دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

جلوگیری از تحصیل یک دانشجوی کرد بعد از پایان محکومیت

دانا لنج آبادی، دانشجوی سال آخر کارشناسی در رشته اقتصاد کشاورزی، بعد از اینکه دوره محکومیت ۲۰ ماهه خود را گذراند، برای ثبت نام برای آخرین سال تحصیلی خود اقدام کرد. اما دانشگاه پیام نور مریوان با ادامه تحصیل وی مخالفت کرد.

دانا لنج آبادی ٥ بهمن ماه ١٣٩٢ و به دنبال تجمع خیابانی شهروندان مریوانی در اعتراض به اعدام سه تن در زندانهای کردستان بازداشت و پس از مدتی روانه زندان شد. اول تیرماه ١٣٩٣ دادگاه انقلاب مریوان برای این دانشجوی کرد حکم ٢٠ ماه زندان و ٥٠ ضربه شلاق صادر کرد. حکم این دانشجو یکسال حبس به اتهام تبلیغ علیه نظام و ٨ ماه حبس و ٥٠ ضربه شلاق به اتهام اخلال در نظم عمومی عنوان شد.

دانا لنج آبادی در رابطه با جلوگیری از تحصیلش می گوید: "پس از آنکه از دانشگاه مریوان ناامید شدم، به استان مراجعه کردم که رییس دانشگاه پیام نور استان سنندج پس از پیگیری جواب داد از اختیار ما خارج است." وی افزود: "من در زندان امتحان می دادم و مشکلی برای خواندن نداشتم و حتی برای این ترم هم انتخاب واحد کردم و شهریه ثابتم را پرداخته ام."

لازم به یادآوری ست این دانشجو پیشتر نیز در سال ٨٩ و به دنبال فعالیتهای دانشجویی بازداشت شده بود که به یکسال حبس تعلیقی به مدت ٥ سال محکوم گردید. (دانشجو آنلاین، ۱ دی)

 

اعتراض دانشجویان دانشگاه چمران اهواز به تفکیک جنسیتی در برنامه شب یلدا

دانشجویان دانشگاه چمران اهواز در اعتراض به تفکیک جنسیتی جشن شب یلدا، مراسم اعلام شده خود را لغو و به گونه یکپارچه مراسم حکومتی را تحریم کردند.

در همین رابطه ۴۹ نهاد دانشجویی این دانشگاه در بیانیه ای به اقدام مسوولان دانشگاه اعتراض کرده و نوشتند: "مسوولان دانشگاه در توهینی آشکار به شعور دانشجو، اقدام به اعمال فشار در شیوه برگزاری برنامه ای فرهنگی - ادبی به صورت تفکیک جنسیتی و در دو سانس آقایان و خانمها کرده اند که به مناسبت شب یلدا به همت یکی از تشکلهای دانشجویی قرار بود برپا شود."

دانشجویان تاکید کرده اند: "دانشگاهی که باید پیشگام در ایجاد فضای گفتگو و پرورش مردان و زنانی باشد که مهم ترین نقش در پیشرفت و توسعه این کشور بر دوش آنهاست، با این شیوه برخورد مسوولان، نه تنها از اهداف والای خود فاصله می گیرد، بلکه با تحقیر دانشجویان و کاهش شان اجتماعی آنان پیمودن مسیر تعالی این مرز و بوم را با خطرات جدی مواجه می کند."

رییس دانشگاه چمران اهواز در توضیح تفکیک جنسیتی جشن یلدا گفت: "این تشخیص هیات نظارت بر تشکلهای دانشجویی بود که با توجه به مراسم جداگانه در خوابگاههای دختران، دیگر ضرورتی به حضور آنان در مراسم دیگری نیست."  (وقت ایران، ۱ دی)

 

تجمع اعتراضی کارشناسی ارشد کامپیوتر مقابل ساختمان سازمان سنجش

داوطلبان کارشناسی ارشد کامپیوتر در اعتراض به تغییرات ناگهانی رخ داده در نحوه پذیرش گرایشهای مختلف این رشته، مقابل ساختمان سازمان سنجش تجمع کردند. بررسیها نشان می دهد، اوضاع بقیه داوطلبان نیز دست کمی از آنها ندارد، مثل داوطلبان رشته مدیریت اجرایی که معتقدند مسوولان زحمات چند ماهه آنها را بر باد دادند.

همزمان با انتشار دفترچه راهنمای ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد و تغییرات خلق الساعه ای که در آن صورت گرفته است، موجی از اعتراضات علیه سازمان سنجش و وزارت علوم به راه افتاد و بسیاری از داوطلبان رشته های اقتصاد، کامپیوتر، تربیت بدنی، مدیریت، ادبیات فارسی، مهندسی برق و مکانیک نسبت به تغییرات ناگهانی صورت گرفته اعتراض خود را بیان داشتند. (تابناک، ۴ دی)

 

تحصن دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

بیش از صد دانشجوی دندانپزشکی در اعتراض به مشکلات اساسی تنها کلینیک آموزشی دندانپزشکی در استان بوشهر دست به تحصن زدند.

ساعتی پس از آغاز این تحصن، بصری، رییس دانشکده دندانپزشکی به میان دانشجویان معترض رفته و تهدید می کند که "اگر این تحصن را ادامه دهید، به ضرر شماست و اگر بر سر کلاس حاضر نشوید، از نمره پایانی شما کم خواهد شد".

کار به اینجا ختم نشده و وی با سرکوفت زدن به دانشجویان، آنها را دانشجویانی ضعیف در عرصه دندانپزشکی خطاب می کند اما دانشجویان معترض با توهین خواندن این سخنان، خواستار آمدن اقبالی، معاون آموزش دانشگاه، در میان دانشجویان معترض شدند که با پاسخ منفی وی روبرو شدند.

نبود امکاناتی همچون یونیت دندانپزشکی، استریل کردن تجهیزات، کمبود آب و دیگر تجهیزات دندانپزشکی باعث شده است که مدتها این کلینیک با مشکلات خدمات دهی برای دانشجویان و بیماران روبرو باشد.

افزون بر دانشجویان دندانپزشکی که به علت کمبود تجهیزات پزشکی، کلاسهای عملی آنها مختل شده است، بیمارانی همه روزه از نقاط مختلف استان برای عمل دندانپزشکی به این کلینیک مراجعه می کنند ولی به علت نبود امکانات لازم دست خالی به شهر خود باز میگردند.

به گفته دانشجویان این کلینیک، بیماران بارها با ابراز ناراحتی اعتراض کرده اند اما با وجود قول مسوولان دانشگاه علوم پزشکی، از سال گذشته تا به امروز هیچ گونه اقدام شایسته ای انجام نشده است و کماکان کلینیک دندانپزشکی با کمبود امکانات دست و پنجه نرم می کند. (دانشجو نیوز، ۵ دی)

 

دانش آموختگان نفت برای چهارمین بار مقابل مجلس تجمع کردند

جمعی از دانش آموختگان صنعت نفت صبح امروز در اعتراض به تعیین تکلیف نشدن وضعیت استخدامی شان در شرکت ملی نفت، مقابل مجلس تجمع کردند.

یکی از تجمع کنندگان گفت که معترضان خواهان توجه مسوولان و به خصوص نمایندگان مجلس به وضعیت استخدامی شان در شرکت ملی نفت و بدنه وزارت نفت هستند.

این دانشجویان پس از تجمع سه‌‌هفته ای چندی پیش خود مقابل مجلس و رایزنی با نمایندگان در راستای حل مشکل شان، بیانیه ای مبنی بر تعلیق تجمعات شان صادر کرده بودند تا مسوولان ذیربط خواسته شان را پیگیری کنند. (تسنیم، ۵ دی)

 

واکنش تند دانشجویان به تصادف خونین دو دختر دانشجو با اتوبوس دانشگاه

دو تن از دانشجویان دختر دانشگاه صنعتی شاهرود، بر اثر تصادف با اتوبوس دانشگاه، مجروح شدند که بسیاری از دانشجویان این دانشگاه، دلیل عمده این حادثه را انتقال قسمت عمده ای از فضای اداری و آموزشی دانشگاه به پردیس فناوری می دانند.

دانشجویان در اعتراض به این حادثه، نامه ای به محمد فرهادی، وزیر علوم، ارسال کردند و به وی یادآور شدند: "در نامه قبلی به شما، در خصوص عدم وجود امنیت جانی برای دانشجویان در این پردیس و مشکلات عدیده این پردیس پر جمعیت، هشدارهای لازم داده شده بود و هنوز چند هفته از این هشدارها نگذشته است که شاهد وقوع این اتفاق تلخ برای دو دانشجوی دختر هستیم."

دانشجویان افزودند" در نامه قبل اشاره شده بود که متاسفانه مدیریت ضعیف دانشگاه صنعتی شاهرود به جای پرداختن به امور اصلی، مشغول امور حاشیه ای و هزینه های گزاف در پروژه ای مانند کمپ دورافتاده و بی بازده دهملا است. آیا روا نبود که این هزینه ها در خود دانشگاه و برای رفاه و امنیت دانشجویان دانشگاه صرف می شد تا شاهد این وقایع دلخراش نباشیم؟ باید تکرار کنیم که کمپ دهملا به عنوان نماد حیف و میل اموال عمومی در راستای ایجاد یک کمپ به ظاهر آموزشی و در اصل تفریحی برای نورچشمیها، در میان اساتید و مدیران قدیمی دانشگاه و قاطبه دانشجویان دارای مخالفان جدی است."

دانشجویان در پایان نامه خود خواستار برخورد قاطع با مسوولان حادثه و سایر مشکلات حوزه رفاهی و دانشجویی، به ویژه شخص دکتر فاتح به عنوان رییس دانشگاه و دکتر رمضانی، معاون دانشجویی، شدند. (خبرنامه دانشجویان ایران، ۶ دی)

 

تقلب علمی؛ شش نفر اخراج و ۲ ۲۰ نفر احضار شدند

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت پس از نشست با وزیر بهداشت برای همکاریهای مشترک علمی، درباره تخلفات در رساله و پایان نامه هایی که اخیرا منتشر شده است گفت: "در پرونده مقالات تقلبی که نشریه "نیچر" منتشر کرد، شش متخلف از دانشگاه اخراج شدند." ملک زاده ادامه داد: "با همکاری دو وزارتخانه، آیین نامه هماهنگی را تدوین کرده ایم تا با تخلفات در دانشگاههای دولتی، آزاد و یا بخش خصوصی به طول کامل برخورد شود و افرادی که در جریان این تخلفات شرکت داشتند، به حراست و دستگاههای انتظامی اعضای هیات علمی احضار شدند و برخی افراد اخراج شدند و برخی تذکر کتبی گرفتند."

وی افزود: "در رابطه با تخلفات پایان نامه های علمی، بیش از ۲ ۲۰ نفر از کل دانشگاههای کشور احضار شدند که تعدادی محدودی از این افراد به صورت ندانسته وارد این مساله شده اند." ملک زاده گفت: "سه نفر از هیات علمی وزارت بهداشت، سه نفر از دانشگاه آزاد و وزارت علوم اخراج شدند." (خبرگزاری صدا و سیما، ۷ دی)

 

حمله نیروی انتظامی و حراست سازمان امور دانشجویان به دانشجویان معترض

تعدادی از دبیران شوراهای صنفی دانشجویی کشور برای رسیدگی به مطالبات خود در محل سازمان امور دانشجویان تحصن کردند.

تعداد ۱۵ نفر از دبیران شوراهای صنفی دانشجویی کشور برای صحبت با رییس سازمان امور دانشجویان وارد این سازمان شدند، اما به دلیل جلوگیری از صحبت دانشجویان با وی، در محل این سازمان تحصن کردند.

یکی از فعالان صنفی دانشگاه علامه می گوید: "ما خواستار جلسه رسمی با دکتر صدیقی؛ ریاست سازمان، بودیم اما پاسخی دریافت نکردیم. وقتی پذیرش را گرفتیم، نمی گذاشتند که داخل برویم و حراست سازمان با یکی از بچه ها برخورد نامناسب کرد و ما پس از مواجه شدن با این اقدام، بالا رفتیم و در مقابل دفتر دکتر صدیقی نشستیم."

وی ادامه می دهد: "از ساعت یک و نیم درب سازمان دانشجویان را بستند و نمی گذاشتند کسی ورود پیدا کند. بعضی بچه ها بیرون از سازمان بودند و اجازه ورود نمی دادند و کاملا فضا امنیتی شد. نیروی انتظامی داخل سازمان آمد. مطالبات ما کاملا صنفی بود و ما نمی دانیم چرا سازمان نمی خواهد پاسخگو باشد؟ اعضا، فعالان و دبیران شورای صنفی دانشگاههای بهشتی، شریف، تهران، هنر، تربیت مدرس، کاشان، ملایر و نیشابور امروز حضور داشتند."

این فعال صنفی افزود: "از جمله مطالبات ما این است که چرا جلسه ای که باید تشکیل شود تا چهار نماینده شورا انتخاب شود، برگزار نمی شود. همچنین ابلاغیه جدیدی صادر شدهکه دست شوراها را از آموزش کوتاه کرده است. دیگری داستان ۲۵ و ۵۰ درصد به علاوه یک انتخاباتها است، چراکه در این صورت برگزاری انتخابات در دور باطل می افتد و دست ما باز هم کوتاه است و این مشکلی است که در شیوه نامه وجود دارد."  (خبرگزاری مهر/ ایلنا، ۷ دی)

 

اعتراض دانشجویان تربیت مدرس به پولی شدن دروس جبرانی

شماری از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس در اعتراض به پرداخت شهریه ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومانی برای دروس جبرانی تجمع کردند. دانشجویان شعار می دادند:

تا شهریه پابرجاست، وعده ما همین جاست

دانشگاه پولکی، جریمه زورکی

دانشجویان معترض در چهارمین روز تجمع اعتراضی خود با انتشار بیانیه ای اعلام کردند: "امروز گرد هم آمده ایم تا "نه" بگوییم به دانشگاه مان و به ساختار و مدیریتش (به خاطر فرصت طلبی و وقت شناسی اش). درست چند روز مانده به انتخاب واحد ترم آینده و امتحانات ترم جاری، تو و من دانشجو را در گوشه رینگ بی قانون، بی رحمانه و بی منطق می گذارد و می خواهد بر خلاف نص صریح قانون اساسی ما را از حق آموزش رایگان محروم کند. (ایسنا، فارس ۱1، ۱۴ دی)

 

اخراج دانشجوی بهایی در ترم ٧

درنا اسماعیلی به دلیل باورمند بودن به دیانت بهایی در ترم ٧ در رشته کارشناسی گرافیک از دانشگاه غیرانتفاعی اِرَم شیراز اخراج شده است.

به گفته یک منبع نزدیک به این دانشجوی محروم از تحصیل، خانم اسماعیلی روز ١٩ دی در حالیکه برای دادن دومین امتحان حاضر شده بود ، مسوول امتحانات با وی تماس می گیرد و می گوید که از سازمان سنجش تهران به او اطلاع داده اند درنا اسماعیلی اجازه شرکت در امتحانات را ندارد.

رییس دانشگاه نیز از پاسخ به علت اخراج این دانشجو خودداری و ذکر کرده: "گفته شده این موضوع محرمانه است و خودشان باید به سازمان سنجش مراجعه کند."

خانم اسماعیلی به تهران مراجعه می کنند و آقای نور بخش، مدیر هسته گزينش سازمان سنجش آموزش کشور، به او می گوید: "از اطلاعات با ما تماس گرفته شده و من مسوولیتی ندارم."

محرومیت از تحصیل بهاییان در دانشگاههای ایران با استناد به مصوبه ششم اسفند ۱۳۶۹ "شورای عالی انقلاب فرهنگی" صورت می گیرد که بهاییان را علاوه بر محرومیت از اشتغال در اماکن دولتی، از تحصیلات دانشگاهی نیز محروم می کند. (بهایی نیوز، ۲۶ دی)

 

جلوگیری از ورود دانشجویان به جلسه امتحان به دلیل همراه نداشتن تاییدیه مالی

بعضی از واحدهای دانشگاه علمی کاربردی، پیام نور و آزاد در اقدامی غیرقانونی پیش از ورود دانشجو به جلسه امتحان، از ورود آنها به دلیل همراه نداشتن تاییدیه مالی یا بدهکاری جلوگیری کردند.  این درحالی ست که راه ندادن دانشجو به جلسه امتحان یعنی یک ترم بازماندن وی از دانشگاه. (دانشجو آنلاین، ۲۸ دی)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۷۹، آدینه ۱ بهمن۱۳۹۵ - ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول