زنان در مسیر رهایی (آذر ۹۶)

اسد طاهری

 

روز جهانی محو خشونت علیه زنان؛

آخرین لیست زندانیان بند زنان زندان اوین

۲۵ نوامبر هر سال (برابر با چهارم یا پنجم آذر) به عنوان روز جهانی محو خشونت علیه زنان نامگذاری شده است. این روز برای یادآوری عزم همگانی برای مبارزه با خشونت علیه زنان انتخاب شد. زندانیان زن محبوس در بند نسوان زندان اوین که اکثر آنان مادرانی دربند هستند نیز هر سال به استقبال این روز می روند. به مناسبت این روز جدیدترین لیست از ساکنان بند زنان زندان اوین که بعضاً برای تحقق این هدف تلاش کرده و گرفتار بند شده اند، منتشر شده است.

در حال حاضر ۱۷ زن زندانی در بند نسوان زندان اوین حضور دارند که نسبت به لیست ۳۱ نفره منتشره در اسفند ماه ۹۵ شاهد کاهش ساکنان این بند بوده ایم.

همینطور لازم به یادآوری است در مجاورت بند شناخته شده زنان در زندان اوین محل تازه بازسازی شده ای قرار دارد که اخیرا ۱۶ زن و ۶ کودک به این محل منتقل شدند. این افراد متهم هستند که خود یا همسران شان با گروه داعش در ارتباط و همکاری بوده اند.

اسامی زندانیان زن ساکن در بند زنان اوین:

§                   مریم اکبری منفرد ۴۲ ساله/ مادر

§                   آفرین چیت ساز ۴۳ ساله

§                   نرگس محمدی ۴۶ ساله/ مادر

§                   فاطمه مثنی ۴۸ ساله / مادر

§                   زهرا زهتاب چی ۴۸ ساله/ مادر

§                   نگارا کریم اُوا (افشارزاده) ۳۹ ساله/ مادر

§                   گلرخ ابراهیمی ایرایی ۳۷ ساله

§                   الهام برمکی ۴۸ ساله/ مادر

§                   مریم النگی ۵۵ ساله/ مادر

§                   نسیم باقری ۳۶ ساله

§                   آفرین نیساری/ مادر

§                   آزیتا رفیع زاده ۳۶ ساله/ مادر

§                   نازنین زاغری رتکلیف ۳۸ساله/ مادر

§                   آتنا (فاطمه) دائمی ۲۹ ساله

§                   مینو ملک شاهی

§                   بی بی سمینه کولولاوا

 

فتوای خامنه ای: دوچرخه سواری زنان در مجامع عمومی جایز نیست

رهبر جمهوری اسلامی فتوا داد که دوچرخه سواری زنان در مکانهای عمومی جایز نیست.

آیت الله علی خامنه ای در پاسخ به استفتایی که روز یکشنبه 5 آذر منتشر شد، همچنین تاکید کرد که دوچرخه سواری زنان "در جایی که در معرض دید نامحرم است، جایز نیست".

شهیندخت مولاوردی، معاون وقت زنان روحانی، روز 5 شهریور سال گذشته در توییتی نوشته بود: "طبق اعلام دفتر رهبر انقلاب، دوچرخه سواری بانوان با رعایت موازین شرعی بلامانع است."

 

روند سلامت زنان از ۲۷ سال قبل منفی شده است

مطالعه محققان نشان می دهد سلامت زنان از سال ۱۹۹۰ به بعد بدتر شده است، در حالیکه سلامت مردان بهبود یافته است.

محققان دانشگاه "اومه" سوئد به بررسی روند سلامت زنان و مردان ۲۵ تا ۳۴ سال بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۴ پرداختند و گزارشات آنها در مورد خودشان را بررسی کردند.

براساس خودگزارش دهی زنان در سال ۱۹۹۰، ۸.۵ درصد زنان سلامت خود را بد توصیف کرده بودند، در حالیکه در سال ۲۰۱۴، ۲۰ درصد زنان سلامت شان را بد گزارش داده بودند.

"آنیکا فورسن"، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: "مطالعه ما نشان می دهد که روند وخامت سلامت در بین زنان جوان وجود دارد."

به گفته محققان، دلایل احتمالی ایجاد روند منفی سلامت در بین زنان جوان عبارتند از:

- شرایط کاری سخت تر در تخصصهای مرتبط با زنان نظیر بخش مراقبت و درمان

- افزایش خطر فرسایش شغلی (اختلال خستگی مرتبط با استرس)

- نبود تساوی در زندگی خصوصی فرد

- خشونت مردان علیه زنان

 

بنیادگرایان عراقی در پی کاهش سن ازدواج

گروهی از سیاستمداران و روحانیان بنیادگرای عراقی میکوشند به ازدواج دختران در سن پایین وجه قانونی دهند.

در هفتههای گذشته گروهی از مراجع دینی و محافل سنت گرا کمپینی را در مجلس و رسانه های عراق برای کاهش سن ازدواج و لغو قانون مصوب ۱۹۵۹ که حداقل سن قانونی برای ازدواج را ۱۸ سال تعیین کرده، آغاز کرده اند.

آنها استدلال می کنند که "بلوغ شرعی" برای ازدواج دختران کافی است و مثال می آورند، هنگامی که عایشه به همسری پیامبر اسلام در آمد، تنها ۹ سال داشت، بنابراین دختران میتوانند از ۹ سالگی به عقد نکاح تن دهند.

"عمار طعمه"، رِییس فراکسیون "حزب فَضیلَت" در پارلمان عراق، که طرح کاهش سن ازدواج دختران را به مجلس ارایه داده، تعیین سن و سالی مشخص را نفی کرده و میگوید: "دختر باید عاقل و بالغ باشد و همینکه ولی (سرپرست) و یک قاضی صلاحیت او را برای ازدواج تأیید کنند، کفایت میکند."

برخی از مدافعان حقوق مدنی، از جمله "فائق الشیخ"، نماینده مستقل پارلمان عراق، نسبت به قدرت گرفتن مراجع شیعی و سنی و در نتیجه پایمال شدن حقوق زنان هشدار داده است. همچنین "صفیه محسن"، آموزگاری که خود مادر سه دختر است، میگوید: "اسلام گرایان قصد دارند ما را به قرون وسطا برگردانند."

 

مرگ مشکوک یک دختر دانشجو

روز چهارشنبه ۱۵ آذر جسد یک دختر دانشجوی کرد در خوابگاه دانشجویی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان در اهواز پیدا شد.

مونا درانی، ۲۸ ساله و اهل کرمانشاه بود و در سال سوم مقطع دکترا رشته کشاورزی ترویجی در این دانشگاه تحصیل می کرد.

یکی از دانشجویان این دانشگاه مرگ مونا را مشکوک اعلام کرده و گفته است که مسوولان دانشگاه به آنها گفته اند باید مرگ وی را "سکته قلبی" اعلام کنند. این در حالی است که به گفته این منبع، مونا هیچ وقت بیماری قلبی نداشته است.

این سومین مورد مرگ مشکوک دختران دانشجوی کرد طی شش ماه گذشته است. دو ماه پیش نیز جسد یک دانشجوی دختر کرد به نام زینب در خوابگاه یکی از دانشگاههای ایلام کشف شد.

 

بسیج: حضور زنان در ورزشگاهها برای همیشه منتفی شد

مینو اصلانی، رییس بسیج جامعه زنان، از خارج شدن موضوع حضور زنان در ورزشگاهها از دستور کار شورای انقلاب فرهنگی خبر داد.

وی روز یکشنبه ۱۹ آذر، گفت: "با اعلام نظر آیت الله مکارم شیرازی مساله حضور زنان در ورزشگاه به طور کل از دستور کار شورا خارج شده است."

اواخر مهرماه امسال اعلام شده بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی این مساله را در دستور کار خود گذاشته و پیرامون آن تصمیم گیری خواهد کرد.

آیت الله ناصر مکارم شیرازی، از مراجع تقلید شیعه، چهارشنبه ۸ آذر درباره طرح ورود زنان به ورزشگاهها گفته بود: "این طرح در دولت قبل نیز مطرح شد، اما هم رهبری و هم مراجع مخالفت کردند و باز هم متاسفانه برخی با وجود اطلاع از آن به دنبال تصویب آیین نامه هستند. دولت به جای نوشتن آیین نامه برای ورود زنان به ورزشگاهها، برای گران نشدن نان و رفع مشکلات بیکاری و معیشتی مردم آیین نامه بنویسد."

مینو اصلانی تصریح کرد: "از همان ابتدای مطرح شدن این موضوع هم معلوم بود که به نتیجهای نخواهد رسید و جز اینکه این مطالبه کاذب وقت و انرژی کشور را گرفت، نتیجه دیگری نداشت. عموم زنان متدین و خانواده های شان اساسا دغدغه ای برای حضور در ورزشگاهها نداشتند و این دغدغه از سوی برخی از طرفداران تفکرات خاص فمنیستی به خصوص فمنیستهای سکولار مطرح شده بود."

وی افزود: "با فتوای حضرت آیتالله مکارم شیرازی این پروندهبرای همیشه بسته شد."

 

در سال ۲۰۱۷ روزانه بیش از یک زن در ترکیه کشته شده است

یک گروه حامی حقوق زنان از کشتهشدن روزانه به طور متوسط بیش از یک زن در سال جاری میلادی در ترکیه خبر داد.

تشکل "ما زنکشی را متوقف خواهیم کرد" گزارش داده که تنها در ۱۱ ماه نخست سال جاری میلادی، ۳۶۵ زن در ترکیه بر اثر خشونت خانگی جان خود را از دست دادهاند. این آمار بر اساس اخبار منتشر شده در مطبوعات ترکیه جمع آوری شده است.

قاتلان این زنان آشنایان مرد آنها بودند: ۲۶درصد شوهران، ۱۴درصد پدران، ۱۱درصد دوست پسرها، ۸درصد فرزندان پسر، ۷درصد دوست پسرهای سابق، ۴درصد شوهران سابق و ۴درصد دیگر آشنایان مرد در خانواده. دیگر قاتلان مشخص نشده اند.

اغلب زنانی که در سال ۲۰۱۷ در ترکیه به دست مردان و بر اثر خشونت خانگی جان باختند، ۲۵ تا ۳۵ سال سن داشتند. علت قتل ۷۵درصد از این گروه، درخواست طلاق بوده است.

بالاترین میزان قتل زنان در "استانبول" رخ می دهد و پس از آن "سقاریه" در ساحل دریای اژه، "مرسین" در سواحل مدیترانه و "شرناق" در جنوب شرقی ترکیه بالاترین قتل زنان را شاهد هستند.

 

فمینیسم؛ کلمه سال دیکشنری وبستر

یکی از معتبرترین دیکشنریهای آمریکایی کلمه "فمینیسم" را به دلیل افزایش چشمگیر جستجوی آن در اینترنت به عنوان کلمه سال ۲۰۱۷ انتخاب کرده است.

دیکشنری "مریام وبستر" گفت که توجه به این کلمه به دلیل راهپیماییهای زنان، فیلمها و برنامه های جدید تلویزیونی درباره موضوعات مربوط به زنان و مجموعه ای از اخبار درباره ادعاهای مربوط به آزار و اذیت جنسی بسیار بیشتر شده است.

به گفته این دیکشنری، تعداد جستجوی این کلمه نسبت به سال گذشته میلادی ۷۰درصد افزایش یافته است.

دیکشنری وبستر کلمه فمینیسم را به عنوان "نظریه برابری جنسیتی در زمینه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی" تعریف می کند. این دیکشنری همچنین در توضیح این لغت می گوید: "فعالیتهای سازمانیافته برای حقوق و منافع زنان."

اولین جهش در توجه به این کلمه در ماه ژانویه سال ۲۰۱۷ و در پی راهپیمایی زنان در واشنگتن و دیگر شهرهای جهان در واکنش به ریاست جمهوری ترامپ و مواضع و گفته های به وجود آمد.

مریام وبستر می گوید جنبش منهم (MeToo#) که در آن میلیونها زن در شبکه های اجتماعی تجربه های شان را از آزار جنسی به اشتراک گذاشتند، یکی دیگر از عوامل جستجو برای کلمه فمینیسم بود.

 

(منابع: هرانا، رادیو فردا، هه نگاو، خبرگزاری مهر، دویچه وله، خبرگزاری فارس، رادیو زمانه، بی بی سی)

 

نبردخلق شماره ۳۹۲، آدینه اول دی ۱۳۹۶ - ۲۲ دسامبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول