زنان در مسیر رهایی (مرداد ۹۶)

اسد طاهری

 

تجاوز گروهی به دختر پاکستانی برای انتقام از برادر

ریش سفیدان یک روستا در پاکستان، برای مجازات فردی که به یک دختر نوجوان تجاوز کرده بود، دستور دادند که به خواهر نوجوان او در برابر نگاه همگانی تجاوز گروهی شود.

به گزارش منابع محلی در ۴ مرداد، اعضای خانواده های هر دو دختر در این تصمیم گیری دخیل بوده اند و در پی آن، خواهر فرد متجاوز در حضور والدین خود و سایر اعضای دهکده مورد تجاوز قرار گرفته است.

با این حال، مادران هر دو دختری که مورد تجاوز قرار گرفته اند، بعدا با حضور در پاسگاه پلیس به طرح شکایت علیه عاملان دو جنایت پرداختند.

محل این دو واقعه، روستای مظفرآباد در نزدیکی شهر "مولتان" در جنوب ایالت پنجاب بوده است. آزمایشهای پزشکی، وقوع تجاوز به هر دو دختر را مورد تایید قرار داده است.

یک افسر پلیس گفت، نخستین دختری که مورد تجاوز قرار گرفته ۱۲ الی ۱۴ ساله بوده و دختری که در انتقام از این واقعه قربانی تجاوز شده ۱۶ یا ۱۷ سال داشته است. این افسر خبر داد که به دنبال شکایت مادران، ۲۵ نفر دستگیر شده اند.

 

گفتگوی سی.ان.ان با فضانورد زن ایرانی ناسا

فضانورد ایرانی الاصل و کاندیدای "ناسا" برای ماموریتهای آینده، در مصاحبه ای به سووالات شبکه سی.ان.ان پاسخ داد.

"یاسمین مقبلی" که از پدر و مادری ایرانی در آلمان به دنیا آمده، سرگرد نیروی دریایی آمریکا است و تجربه خلبانی بالگردهای جنگی را نیز در کارنامه خود دارد. وی همچنین فارغ التحصیل مهندسیIT و مهندسی هوافضا از "موسسه فناوری ماساچوست" (دانشگاه MIT) است.

وی در رابطه با دوره ی آموزشی که در حال گذراندن است گفت: "این آموزشها حدود دو سال طول می کشد و در این مدت ما با جتهای T-۳۸ کار خواهیم کرد و درباره سیستمهای موجود در ایستگاه فضایی بین المللی آموزش می بینیم. علاوه بر این موارد، آموزش زبان روسی، رباتیک و آزمایشهای پیشرفته فضایی در این دو سال پوشش داده خواهد شد."

مقبلی نگاه خود به مساله حضور زنان در مشاغل و رشته هایی که "مردانه" به شمار می روند را اینگونه توضیح داد: "نسل آینده باید من و همدوره ایهای من را ببیند و بداند که هر کسی با هر پیش زمینه و تجربه ای می تواند موفق شود. برای مثال گاهی این تفکر وجود دارد که پسرها و مردها برای انجام بعضی کارها ساخته شده اند. این موضوع نباید بر تصمیمات ما تاثیر بگذارد و نباید یک آینده درخشان را به این خاطر نابود کرد."

وی افزود: "من به همه دختران جوان توصیه می کنم که دست کشیدن از رویاهای شان را به خاطر این تفکر که مردها در این زمینه ها بهتر هستند، کنار بگذارند."

 

زن جوان ایرانی برنده جایزه انجمن ریاضیات اروپا شد

دانشمند زن جوان ایرانی - سوئدی جایزه معتبر انجمن ریاضی اروپا را از آن خود کرد. این جایزه هر چهار سال یک بار به برترین ریاضیدان جوان اروپایی تعلق می گیرد. سارا زاهدی بیشتر به دلیل تحقیقات روی توسعه سیستم شبیه ساز رایانه ای برای رفتار مایعاتی که با یکدیگر مخلوط نمی شوند، شهرت دارد.

این محقق جوان ایرانی یکی از ده برنده جایزه ۲۰۱۶ "انجمن ریاضیات اروپا"European Mathematical Society و تنها زن در میان این برندگان است. موفقیت او بازتاب وسیعی در رسانه های سوئد و خارجی داشته است. خانم زاهدی به عنوان جایزه مبلغ ۵ هزار یورو دریافت خواهد کرد.

سارا زاهدی ۳۴ ساله و متولد تهران است. پدر او پس از انقلاب توسط حکومت ایران اعدام شد و مادرش او را که تنها ۱۰ ساله بود، به تنهایی به سوئد فرستاد.

او که یک کودک پناهجوی تنها به معنای واقعی کلمه بود، امروز با وجود تنها ۳۴ سال سن استادیار دانشگاه سلطنتی تکنیک استکهلم است که یکی از معتبرترین و برجسته ترین دانشگاههای صنعتی اروپا بشمار می رود

تخصص زاهدی در زمینه آنالیز اعداد است که کاربرد آن در بهینه سازی و بالا بردن صحت انجام شبیه سازیهای رایانه ای است. نتیجه تحقیقات زاهدی می تواند در کاهش خطرات زیست محیطی ناشی از نشت نفت بسیار موثر واقع شود.

 

نرخ بیکاری زنان با تحصیلات عالی در ایران دو برابر مردان است

مشاور وزیر کشور در امور زنان و خانواده، در نشست "هم اندیشی زنان فعال اقتصادی" که روز ۱۱ مرداد برگزار شد، با انتقاد از اینکه نرخ بیکاری زنان با تحصیلات عالی ٢٣ درصد است در حالیکه این نرخ در میان مردان ١١ درصد است، گفت: "با وجود اینکه این فاصله درحال کاهش است، اما شاخص بیکاری زنان دو برابر مردان است."

فهیمه فرهمندپور، همزمان از کاهش نرخ مشارکت زنان در سالهای ٩٠ تا ٩٢ انتقاد کرد و گفت: "نرخ مشارکت اقتصادی زنان در سال ٩٢، ١٢/۴ درصد بوده است، این درحالی ست که اشتغال در بخش غیررسمی با ۲۵درصد، هم فرصت و هم چالش برای زنان محسوب می شود."

وی توزیع جمعیت زنان شاغل را در بخش خدمات ۵١/۶ درصد، کشاورزی ٢٢/۴ و صنعت ٢۵ درصد اعلام کرد و افزود: "متاسفانه این میزان از جمعیت زنان به طور عمده در سطوح پایین تر تصمیم گیری و تصمیم سازی هستند. برای مثال در استان گیلان ۶٠ درصد زنان در به شکل مستقیم در بخش کشاورزی فعال هستند، اما نرخ مشارکت آنها در تبادل مالی کمتر از ١۵درصد است. به این ترتیب زنان بیشتر در قاعده هرم شاغلان هستند."

 

مبارزه زنان کشورهای عربی علیه تجاوز و اعمال خشونت

کنشگران حقوق زنان در کشورهای عربی در سالهای گذشته به موفقیتهای چشمگیری دست یافته اند. در این رابطه از جمله می توان به تغییر قانونی اشاره کرد که بر اساس آن متجاوز در صورت ازدواج با قربانی خود از مجازات معاف می شد.

مبارزه برای احقاق حقوق زنان در کشورهایی که به نام اسلام قوانین زن ستیز وضع و به مرحلهاجرا می گذراند، آسان نیست. آمار نشان می دهد که در بسیاری از این کشورها "تجاوز جنسی به دختران نابالغ" حتی جرم محسوب نمی شود.

اردن یکی از کشورهایی است که تا آوریل سال جاری میلادی در آن با استناد به ماده ۳۰۸ قانون کیفری این کشور، تجاوز مردانی که با قربانی خود ازدواج می کردند، غیرقابل مجازات ارزیابی و حکم آزادی متجاوز صادر می شد. این ماده در پی مبارزات پیگیر کنشگران زن این کشور سرانجام تغییر کرد.

"امل اطراش"، یک فعال حقوق زنان، می گوید کنشگران اردنی در لغو قانون معافیت متجاوز از مجازات، از همبستگی زنان تونسی برخوردار بودند. دولت تونس چند سال پیش از اردن، قانون بحث برانگیز مشابهی را لغو کرد. پس از لغو این قانون، سن ازدواج دختران تونسی نیز از ۱۳ به ۱۶ سال افزایش یافت.

"خدیجه ریاضیی"، یک فعال حقوق زنان مراکشی نیز می گوید: "مراکش قانون حمایت از متجاوزان را در سال ۲۰۱۴ لغو کرد. این تصمیم در پی خودکشی دختر ۱۶ ساله ای اتخاذ شد که در سال ۲۰۱۲ مورد تجاوز قرار گرفته و مجبور به ازدواج با متجاوز خود شده بود."

 

بوستانهای زنانه ترفند دیگری برای قرنطینه زنان

به گزارش گاردین، پارکهای ویژه زنان مانند "بوستان بهشت مادران" در تهران و دیگر شهرهای ایران از جمله اصفهان راه اندازی شده است، اما منتقدان بر سر اینکه آیا این هم نقشه دیگری برای پنهان کردن زنان از انظار عمومی است، اختلاف نظر دارند.

زنان نگهبان با اونیفورمهای آبی و دستکشهای سفید همه چیز را زیر نظر دارند. عکاسی هم اکیدا ممنوع است. البته این پارکها چندان مناسب زنان ساخته نشده است. زمین بازی بچه ها محدود است، مکانهایی برای عوض کردن لباس نوزادان وجود ندارد و پسربچه های بالای پنج سال راه داده نمی شوند.

برای پرهیز از این که ساختمانی به پارک مشرف نباشد، پارکها در حومه شهر ساخته شده است و این معضل دسترسی زنان را مشکل می کند.

دوگانه غریبی است، ایران برای زنان پارک می سازد، اما به نظر نمی رسد به کیفیت آن برای این که به طور ویژه برای زنان جذابیت داشته باشد، اهمیتی نداده است.

با این وجود گروهی معتقدند در هر صورت گروهی از زنان از این پارکها استفاده می کنند. برای زنان خانواده های مذهبی این اغلب تنها امکان گذراندن اوقات فراغت خارج از خانه بدون روسری است.

 

جریمه ۸۵ هزار دلاری پلیس کالیفرنیا به علت کشف حجاب اجباری

پلیس شهر لانگ بیچ در جنوب کالیفرنیا به علت آن که یکی از افسرانش به زور روسری یک دختر مسلمان را برداشته بود، در دادگاه محکوم شد و ناچار به پرداخت ۸۵ هزار دلار غرامت به "کریستی پاول"، دختر مسلمان شد.

خانم پاول در سال ۲۰۱۵ در شهر ساحلی "لانگ بیچ" (جنوب غربی لس آنجلس) از سوی یک افسر مرد پلیس بازداشت و با نادیده گرفته شدن درخواستش برای حضور یک پلیس زن در هنگام بازرسی، مجبور شده بود حجابش را در حضور افسر مرد بردارد.

وی بدون این که اجازه داشته باشد دوباره باحجاب شود، یک شب را در کلانتری به صبح رسانده بود؛ تجربهای که از آن تحت عنوان "رعب آور و هولناک" یاد می کند.

با وجود این که شهرداری و اداره پلیس شهر لانگ بیچ پس از این واقعه برای نحوه مواجهه با کسانی که به دلایل مذهبی سر و صورت شان را می پوشانند آیین نامه خود را اصلاح کرد، اما خانم پاول با حمایت شورای روابط عمومی مسلمانان آمریکا به مجامع قضایی شکایت کرد.

پس از دو سال، او و شورای شهر لانگ بیچ که متولی اداره نیروهای پلیس این شهر است، توافق کردند که خانم پاول با دریافت ۸۵ هزار دلار غرامت رضایت دهد.

اکنون اداره پلیس این شهر کالیفرنیا موظف است بازرسی از زنان محجبه را به افسران زن پلیس واگذار کند و آنها هم تنها در صورت ضرورت در محلی که مردی حضور ندارد، روسری یا سرپوش مظنون را برمی دارند.

 

تظاهرکنندگان تونسی: "زن مکمل نیست، زن همه چیز است"

هزاران نفر از مردم تونس برای احقاق حقوق زنان در این کشور دست به تظاهرات زدند. معترضان حزب حاکم را متهم کردند که در صدد محدود کردن حقوق زنان است. قانون اساسی مصوب ۱۹۵۶ تونس حقوق برابر زن و مرد را به رسمیت می شناخت.

بیش از ۶ هزار تن از مردم تونس که اکثرا زن بودند، در راه پیمایی روز دوشنبه ۱۳ اوت برابر با ۲۲ مرداد از حزب حاکم "النهضة" این کشور خواستند اصل مربوط به تضمین حقوق برابر زنان و مردان مندرج در قانون اساسی سابق تونس، مصوب سال ۱۹۵۶ را تغییر ندهد.

در این اصل قانون اساسی آمده است: "زن و مرد کاملا برابر حقوق اند." در طرح قانون اساسی جدید تونس، این دو "مکمل" یکدیگر خوانده شده اند: "زنان و مردان مکمل یکدیگرند."

معترضان پلاکاردهایی حمل می کردند که روی آنها نوشته شده بود: "زن مکمل نیست؛ زن همه چیز است."

تظاهرات کنندگان همچنین از دولت خواستند، مسایلی چون مبارزه با بیکاری و رشد کشور را در دستور کار خود قرار دهد.

حزب النهضة که از اکتبر سال گذشته دولت کنونی تونس را تشکیل داده، اعلام کرده بود که دولتش قوانین شرعی را به اجرا نخواهد گذاشت و حقوق زنان را رعایت خواهد کرد.

 

 (منابع: بی بی سی، صدای آمریکا، ایلنا، استکهلمیان، دویچه وله)

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول