بودجه ۹۷، بازتولید فقر و گسترش ارتجاع مذهبی

زینت میرهاشمی

 

بدون شک هر بودجه ی تنظیم شده از طرف هر دولتی در خدمت اهداف اقتصادی و سیاسی مجموعه حکومت و طبقه ای خواهد بود که آن دولت را بر پا نگهداشته است. تقسیم ثروت  و سهمیه بندی درآمد حاصل از مالیاتهای مردم و ثروتهای طبیعی کشور در خدمت راهبردهای حاکمان قرار دارد. در کشوری با حاکمیت استبدادی و بدون مشارکت دادن نظرات مردم از طریق تشکلهای مستقل، احزاب و سازمانهای سیاسی، توزیع ثروت در شکلی بی رحمانه، خشن و غیر انسانی به نفع طبقه حاکم صورت خواهد گرفت. می توان به غیر از نقش دیکتاتوری، پارامتر ارتجاع مذهبی و بنیادگرایی را بر چگونگی این توزیع ثروت افزود. اینها خصلت بودجه در نظام ولایت فقیه را تعیین می کند.

 

بودجه سال ۱۳۹۷، تافته ای جدا بافته از بودجه های تا کنونی نیست و در تقویت سیاستهای راهبردی سرمایه داری عقب افتاده تجاری و مالی با ابزار بنیادگرایی مذهبی است.

بودجه در خدمت: لشکر کشی به کشورهای دیگر، گسترش تروریسم و جنگ طلبی، تقویت نهادهای فرهنگی ارتجاعی وابسته به افراد خاص، تقویت سپاه پاسداران و بسیج و پایین آوردن سهمیه آموزش و پرورش، سلامت و زنان و... است.

شرایط خاصی که لایحه بودجه امسال به مجلس ارتجاع ارائه شد، باعث زیر ذره بین رفتن برخی تارهای به هم بافته آن شد. در جدال باندهای درونی رژیم و سهم خواهی از سفره پهن شده دولت روحانی، سهم مفت خوران و  کاسه لیسان در هرم قدرت هویدا شد. اندک نوری که به این تاریکخانه تابیده شده نه از بابت خیرخواهی مردم بلکه بابت دریافت جیره و مواجب بیشتر است.

خاص بودن لایحه بودجه برای سال ۹۷، شیادی حسن روحانی است. روحانی بار دیگر شیادانه همگرایی خود را در حفظ و تقویت ارتجاعی ترین بخشهای حکومت در تنظیم بودجه نشان داد. روحانی قافیه شعر و شعارهای دوران تبلیغات انتخاباتی اش را به گونه ای تغییر داد که مورد مخالفت به اصطلاح اصلاح طلبان جاخوش کرده در قدرت و یا رانده شده  از آن قرار گرفت.

 

چند مساله در بودجه

در این بودجه سهم نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها، ۱۴۲ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان  افزایش پیدا کرده است.  رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها از تاثیر پذیری و ناامیدی نیروهای ارزشی حکومت در دانشگاهها حرف زد و در خاتمه برای حفظ این ارزشها، ایجاد روحیه جنگ طلبی را توصیه کرد. وی در خاتمه سخن پراکنی اش در مورد انتخاب بین بد و بدتر گفت: «فردی برای کشورش میان جنگ و ذلت، جنگ را انتخاب می کند هر چند می داند جنگ دشواریهایی دارد اما آن را به ذلت ترجیح می دهد.» (خبرگزاریهای حکومتی، ۳۰ آذر) طبیعی است که افزایش بودجه برای جلوگیری از ریزش پاسدار بسیجیها و مقابله با جنبش دانشجویی و در خدمت روحیه جنگ طلبی است.

 

در بودجه ۹۷، برای امنیت نظام، سهم ۴ سازمان پایه ای جمهوری اسلامی را ۴۲ درصد افزایش داده است. سپاه پاسداران، ارتش، وزارت دفاع و نیروهای انتظامی ۴ نهاد نظامی- امنیتی است که بیش از هر بخش دیگر از بودجه سهم برده اند. در بین این ۴ نهاد، بودجه سپاه پاسداران از ۱۵.۵ هزار میلیارد تومان در سال ۹۶، به حدود ۲۶.۷ میلیارد تومان افزایش یافته است. بودجه سپاه پاسداران تقریبا ۵۰ درصد کل بودجه دفاعی رژیم را به خود اختصاص می دهد و کل بودجه دفاعی ۳۳ درصد افزایش خواهد داشت.

 

بودجه ای برای تحکیم حکومت دینی

بودجه نهادها، بنیادها و انجمنها به اصطلاح فرهنگی، سازمانهای فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اوقاف و خیریه، تبلیغات اسلامی، شورای عالیه حوزه های علمیه در بودجه سال ۹۷ افزایش یافته است.  این سهمیه بندیها، یکی از نمونه های تقسیم ثروت مردم به سبک ارتجاع ولایت فقیه است.

اسامی سازمانها و نهادهایی که در مجموع  ۸ هزار میلیارد تومان بودجه دریافت می‌کنند به این شرح است:

موسسه نشر آثار خمینی/ شورای عالی انقلاب فرهنگی/ احداث و تکمیل مساجد کشور/ بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس/ شورای سیاستگذاری ائمه جمعه/ مجمع جهانی اهل‌بیت/ شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی/ سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها/ موسسه آموزشی و پژوهشی خمینی (به مدیریت مصباح یزدی)/ ستاد اقامه نماز/ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی/ بیمه هنرمندان (فعالان قرآنی، مداحان و سایر هنرمندان)/ موسسه پژوهشی و فرهنگی انقلاب اسلامی/ کتابخانه آخوند مرعشی نجفی/ بنیاد سعدی/ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسعه بازیهای رایانه/ شورایعالی انقلاب فرهنگی بابت تحول علوم انسانی در دانشگاهها/ دانشگاه اهل‌بیت/ سازمان صدا و سیما/ سازمان بسیج مستضعفین/ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی/ مرکز خدمات حوزه‌های علمیه قم/ شورایعالی حوزه‌های علمیه/ کمک به بازسازی عتبات عالیات/ کمک به اشخاص حقوقی غیر دولتی/ جامعه المصطفی العالمیه/ اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآن/ شورای سیاستگذاری حوزه‌های علمیه خواهران/ سازمان تبلیغات اسلامی/ دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم/ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان/ شورای برنامه ‌ریزی و مدیریت حوزه‌های علمیه خراسان و ...

کسانی که در راس این نهادها قرار دارند عبارتند از:

سید حسن خمینی، حداد عادل، خانواده مهدوی کنی، خانواده موسوی اردبیلی، مصباح یزدی، مکارم شیرازی، امامی کاشانی، هاشمی شاهرودی، موسوی بجنوردی، سید محمد خامنه ای، سید هادی خامنه ای.

 

وبگاه رادیو فردا می نویسد: «مرکز خدمات حوزه‌ های علمیه بودجه ۶۰۰ میلیارد تومانی دارد؛ قرار است ۱۸۷ میلیارد تومان صرف "پرداخت مستمری به معمرین، ازکارافتادگان و خانواده مرحومین طلاب و روحانیون" شود؛ ۳۳۵ میلیارد تومان برای "پرداخت کمک هزینه معیشتی طلاب" تعریف شده؛ "ارائه خدمات فرهنگی، رفاهی و ورزشی به طلاب و روحانیون" نیز بیش از ۲۸ میلیارد تومان هزینه می ‌برد. ... در حالی که بودجه سازمان اورژانس کشور ۱۶۳ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.»

افزایش بودجه این نهادها با توجه به جایگاه آنها در باندهای حکومتی، یکی از موضوعهای پر سر و صدا در میان جدال جناحها است.

مدیر کل امور مجلس وزارت فرهنگ و ارشاد رژیم به رشد ۸ درصدی بودجه فرهنگی این وزارتخانه در برابر تورم ۱۵درصدی در سال آینده اعتراض کرده است و این در حالی است که هنگام تعیین حقوق پایه ای کارگران تورم یک رقمی می شود.

بودجه حوزه علمیه قم یکی از مواردی است که علنی شدن آن به قبای بعضیها برخورد و آن را وابستگی روحانیت به دولت دانستند. در حالی که این نهادهای مذهبی همیشه از بودجه دولت استفاده کرده و همزمان وجوه شرعیه ای که از مردم می گیرند را نه به دولت گزارش می دهند و نه از بابت آن مالیات می پردازند.

 

سهم بودجه عمرانی گنجانده شده در لایحه بودجه ۹۷، با کاهش ۱۱ هزار میلیارد تومانی نسبت به بودجه سال ۹۶ روبرو شده است.

در لایحه بودجه برای سال ۹۷، بودجه برای بیمه زنان خانه دار متاهل و زنان سرپرست خانوار نسبت به سال قبل ۴۰ درصد کاهش دارد. این بودجه از ۲۰ میلیارد در سال ۹۶ به ۱۵ میلیارد تومان در سال ۹۷ کاهش پیدا خواهد کرد. بودجه سلامت نیز ۴ درصد کاهش خواهد داشت.

مقایسه چند رقم از این بودجه، ماهیت آن را برجسته می کند. در حالی که سهم سازمان حفاظت از محیط زیست ۸۰ میلیارد تومان است، سهم شورای سیاستگذاری حوزه علمیه خواهران ۲۴۰ میلیارد تومان (سه برابر) است. این درحالی است که بودجه وزارت کار و رفاه اجتماعی ۱۶۲میلیارد  تومان، وزارت راه و شهرسازی ۸۱ میلیارد تومان و وزارت سازمان غذا و دارو ۲۶ میلیارد تومان است. از همین ارقام مشخص می شود که به طور مثال چرا مردم ایران در مقابل زلزله بی پشت و پناه هستند.

حذف ۱۳میلیون یارانه بگیر در لایحه بودجه، گران کردن حاملهای انرژی مانند آب، برق، گاز، بنزین و دریافت مالیاتها، از جمله مواردی است که بودجه سال ۹۷ برای افزایش درآمد دولت در نطر گرفته شده است. به این مبلغ باید مالیاتها را هم اضافه کرد. حسین علی حاجی دلیگانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ارتجاع، درآمد دولت از هدفمندی یارانه در سال ۹۶ را، به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده است. (فارس ۲۵ آذر ۹۶) این درآمد با توجه به گرانتر شدن همه کالاهای سوختی و حذف یارانه ها به رقمی بسیار بیشتر در سال ۹۷ خواهد رسید.

 

بودجه سال ۹۷، در یک کلام ادامه همان سیاست تعدیل اقتصادی بر اساس نظر صندوق بین المللی پول است که از دوران رفسنجانی کلید خورد و در دوران احمدی نژاد یک مرحله مهم این سیاست را پشت سر گذاشت. این بودجه در خدمت به ثمر رساندن راهبردهای رژیم ولایت فقیه در زمینه سیاسی، نظامی و طبقاتی است و بعید است که مجلس ارتجاع در تصویب آن تغییر بنیادی ایجاد کند.

 

 

نبردخلق شماره ۳۹۲، آدینه اول دی ۱۳۹۶ - ۲۲ دسامبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول