کارورزان سلامت (تیر ۹۶)

امید برهانی

 

مطالبات بیمه ای بسیاری از بیمارستانها پرداخت نشده

حسینعلی شهریاری، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، گفت: "مطالبات بسیاری از بیمارستانهای دولتی و خصوصی به مدت ۱۰ الی ۱۲ ماه به تعویق افتاده، زیرا بیمه ها از منابع کافی برای پرداخت بدهی مراکز درمانی برخوردار نیستند."

وی با تاکید بر اینکه بیمه های سلامت ایرانیان، تامین اجتماعی و سایر بیمه های تکمیلی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند، ادامه داد: "تا زمانی که بیمه ها به عنوان صندوق توزیع منابع مالی مطرح نشوند، نباید امیدی به پرداخت بدهی آنها داشت."

شهریاری با بیان اینکه مشکلات بیمه ای و مراکز درمانی طرح تحول سلامت را با شکست مواجه می کند، تصریح کرد: "اگر این طرح شکست بخورد، بحرانی بزرگ برای دولت به شمار می رود از این رو باید منابع مالی آن تامین شود."

 

تعیین تعرفه پرستاری در منزل با فراز و نشیب

معاون سازمان نظام پرستاری کشور روز ۳ تیر در باره اعلام نرخ تعرفه های خدمات پرستاری در منزل گفت: "سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان، تعرفه خدمات پرستاری در منزل اعلام شد که البته فقط برای ۲۷ خدمت پرستاری در منزل تعرفه تعریف شده است و معلوم نیست تکلیف بقیه خدماتی که در حال حاضر پرستاران در منزل ارایه می دهند، چه می شود."

محمد شریفی مقدم افزود: "نکته دیگری که در این مصوبه به چشم می خورد، تعیین نرخ یکسان در سراسر کشور است، در حالی که به لحاظ جغرافیایی، تفاوتهایی بین شهرهای کوچک، شهرهای بزرگ و کلانشهرهای کشور وجود دارد که می بایست مورد توجه قرار گیرد."

وی افزود: "برای مراقبت از بیمار معمولی، ساعتی ۱۵ هزار تومان در نظر گرفته اند، در حالی که با این تعرفه هیچ پرستاری حاضر به خدمت در منزل نمی شود. از این رقم، ۱۰درصد مالیات و ۲۰ درصد حق مراکز مشاوره پرستاری کسر می شود که عدد باقی مانده ۱۱ هزار و ۵۵۰ تومان می شود که اگر در ۱۱۵ ساعت کارکرد ماهانه پرستار ضرب کنیم، رقمی که به دست می آید، در حدود یک فقط میلیون و ۳۳۰ هزار تومان است."

شریفی مقدم همچنین گفت: "موضوع مهم در تصویب تعرفه خدمات پرستاری در منزل، پوشش بیمه ای است که در این مصوبه نیامده است. اگر قرار بر این بوده که خدمات بیمه نباشند، چه نیازی به تصویب آنها بوده و اینکه مردم به امید بیمه شدن خدمات پرستاری بودند که بتوانند هزینه های آنها را کاهش دهد. در غیر این صورت، مردم با این تعرفه ها به سراغ خدمات پرستاری در منزل نمی روند."

 

عقب نشینی دولت از بیمه رایگان

طبق آمارهای رسمی دولت، بیش از 10.5 میلیون نفر تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته اند که پیش بینی شود این تعداد به ۸٫۵ میلیون نفر کاهش یابد.

به گفته کاظم میکائیلی، سرپرست دفتر بیمه های سلامت وزارت کار و رفاه اجتماعی، قرار است با انجام آزمون وسع و براساس پایگاه داده هایی که در اختیار وزارت رفاه است، بیمه رایگان نزدیک به ۱٫۵ میلیون نفر قطع شود.

طبق مصوبه اخیر هیات وزیران که اصلاحیه ای بر طرح بیمه همگانی رایگان است، افرادی که دارای توانمندی مالی هستند، باید به تشخیص آزمون وسع، از ۱۵ تا ۱۰۰درصد حق بیمه سلامت را پرداخت کنند.

سرپرست دفتر بیمه های سلامت وزارت رفاه درباره بقیه افرادی که تحت پوشش بیمه رایگان سلامت هستند نیز با بیان اینکه یارانه نقدی ۵۰۰ هزار نفر از این افراد به دلیل وسع مالی قطع شده گفت: "گروه سوم هم درآمدهای معقولی دارند و براین اساس از این دو گروه، با توجه به آزمون وسع، حق بیمه دریافت خواهد شد که از ۱۵ تا ۱۰۰درصد متغیر است."

بر این اساس، حق بیمه سالانه افرادی که دارای وسع مالی معقولی هستند اما می خواهند تحت پوشش بیمه سلامت باقی بمانند، از ۶۰ تا ۴۰۰ هزار تومان خواهد بود.

 

کوچک سازی دولت و تشدید فشار کاری پرستاران

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: "متاسفانه با کمبود شدید پرستار در کشور روبه رو هستیم این در حالی است که با اجرای طرح تحول سلامت و افزایش تختهای بیمارستانی فشار کاری آنها دو برابر شد که در نتیجه این فشار کاری، سالانه تعدادی از آنان جان خود را از دست می دهند."

احمد حمزه افزود: "هر چند سالانه تعداد زیادی از نیروها بازنشسته می شوند، اما متاسفانه سازمان امور استخدامی مجوز جذب نیرو را نمی دهد، این در حالی است که تعداد تختهای بیمارستانی افزایش یافته و شبکه بهداشت و درمان در حال گسترش است."

وی یادآور شد: "در دولت یازدهم ۲۱ هزار تخت به تختهای بیمارستانی اضافه شده است. علاوه بر این، در سالهای اخیر اقداماتی مانند احداث بیمارستان و مراکز درمانی، توسعه بخشهای بیمارستانی، گسترش واحدهای بهداشتی و درمانی در سطح روستاها و گسترش خانه های بهداشت در حوزه بهداشت و درمان کشور انجام شد، اما نیروی انسانی لازم جذب نشد و سازمان امور اداری و استخدامی جلوی به کارگیری نیرو را گرفته است."

وی هشدار داد: "هر چند طبق برنامه پنجم، سیاست کوچک سازی باید در مورد تمامی نهادها اعمال شود، اما در بخش سلامت، آموزش و امنیت کشور منطقی نیست که چنین سیاستی را اعمال کرد، زیرا این موضوع با جان انسانها سروکار داشته و سلامت مردم را نشانه می رود."

 

کمبود پرستار بیداد می کند/ یک پرستار برای چهار نوزاد

یک عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری کشور، وضعیت نیروهای پرستاری در مقایسه با تعداد بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهای شهرستانها را بحرانی خواند.

مسعود مجرد اظهار داشت: "بخش NICU مرکز آموزشی درمانی مطهری ارومیه دارای ۲۴ تخت با قابلیت افزایش ۴۸ بیمار به صورت روتین و حتی ۳ برابر شدن تعداد بیماران در مواقع اضطراری است. "

وی افزود: "هیچ تناسبی بین بیمار و پرستار وجود ندارد و متاسفانه با وجود اعتراضات مکرر پرسنل، هیچ مسوولی پاسخگوی مشکلات موجود نیست. در کجای دنیا می توان شاهد بود که پرستار مسوولیت مراقبت از ۴ بیمار نوزاد بستری را بر عهده داشته باشد؟"

مجرد تاکید کرد: عدم تناسب بیمار به پرستار به رغم فشار کاری مضاعف بر پرستاران موجب اختلال در خدمت رسانی مناسب به بیماران و مددجویان خواهد شد و ضریب اشتباه تیم درمانی را بالا می برد."

وی همچنین افزود" در این مرکز درمانی به رغم فشار کاری بیش از حد، حدود ۸ ماه کارانه پرسنل و ۴ ماه اضافه کاری آنها پرداخت نشده است."

 

بیانیه ۴۲ شورای دانشجویی پرستاری سراسر کشور پیرامون طرح تربیت پرستاری

۴۲ شورای دانشجویی هیات مدیره های نظام پرستاری سراسر کشور در بیانیه ای که روز شنبه ۱۷ تیر منتشر کردند، نسبت به پیامدهای طرح دولتی تربیت پرستار بیمارستانی هشدار دادند.

در این بیانیه گفته شده: "مدتی است که به بهانه کمبود کادر پرستاری و با مطرح کردن طرح تربیت پرستار بیمارستانی، در صدد اضمحلال پرستار آکادمیک برآمده اند. وزارت بهداشت کمبود کادر پرستاری را بهانه قرار داده تا با طرح استثماری پرستار بیمارستانی، پرستاری با سابقه یک صد ساله از حالت آکادمیک خارج نماید و با تربیت پرستاران غیر دانشگاهی وابسته، تسلیم، گوش به فرمان، کم توقع، بی سواد و ارزان قیمت و در حقیقت با تضعیف و تحقیر پرستاری و برداشتن پرستاری به عنوان مانع، به اهداف توسعه طلبانه سیستم پزشک سالار جامعه عمل بپوشاند."

دانشجویان از وزارت بهداشت خواستار "خارج کردن هر چه زودتر این طرح جنجال برانگیز از دستور کار" شده و تاکید کرده اند: "جامعه دانشجویی کشور با هوشیاری کامل این موضوع را رصد خواهد کرد و به هر شکل ممکن از کیان پرستاری دفاع خواهد نمود و اجازه نخواهد داد سابقه یکصد ساله آکادمیک پرستاری دچار مشکل شود و با هر هزینه ای در مقابل آن مقاومت خواهد کرد."

 

اعتراض دانشجویان دانشکده پرستاری بهشتی به آییننامه های جدید وزارت بهداشت

صبح روز دوشنبه ۱۹ تیر، دانشجویان دانشکده پرستاری دانشگاه بهشتی در اعتراض به ابلاغیه جدید وزارت بهداشت در مورد تربیت پرستار در بیمارستان، ضمن تحریم امتحانات تجمع کردند.

در این آیین نامه ها که به امضای وزیر بهداشت رسیده، بیمارستانها متولی تربیت دانشجوی پرستاری شدند و دانشکده ها فقط باید با آنها همکاری کنند. در اصل اما این دانشکده ها هستند که متولی تربیت دانشجوی پرستاری هستند.

با افزایش ظرفیتها و پذیرش بی رویه دانشجو پرستاری در دانشکده ها، کمبود کادر آموزشی مناسب و اساتید هیات علمی و همچنین نبود فضای آموزشی مناسب، کیفیت آموزش پرستاری کاهش یافته و باعث به خطر افتادن سلامت مردم در بیمارستانها و مراکز درمانی می شود. از سوی دیگر، با توجه به این که شرایط لازم برای جذب پرستار بیشتر در بیمارستانها وجود ندارد، این امر سبب افزایش بیکاری و در خطر انداختن آینده کاری دانشجویان پرستاری خواهد شد.

دکتر عباس زاده، رییس دانشکده پرستاری بهشتی و دبیر بورد پرستاری وزارت بهداشت، ضمن ندادن پاسخ مناسب به معترضان، آنها را به سیاسی کاری و فعالیت جناحی متهم کرد و از جمع دانشجویان معترض خارج شد.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان پرستاری زنجان

تعدادی از دانشجویان رشته پرستاری استان زنجان در اعتراض به سیاست و طرح تربیت پرستاری بیمارستانی پیش از ظهر ۲۲ تیر، مقابل درب ستاد دانشگاه علوم پزشکی تجمع کردند.

بی عدالتیدر پرداختها، نپرداختن معوقاتی که هشت ماه از زمان آنها می گذرد، در نظر نگرفتن ساعات بهره وری در شیفتهای موظف و سیاست تربیت پرستار بیمارستانی از دلایل اعتراض این دانشجویان بود.

یکی از معترضان گفت: "با اجرایی شدن طرح تربیت پرستار، بیمارستانها محوریت کار قرار می گیرند و رشته پرستاری از آکادمیک بودن و دانشگاه ها از محوریت خارج می شوند."

این دانشجو افزود: "در حال حاضر بیشتر نهادها و انجمنهای پرستاری کشور نسبت به این طرح معترض هستند."

 

تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان کوثر سمنان مقابل استانداری

جمع کثیری از پرستاران بیمارستان کوثر سمنان امروز ۲۸ تیر، با تجمع مقابل استانداری سمنان نسبت به پرداخت نشدن مطالبات خود اعتراض کردند.

پرستاران حاضر در این تجمع نوشته هایی با مضمون "مطالبات ۱۱ ماهه پرسنلی کجاست؟" به دست داشتند. این پرستاران که بیشتر آنان را زنان تشکیل می دادند، با شعار "ای شادنوش نمونه، ساخت و ساز و رها کن، حق ما رو ادا کن"، خواستار پیگیری مطالبات خود از سوی رییس دانشگاه علوم پزشکی استان شدند.

یکی از پرستاران معترض گفت: "متاسفانه پولهایی که باید به پرسنل درمان بیمارستان پرداخت شود، برای ساخت و ساز صرف می شود. ما در این اعتراض خواستار ورود مقامات ارشد استان به موضوع مطالبات چندین ماهه پرستاران هستیم."

تجمع اعتراضی پرستاران در شرایطی برگزار می شود که سید حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جمعه این هفته (۳۰ تیر) به استان سمنان سفر می کند.

 

منابع: خبرگزاری مهر، بهداشت نیوز، نظام پرستاری تهران، خبرگزاری فارس، مرآت

  

منبع: نبرد خلق شماره ۳۸۷، یکشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول