زنان در مسیر رهایی (مهر 96)

اسد طاهری

 

بازداشت دختر ۱۸ ساله به دلیل تبلیغ کلاس رقص در اینستاگرام

رییس پلیس "فتا" هرمزگان روز شنبه ۱ مهر از دستگیری یک دختر ۱۸ ساله در بندرعباس به اتهام آموزش رقص و تبلیغ کلاسهای خود در اینستاگرام خبر داد.

سرهنگ علی اصغر افتخاری گفت: "کارشناسان پلیس فتا با رصد فضای مجازی متوجه شخصی ناشناسی در شبکه اجتماعی اینستاگرام شدند که اقدام به تبلیغ آموزش رقص بانوان و عضوگیری و آموزش رقص به صورت غیرمجاز در منزل شخصی خود می کند. در بررسیها مشخص شد متهم در پیام رسان تلگرام نیز اقدام به تبلیغ کلاس رقص می کند که با اقدامات فنی و شگردهای خاص پلیسی، متهم به هویت خانم "ا.م"، ۱۸ ساله شناسایی شد."

وی اضافه کرد: "کارآگاهان پلیس فتا متهم را در یک عملیات غافلگیرانه در مخفیگاه خود دستگیر و به همراه ادله جرم به پلیس فتا منتقل کردند که متهم در ابتدا منکر بزه انتسابی بود ولی پس از رو به رو شدن با مدارک و مستندات پلیس، به جرم خود اعتراف و انگیزه خود از برگزاری کلاس رقص را پر کردن اوقات فراغت و همچنین کسب درآمد اعلام کرد."

 

مرکل برای چهارمین بار صدر اعظم آلمان می شود

حزب "آنگلا مرکل"، صدراعظم آلمان، برای چهارمین دور پیاپی در انتخابات پارلمانی آلمان به پیروزی رسید. او از ۲۲ نوامبر ۲۰۰۵ سکان اداره قطب بزرگ صنعتی غرب را در دست دارد و نخستین زن صدراعظم در تاریخ آلمان است.

آنگلا مرکل زاده ۱۷ ژوئیه ۱۹۵۴ در هامبورگ است. اندکی پس از تولد او، خانواده اش به آلمان شرقی مهاجرت کردند؛ جایی که او در رشته فیزیک به دانشگاه رفت و به عنوان فیزیکدان با درجه دکتری در رشته شیمی فیزیک فارغ التحصیل شد. مرکل نخستین بار به هنگام تحولات اروپای شرقی در سال ۱۹۸۹ وارد عرصه سیاسی شد و در سال ۱۹۹۰ به معاونت سخنگوی دولت انتقالی آلمان شرقی منصوب گردید.

پس از شکست حزب "اتحادیه دموکرات مسیحی" در انتخابات ۱۹۹۸، مرکل به عنوان دبیرکل این حزب برگزیده شد و کمتر از دو سال بعد از آن، به عنوان اولین زن در تاریخ این حزب به رهبری آن برگزیده شد.

او در سال ۲۰۰۵ پس از پیروزی حزبش در انتخابات، نخستین کابینه خود را تشکیل داد و پس از آن توانست به طور پیاپی با پیروزی در انتخاباتهای پارلمانی چهارساله، این جایگاه را حفظ کند. وی از روز ۲۶ مارس ۲۰۱۴، رکورد طولانی ترین دوره تصدی دولت را بین سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا از آن خود کرده است.

آنگلا مرکل رهبر دوفاکتو اتحادیه اروپا خوانده می شود و مجله "فوربز" دو بار او را دومین شخص قدرتمند جهان نامید که بالاترین رتبه ای است که یک زن تاکنون بدان رسیده است. مرکل در سال ۲۰۱۵ نیز از سوی مجله "تایمز" به عنوان شخصیت سال برگزیده شد.

 

اصلاحات بی سابقه حقوق زنان در عربستان

حکومت عربستان سعودی اصلاحات گسترده ای را در زمینه حقوق زنان آغاز کرده است که با توجه به نظام مردسالارانه این کشور، ارزشی برابر با یک انقلاب را دارد.

این اصلاحات با فرمان ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی مبنی بر لغو ممنوعیت رانندگی زنان آغاز گردید. عربستان تنها کشوری بود که زنان در آن حق رانندگی نداشتند.

سپس مجلس شورای عربستان سعودی، طرح "تعیین مفتیهای زن" را تصویب کرد که بر اساس آن، زنان تحصیلکرده در رده های بالای فقه، همچون مردان حق دادن فتوا خواهند داشت.

همچنین پادشاه عربستان در دستور دیگری خواهان تدوین قانون حمایت از زنان در برابر تعرض جنسی شد. ملک سلمان به عبدالعزیز بن سعود بن نایف، وزیر کشور عربستان، دستور داد تا طی ۶۰ روز این قانون را تدوین کند.

در سال ۲۰۱۴ پیش نویس قانونی برای جرم آزار و اذیت جنسی در عربستان سعودی رد شد. بیشتر نمایندگان مجلس گفته بودند چنین قانونی مشوق تعامل بیشتر بین زنان و مردان خواهد شد.

از دیگر اصلاحات انجام شده در این کشور مردسالار می توان به قوانینی برای آزادی ورود زنان به ورزشگاهها، آزادی مشروط پخش موسیقی هنرمندان زن و فتوای مفتی سعودی برای خروج زنان از کشور بدون اجازه همسر اشاره کرد.

پلیس دینی عربستان سعودی قانون تفکیک جنسیتی را به شدت کنترل می کند. در رستورانها زنان به طور جداگانه غذا می خورند و مووسسات دولتی متعدد مانند بانکها، درهای ویژه زنان دارند.

 

داوران زن به دیدارهای بین المللی فوتبال نیز راه یافتند

برای اولین بار در تاریخ مسابقات بین المللی فوتبال، قضاوت یکی از دیدارهای مردان را یک زن انجام خواهد داد. دیدار ژاپن و کالدونیای جدید در چهارچوب مسابقات جام جهانی فوتبال زیر ۱۷ سال را نه یک داور مرد، که "استر اشتابلی" سوییسی قضاوت خواهد کرد.

فیفا اعلام کرده که در برنامه های خود تصمیم دارد کلاسهای داوری و همه شرایط فوتبال برای زنان و مردان را برابر کند و در آینده داوری دیگر مسابقات جهانی نیز بدون در نظر گرفتن جنسیت انجام خواهد شد.

خانم اشتابلی فقط داوری یک مسابقه فوتبال را به عهده ندارد و بی گمان برای نشان دادن استعداد و تواناییهای خود کاری به مراتب سخت تر از همکاران مرد اش دارد. او نه تنها در میدان ورزش، که باید بر افکار مردسالارِ روی سکوها و مردمانی در چهارگوشه جهان از پشت قابهای تلویزیون نیز پیروز شود.

 

تجمع فعالان حقوق زنان در ترکیه در اعتراض به "قانون مفتی"

شمار زیادی از فمینیستها و فعالان حقوق زنان در ترکیه روز چهارشنبه ۱۲ مهر در اعتراض به طرح قانونی برای رسمیت دادن به ثبت ازدواج توسط مفتیها (روحانیان ترکیه) در برابر پارلمان این کشور تجمع کردند.

بخش اصلی شرکت کنندگان در این تجمع از حقوقدانان و گروههای مدافع حقوق زنان وابسته به دو حزب اپوزیسیون "جمهوریخواه خلق" و "دمکراتیک خلقها" بودند. پلیس تلاش کرد تا از تجمع اعتراضی زنان جلوگیری کند.

"آیلین نازلیاکا"، نماینده مستقل پارلمان ترکیه، در رابطه با پیش نویس این قانون گفته است: "ما هرگز این قانون را نخواهیم پذیرفت. طرح این قانون سوواستفاده جنسی و ازدواج کودکان را امکان پذیر خواهد کرد."

زنان فمینیست ترکیه همچنین نگران آن هستند که تغییر قانون، راه را برای چند همسری رایج در برخی کشورهای اسلامی هموار کند. آنها "قانون مفتی" را گام دیگری در جهت تسریع روند رو به رشد اسلامی کردن جامعه ترکیه می دانند.

قانون موسوم به "قانون مفتی"، در صورت تصویب شدن، به صلاحیت مفتیها در ثبت ازدواج در ترکیه رسمیت خواهد بخشید. طبق یک قانون تصویب شده در ترکیه در سال ۱۹۲۶ میلادی، کسانی که ازدواج خود را تنها به صورت شرعی ثبت کرده باشند، با مجازات زندان روبه رو خواهند شد.

 

روز جهانی دختربچه ها

۱۱ اکتبر برابر با ۲۰ مهر، روز جهانی دختربچه ها است. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده دختربچه ها نیازهای ویژه ای دارند که باید به آن توجه کرد و نابرابریهای اقتصادی صدمه زیادی به بهداشت دختران در سراسر جهان زده است.

پنج سال پیش، در سال ۲۰۱۱، مجمع عمومی سازمان ملل متحد به منظور تاکید بر نیازهای جسمی و روانی دختران، با تصویب قطعنامه ای، ۱۱ اکتبر هر سال را به عنوان روز جهانی دختربچه ها اعلام کرد. هدف از این نامگذاری تلاش در جهت رفع تبعیض جنسیتی علیه دختربچه ها نسبت به پسران در زمینه تحصیل، بهداشت، تغذیه و غیره اعلام شد.

به گفته سازمان ملل متحد، سرمایه گذاری کشورها در تامین حقوق اولیه افراد از جمله حق دختربچه ها برای بهره مند بودن از بهداشت و تحصیل می تواند میزان فقر، خشونت و عقب افتادگی در جوامع را به صورت محسوسی کاهش دهد.

بنا به اعلام سازمان ملل متحد، ثبت نام دختران در مدارس ابتدایی در کشورهای درحال توسعه و واکسیناسیونهای اصلی برای این گروه نسبت به ۱۵ سال قبل افزایش یافته و احتمال ابتلای آنها به بیماریهای ناشی از سووتغذیه کاهش پیدا کرده، اما میزان ازدواجهای اجباری و خشونت خانوادگی و قتلهای ناموسی هنوز کاهش نیافته است.

 

ازدواج روزانه ۲۰ هزار کودک در جهان

بر اساس گزارش مشترک صندوق نجات کودک و بانک جهانی که به تازگی منتشر شده است، در سال حدود هفت و نیم میلیون دختر زیر سن قانونی در جهان ازدواج می کنند و نزدیک به ۱۰۰ میلیون دختر به دلیل نبود حمایت قانونی در کشورهای شان در معرض "ازدواج کودکان" قرار دارند.

تعدادی از این کشورها سن قانونی ازدواج برای دختران را بالا برده و یا با حذف کردن استثنائاتی مانند اجازه والدین یا اجازه دادگاه از این امر جلوگیری می کنند. اما این موضوع در کشورهای زیادی همچنان چالش برانگیز است.

اجرای ضعیف قوانین و وجود عرفهای مذهبی و سنتی خارج از دایره قانون بخشی از دلایل ادامه یافتن ازدواجهای غیررسمی کودکان است. سنت ازدواج در سن پایین در برخی از فرهنگها و مذاهب ریشه دار است و باور رهبران مذهبی و ترویج آن باعث موفق نشدن دولتها در ریشه کن کردن ازدواج کودکان است.

"کریستین مک نیل"، مسوول سیاست گذاری صندوق نجات کودک معتقد است: "تا زمانی که ازدواج کودکان وجود دارد، نمی توانیم منتظر دنیایی باشیم که در آن برای دختران و پسران فرصتهای برابر رشد و شکوفایی وجود داشته باشد."

وی می افزاید: "با وجود اینکه قدم اول در راه بر طرف کردن این معضل قرار دادن موانع قانونی است، اما خطر ازدواج برای میلیونها کودک دختر در جهان ادامه خواهد داشت، مگر آنکه با آن برخورد ضربتی کنیم. باید نگرش جوامع را تغییر دهیم تا بتوانیم یکبار برای همیشه این معضل را ریشه کن کنیم."

مسوول سیاست گذاری صندوق نجات کودک، ادامه تحصیل را بهترین راه برای رشد سالم دختران و بالا رفتن توانایی آنان در تامین معیشت خود می داند.

 

دیدبان حقوق بشر اعلام کرد؛ بیش از دو سوم دختران افغان به مدرسه نمی روند

سازمان دیدبان حقوق بشر، وضعیت تحصیل زنان در افغانستان را نگران کننده خواند.

بنا به این گزارش که روز سه شنبه ۲۵ مهر منتشر شد، ۱۶ سال پس از مداخله نظامی به رهبری آمریکا در افغانستان که منجر به برکناری طالبان شد، باز هم تخمین زده می شود که یک سوم دختران افغان از رفتن به مدرسه محروم هستند.

در این گزارش گفته شده، در سالهای اخیر با وجود تلاشهای دولت افغانستان و کمک کنندگان بین المللی، آموزش دختران به طور قابل ملاحظه کاهش یافته است.

دیدبان حقوق بشر می گوید، وضعیت امنیت افغانستان، سنتهای اجتماعی، فقر و نبود معلم زن به اندازه کافی از دلایلی است که برخی از دختران در این کشور از تحصیل محرومند.

 

 (منابع؛ فمینیسم روزانه، دویچه وله، بی بی سی، ایرنا، رادیو زمانه، جام جم، رادیوفردا)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۰، دوشنبه اول آبان ۱۳۹۶ - ۲۳ اکتبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول