کارورزان سلامت (مهر ۹۶)

امید برهانی

 

اخبار پرستاران در مهر ماه زیر تاثیر چند عامل، مانند سابق چالش برانگیز نبود که از آن جمله شاید بتوان به انتصاب معاون پرستاری جدید وزارت بهداشت و درمان و همراهی سازمان نظام پرستاری با این گزینش، بالا گرفتن چالشهای مردم مالباخته با حکومت و تنشهای داخلی و خارجی پس از اعلام نظرات تند ترامپ و در راه بودن مجازاتهای تازه برای نیروها و نهادهای حکومتی اشاره کرد. تجمعها و اعتراضات بدنه پرستاری اما همچنان به راه است که در زیر می خوانید.

 

تجمع پرستاران و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی لرستان

جمع کثیری از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی لرستان شامل پزشکان، پرستاران، کارکنان اداری و ستادی، علوم آزمایشگاه و... صبح روز یکشنبه 2 مهر، در اعتراض به سوومدیریت و عملکرد نادرست مدیریت دانشگاه در محوطه ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تجمع کردند. یکی از دلایل اصلی اعتراض آنها اخراج ۴۰ پرستار است.

همچنین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ده ماه است که مطالبات اضافه کار و کارانه خود را دریافت نکرده اند.

تجمع کنندگان خواستار تغییر رویه مدیریتی دانشگاه و نیز پاسخگویی تیم مدیریت و ورود نهادهای نظارتی و بازرسی به مسایل دانشگاه شدند و با شعارهایی مدیریت دانشگاه را به پاسخگویی فرا خواندند.

با توجه به عدم پاسخگویی ریاست دانشگاه که اتفاقا در دانشگاه حضور داشت و نیز بی اعتنایی مجموعه مدیریت دانشگاه نسبت به اعتراض و انتقاد کارکنان، ادامه این تجمع به استانداری لرستان و مراجع امنیتی کشیده شد.

نمایندگان کارکنان با مسوولان استانداری ملاقات و موارد مورد اعتراض به صورت حضوری و کتبی ارایه شد.

 

تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان خمینی دهدشت

روز سه شنبه 4 مهر، پرستاران بیمارستان خمینی دهدشت در اعتراض به عدم پرداخت یک سال مطالبات شان مقابل این بیمارستان تجمع کردند. با افزایش تعداد معترضان سرپرست شبکه بهداشت شهرستان در سالن اجتماعات بیمارستان به گفتگو با پرستاران پرداخت. در نتیجه این اعتراض و گفتگو رییس بیمارستان و سرپرست شبکه بهداشت قول مساعد جهت تسریع در پرداخت مطالبات دادند که بنا شد که ظرف 1 ماه  آینده سه ماه  از مطالبات پرستاران پرداخت گردد و چند نفر از طرف کارکنان بخشهای مختلف بیمارستان به عنوان نماینده جهت پیگیری جدی مطالبات معرفی شدند.

 

نماز اول وقت بیماران در دستور کار مسوولان علوم پزشکی همدان

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: "باید تسهیل کننده و مشوق اقامه نماز اول وقت بیماران در بیمارستانها باشیم." دکتر سیدحبیب الله موسوی بهار دوشنبه ۱۰ مهر در همایش نماز و سفیران سلامت در همدان، اظهار کرد: "باید به امر اقامه نماز و واجبات بیماران هم توجه کنیم تا وقتی بیماران از ما سوال کردند با وجود بیماری و وضعیت جسمانی نامناسب چگونه نماز بخوانیم، بتوانیم پاسخ درستی به آنها دهیم."

وی ادامه داد: "بارها با بیمارانی برخورد کرده ایم که می گویند با شرایط موجود چگونه نماز به جا آوریم و تکلیف ساعاتی که بیهوش بودیم، چه می شود. بنابراین ما هم باید علم و آگاهی به حکم صحیح داشته باشیم و به بیماران ارایه دهیم."

وی با بیان اینکه می توانیم تسهیل کننده و مشوق اقامه نماز باشیم، اعلام کرد: "در سال گذشته ۱۰۰۰ نفر از کارکنان، پزشکان و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی دوره آموزش احکام و نحوه اقامه نماز بیماران در شرایط مختلف بیماری را پشت سر گذاشته اند."

 

کمبود پرستار در بیمارستانهای اردبیل

رییس هیات مدیره نظام پرستاری استان اردبیل گفت: "استاندارد تعداد پرستار 1.8 تا 2 نفر برای هر تخت بیمارستانی است؛ در حالی که وضعیت فعلی برعکس این میزان بوده و هر یک نفر پرستار از دو تخت بیمارستانی مراقبت دارد."

ناصر مظفری تعداد کل پرستاران استان را سه هزار و ۲۰۰ نفر عنوان و اضافه کرد: "از این تعداد دو هزار و ۴۰۰ نفر در بیمارستانهای دولتی و مابقی در بیمارستانهای خصوصی مشغول به فعالیت هستند."

وی گفت: "در نظام پرستاری نیز دو هزار و ۲۰۰ پرستار عضویت دارند و هر چند عضویت اجباری نیست، اما نزدیک به ۸۰درصد پرستاران عضو نظام پرستاری هستند."

 

سرانه پزشک در ایران کمتر از فلسطین

در ایران، سرانه پزشک به ازای ۱۰۰۰ نفر جمعیت ۱٫۵۹ است. اما در بسیاری از کشورها این شاخص بیش از ۲ بوده و در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت عموما به ۳ تا ۴ پزشک به ازای هر ۱۰۰۰ نفر می رسد.

در بین بیست و چهار کشور آسیای میانه و آسیای غربی، ایران در جایگاه هجدهم و بعد از کشورهایی مانند قطر، عربستان سعودی، عمان، کویت و فلسطین قرار دارد. همچنین سرانه پزشکان متخصص به ازای ۱۰۰۰ نفر جمعیت در ایران حدود ۰٫۶ برآورد شده، درحالی که در کشورهای پیشرفته این شاخص بین ۲ تا ۳ است.

علاوه بر این، همین تعداد محدود پزشک هم به طور عمده در شهرهای بزرگ (به ویژه تهران) مستقر هستند و مردم ساکن روستاها (حدود ۲۰درصد از جمعیت کشور) و شهرهای کوچک (حدود ۵۰ درصد از جمعیت کشور) به شدت از مشکل کمبود پزشک و به خصوص پزشک متخصص رنج می برند.

این افراد برای دسترسی به خدمات پزشک راهی شهرهای بزرگ می شوند و با مشکلاتی از قبیل هزینه های زیاد رفت و آمد، صفهای طولانی بیمارستانها، نداشتن محل خواب و خیابان خوابی همراهان بیمار و… دستو پنجه نرم می کنند.

به گفته عبدالرحمان رستمیان، نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، بیش از ۵۰ درصد بیماران بیمارستانهای تهران، افراد شهرستانی هستند که عمده دلیل این مساله تجمع ۳۰درصدی پزشکان فوق تخصص در این کلان شهر است.

 

تاخیر ۱۳ ماهه در پرداخت کارانه پرستاران و پزشکان

نماینده اصفهان در مجلس از پرداخت نشدن ۱۳ ماهه کارانه پرستاران و پزشکان و ناتوانی بیمارستانها در پرداخت معوقات خبر داد.

حیدر علی عابدی با یادآوری قول مساعد معاون اول روحانی برای پرداخت تدریجی معوقات پرستاران و پزشکان افزود: "باید از بودجه طرح تحول سلامت برای پرداخت معوقات استفاده کرد."

وی گفت: "در حقیقت پرستاران و پزشکان از بیمارستانها، بیمارستانها از بیمه ها و بیمه ها از دولت طلب دارند و به دلیل اینکه دولت به تعهدات خود عمل نکرده، بنابراین شاهد تاخیر ۱۳ ماهه در پرداخت معوقات پزشکان و پرستاران هستیم."

عابدی با این حال گفت: "بودجه هایی در اختیار وزارت بهداشت و درمان است که برای ساخت بیمارستانها و تامین تجهیزات تعریف شده، از این رو وزارت بهداشت نمی تواند معوقات را با استفاده از این بودجه پرداخت کند."

 

بازگشت به کار پرستاران بازنشسته با دریافت حقوق ساعتی

حمید چراغی، رییس هیات مدیره نظام پرستاری تهران، گفت: "امروز شاهد تاخیرهای ۸ تا ۹ ماهه در پرداخت کارانه پرستاران هستیم که باعث شده معیشت جامعه پرستاری به مشکل بر بخورد. صاحبنظران اقتصادی، زندگی در کلانشهرها را با درآمد ماهیانه کمتر از دو میلیون و ۷۰۰هزار تومان را زیر خط فقر تعریف کرده اند؛ این درحالیست که در حال حاضر دریافتی بسیاری از اعضای گروه پرستاری در بخش خصوصی و دولتی کمتر از این مبلغ است و گاهی به زیر دو میلیون تومان می رسد."

وی افزود: "برخی از پرستاران به انجام چند شیفت کار برای تامین هزینه های زندگی خود روی آورده اند. آنها وقتی چاره ای ندارند و می بینند نمی توانند هزینه های زندگی خود را تامین کنند، مجبور می شوند به شغلهای جانبی حتی غیرمرتبط روی آورند. در حال حاضر همکارانی داریم که بعد از سن بازنشستگی به صورت ساعتی دوباره شروع به کار می کنند، حتی بسیاری از آنها حقوقهای کمتر از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دریافت می کنند."

وی تاکید کرد: "با توجه به تاخیرهایی که در پرداخت کارانه اتفاق افتاده، متوسط درآمد پرستاران در سیستم دولتی دو تا دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و در بخش خصوصی به کمتر از دو میلیون تومان رسیده است. لازم است تصمیم عاجلی برای این موضوع گرفته شود."

 

ادامه پلکانی طرح خصوصی سازی بهداشت و درمان با تصویب دولت

هیات وزیران در تاریخ ۲۶ مهرماه ۹۶ تصویب کرد که باید تا سقف ۱۰درصد از خدمات وزارت بهداشت خصوصی سازی شود. این اقدام در راستای خصوصی کردن نظام سلامت و حرکت به سمت مدل آمریکایی است.

مهم ترین سیاست در این زمینه، طرح خودگردانی بیمارستانها بود که در دهه ۷۰ و بر اساس پیشنهادهای مطرح شده از سوی بانک جهانی شروع شد.

در چند سال گذشته برخی از بیمارستانهای دولتی به شکلهای مختلف به بخش خصوصی واگذار شده اند. ارایه خدمات بهداشتی نیز از خصوصی سازی در امان نبوده و در چند سال اخیر به خصوص در شهرها، ارایه خدمات بهداشتی با عناوین مختلف از جمله پایگاه های بهداشتی مشارکتی و... به بخش خصوصی واگذار شده است

 

اعتراض کادر بیمارستان فلاورجان

روز گذشته ۲۹ مهر، بیش از صد نفر از پرستاران و کارمندانِ بیمارستان خمینی فلاورجان در استان اصفهان در اعتراض به عدم پرداخت معوقات مزدی خود تجمع کردند. مطالبات مزدی کادر درمانیِ این بیمارستان در ماه های گذشته پرداخت نشده است.

یکی از پرستاران حاضر در تجمع در این مورد گفت: "نزدیک به یکسال است که کارانه و مطالبات مزدی ما پرداخت نشده و مسوولان نیز پاسخگوی ما نیستند.:

این پرستار با بیان این که پرداخت نشدن معوقات، مشکلات بسیاری را برای کادر درمان به وجود آورده گفت: "سختی کار پرستاران و شیفتهای طولانی در شب، به اندازه کافی مشکل زا و طاقت فرسا هست، حالا حساب کنید با وجود همه سختیها، حق و حقوق پرستاران نیز پرداخت نشود. در این شرایط، ادامه کار و ارایه خدمات با کیفیت به بیماران، بسیار دشوار می شود."

مسوولان بیمارستان، از ارایه توضیحات در ارتباط با این تجمع صنفی خودداری کردند.

 

 

(منابع: خانه پرستار، ایسنا، نظام پرستاری، فارس، خانه ملت، ایلنا)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۰، دوشنبه اول آبان ۱۳۹۶ - ۲۳ اکتبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول