رویدادهای هنری ماه (مرداد ۱۳۹۶)

فتح الله کیائیها

 

موسیقی

 

خواننده حکومتی هم بی نصیب نماند

تیغ کهنه و زنگ زده علم الهدی بر گردن خواننده حکومتی هم فرود آمد.

از اجرای حامد زمانی در جشن امام رضا در شهر مشهد، جلوگیری شد. خواننده مزبور شکایت کرد: "این اتفاق با وجود همه هماهنگیها و تلاش شبانه روزی تیم ما برای اجرای این برنامه درخور شان مردم مشهد و امام رضا اتفاق افتاده است."

وی ادامه داد: "پس از این تصمیم و ابلاغ آن به ما، بدون عذرخواهی و هیچ توضیحی، راهی تهران شدیم و متاسفانه این رویه در چنین روزی بسیار ناراحت کننده بود."

خواننده حکومتی تصریح کرد: "ما برای حفظ شان و حرمت مکانی و زمانی برنامه، یک هفته تمرین کردیم تا بتوانیم با تجهیزات دیجیتال و چند کیبورد، بدون سازهای دیگر گروه مان، اجرا داشته باشیم. این رفتارها فقط نام مشهد را در کشور خراب می کند و بهانه به دست معاندان ضد انقلاب خارج از کشور میدهد."

 

تشویق حضار باعث جلوگیری از اجرای کنسرت لیان شد

کنسرت گروه "لیان" در سالن میلاد که روز  14 مرداد در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد، در بخشهای پایانی به دلیل تشویقمخاطبان، با قطع نور و صدا توسط مسوولان روبرو گردید.

محسن شریفیان، سرپرست گروه ضمن بیان این مطلب گفت: "نمی دانم کجای کار گره خورده است که چنین برخوردهایی با هنرمندان می شود و به دلیل تشویق مخاطبان، برق و صدای سالن را قطع می کنند؟ این دومین مرتبه است که در این سالن کنسرت برگزار می کنم و دچار مشکل می شوم."

وی افزود: "زمانی که مردم از اجرای گروه لیان هیجان زده بودند و با شور و شوق تشویق می کردند، مسوولان برق و صدای سالن را قطع کردند و برخی از دست اندرکاران سالن هم گفته اند که حاضران در سالن بیش از حد در حال تشویق کردن و دست زدن بودند. به هر حال کنسرت با عواطف و احساسات مخاطبان گره خورده است و هیچ جای دنیا چنین رفتاری با این موضوعات نمی شود."

شریفیان همچنین از ممنوع الاجرا بودن گروه خود در جنوب ایران خبر داد و گفت: "بسیاری از مخاطبان مان از جنوب کشور برای دیدن کنسرتهای مان به تهران می آیند و این توهین به آنهاست."

 

اعلام مطالبات  2600 فعال موسیقی

یکسال پس از نامه بیش از دو هزار و ۶۰۰ هنرمند موسیقی به حسن روحانی در اعتراض به لغو کنسرتها، آنها بار دیگر در اعتراض به این موضوع در خانه موسیقی گرد آمدند و نامه اعتراضی دیگری به وی نوشتند.

این گردهمایی بعد از ظهر چهارشنبه ۱۱ مرداد ماه در ساختمان شماره یک خانه موسیقی ایران و با حضور هنرمندان و اهالی موسیقی برگزار شد. در بخشی از این نامه آمده است: "لغو غیرقانونی کنسرتها در سالهای اخیر و اوج گیری این بلیه در زمان دولت یازدهم، جانهای شیرین را به لب رسانده و متاسفانه فریاد و فغان اهالی هنر موسیقی هم راه به جایی نمی برد."

امضاکنندگان ار روحانی خواستار برآوردن چهار خواسته خود به شرح زیر شدند:

- انتخاب فردی آگاه، شجاع و مدافع حقوق هنرمندان به عنوان وزیر ارشاد اسلامی که به سادگی و به سرعت تسلیم گروههای فشار و مخالفان فرهنگ و هنر نشود

- ایستادگی دولت بر سر مجوزهایی که برای کنسرتها و برنامههای دیگر صادر میکند

- ایجاد ساز و کار جبران خسارت و پرداخت تمام و کمال غرامتها به هنرمندان در صورت اعمال سلیقه های شخصی

- شفاف سازی و روشنگری دولت در مورد پشت پرده گروههای فشاری که مانع از برگزاری کنسرتها می شوند و محکوم کردن آنها

 

 

سینما

 

جعفر پناهی رو در روی فیلم دولتی

پنجشنبه ۲۶ مرداد مرکز آفرینشهای کانون پرورش فکری کودکان میزبان یازدهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی بود. در این مراسم محمد حسین مهدویان، کارگردان فیلم دولتی "ماجرای نیمروز"، جایزه سفارشی "دیپلم افتخار" این جشنواره را به دست آورد. جعفر پناهی، کارگردان نام آشنا که روی صحنه بود از اهدای جایزه این فیلم سر باز زد. او در سخنانی کوتاه از مسوولان خواست ضمن رانت دادن به فیلمهای دولتی، امکاناتی هرچند اندک در اختیار سینمای مستقل ایران قرار دهند.

قرار بود در جشن منتقدان سینمای ایران جعفر پناهی همراه با رخشان بنی اعتماد و محسن امیریوسفی جایزه بهترین کارگردانی را به حمید نعمت الله به خاطر فیلم "رگ خواب" اهدا کنند، اما وقتی متوجه شدند دیپلم افتخار را هم باید به کارگردان "ماجرای نیمروز" بدهند، منصرف شدند. دست اندرکاران جشنواره پادرمیانی کردند و او را روی سکو برگرداندند و تلاش کردند او را متقاعد کنند اما پناهی نپذیرفت. او در این باره گفت: "ما مخالف این نیستیم که چه کسی فیلم بسازد یا نه. وقتی صحبت از ساخت فیلمهای دولتی با بودجه های کلان دولتی و اختصاص چندین سالن سینمایی به آن است، حداقل چند سالن سینمایی نیز به ما بدهید." شرح کامل "ماجرای نیمروز" را می توانید در شماره قبل "نبرد خلق" بخوانید.

 

مایکل مور این بار در نقش رهبر هالیوودیها علیه ترامپ

"مایکل مور"، فیلمساز و فعال سیاسی آمریکایی، سه شنبه شب ( 24 مرداد) بعد از پایان شوی "برادوی" اش در نیویورک از تماشاگران دعوت کرد او را در تظاهرات در مقابل برج ترامپ همراهی کنند.

او اعلام کرد که برای کسانی که او را همراهی کنند، اتوبوس فراهم کرده است تا آنها را از تئاتر برادوی به برج ترامپ ببرد. دهها نفر صف بستند تا در این حرکت اعتراضی شرکت کنند. مایکل مور در صفحه فیس بوک خود ویدیویی پست کرده است که تظاهر کنندگان را نشان می دهد. در بین آنها ستاره های هالیوود از جمله "مارک رافالو"، برنده اسکار، "اولیویا وایلد" و "ماریسا تومی" به چشم می خورند که شعارهایی علیه کوکلاکس کلان و فاشیسم در آمریکا سر می دادند.

در این مراسم همچنین تظاهرکنندگان برای "هدر هیر"، دختر جوانی که در تظاهرات خشونت آمیز برتری طلبان سفیدپوست در "شارلوتسویل" ویرجینیا کشته شد، شمع روشن کردند.

این تظاهرات پس از کنفرانس مطبوعاتی رییس جمهور آمریکا صورت گرفت که در آن دو طرف را برای رویدادهای شارلوتزویل مقصر دانست.

 

گلشیفته فراهانی و آواز کژدمها

گلشیفته فراهانی زنی است تجربه گرا و مرز شکن؛ این را هم در زندگی خصوصی و هم در عالم سینما به ظهور رسانده است. او هنرمندی است که درجا زدن و تکرار را در شان خود نمی بیند و لذا به آب و آتش می زند تا همواره چهره ای دگر از هنر خود را در معرض قضاوت هنر دوستان قرار دهد.

گلشیفته فراهانی اینک در فیلم هندی "آواز کژدمها" توانسته جلوه های جدیدی از تواناییها و قابلیتهای خویش را نشان دهد. "آواز كژدمها"، ساخته "آنوپ سینگ" که برای اولین بار در "پیاتزا گرانده" در هفتادمین دوره جشنواره جهانی فیلم "لوکارنو" با حضور وی و در برابر حدود هفت هزار تماشاگر به نمایش درآمد، او را در نقش متفاوتی به نمایش می گذارد که شباهتی به نقشهای قبلی اش ندارد.

گلشیفته فراهانی نقش دختری تنها به نام "نوران" را بازی می کند که همراه با اندیشیدن به مادیات، سعی دارد به درجاتی عرفانی در کارش، معالجه بیماران با داروهای گیاهی، هم برسد. در واقع فیلم بیانی آشکار در تقابل این دو دنیا دارد و تلاش برای کسب درآمد نوران را در تناقض با باطن کارش قرار می دهد و به شکلی- نمادین و اسطوره ای - بلایی که او متحمل می شود را هم نتیجه نوعی تقاص برای اندیشه های مادی اش معرفی می کند.

 

مرد مسلمانی که زن شد، در جشنواره فیلم لوکارنو

هفتادمین دوره جشنواره جهانی فیلم "لوکارنو" که از قدیمی ترین و مهم ترین جشنواره های سینمایی اروپا محسوب می شود، در "پیاتزا گرانده" لوکارنو در سوییس افتتاح شد. لوکارنو، شهر کوچک و زیبایی در بخش ایتالیایی نشین سوییس است.

جنجالی ترین نمایش پیاتزا گرانده فیلمی به نام: "لولا پتر"، ساخته "نادر مکنش"، از فرانسه بود که داستان غریبی را روایت میکند :"زینو" پس از آنکه مادرش را از دست می دهد به سراغ پدری میرود که بیست و پنج سال از او بی خبر بوده، اما پدرش "فرید" که اهل الجزایر و مسلمان است، بیست و پنج سال قبل تغییر جنسیت داده و بدل به زنی به نام "لولا" شده است.

"فنی آردان"، بازیگر زن ستایش شده فرانسوی، نقش لولا را بازی می کند و عجیب اینکه می تواند بسیاری از حسهای مردانه را در این شخصیت پیچیده با تماشاگر قسمت کند و مخاطب گاه باور می کند که شخصیت روی پرده هم زمانی یک مرد بوده است.

فیلمساز که خود در خانواده ای الجزایری در پاریس به دنیا آمده، تابوهای موجود در روابط خانوادگی- آن هم در خانواده ای مسلمان - را به چالش می کشد. فیلم با آنکه در ‌‌نهایت از یک ملودرام ساده با ایده ای متفاوت فراتر نمی رود، با این حال می تواند لحظه های زیبایی را در رابطه یک پدر و پسر رقم بزند؛ رابطهای که به نظر نمی رسد هیچگاه بتواند لحظه های گمشده این شخصیتها و نیازهای درونی شان را جوابگو باشد.

 

نقاشی ، عکاسی ، مجسمه سازی

 

نمایشگاه "پیکاسوی کوچک افغان" در صربستان

فرهاد نوری که به خاطر استعداد هنری اش به "پیکاسوی کوچک" معروف شده است، برای اولین بار در صربستان نمایشگاه نقاشی برگزار کرد که باعث جلب توجه بسیاری از رسانه ها شد.

چهارشنبه ۱۶ اگست ( 25 مرداد)، او و خانوادهاش برای دیدار با "الکساندر ووییچ"، رییس جمهوری صربستان، دعوت شدند و آقای وویج در این دیدار به آنها پیشنهاد شهروندی و همچنین به پدر فرهاد نوری وعده اشتغال داد. آقای ووییچ خطاب به فرهاد و خانواده اش گفت: "اگر این پیشنهاد ما را قبول کنید، باعث افتخار است."

اگرچه این نقاش نوجوان افغان گفته است که دوست دارد برای آموزش نقاشی و زبانهای خارجی به سوییس برود، اما رییس جمهوری صربستان گفته تلاش بیشتری خواهد کرد تا او را قانع کند در کشورش بماند.

 

رنه مارگریت فرانکفورت را شگفت زده کرد

"رنه ماگریت" از تلفیق تصاویر عادی، مناظری جادویی خلق می کند. دنیای خاص او هم هنرشناسان حرفه ای و هم تماشاگران عادی را به یکسان شگفت زده می کند. رنه ماگریت یکی از چند نماینده بزرگ سوررئالیسم به شمار می رود که کمابیش در سراسر زندگی هنری و فعالیت پربارش به این مکتب مدرن وفادار ماند.

این دنیای سورئالیست اینک و به همت تماشاخانه "شیرن" فرانکفورت در معرض دید هنردوستان قرار داده شده است؛ دنیایی که تنها از عالم ناخودآگاه و پندارهای رویایی ساخته نشده، بل تا حد زیادی از نگاه تامل انگیز و دیدگاه فلسفی اش سرچشمه گرفته است.

او که در اواخر دهه ۱۹۳۰ جنبش سوررئالیسم با پیشوایی "آندره برتون"، شاعر نوگرای فرانسوی در پاریس را مکتب متعلق به خویش یافت، شاعری می شود که اشیا را با دیدی نو می نگرد، در آنها مناسبات و معانی تازه ای کشف می کند و جهان یکه خود را می سازد.

 

دیوار برلین در سیطره جنگها و بوسه ها

قسمتی از دیوار برلین که "گالری بخش شرقی" نام گرفته، فرصتی برای هنرمندان پدید آورده تا آثار خود را به نمایش بگذارند؛ هنرمندانی مانند "اشتفان رولوف" آلمانی−آمریکایی که تصاویری از دهه ۸۰ را در معرض دید همگان قرار داده است.

تمام عکسهای استفاده شده در این نمایشگاه را این هنرمند در سال ۱۹۸۴ از اتفاقات رخ داده مربوط به دیوار برلین به ثبت رسانده است. او نگاهی مستند به "نوار مرگ" دارد که کمتر در عکسهای هنری به آن پرداخته شده است. "نوار مرگ" محدوده ‌‌‌ای به عرض ۹۱ متر بین دو دیوار موازی تشکیل ‌‌دهنده دیوار برلین است که یکی از آنها متعلق به آلمان شرقی و دیگری متعلق به آلمان غربی بود.

از این نمایشگاه رو باز می توان تا ۹ نوامبر ۲۰۱۷ دیدن کرد.

 

توتون سیگار هنرمند مصری در مبارزه با سیگار

استودیوی هنر "عبدالرحمان الحبروک"، هنرمند مصری، پر از پاکتهای خالی سیگار است. اما او سیگار نمی کشد. با استفاده از توتون سیگار تابلو های پرتره خلق می کند. این هنرمند مصری سپس تابلوهایش را آتش می زند تا خطرهای سیگار کشیدن را به بیننده یاد آور شود.

عبدالرحمان که تنها ۲۳ سال دارد، هنرمندی نسبتاً نوپا است و از یک سال پیش شروع به خلق نقاشیهایش کرده است. او می گوید از هنرش استقبال زیادی می شود چون هیچ کس تا اکنون چنین چیزی ندیده است.

او بعد از اینکه نقاشی را با تنباکو کشید، روی آن کمی باروت می پاشد و آن را به آتش می کشد. نقشی که روی کاغذ می ماند، در واقع خاکستر به جا مانده است.

 

شعر ماه

 

شعر ماه این شماره را به یکی از کارهای "ی. صفایی " اختصاص داده ایم که سرشار از ایجاز و در حد غیر قابل تصوری تکان دهنده است. با هم بخوانیم:

 

رازچهره!
بغض چشمانت

جهانی را لرزاند

 و زهر لبخندت

انسانیت را مچاله کرد...

نگاه معصومت

خدا را به چالش کشید

گریه کن،

فریاد گریه هایت

سنفونی صلح را

خواهد نواخت.

تو نازنین دخترکم،

مونالیزای قرن حاضر نیستی

تو،
حقیقت تلخ اشکهای تاریخی.


ی. صفایی

25 ژوییه 2017

 

 (در تهیه این مجموعه از شبکه های خبری: دویچه وله، یورونیوز، صدای آمریکا، ایسنا، رادیو فردا، رادیو جوان و سایت جنگ خبر بهره گرفته شده است)

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۸، چهار شنبه اول شهریور ۱۳۹۶ - ۲۳ اوت ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول