رویدادهای هنری (اسفند ۹۵)

قتح الله کیاییها

 

به یاد صادق هدایت

۱۱۴ سال پیش بدون آنکه خود بخواهد زاده شد و ۴۹ سال بعد با پای خودش و به اختیار خودش رفت و در این کوتاه، آثاری جاودان در نویسندگی و ترجمه و تحقیق از خود بر جای گذارد. بله صادق هدایت را می گویم که "چونان یک ستاره پرنده بود" که "در پرتوی روشنایی آن یک لحظه، فقط یک ثانیه همه بدبختیهای زندگی خود" را دیدیم و "بعد این پرتو در گرداب تاریکی که باید ناپدید بشود دوباره ناپدید شد" و ما نتوانستیم این پرتو گذرنده را برای خود نگه داریم.

این شروع تکان دهنده "بوف کور" است که هدایت خودش را در چنبره ای از زمان و مکان به ما می نمایاند. در قالب پیرمرد خنزر پنزری که گاهی خود اوست و زمانی عمویش و زمانی دیگر فاسق طاق و جفت آن لکاته است. در این رمان که بدون شک شاهکاریست در ادبیات جهان و زبان فارسی، هدایت نه تنها خود را می جوید، که ما را نیز در این جستجو و برای یافتن خودمان؛ آن خودی که در درون مان خفه و سرکوب شده، هدایتگر می شود.

در رمان "حاجی آقا" به جنگ با اهریمن دروغ و تباهی و ریاکاری، آن هم یک تنه قد علم می کند و در "علویه خانم" و با رکیک ترین فحاشیهای عامیانه این سرزمین، بساط هرچه روضه خوانی و روضه خوان است را درهم می ریزد و بی قرار همراه با "سگ ولگرد" در کوچه پسکوچه های این ملک ستم زده هر پایی را می بوید تا شاید نشانی از مرجان "داش آکل" بیابد. آری، او روشنفکری فرهیخته بود که اگر چه از اعیان می دانستندش، اما در میان توده ها زیست و برای اولین بار راوی زبان آنان و حکایتگر امیال و خواسته های شان شد؛ امیال و خواسته هایی که طی قرنها سرکوب شده بود.

هدایت را نه شاه بر تابید و نه شیخ، اما لاله زار ادب این سرزمین مدیون او و میراث دار اوست. بعدها به او بیشتر خواهم پرداخت و رمز و رازهایش، در نوشته ها و حتی ترجمه هایش.

 

ادبیات

 

با شروعی از ادب این سرزمین به سراغ بازار نشر کتاب و جشنواره های هنری می رویم.

آثار چاپ شده و نایاب صادق هدایت، توسط جهانگیر هدایت و در کتابفروشی هنوز، معرفی و مورد توجه قرار گرفت. همچنین در این جشنواره که به مناسبت ۱۱۴مین سالروز تولد او برگزار شد، جوایز پانزدهمین مسابقه ادبی صادق هدایت به برندگان اهدا شد.

 

امضای کتاب ۳۰ نویسنده در حمایت از کودکان کار

"نشر چشمه" دومین خیریهفروش کتاب خود با عنوان "اسفندگان کتاب" را در حمایت از "انجمن درخت کوچک زندگی" (حامی کودکان کار، محروم و بدسرپرست) برگزار می کند.

مراسم خیریه امضا و فروش کتاب با حضور؛ فرشته احمدی، شیوا ارسطویی، کورش اسدی، مهدی افروزمنش، رضیه انصاری، محمد حسینی، مریم حسینیان، سیدامین حسینیون، محسن حکیم معانی، مهدی ربّی، محمدرضا زمانی، سارا سالار، بلقیس سلیمانی، حسین سناپور، محمدحسن شهسواری، آرش صادق بیگی، سیدعلی صالحی، سعید عباس پور، احمد غلامی، الهام فلاح، کاوه فولادی نسب، ضحی کاظمی، مریم کهنسال نودهی، جواد ماه زاده، کامران محمدی، حسن محمودی، نسیم مرعشی، پیمان هوشمندزاده و مهدی یزدانی خرم برگزار می شود.

 

برای دفاع از تعلق خاطر به کتاب باید جنگید!

کتابهای موجود در خانه "دوریس لسینگ"، نویسنده بریتانیایی، از خانه وی در لندن توسط "نیک هولدستاک"، نویسنده، جمع آوری و به کتابخانه ای در "زیمبابوه" هدیه شد.

هولدستاک در این مورد می نویسد: "وقتی دوریس لسینگ هشت ساله بود، به مدرسه ای مذهبی فرستاده شد، در این مدرسه راهبه ها او را از خواندن آثار کلاسیک منع می کردند. آنان معتقد بودند که آثار والتر اسکات، رابرت لوییس استیونسون و رودیار کپیلینگ برای دختر بچه ای به سن و سال او مناسب نیست. اما لسینگ شخصیتی مصمم داشت و از خانواده اش خواست تا راهبه ها را از سختگیری بر حذر دارند. او در دفتر خاطراتش می نویسد: من به دنیای کتاب تعلق داشتم، اما برای بودن در آن بایستی می جنگیدم."

وی افزود: "بعضی از آثار وی به کتابخانه دانشگاه خواهند رفت، اما اکثر این آثار به کتابخانه عمومی در "هراره"، پایتخت زیمبابوه ارسال خواهد شد. با توجه به سخنرانی وی در مراسم نوبل، اتخاذ چنین تصمیمی محتمل بود. اگر زنده بود امیدوار بود این آثار کلاسیک همان کاری را انجام دهند که برای دوریس نوجوان انجام دادند."

 

موسیقی

 

آنجا که زبان از گفتار باز می ماند، موسیقی آغاز می شود. پس نگاهی داشته باشیم به بهترینهای موسیقی ایران و جهان .

 

آواز زنان ایران در کلن

این تیتر "دویچه وله" است برای حضور فعال زنان ایران در فستیوال موسیقی کلن که قرار است در ماه مارس برگزار شود. بر اساس این گزارش قرار است ۱۱ خواننده زن از شهرهای مختلف ایران در فستیوال برلین شرکت کنند.

 

کیهان کلهر به همراه گروه جاده ابریشم برنده گرمی شد

"یویوما"، ویلونسل نواز برجسته آمریکایی-چینی به همراه گروه موسیقی "سیلک رود" (جاده ابریشم) که کیهان کلهر هم یکی از نوازندگان آن است، برنده جایزه "گرمی" در رشته بهترین موزیک بین المللی شدند.

مراسم اهدای جوایز گرمی که مهمترین جایزه موسیقی جهان محسوب می شود، یکشنبه شب (۱۲ فوریه-۲۴ بهمن) در سالن "استیپلز" لس آنجلس برگزار شد و طی آن آثار برجسته موسیقی در یکسال گذشته مورد تقدیر قرار گرفت.

یویوما که بسیاری او را از برجسته ترین ویلونسلنوازان یک قرن اخیر می دانند، امسال به همراه گروه موسیقیاش، سیلک رود برای خلق آلبوم "سینگ می هوم" (تا خانه برایم آواز بخوان) برنده گرمی شده است.

وبسایت گروه موسیقی سیلک رود، ضمن اعلام این خبر، مضمون اصلی این آلبوم جدید را نزدیک کردن ملل جهان به یکدیگر معرفی کرده است.

کیهان کلهر، موسیقیدان و کمانچه نواز برجسته ایرانی، هم از اعضای گروه سیلک رود است.

 

سینما و تیاتر

 

عالم هپروت جایزه ها را درو می کند

بی بی سی و به نقل از "نیکلاس باربر"، منتقد، می گوید، یک ماه و اندی پیش "عالم هپروت" در جوایز "گلدن گلوب" رکورد شکست و اولین فیلمی شد که هفت جایزه دریافت کرد. بنابراین نامزدی آن در ۱۴ رشته از جوایز اسکار ۲۰۱۷ جای تعجب ندارد. این جوایز تمامی رشته های اصلی، از جمله دو جایزه برای بهترین ترانه اوریژینال را شامل می شود و به این ترتیب از نظر تعداد نامزدی در جوایز اسکار، در کنار فیلمهای "همه چیز در باره ایو" و "تایتانیک" قرار می گیرد.

در مقایسه با "مونلایت"، "ارقام پنهان" و "حصار" که هر سه در رشته بهترین فیلم نامزد شده اند، "عالم هپروت" چندان پیشرو به نظر نمی آید، ولی این به آن معنا نیست که برای رای دهندگان آکادمی اسکار گزینه ای کلیشه ای و بزدلانه است.

به گفته بی بی سی این فیلم هیچ پیام سیاسی ندارد، ولی غیرمتعارف است.

 

پدرو آلمادووار رییس داوران جشنواره کن

جشنواره کن، "پدرو آلمادووار"، کارگردان اسپانیایی را به عنوان رییس داوران جشنواره برگزید. این جشنواره در بیانیه ای او را کارگردان و نویسنده ای منحصر به فرد و بسیار محبوب توصیف کرده که توانسته با فیلمهایش نقشی ابدی در تاریخ سینما برجا بگذارد.

در واکنش به این انتخاب، آلمادووار گفته است که "سپاسگزار و مفتخر" است و "کمی احساساتی" شده است. این کارگردان ۶۷ ساله در یکی از دوره ها عضو هیات داوران بخش مسابقه این جشنواره بوده است. او با وجود اینکه پنج بار برای نخل طلا، مهمترین جایزه جشنواره فیلم کن، نامزد بوده، هیچگاه این جایزه را به دست نیاورده است.

 

جشنواره بین المللی فیلم برلین و یک نماینده از ایران

"تمارض"، اولین ساخته عابد آبست، تنها نماینده سینمای ایران در جشنواره فیلم برلین است. این خبری است که صدای آمریکا منتشر کرده و در ادامه اش می گوید عابد آبست با بازی در فیلم "ماهی و گربه" شهرام مکری نام خود را در عرصه سینما مطرح کرد.

فیلم "تمارض" در بخش فوروم جشنواره حضور دارد و در کنار ۴۳ فیلم دیگر به نمایش در خواهد آمد. بخش فوروم، به نمایش فیلمهای بلند تجربی با تمرکز بر آثار فیلمسازان جوان اختصاص دارد.

 

کارل مارکس آنگونه که جهان را تغییر داد، آیا توان تغییر در سینما را هم دارد؟

کارل مارکس جهان را تغییر داد، حالا وقتش رسیده که سینما را هم تغییر دهد. در بخش ویژه جشنواره فیلم برلین، "کارل مارکس جوان" ساخته "رائول پک"، فیلمساز و فعال حقوق بشر اهل هاییتی، به نمایش گذاشته می شود.

همزمان "ونگ کوانان"، سینماگر سرشناس چینی، که در سال ۲۰۰۶ خرس طلایی جشنواره فیلم برلین را به خاطر فیلم "عروسی تویا" از آن خود کرده بود، فیلم دیگری درباره کارل ماکس می سازد؛ این بار درباره آخرین سفر مارکس سالخورده و خسته.

"آخرین سفر مارکس" درباره رویدادهای زندگی کارل مارکس در سالهای دهه ۱۸۷۰ است. در آن سالها فریدریش انگلس از مارکس خواسته بود که لندن را ترک کند و به جاهای خوش آب و هوا تری برود تا بتواند با خاطری آسوده کتاب عظیم "سرمایه" را به پایان برساند. چنین بود که مارکس از لندن ابتدا به الجزایر سفر کرد و سپس خود را به مراکش و پاریس رساند.

وانگ کوانان گفته است: "سفر مارکس داستانی است معاصر زمانه ما. لندن در قرن نوزدهم بی شباهت با پکنی که امروز سراغ داریم نیست."

 

"استالین ساعت ساز" روی صحنه می رود

نمایش "استالین ساعت ساز" قرار است به زودی در روسیه بر روی صحنه برود. این اثر به شخصیت پیچیده استالین، رهبر پیشین اتحاد جماهیر شوروی، می پردازد. استالین در این نمایش تلاش می کند تا به گونه ای متفاوت در تاریخ خود را نشان دهد.

"الکساندر پودین"، سرپرست آکادمی تیاتر "روستوف"، این نمایش را کارگردانی کرده است. وی در این باره می گوید: "همه چیز با عدالت مدنی جور در نمی آید. این چیزی است که باید درباره اش اندیشید و گفتگو کرد. برای متحد کردن یک ملت، حضور یک رهبر مهم است. اوست که لیبرالها، دموکراتها و میهن پرستان را گردهم می آورد. او رهبری برای همه شهروندان و محترم در نزد چپها و راستها است. این درونمایه اثر است، برای اینکه بتوانیم به جلو حرکت کنیم."

 

نمایشگاه

 

انقلاب اکتبر در نمایشگاه لندن

آکادمی سلطنتی هنر در لندن میزبان نمایشگاهی از آثار هنری روسیه، به مناسبت صدمین سال انقلاب در این کشور است؛ انقلابی که به حکومت مطلقه تزار پایان داد و منجر به ظهور اتحاد جماهیر شوروی شد.

این نمایشگاه، سفری تاریخی به روسیه از گذر هنر محسوب می شود و یکی از بخشهای جالب آن، آثار هنری سالهای ۱۹۱۷ تا ۱۹۳۲ میلادی یعنی دوران فرمانروایی لنین و استالین است. در این نمایشگاه می توان آثار هنرمندان پیشرویی همچون "واسیلی کاندینسکی"، "کازیمیر مالویچ" و "لیوبوف پوپوا" را نیز مشاهده کرد.

 

نمایشگاه آثار لیو بولین در گالری اودالیز مادرید

"لیو بولین"، هنرمند چینی، از اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی و به واسطه هنر استتار در نقاشی به شهرت رسید. او تاکنون در کشورهای مختلفی از ایتالیا و آمریکا گرفته تا چین، مجموعه های کم نظیری را به عموم عرضه کرده است.

 

نمایشگاه تندیسهای بتونی نورهایم در دانمارک

"آرهاس"، پایتخت فرهنگی اروپا در دانمارک، این روزها در موزه زنان میزبان نمایشگاهی است از تندیسهای بتونی. آثار "ماریت برنت نورهایم" و تجربه قایق سواری درون یک تندیس بتونی در آبهای آرهاس.

 

پرتره های موریمورا در موزه پوشکین مسکو

سری به مسکو می زنیم و موزه پوشکین؛ جایی که نمایشگاه پرتره های "یاسومازا موریمورا" تا ۹ آوریل در آن برپاست. هنرمند ژاپنی با تمرکز بر هنر اتو-پرتره سعی در ادای احترام به تاریخ دارد؛ تلفیقی از طنز و واقعیت با آستری از مدرنیته.

 

نمایشگاه نقاشیهای گرهارد ریشتر در کلن

در پایان از مسکو راهی کلن در آلمان می شویم. مجموعه ای از نقاشیهای معاصر "گرهارد ریشتر" در موزه لودویگ این شهر به نمایش عمومی گذاشته شده است. علاقمندان نقاشیهای انتزاعی برای تماشای آثار این نقاش آلمانی تا اول ماه مه فرصت دارند.

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۰، آدینه ۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۹ فوریه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول