چرا ۱۲ اردیبهشت، روز معلم نام گرفت؟ً!

 

اردیبهشت سال 1340 خورشیدی معلمان کشور جهت احقاق حقوق صنفی خود با فراخوان باشگاه مهرگان دست به اعتراض و اعتصاب سراسری زدند.

در همین راستا معلمان تهران در روز 12 اردیبهشت قصد ورود به محوطه وزارت فرهنگ واقع در خیابان اکباتان را داشتند که از ورود آنان جلوگیری به عمل آمد.

سپس معلمان روانه میدان بهارستان شده و مقابل ساختمان مجلس روی زمین به تحصن نشستند. پلیس برای متفرق کردن آنان از ماشین آبپاش استفاده کرد ولی معلمان از جای خود تکان نخوردند.

سرهنگ شهرستانی رییس کلانتری 2 اقدام به شلیک نمود که دکتر ابوالحسن خانعلی مورد اصابت گلوله قرار گرفت و  در بیمارستان درگذشت.

محمد درخشش رییس باشگاه مهرگان دستگیر و به زندان افتاد.

از این به بعد اعتراض رنگ سیاسی گرفت و معلمان 4 شرط برای پایان اعتصاب بشرح زیر اعلام کردند:

1- سقوط دولت شریف امامی

2-مجازات قاتل دکتر خانعلی

3-آزادی درخشش

4-ترمیم حقوق معلمان طبق طرح باشگاه مهرگان

 

روز 15 اردیبهشت شریف امامی استعفا داد و علی امینی تشکیل کابینه داد و درخشش از زندان آزاد گردید.

روز 18 اردیبهشت معلمان در محل باشگاه مهرگان اجتماع کرد و طی قطعنامه ای روز 12 اردیبهشت را به خاطر اعتصاب موفقیت آمیز خود و گرامی داشت دکتر خانعلی روز معلم اعلام نمودند و قرار شد که هر سال در چنین روزی تمام مدارس کشور برای بزرگداشت دکتر خانعلی تعطیل گردد.

در همین روز دکتر امینی در باشگاه مهرگان حضور یافت و به معلمان قول افزایش حقوق آنان را داد ولی معلمان نپذیرفتند و اعلام کردند که هیچ کس را به جز درخشش به عنوان وزیر فرهنگ نمی پذیرند.

دو سال مراسم روز معلم برگزار گردید ولی در تقویم ایران ثبت نگردید اما به صورت غیررسمی این روز برای معلمان روز معلم بود تا اینکه در سال 1358 معلمان در صدد زنده کردن 12 اردیبهشت به عنوان روز معلم بر آمدند که مصادف با ترور مرتضی مطهری در شامگاه روز 11 اردیبهشت شد.

دولت وقت با یک روز تاخیر 12 اردیبهشت را "روز شهادت آیت الله مطهری و روز معلم" اعلام کرد و در تقویم رسمی اشاره ای به نام خانعلی و پیشینه این روز نشد.

این وضعیت تا اوایل دهه 80 خورشیدی ادامه یافت تا اینکه با ایجاد تشکلهای صنفی معلمان و بازخوانی تاریخ جنبش معلمان، نام و یاد خانعلی زنده شد و هر ساله در این روز جمعی از معلمان و فعالان صنفی بر مزار وی جمع می شوند و ضمن گرامیداشت یاد وی بر مطالبه گری صنفی و آموزشی تاکید می کنند.

با وجود این هنوز برخی معلمان و دانش آموزان و اولیاء آنها فکر می کنند که روز معلم فقط به خاطر ترور مطهری است و از پیشینه آن خبر ندارند و نام دکتر خانعلی معلم مبارز که جان خود را در راه احقاق حقوق و منزلت معلمان از دست داد در هیچ کدام از رسانه های گفتاری و نوشتاری و تصویری دیده نمی شود، اما نام این معلم با تازیخ جنبش معلمان ایران گروه خورده و هرگز فراموش نخواهد شد.

 

ای معلم نامت عالمگیر شد

     درخور هم لطف و هم تکریم شد...

 

منبع: کانال تلگرام کانون صنفی معلمان

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۸، اردیبهشت ۱۳۹۷ -  آوریل ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول