رویدادهای هنری آذر ماه ۱۳۹۶

فتح الله کیائیها

 

وحشت رژیم از برگزاری مراسم یاد بود علی اشرف درویشیان

بر اساس گزارش خبرگزاریها، نهادی که اسمی از آن برده نشده به طور رسمی از برگزاری مراسم یادبود نویسنده فقید، علی اشرف درویشیان، جلوگیری کرد. این مراسم که قرار بود در تاریخ جمعه دهم آذر ماه و در تهران برگزار شود بنا به دلایلی نامعلوم و توسط نهادی نامعلوم تر لغو گردید.

شهناز دارابیان، همسر علی اشرف درویشیان، با اعلام این خبر گفت، قرار بود به یاد این نویسنده، پژوهشگر و از اعضای کانون نویسندگان ایران، مراسمی از ساعت ۳ و نیم بعد ازظهر روز جمعه در سالن اجتماعات ساختمان پاسارگاد واقع در شهرک غرب تهران برگزار شود. به گفته خانم دارابیان، چند ساعت پیش از آغاز مراسم از سوی "یک نهاد" با مدیریت ساختمانی که قرار بوده مراسم در آن برگزار شود، تماس گرفته و گفته اند که "این مراسم نباید برگزار شود.

حال این سوال برای مردم مطرح است که رژیمی که خود را قدر قدرت منطقه و قیم مردم فلسطین و لبنان و سوریه و یمن و عراق می داند و مدعی اقتدار کامل برای محو اسراییل از صفحه روزگار است، چگونه است که از برگزاری یک مراسم یادبود ساده که آن هم قرار است در یک سالن کوچک و با حضور دوستان و علاقمندان و خانواده یک نویسنده فقید برگزار شود، به وحشت افتاده و بزدلانه و با چهره ای پوشیده، دستور لغو مراسم را و آن هم از طریق تهدید صاحب سالن می دهد؟ آیا این عمل حقارت بار و ذلیلانه از نشانه های بارز قدر قدرتی ام القرا و یا یکی از بندهای منشور حقوق شهروندی شیخ بنفش است؟

 

موسیقی

 

شهرام ناظری "برگ ریزان" را به یاد زلزله زدگان خواند

سروده "برگ ریزان" محمود مشرف آزاد تهرانی (م ـ آزاد) توسط شهرام ناظری تقدیم به زلزله زدگان شد.

شهرام ناظری، موسیقیدان، آهنگساز و خواننده، ترانه "برگ ریزان"، بر اساس یکی از سروده های محمود مشرف آزاد تهرانی (م.آزاد)، شاعر فقید ایرانی، را به زلزله زدگان کرمانشاه اهدا کرد. آهنگسازی این ترانه را ارشک رفیعی به عهده داشته است:

مرگ پشت مرگ ، کوه پشت کوه

چشمه سار ماه می خشکد

خاک پشت خاک ، سنگ پشت سنگ

خاک پشت خاک ، سنگ پشت سنگ

روی گلهای پتوها خاک می ریزد

شهرام ناظری می گوید ترانه "برگ ریزان" را به زلزله زدگان کُرد هدیه داده است، با این هدف که گوشزدی باشد برای "نظام" که برای روستاهای محروم کاری انجام دهد.

 

آلبوم تازه ای از جیمی هندریکس به بازار می آید!

شرکتهای ضبط و انتشار موسیقی "اکسپرینس هندریکس" و "لگاسی" اعلام کردند آلبوم جدیدی از "جیمی هندریکس" را با عنوان "هر دو سوی آسمان" روز نهم مارس ۲۰۱۸ منتشر خواهند کرد. این آلبوم حاوی ۱۳ ترانه است که ۱۰ ترانه از آن تا به حال منتشر نشده است.

جیمی هندریکس سال ۱۹۷۰ و در سن ۲۷ سالگی درگذشت. آلبوم تازه، بخش سوم از سه گانه این هنرمند است که بخشهای اول و دوم با عنوان "دره های نپتون" در سال ۲۰۱۰ و "مردم، جهنم و فرشتگان" در سال ۲۰۱۳ منتشر شده است.

"ادی کریمر" که به عنوان مهندس ضبط در تمام آلبومهای جیمی هندریکس در زمان زندگی این هنرمند همکاری داشته، گفت: "هر دو سوی آسمان" آلبوم آخر این سه گانه است. با این حال اگر کسی کاری از جیمی­ هندریکس در انباری خانه پیدا کرد، همواره می توان روی آن کار کرد و آن را آماده عرضه کرد."

 

نخستین خواننده زن عربستان روی سن رفت

هزاران زن در عربستان سعودی برای اولین بار توانستند در کنسرت خواننده زنی از لبنان حضوری پر شکوه داشته باشند.

«هبه میشال طوجی»، خواننده معروف لبنانی، در این کنسرت که تنها زنان اجازه شرکت در آن را داشتند، آهنگهایی به زبان عربی، انگلیسی و فرانسه خواند. عربستان سعودی به تازگی از محدودیتهایی که چندین دهه علیه زنان وضع کرده بود، کاسته است. گروههای فعال حقوق زنان هنوز اصلاحات انجام شده را کافی نمی دانند و خواهان آزادیهای بیشتر برای زنان هستند.

قرار است از تابستان سال بعد، زنان حق رانندگی داشته باشند. آنها همچنین خواهند توانست برای تماشای مسابقات ورزشی به استادیومها بروند. "نفیس اعود"، یکی از زنانی که در کنسرت حاضر بود، به خبرگزاری فرانسه گفته است، فاصله ۹۵۰ کیلومتری از جنوب کشور را طی کرده تا در کنسرت حاضر باشد. "سلما"، دانشجو، هم گفته است: "چه خوب که هستی زن به رسمیت شناخته شده است."

 

سینما!

 

"خانه" روایتگر فراموشی و ریاکاری مذهبی

"خانه" که در جشنواره دولتی "فیلم فجر" امسال جایزه بهترین فیلم را به دست آورد، در جشنواره جهانی فیلم "تالین" اولین نمایش اروپایی اش را تجربه می کند.

این فیلم اولین ساخته اصغر یوسفی نژاد است که در اتفاقی کمیاب در سینمای ایران، به زبان ترکی ساخته شده. فیلم درباره جامعه بیماری است که هر یک از شخصیتهای فیلم می توانند نماینده ای از آن باشند.

حضور مذهب و به ویژه تزویر و ریای مذهبی بخش عمده ای از فیلم را پیش می برد و هر یک از شخصیتها در بخشها یا تمامی فیلم به شکلی با این موضوع مرتبط می شود؛ از دختر که به ظاهر ادعا می کند به دلایل مذهبی مایل نیست جسد پدرش را برای تشریح بدهد، تا مجید که چند بار در طول فیلم تاکید می شود که آدم متشرعی است و بالاخره همسایه ای آخوند که در اواخر فیلم به عنوان نماد مذهب وارد این مناقشه می شود.

 

فیلمی از اولین زن فیلمساز افغان در راه اسکار

برای اولین بار در تاریخ افغانستان فیلمی از یک فیلمساز زن نامزد اسکار می شود.

رویا سادات، اولین زن فیلمساز افغانستان است که به شهرت جهانی دست یافته است و به تازگی فیلم داستانی او با عنوان "نامه ای به رییس جمهور" نامزد بخش فیلمهای خارجی اسکار شده است.

این فیلم داستان ثریا، زن جوانی را تصویر کرده است که مدیر یکی از بخشهای پلیس محلی است و بر خلاف فیلمهای رایج افغانستان شخصیت آرام و سر به زیری ندارد. ثریا زنی جسور و فعال و تحصیلکرده است. اما تضادی که در این فیلم دیده می شود، بیننده را به فکر فرو می برد. با وجود زندگی و شرایط مدرن و امروزی، ثریا مورد آزار و خشونت خانوادگی قرار می گیرد و در نهایت هم برای دفاع از جان خود مرتکب قتل همسرش، کریم می شود.

 

قیچی سانسور و حذف وزارت ارشاد اسلامی در کانادا هم کارساز شد

قرار بود فیلم توقیف شده عبدالرضا کاهانی با نام "اردتمند؛ نازنین، بهاره، تینا" براى نخستین بار به زبان فارسی در تورنتو کانادا به نمایش درآید، اما سعید خانی، تهیه کننده فیلم خبر داد که در گفتگو با مسوولان وزارت ارشاد اسلامی از اکران این فیلم در تورنتو صرف نظر کرده است.

سعید خانی، تهیه کننده تازه ترین ساخته عبدالرضا کاهانی بدون توضیح روشن درباره دلایل جلوگیری وزارت ارشاد اسلامی از نمایش این فیلم در خارج از مرزهای ایران گفت: "به دلیل حساسیتهای اغراق آمیزی که نسبت به این فیلم به وجود آمده، با توصیه سازمان سینمایی نمایش این فیلم در تورنتو را کنسل کردیم."

این تهیه کننده وعده داده که به زودی اطلاعات بیشتری از آنچه که بین او و مسوولان سازمان سینمایی گذشته، در اختیار رسانه ها قرار دهد.

 

بنیادگرایان هندو و تهدید به آتش زدن سینماها

بنیادگرایان هندو تهدید کرده اند سینماهای نمایش دهنده فیلم "پدماوتی" را به آتش خواهند کشید. آنها می گویند این فیلم به یک ملکه قرن چهاردهم هند توهین کرده است.

فیلم درباره "پادمینی"، ملکه ای هندو، است که به جای آن که تسلیم پادشاه مسلمان شود، خود را به آتش می کشد. در هند به دروغ ادعا شده که در این فیلم پادمینی روابط عاشقانه ای با این پادشاه مسلمان برقرار می کند. پادمینی به طور نمادین اهمیت بسیاری برای "راجپوتها"، از کاستهای هند، دارد.

در پی این ادعا، تظاهراتی صورت گرفت و به کارگردان و عوامل فیلم حمله شد و آنها تهدید به مرگ شدند. "دیپیکا پادوکونه"، بازیگر نقش ملکه نیز تهدید به قتل شده. فیلم قرار بود از اول دسامبر در سینماهای هند به نمایش در آید، اما نمایش آن تا اطلاع ثانوی لغو شده است.

 

ادبیات !

 

آثار شش زن ایرانی در نمایشگاه بینابین نیویورک

ویدیوی هنری شش زن ایرانی سالنهای نمایشگاه "بینابین" نیویورک را به تسخیر خود در آورد.

"شب بخیر" اثری متعلق به ژینوس تقی زاده محصول سال ۲۰۰۹ است؛ سرزمینی که در قالب نوزادی در گهواره ای آرمیده و بیننده شاهد دست مادری است که آن را تاب می دهد و برایش سرودهای خیزشهای دورانهای گوناگون اجتماعی ایران را می خواند.

بهار صمدی با کار "تقاطع"، محصول ۲۰۱۶، در نمایشگاه حضور دارد. چهار کانال ویدیویی این اثر سیاه و سفید را بر روی دیوار تصویر می کنند؛ جُنگی که با الهام از آثار مینیاتوری خلق شده است.

اثر شیرین عابدینی راد با ویدیوی "گذر"، محصول ۲۰۱۳، در میانه نمایشگاه خودنمایی می کند. ذوب شدن یخهای کلاه سربازی که نماد جنگی هشت ساله است؛ جنگی که زخمهای ترمیم ناپذیر بسیاری برجا گذاشته است.

اثر سمیرا اسکندری فر با نام "جهیزیه ای برای ماهرو"، روایت رنج دختران خردسالی است که عروس می شوند. آنها کودکی را تجربه نکرده و در نوجوانی مسوولیت سنگین مادری و بزرگسالی را به دوش می کشند.

 

تاتر!

 

بیست و چهارمین جشنواره تاتر ایرانی در کلن با موفقیت به کار خود پایان داد. در این جشنواره ۵ نمایش مختلف از پنج کارگران ایرانی به روی صحنه رفت که به خلاصه ای کوتاه از ان بسنده می کنیم.

نمایش "جغد جنگ" که بر اساس داستانی از شاهنامه و توسط رضا علامه زاده به روی صحنه رفت. هم و غم کارگران بر آن بود که به روایتهای صلح جویانه شاهنامه اشاره کرده و بیانیه ای علیه جنگ صادر کند. این نمایش به صورت تک نفره اجرا شد.

"مردی در جعبه" که بر اساس داستانی از "وندی واسر اشتاین" و به کارگردانی بابک راد به نمایش درآمد.

"صندلیها"، اثر "اوژن یونسکو"، به کارگردانی محمد علی بهبودی توانست نظر تماشاچیان را به خود جلب کند.

"هتل اروپا" طنزی تلخ و روایتی دیگر از عده ای پناهجوی بیمار، عمدتا روانی و یا عقب مانده ذهنی از نقاط مختلف و آشوب زده جهان که به آلمان پناهنده شده اند. این نمایش به نویسندگی و کارگردانی علیرضا کوشک جلالی به روی صحنه رفت و می گوید تلنگری انتقادی است به مفاهیمی چون انتگراسیون و پناهجوپذیری.

"در این مکان و در این زمان" نمایشی از چند داستان مهشید امیر شاهی است که با کارگردانی نیلوفر بیضایی به روی صحنه رفت. تم اصلی تمام این نمایش حول محور زنانی از طبقه متوسط جامعه بود که درگیر تناقضات بین سنت و مدرنیته هستند.

 

نقاشی

 

روایت پناهجویان روی بوم 

"باغ پوست من است" نام نمایشگاهی است از آثار هنرمند نقاش معاصر، شهرام کریمی، که در آن آرزوها و خاطرات پناهجویان به تصویر کشیده شده است.

نمایشگاهی از این نقاشیها در شهر "ترویزدورف" آلمان در برابر دید عموم قرار گرفته است. به اعتقاد شهرام کریمی، مهاجرت و فرار یکی از بزرگ ترین و مهم ترین دغدغه های بسیاری از انسانهای امروزی است. او با نگاهی به وضعیت آلمان که در سالهای گذشته شمار زیادی از پناهجویان را در خود جای داده، این آثار را خلق کرده است.

هر کدام از آثار به نمایش گذاشته شده شهرام کریمی، راوی داستانی است. کریمی معتقد است هر کدام از تابلوها روایتگر بخشی از زندگی او و یا مسایلی است که با آنها برخورد داشته است.

 

 (منابع: ایسنا و رادیوها: زمانه، فردا، دویچه وله، بی بی سی)

نبردخلق شماره ۳۹۲، آدینه اول دی ۱۳۹۶ - ۲۲ دسامبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول