کارورزان سلامت (دی ۹۶)

امید برهانی

 

در گرماگرم گسترش اعتراضات عمومی در دی ماه امسال، بر خلاف جنبشهای کارگران، معلمان و مال باختگان که همراه با اعتراضات و قوی تر از گذشته ادامه یافتند، جنبش پرستاری همچنان سیر بطئی خود را از طریق فعالیتهای مسالمت آمیز و بوروکراتیک نمایندگان خود در سازمان نظام پرستاری ادامه می دهد. این که آیا چه زمان و چگونه بدنه این جنبش از سر اصلاح طلب خود دست پیش را گرفته و به بدنه جنبش اجتماعی بزرگ امروز ایران می پیوندد، پرسشی است که پاسخ آن به مرور زمان و در پراتیک مبارزات پیش روی طبقات و گروههای اجتماعی حاضر در صحنه پدیدار خواهد شد.

در این پراتیک، همراهی و حمایتهای آشکار و قاطع افراد و سازمانهای انقلابی و اپوزیسیون با نفوذ در جنبش پرستاری و هدایت آن به سمت حرکات جدی و رادیکال تر، تاثیر گذار و لاجرم ضروری خواهد بود.

 

تجمع کارکنان طرح تحول سلامت اصفهان

روز شنبه ۲ دی، کارکنان طرح تحول سلامت اصفهان به اعتراض شان نسبت به نداشتن امنیت شغلی ومعیشتی باتجمع مقابل استانداری ادامه دادند.

معترضان گفت: زمزمه های تعدیل به گوش میرسد؛ مسوولان میگویند در طرح تحول سلامت با کسری بودجه مواجه شدهایم و به همین دلیل نمی توانیم همه نیروها را حفظ کنیم و بایستی تعدادی از حدود هزار نفر نیروهای شرکتی این طرح را تعدیل کنیم. یکی از حاضران در این تجمع، معوقات مزدی را دلیل دیگر برپایی تجمع دانست و گفت: برخی شرکتها، سه ماه و برخی دیگر، دو ماه است که حقوق کارکنان شرکتی طرح تحول سلامت را نپرداخته اند.

 

دومین روز اعتصاب پزشکان نی ریز

پزشکان شهرستان نی ریز روز یکشنبه 3 دی در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات شان برای دومین روز متوالی اعتصاب کردند. رئیس شبکه بهداشت و درمان نی ریز گفت: ۲۲ پزشک شهرستان نی ریز، اعتصاب کردند و در محل کار خود حاضر نشدند.

ذکایی افزود: اعتصاب پزشکان به دلیل دریافت نکردن کارانه از آذر پارسال تا کنون است.

شهرستان نی ریز با ۱۲۰ هزار نفر جمعیت، یک بیمارستان و یک درمانگاه دارد.

 

اعتصاب وتجمع پرستاران وکارکنان بیمارستان خمینی ایلام

روز چهارشنبه ۶ دی، پرستاران و کارکنان بیمارستان خمینی ایلام در اعتراض به عدم پرداخت ماهها حق اضافه کاری، مسکن و دیگر مطالبات دست به اعتصاب زدند و درمحوطه بیمارستان اجتماع کردند. معترضان گفتند: اردیبهشت ماه سال جاری اضافه کار و همچنین از آبان ماه سال گذشته حق مسکن و دیگر مطالبات شان پرداخت نشده است.

 

بیمارستانهای تهران فرسوده هستند/ امکانات اورژانس پاسخگوی زلزله ۶ ریشتری نیست

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هشدار داد امکانات و تجهیزات اورژانس تهران پاسخگوی زلزله ۶ الی ۷ ریشتری نیست و در صورت وقع زلزله، خدمات رسانی به آسیب دیدگان در زمان بحران با مشکل مواجه خواهد شد.

احمد حمزه افزود: "باید از حالا به فکر ساخت تعدادی بیمارستان سیار در حاشیه یا در برخی ورزشگاهها باشند تا در زمان بحران بتوانند به فوریت در آنجا مستقر و خدمات رسانی به مصدومان را انجام دهند، زیرا با وجود ساختمانهای بلندمرتبه و همچنین وضعیت نامناسب معابر پایتخت، امدادرسانی سخت خواهد بود."

وی گفت: "تهران بر روی گسل زلزله است و خواه و ناخواه شاهد وقوع زلزله در آن خواهیم بود، بنابراین باید علاج واقعه را قبل از وقوع کرد."

 

تفسیر ساده بودجه ۹۷: دست دولت تا بازو در حلقوم فقرا

مهدی اسفندیار خبرنگار حوزه سلامت در کانال تلگرامی نه به عوام فریبی نوشت: "موضوع خیلی ساده هست، دولت به دلیل ضعف شدید نوبخت در برآورد هزینه های طرح تحول سلامت به شدت مقروض شده است و از سویی هزینه های سیاسی اعتراف به اشتباه به حدی برای دولت سنگین و باعث هجمه مخالفان می شود که قابل اعتراف نیست.

"از سوی دیگر، به حدی پول در قسمت رسانه های سیستم درمانی کشور خرج می شود که در عمل روحانی بعد از اعلام شکست طرح تحول سلامت، می بایست به جنگ با کارتلهای متمولی برود که همه ی ابزارهای ممکن برای برخورد با روحانی را دارند، از نفوذ در مجلس با داشتن نماینده های شاغل در کمیسیون بهداشت، تا در دست داشتن اختیار بیمه ها و حتی نبض نقاط حساس سازمان مدیریت و برنامه ریزی و دست آخر، راس تا ذیل وزارت بهداشت.

"حسن روحانی درگیر خیال پردازی بزرگی به نام "تحول سلامت" شد و از آنجا که هزینه سیاسی اعتراف به اشتباه سنگین بود، ناچار شد بی سر و صدا، از یارانه تولید و اشتغال و صنعت و ... بزند و در سیستم درمانی کشور هزینه کند. اما تزریق سالیانه ۱۴ هزار میلیارد تومان پول (نصف بودجه عمرانی کشور) هم کمک حال نبود و دولت مجبور شد هزینه ها را با ورشکستگی بیمه ها تامین کند. اکنون کفگیر بیمه ها به ته دیگ خورده ، به طوری که قادر به پرداخت حقوق بازنشسته ها نیز نیستند. دولت در بد مخمصه ای گرفتار شده است، چاره کار دست بردن در حلقوم فقرا و گشتن معده آنهاست تا طرح تحول سلامت ادامه یابد. این بار یارانه سی میلیون نفر حذف خواهد شد، دفترچه بیمه سلامت بسیاری از مردم حذف خواهد شد، بسته های خدمتی کوچک حذف خواهد شد و ...

"و این درسی تلخ است برای جامعه ای که از پوپولیسم و عوام فریبی درس نگیرد."

 

پاسخ تکراری به مشکل ثابت پرستاران

چرا قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اجرا نمی شود؟ به این سووال محمدشریفی مقدم، قائم مقام سازمان نظام پرستاری، اینگونه پاسخ داده است: "بررسی این قانون در دستور کار شورایعالی بیمه بود. این شورا قبلا در وزارت رفاه مستقر بود و تا آخرین جلسه نوبت به آن نرسید. بعد از آن هم که به وزارت بهداشت منتقل شد و این جابجایی تاخیر ایجاد کرد. در حال حاضر نیز منتظر هستیم بررسی شود."

وی در جای دیگری گفت: "امیدواریم بتوانیم با جابجایی بخشی از اعتبارات، بودجه اجرای این قانون را تامین کنیم. اگر منابع آن تامین شود، مشکلی برای اجرای قانون وجود ندارد. با ریاست جمهوری نیز در حال رایزنی در این خصوص هستیم."

 

"تصویب بودجه تعرفه پرستاری بعید است"

محمد حسین قربانی، نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، از تصویب پیشنهاد اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان در لایحه بودجه ۹۷ برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در کمیسیون بهداشت و درمان خبر داد.

این نماینده مجلس همزمان افزود: "با وضعیت فعلی کشور، تامین ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری امری بعید به نظر می رسد."

 

عقب نشینی سازمان نظام پرستاری از مخالفت با طرح تربیت پرستار یکساله

معاونت پرستاری وزارت بهداشت طرح تربیت نیروهای کمک پرستار یک ساله را به منظور ایجاد توازن بین نیروهای دانشگاهی و غیر دانشگاهی، برای به کارگیری آنها به صورت خرید خدمت در مراکز بالینی و غیر بالینی سراسر کشور در سال ۹۴ آغاز کرد. این طرح که ابتدای کار به نام بهیاری یک ساله نامیده می شد، مورد انتقاد سازمان نظام پرستاری به عنوان سازمان صنفی پرستاران قرار گرفت، اما در حال حاضر بعد از تغییر نام طرح و برخی جزییات آن، سازمان نظام پرستاری پذیرفته است در آموزش نیروهای کمک بهیاری که چهار ماه دوره آموزشی آن را پشت سر گذاشته اند، برای تبدیل وضعیت به کمک پرستار یکساله مشارکت کند.

طبق اظهارات قائم مقام سازمان نظام پرستاری، این سازمان که تا امروز وارد بحث آموزش کمک پرستاران نشده بود، با توجه به اصلاحات انجام شده طی این تفاهم نامه یکی از مراکز آموزشی طرف قرار داد خواهد بود و هیات مدیره های نظام پرستاری سراسر کشور می توانند به این نیروها آموزشهای تکمیلی لازم را ارائه دهند. مجوز اولیه نیز برای آموزش تکمیلی دو هزار نفر گرفته شده است.

پیش از این ۴۲ شورای دانشجویی هیات مدیره های نظام پرستاری سراسر کشور در بیانیه ای که روز شنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۶ منتشر کردند، نسبت به پیامدهای طرح دولتی تربیت پرستار بیمارستانی هشدار داده بودند.

آنها تاکید داشتند: "وزارت بهداشت کمبود کادر پرستاری را بهانه قرار داده تا با طرح استثماری پرستار بیمارستانی، پرستاری با سابقه یک صد ساله از حالت آکادمیک خارج نماید و با تربیت پرستاران غیر دانشگاهی وابسته، تسلیم، گوش به فرمان، کم توقع، بی سواد و ارزان قیمت و در حقیقت با تضعیف و تحقیر پرستاری و برداشتن پرستاری به عنوان مانع، به اهداف توسعه طلبانه سیستم پزشک سالار جامعه عمل بپوشاند."

 

پرستاران امنیت جانی ندارند

ماجرای ضرب و شتم پرسنل بیمارستانی همچنان ادامه دارد و این وضعیت باعث شده که پرستاران نسبت به حضور در محل کار، دچار استرس و نگرانی شوند.

این امر در بیمارستان خاتم ایرانشهر نیز یک امر عادی و روزمره به شمار می رود. در ماه گذشته یک نفر از همراهان بیمار به همکاران اورژانس حمله ور شده و آنها را مورد ضرب وشتم قرار داد، اما متاسفانه نه پرسنل انتظامات و نه نگهبانی در این درگیری وارد نشده که به دنبال عدم امنیت جانی، پرسنل شیفت کاری خود را ترک کردند. در پی این اقدام، بلافاصله مسوولین مربوطه با پرسنل ارتباط برقرار کرده و به تهدید آنها پرداختند.

همچنین ضارب تا صبح در بیمارستان و در اورژانس حضور داشت و دایم در حال تهدید همکاران بود. پس از گذشت چند روز، مسوولین به جای پیگیری موضوع اقدام به تبعید پرسنل اورژانس به شهرها و بیمارستانهای اطراف کردند.

مدتی پیش در اقدامی مشابه، همراه بیمار اقدام به پرتاب پرونده به سمت خانم پرستار کرده که وی از ناحیه سر و منشی بخش از ناحیه دست دچار آسیب شدند.

این ماجرا نیز از طرف مسوولان رسیدگی نشد و آنها مضروب شدگان را به دادن رضایت فراخواندند.

 

تامین کمبود پرستار با بهیار در بیمارستانها غیرقانونی است

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، به کارگیری بهیاران و آموزش پرستاری در مراکز درمانی را غیرقانونی نامید و گفت: "جذب به صورت بیمارستانی به عنوان پرستار حتی در کنار آموزشهای تئوریک در بیمارستان تحت نام پرستار قابل قبول نیست، زیرا از نظر علمی جایگاه رشته پرستاری را تنزل داده و این آموزش از استانداردهای علمی برخوردار نیست."

محسن علیجانی زمانی افزود:"آموزش در بیمارستان به هیچ عنوان جایگزین آموزش آکادمیک دانشگاهی نیست، بنابراین معادل سازی و جایگزین این افراد به عنوان پرستار قانونی نیست. البته در کمیسیون بهداشت هم این موضوع مورد مخالفت نمایندگان قرارگرفته است، به طور حتم با این روش نمی توان کمبود پرستار را مرتفع کرد."

 

کمبود نیروی پرستاری در بوشهر/ تاخیر در پرداخت مطالبات پرستاران

رییس هیات مدیره نظام پرستاری استان بوشهر با اشاره به تعویق ۱۰ ماهه مطالبات پرستاران بوشهر گفت: "هرچند جامعه پرستاری به تاخیر در پرداخت مطالبات عادت دارد، ولی انتظار می رود در خصوص پرداخت مطالبه ۱۰ ماه این قشر تلاش بیشتری داشته باشند."

وی بدون اشاره به میزان طلب پرستاران اضافه کرد: "از ابتدای سال تاکنون کارانه پرستاران پرداخت نشده است."

حسین پوپ با انتقاد از کمبود نیروی انسانی پرستار در استان گفت: "تعداد پرستاران در سطح استان از میانگین کشوری هم پایین تر است. میانگین کشوری ۱.۲ الی ۱.۸ پرستار به ازای هر تخت در کشور وجود دارد و این میزان در استان بوشهر ۰.۹ پرستار به ازای هر تخت است."

دو هزار و ۵۰۰ پرستار در ۱۵ بیمارستان دولتی و غیردولتی استان بوشهر فعال هستند.

 

تجمع اعتراضی پزشکان مراکز درمان ترک اعتیاد 

روز شنبه 30 دی، جمعی از پرشکان مراکز درمان اعتیاد  mmtدر اعتراض نسبت به فرآیند سامانه ثبت مشخصات و اطلاعات معتادان در وزارت بهداشت تجمع کردند.

تجمع کنندگان با درخواست اصلاح فرایند سامانه و نظارت بیشتر در توزیع داروهای درمانی معتادان از وزارت بهداشت  می خواهند تا نسبت به توزیع غیر اصولی داروهای اعتیاد و بر حفظ امنیت و عدم افشای اطلاعات شخصی بیماران اقدام کند.

 

 

(منابع: خانه ملت، ایسنا، ایلنا، مهر، خانه پرستار، ایسکا نیوز، تابناک، جماران، نظام پرستاری)

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۳،  یکشنبه اول بهمن ۱۳۹۶ - ۲۱ ژانویه ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول