهایش تجسم بخشید."

وی می افزاید: "شعر، ترانه، آواز، رقص، تاتر، موسیقی... همه به نوعی معترض اند؛ معترض به موجودیتی که موجودیت دلبخواه انسانی نیست یا نشده است. درک درست این مقوله خود هنری دیگر است که البته این بخش از هنر شاید به تمامی در یک هنرمند وجود نداشته باشد. احمد کایا اما پدیده ای بود انگار که از سوهای گونه گون، داراییهایی منحصر به فرد داشت که این سوهای مختلف را بهرام رحمانی در کتاب "صدای بلند جانهای آزاده جهان" ترجمه و به تالیف آورده است."

 

حراج شازده کوچولوی نود هزار یورویی!

نسخه ای از کتاب "شازده کوچولو" چاپ سال ۱۹۴۳، در یک حراجی در پاریس حدود ۹۰ هزار یورو فروش رفت. "آنتوان دو سنت اگزوپری" این کتاب را به دوستش هدیه کرده بود. هویت خریدار فاش نشده است.

کتاب "شازده کوچولو" برای نخستین بار در آوریل ۱۹۴۳ توسط انتشاراتی "رینال و هیچکاک" در نیویورک منتشر شد؛ شهری که اگزوپری در آن زمان در آن اقامت داشت.

این کتاب تا کنون به ۲۷۰ زبان و گویش محلی ترجمه شده و بیش از ۱۴۵ میلیون نسخه از آن در سراسر جهان به فروش رفته است. "شازده کوچولو" داستان پسرکی است که از سیاره ای دوردست می آید و برای اکتشاف سیاره های دیگر خانه را ترک کرده است.

سنت اگزوپری در "شازده کوچولو" ارزشهای اخلاقی، شناختش از جهان و انتقادش از سقوط اخلاقی جوامع در دوره جنگ جهانی دوم را در داستانی تأثیربخش و به زبان ادبی شیوا بیان کرده است.

 

سینما

 

ماری کوری "پراحساس" بر پرده سینما

فیلمهای اقتباس شده از زندگینامه ها بسیار پرطرفدار هستند. زندگینامه موسیقیدانها، هنرمندان یا سیاستمداران در دلها جای می گیرند. فیلم زندگینامه دانشمندان اما کمتر طرفدار می یابد. ولی فیلم زندگی ماری کوری یک استثناست.

تهیه فیلم از زندگی دانشمندان و محققانی که روزهای متوالی در آزمایشگاه به کار مشغولند یا دانشمندانی که با عدد سروکار دارند و ماهها و سالها به کار با اعداد و ارقام می پردازند، جذابیت چندانی برای دیدن ندارد.

اما خانم "ماری نوئل"، کارگردان فیلم زندگی ماری کوری با نام "ماریا اسکلودو فسکا کوری" که محصول مشترک فرانسه، لهستان و آلمان است، استثنایی در این مورد به وجود آورده است. این سینماگر با درهم آمیزی احساس، دیالوگهای جذاب و پرکششِ "کارولینا گروژکا"، هنرپیشه لهستانی که نقش اول ماری کوری را بازی می کند، فیلمی ساخته که مورد توجه فراوان واقع شده است.

فیلم زندگی ماری کوری با نام "ماریا اسکلودو فسکا کوری" مشخص می کند که حتی محققان برنده جایزه نوبل نیز با مشکلات فراوانی برای تحقیق خود روبرو هستند، در محافل علمی نیز درگیریهای جناحی جای خود را دارند و مشکلات جنسیتی نیز در بالاترین محافل علمی نیز تاثیر گذارند.

 

برنده بزرگ در ان بی آر

"منچستر کنار دریا" ساخته"کنت لونرگان"، کارگردان و فیلمنامه نویس آمریکایی، با بازی "کیسی افلک" در نقش اول مرد، برندهبزرگ امسال "هیات ملی نقد آمریکا" (ان بی آر) بود که بهترین فیلم سال شناخته شد.

افزوده بر این، جایزه بهترین بازیگر مرد و بهترین فیلمنامه غیراقتباسی نیز از آن این فیلم شد. لونرگان خود فیلمنامه"منچستر" را نوشته است. با توجه به موفقیت اخیر "منچستر" در جوایز "گاتهام"، توفیق آن در جوایز انجمن نقد آمریکا هر چه بیشتر این فیلم را به نامزدی جدی برای دریافت اسکار تبدیل می کند.

جایزهبهترین کارگردانی نیز به "مهتاب" ساخته "بری جنکینز" رسید و "نائومی هریس" برای نقش آفرینی در آن جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن را از آن خود کرد."جف بریجز" هم برای بازی در "اگر سنگ از آسمان ببارد"، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شناخته شد. جایزه بهترین بازیگر زن نقش اول نیز به "ایمی آدامز" برای بازی در فیلم علمی تخیلی "ورود" تعلق گرفت. درام تاریخی "سکوت" ساخته "مارتین اسکورسیزی" هم جایزه بهترین فیلمنامه اقتباسی را از آن خود کرد که با همکاری "جِی کاکس" نوشته شده است. انیمیشن سه بعدی "کوبو و دو ریسمان" نیز به عنوان بهترین انیمیشن بلند سال انتخاب شد. جوایز انجمن نقد فیلم آمریکا روز ۴ ژانویه ۲۰۱۷ طی مراسمی در نیویورک به برندگان اعطا خواهد شد.

هیات ملی نقد آمریکا انجمنی معتبر در نیویورک است متشکل از کارگردانان و کارشناسان سینما که از سال ۱۹۲۰ میلادی هر ساله جوایز معتبری را به هنرمندان این عرصه هنری اعطا می کند. این انجمن در سال گذشته میلادی (۲۰۱۵) فیلم "مکس دیوانه: جاده خشم" ساخته جرج میلر را به عنوان بهترین فیلم سال برگزید.

 

مترجم نماینده برلیانه ، سرگردان در راهروهای وزارت اطلاعات

نوش آفرین دستوری، مترجم نماینده "برلیناله" برای انتخاب فیلمهای ایرانی، به وزارت اطلاعات ایران احضار شده است. فیلمهای انتخابی نماینده برلیناله در فرودگاه توقیف شده بودند.

روز یکشنبه ۷ آذر (۲۷ نوامبر) پس از ضبط گذرنامه نوش آفرین دستوری در آخرین مرحله از کنترل در "فرودگاه بین المللی امام خمینی" توسط مأموران امنیتی، از سفر او به آلمان جلوگیری شد.

او پس از منع از پرواز به اتاق حراست فرودگاه منتقل شد و مورد بازجویی قرار گرفت. اما در فرودگاه دلیل ممنوع الخروجی او ذکر نشده و فقط به او گفته شده باید فعلا بماند و در روزهای آتی برای سوال و جواب احضار خواهد شد.

 

"فروشنده" نامزد جایزه گلدن گلوب شد

فهرست نهایی نامزدهای جوایز گلدن گلوب ۲۰۱۷ اعلام شد و فیلم "فروشنده" ساخته اصغر فرهادی در بخش بهترین فیلم خارجی با چهار فیلم دیگر رقابت خواهد کرد.

این فیلم در این بخش با فیلمهای "او" و "خدایان" از فرانسه، "نرودا" از شیلی و "تونی اردمن" از آلمان رقابت خواهد کرد. مراسم اعطای جوایز هفتاد وچهارمین دوره جوایز سینمایی گلدن گلوب روز یکشنبه 19 دی (8 ژانویه ۲۰۱۷) برگزار خواهد شد.

فیلم فروشنده همچنین نماینده ایران در جایزه اسکار است.

 

شعر ماه:

در شعر ماه نگاهی داریم به فریاد دردمند "ابوالقاسم فرهنگ" که پیرامونش را عریان تر از چیزی که هست می بیند ... تضادهایی گره خورده در متن جامعه ای که شیرازه و قوامش توسط اولیای امور به هم ریخته و در حال سقوط است:

 

امروز روز اول دی ماه نیست

و من همسایه فروغ را دیگر نمی شناسم

اما

همسایه های ما همه در خاک باغچه هاشان

به جای گل

حرمان و یاس را به همراه شیشه می کارند

و بچه های کوچه ی ما

کیف های مدرسه اشان را از نانهای زباله دانی

ومیوه های گندیده و کراک و موبایل

پر می کنند.

 

 

 

منبع: نبردخلق شماره 378، چهارشنبه ۱ دی ۱۳۹۵ - ۲۱ دسامبر ۲۰۱۶

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول