زنان در مسیر رهایی (مهر۹۶)

اسد طاهری

 

حجاب اجباری در کابینه روحانی

تغییر حجاب لعیا جنیدی، معاون حقوقی جدید حسن روحانی، زمینه ساز گزارشهای خبری در داخل و خارج از کشور شده است.

خبرگزاری اسوشیتدپرس در گزارشی نوشت، خانم جنیدی بعد از انتصاب به سمت معاونت حقوقی ریاست جمهوری، پوشش اسلامی خود (مانتو و روسری) را تغییر داد و چادر بر سر کرده است.

وی به روزنامه شرق گفته است تغییر حجابش به چادر که از سوی اصولگرایان ایران "حجاب برتر" خوانده می شود، به دلیل تقاضای رییس جمهوری بوده و این که گویا بر سر کردن چادر پروتکل دولت است.

به نوشته اسوشیتدپرس، با این حال مجله "زنان امروز" که در تهران چاپ می شود، از حسن روحانی پرسیده است بر اساس کدام قانون یا پروتکل، چادر پوشش وزیران زن است؟

 

لغو ممنوعیت اخراج مادران کارگر شیرده

وزارت کار حکم ممنوعیت اخراج مادران کارگر در ایام شیردهی را که از سوی دیوان عدالت اداری صادر شده بود، به طور یکجانبه لغو کرد.

هیات عمومی دیوان عدالت اداری روز ۳۱ مرداد دستورالعمل وزارت کار درباره ممنوعیت اخراج مادران کارگر در ایام شیردهی را "خلاف قانون" تشخیص داده و ابطال کرده بود.

سمیه گلپور٬ نماینده مجلس، روز سه شنبه 7 شهریور با دادن تذکر به وزیر دادگستری گفت:"ابطال این دستورالعمل باعث حذف تدریجی کارگران زن از محیطهای کار و تولید خواهد شد."

گلپور که ریاست کمیته بانوان کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران را بر عهده دارد،همچنین از نمایندگان مجلس خواست با بازنگری در این دستورالعمل، آن را به قانون تبدیل کنند.

پیشتر علی ربیعی، وزیر کار با اعلام اینکه این وزارتخانه مکاتباتی را در این زمینه خواهد داشت، اضافه کرده بود: "معتقدیم زنان نباید موقع شیر دادن اخراج شوند."

وی ادعا کرده بود: "این اقدام به نوعی امنیت شغلی زنان را به خطر می اندازد. حقوقدانهای ما در حال مکاتبه هستند و انشاالله بتوانیم از طریق مراجع بالاتر نظر خود را اثبات کنیم."

 

فضانورد زن آمریکایی رکورد شکست

"پگی ویتسون"، فضانورد آمریکایی، اواخر شنبه شب 11 شهریور به وقت ایالات متحده به سیاره زمین بازگشت. وی اکنون صاحب رکورد بیشترین مدت اقامت در خارج از اتمسفر زمین در میان فضانوردان آمریکایی است.

پگی ویتسون در سه ماموریت جداگانه در مجموع به مدت ۶۶۵ روز یا یکسال و ده ماه در فضا زندگی کرده است. "گنادی پدالکا"، فضانورد روسی، با ۸۷۹ روز اقامت در فضا صاحب رکورد جهانی است.

پگی ویتسون همراه با دو فضانورد دیگر با کپسول فضایی "سایوز" از ایستگاه بین المللی فضایی وارد قزاقستان شد. وی پیش از بازگشت به آمریکا و سفر به زادگاهش هیوستون، به آلمان می رود.

ویتسون که متخصص بیوشیمی است، سومین و آخرین ماموریت خود در ایستگاه بین المللی فضایی را نوامبر گذشته آغاز کرد و این ماموریت ۲۸۸ روز ادامه داشت. او در طول ماموریت خود به مدت ۱۰ ساعت راهپیمایی فضایی کرد و نام خود را به عنوان اولین زنی که دو بار فرماندهی ایستگاه فضایی را بر عهده گرفته ثبت کرد.

خانم ویتسون که ۵۷ ساله است، همچنین مسن ترین زنی است که به فضا رفته است. او گفته که مطمین نیست ماموریت اخیر، آخرین ماموریت فضایی او بوده یا نه.

 

ورود دست چین شده به ورزشگاهها با استقبال روبرو نشد

روز ۱۴ شهریور، چند ساعت مانده به بازی آخر تیم ملی فوتبال، دو خبر به صورت همزمان منتشر شد: رییس فراکسیون زنان مجلس از صدور مجوز حضور برخی نمایندگان زن در ورزشگاه آزادی برای تماشای بازی ایران و سوریه خبر داد و همزمان گفت تا وقتی امکان حضور آزادانه همه زنان در ورزشگاهها میسر نشده، مخالف اینگونه حضور گزینشی زنان است.

پروانه سلحشوری گفت: "از طرف وزارت ورزش به بنده و برخی دیگر از خانمهای نماینده مجلس اطلاع دادند که مجوزی جهت حضورمان در استادیوم آزادی برای تماشای مسابقه فوتبال ایران و سوریه صادر شده است. اما من همانگونه که در زمان بازیهای والیبال هم حضور گزینشی در ورزشگاه را نپذیرفتم، اعلام کردم که مخالف این نحوه برخورد با حضور زنان در ورزشگاه هستم و امروز هم به استادیوم آزادی نخواهم رفت."

وی افزود: "زمانی که دختران این کشور برای دیدن یک بازی مجبورند با پوشش پسرانه و هزار مشکل خود را به ورزشگاهها برسانند، من به عنوان نماینده این مردم دوست ندارم با یک مجوز خاص در ورزشگاه حاضر شوم و شخصا این نوع برخورد وزارت ورزش با موضوع حضور زنان در ورزشگاه ها را نمی پسندم."

 

درخواست شرایط برابر برای اشتغال بانوان در تاسیسات پارس جنوبی

فضای اشتغال در پروژه های پارس جنوبی به گفته فعالان کارگری نسبتاً مردانه است و زنان حضور چندانی در این پروژه ها ندارند.

گرچه زنان امکان تحصیل در رشته های مرتبط با نفت و پتروشیمی را دارند، اما به راحتی در پروژه های نفتی استخدام نمی شوند. پارس جنوبی یکی از مهمترین مراکز اشتغال در حوزه نفت و گاز است که اینک با صدور ابلاغیه ای قرار شده زنان امکان برابر برای اشتغال در این حوزه و بهره گیری از فرصتهای آن را داشته باشند.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، روز ۱۹ شهریور با صدور ابلاغیه ای از مدیریت کار و خدمات اشتغال منطقه ویژه پارس خواست با فراهم آوردن شرایط، معرفی نیروهای جویای کار به تاسیسات و با رعایت عدم تبعیض جنسیتی، شرایط برابر را برای اشتغال بانوان و آقایان در تاسیسات پارس جنوبی فراهم سازد.

در بخشی از ابلاغیه صادره از مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس خطاب به مدیریت کار و خدمات اشتغال آمده است: "نظر به إسناد بالا دستی، تاکیدات مقام معظم رهبری و سیاستهای شفاف دولت جمهوری اسلامی و ابلاغیه مقام عالی وزارت تاکید می شود در کلیه موارد جذب در پارس جنوبی (به استثنای اشتغال در سمتهای اقماری و سکوهای دریایی) همه شرکتها و پیمانکاران موظف هستند شرایط برابری را برای بانوان در جذب لحاظ کنند."

مهدی یوسفی در این ابلاغیه، ضمن موظف کردن مدیریت کار و خدمات اشتغال به ارایه ماهیانه نتایج اقدامهای صورت گرفته در این حوزه، خواهان اعلام فهرست کارجویان بدون هرگونه تبعیض جنسیتی و در شرایط برابر به شرکتها شده است.

 

یک زن برای اولین بار رسما مسابقه فوتبال مردان را سوت خواهد زد

"بینیانا شتاینهاوس"، داور زن آلمانی، قرار است برای نخستین یک مسابقه فوتبال مردان در لیگ آلمان را روز یکشنبه 10 سپتامبر (۱۹ شهریور) سوت زند. تاکنون نه تنها در آلمان، بلکه در تمامی لیگهای اروپایی، هیچگاه زنی مسابقات دسته یک را داوری نکرده است.

این مسابقه میان دو تیم "هرتابرلین" و "وردبرمن"، در برلین برگزار خواهد شد. میزبانان این دیدار، پانصد بلیط با نام داور مسابقه "شتاینهاوس" صادر کردند و جهت استقبال از داوری وی، این تعداد از بلیطها را با نصف قیمت به زنان فروخته اند.

خانم شتاینهاوس (۳۵ ساله) گفته که پس از ناکامی در فوتبالیست شدن، به سمت داوری روی آورده است. پدر وی نیز تجربه داوری داشته است.

وی در رقابتهای فوتبال زنان در جام جهانی فوتبال زنان در ۲۰۱۱، المپیک ۲۰۱۲ و لیگ فوتبال قهرمان زنان اروپا در سال ۲۰۱۷ داوری کرده است.

شتاینهاوس در حدود ده سال پیش داوری برای فوتبال مردان را آرزوی خود اعلام کرده بود. وی درباره داوریش گفته است: "با سوت به دنیا آمدهام."

 

زنان عربستانی برای اولین بار به استادیوم می روند

زنان عربستان به مناسبت روز ملی این کشور، روز شنبه اول مهرماه (۲۳ سپتامبر) برای اولین در تاریخ عربستان سعودی در استادیوم فوتبال ملک فهد در ریاض، پایتخت، حاضر می شوند.

در این روز زنان عرب به همراه خانواده ها و در کنار همسران و فرزندان شان در جشنی که به مناسبت روز ملی عربستان برگزار می شود، حاضر خواهند شد.

حضور زنان در استادیوم در کنار مردان و در جامعه و کشوری که زنان همچنان در آن حق رانندگی ندارند، امری بی سابقه است.

 

دیوان دادگستری اروپا: قوانین طلاق شرعی علیه حقوق زنان است

یک آلمانی با اصلیت سوری زن خود را در سوریه طلاق داده و می خواهد این طلاق را در آلمان نیز رسمیت بخشد. دادستان دیوان دادگستری اروپا با این امر مخالفت کرده است. او می گوید قوانین شرعی تبعیض آمیز هستند.

بر اساس گزارش یک متخصص امور خانوادگی اتحادیه اروپا در دیوان دادگستری اروپا، طلاق بر مبنای قوانین شریعت در سوریه در کشور آلمان نمی تواند معتبر شود.

"هنریک زاوگ ماندزگارد"، دادستان دیوان دادگستری اروپا، اعلام کرد که طلاق شرعی در سوریه علیه حقوق زنان است و به همین علت نیز در اتحادیه اروپا نباید معتبر شناخته شود. به این ترتیب، دادستان دیوان دادگستری اروپا رایی صادر کرده که حکم دادگاهی در شهر مونیخ آلمان را نقض می کند.

موضوع دیوان دادگستری اروپا بررسی طلاق یک زن و شوهر سوری بوده که تابعیت آلمانی دارند و در آلمان زندگی می کنند. این دو در سال ۱۹۹۹ در حمص سوریه ازدواج کرده بودند. شوهر در سال ۲۰۱۳ با حکم دادگاهی شرعی در سوریه همسرش را طلاق داده است.

شوهر با حکم این طلاق شرعی به آلمان آمده و از مقامات این کشور خواست که با آن موافقت کنند. رییس دادگاه شهر مونیخ آلمان نیز با این امر موافقت کرد. وی حکم خود را بر مبنای قوانین اتحادیه اروپا مبنی بر به رسمیت شناختن قوانین جهانی در ارتباط با طلاق صادر کرده بود.

همسر این مرد این حکم را نپذیرفته و علیه آن به دیوان دادگستری اروپا شکایت کرد. دادستان دیوان دادگستری اروپا در تایید نظر همسر این زن بر این نظر است که قوانین اروپا نمی تواند در این مورد مشخص مورد استفاده قرار گیرد.

دادستان دیوان دادگستری اروپا به خاطر یکجانبه بودن طلاق شرعی اسلامی در سوریه، رضایت نامه نوشتاری همسر این مرد را که در آن از حقوق خود می گذرد، بی ارزش دانسته و اعلام کرد قوانین بنیادین اروپا باید برای همه شهروندان کشورهای عضو یکسان باشد و شهروندان نمی توانند از حقوق بنیادین خود بگذرند.

 

 (منابع: صدای آمریکا، ایرنا، اعتماد، العربیه، یورونیوز، دویچه وله)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۹، شنبه اول مهر ۱۳۹۶ - ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول