کارورزان سلامت (اردیبهشت ۹۷)

امید برهانی

 

مهم ترین سر فصلهای خبری پرستاران در ماه گذشته، جدی شدن طرح بیمارستانهای مستقل یا هیات امنایی، مسکوت گذاشتن و تعویق چندین باره تصویب قانون تعرفه های پرستاری است که از قضا مطالبات اصلی بر زمین مانده پرستاران نیز است. گرچه حرکات اعتراضی قابل توجهی در ماههای اخیر از سوی جمعیتهای پرستاری و پیراپزشکی دیده نشده، اما انباشتگی این مطالبات در کنار حرکتهای اعتراضی جدی نیروهای کار و عموم مردم در شهرهای مختلف کشور در ماههای گذشته از یک سو و انحطاط و فروپاشی درونی و بیرونی رژیم از سوی دیگر، این کارورزان نجیب و اخلاق مدار را هم در آینده نزدیک به اعتصاب و شورش خواهد کشاند.

 

رابطه مالی بین پزشک و بیمار باید قطع شود

اولین همایش بین المللی پزشکی آکادمیک برای اولین بار در ایران برگزار شد. پزشکی آکادمیک به رشته ای از پزشکی گفته می شود که پزشکان اکثر وقت خود را صرف تحقیق و آموزش می کنند.

مجتبی زارعی، متخصص مغز و اعصاب و یکی از سخنرانان این همایش گفت: "سخنرانی من درباره طرح تحول سلامت و مقایسهآن با نظام ملی سلامت در دیگر کشورهای دنیا مثل انگلستان بود."

این استاد دانشگاه ادامه داد: "در طرح تحول سلامت در مقایسه با سیستمهای دیگر خدمات ملی سلامت در دنیا، ارتباط مالی بین پزشک و بیمار وجود دارد، یعنی تا زمانی که پزشک در ازای ویزیت، تجویز عکسهای رادیولوژی و... از بیمار پول دریافت می کند، این مشکلات هرگز حل نخواهد شد."

وی یادآور شد: در کشورهایی که طب ملی دارند، بین پزشک و بیمار رابطهمالی وجود ندارد و همهپزشکان بدون توجه به نوع تخصص حقوق ثابت را بر اساس میزان سن و تجربهکاریدریافت می کنند.

وی افزود: "این مساله که پزشک هر چه بیشتر کار کند، پول بیشتری به دست می آورد، سبب می شود که کیفیت خدمات پایین بیاید. سیستمهای نظارتی می بایست مستقل از وزارت بهداشت باشد و نفع گروه ناظر نیز حتما باید از غیر پزشک تشکیل شود، زیرا پزشکان خود ذی هستند. این مساله در کشورهای دیگر اتفاق می افتد، اما در ایران اینطور نیست."

 

دولت قادر به تامین بودجه طرح سلامت نیست

طرح تحول سلامت به عنوان یکی از برنامه های دولت یازدهم تلقی می شود که از اردیبهشت ۹۳ در سطح بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی کلید خورده و بعد از گذشت سه سال از اجرای آن، حالا با بحران بی پولی مواجه شده است. بطوریکه، بیمارستانها در تامین دارو و تجهیزات پزشکی دچار کمبود منابع مالی هستند و از سوی دیگر، پرداختیها به کادر درمانی و پرسنل بیمارستانها نیز با تاخیر انجام می شود.

وزیر بهداشت، در مجمع سلامت استان تهران با مخاطب قرار دادن سازمان برنامه و بودجه، درخواست کرد که اعتبارات مورد نیاز حوزه سلامت مورد توجه قرار گیرد. در همین رابطه سیدحسن حسینی شاهرودی، عضو هیات رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس، نیز گفت: "اتفاقاتی که به صورت روزمره می افتد مانند اوراق قرضه یا شیوه های دیگر جوابگوی این طرح نیست و این طرح را زمین خواهد زد و امیدواریم دولت برای تامین منابع این طرح عزم جدی داشته باشد."

 

گسترش معاینه فله ای بیماران

نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: "متاسفانه معضل معاینه فله ای بیمار در حال گسترش بوده و بسیاری از پزشکان به جهت فضای تعریف شده و حجم مراجعات بیمار، زمان لازم را برای معاینه بیمار اختصاص نمی دهند.

محمدحسین قربانی تصریح کرد: "چطور ممکن است پزشکی روزانه ۱۰۰ بیمار را مورد معاینه قرار داده و از سویی کیفیت نوع درمان را نیز رعایت کند. به طور حتم تعهدات لازم باید در پزشک برای رعایت حداقل زمان ممکن جهت معاینه بیمار ایجاد شود، ضمن اینکه نظارتهای لازم نیز بر عملکرد پزشکان در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد."

وی با بیان اینکه پزشک نباید به این شغل به دید حرفه کسب و کار نگاه کند گفت: "هر پزشکی باید برای درمان بیمار زمانی بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه را اختصاص دهد، متاسفانه در تمامی بخشهای اقتصادی نبود شفافیت در عملکرد وجود دارد، اما پزشکان را باید نسبت به این مسایل مستثنی کرده و به رسالت آنها توجه کرد."

لازم به ذکر است گه طبق مصوبه دولت، متوسط زمان ویزیت بیمار توسط پزشک عمومی حداقل ۱۵ دقیقه، برای پزشک متخصص حداقل ۲۰ دقیقه، برای پزشک فوق تخصص حداقل ۲۵ دقیقه و برای روانپزشک حداقل ۳۰ دقیقه زمان ویزیت مشخص شده است.

 

رضایت مندی جامعه ۲۰۰ هزار نفری پرستاری اهمیت ندارد

سیدجواد توکلی، فعال صنفی پرستاری و عضو هیات مدیره نظام پرستاری مشهد، با انتقاد از خودداری دولت از اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاران، تعرفه پزشکان و پرستاران را با یکدیگر مقایسه کرد و گفت: "در فاز سوم طرح تحول سلامت در سال ۹۳ به دلایل متعدد، تعرفه های پزشکی بین ۱۰۰ تا ۳۰۰درصد و به طور میانگین ۲.۵ برابر افزایش یافت و از آن سال همواره سالانه ۱درصد دیگر به این تعرفه ها افزوده می شود. با یک حساب سرانگشتی افزایش ۱۰درصدی تعرفه های پزشکی امسال حداقل ۲۵۰۰ میلیارد تومان بودجه به خود اختصاص خواهد داد."

وی ادامه داد: "حال با یک مقایسهکوچک همه چیز روشن می شود: اجرای قانون تعرفه گذاری پرستاری تنها به ۱۰۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز دارد و موجب رضایتمندی جمعیت حداقل ۲۰۰ هزار نفری پرستاری و بیماران می شود و تعرفه های پزشکی با بودجه۲.۵ برابری موجب رضایت جمعیت ۳۰ تا ۴۰ هزار نفری می شود."

 

ابلاغ طرح برده داری پرستاران

وزارت بهداشت آیین نامه اداره بخشهای بیمارستانها به صورت هیات عاملی را ابلاغ کرد. براساس این آیین نامه، اعضای هیات مزبور را رییس بیمارستان، نماینده رییس موسس، روسای بخشهای همکار در طرح و دو نفر از اعضای پیراپزشکی و اداری به انتخاب رییس بیمارستان تشکیل می دهند.

در همین رابطه یک عضو شورای عالی نظام پرستاری اظهار داشت: "تنها حضور مترون در این هیات کارساز نخواهد بود و جایگاه مترون و سرپرستار تنزل خواهد یافت."

زینب فدایی همچنین گفت: "براساس یکی از بندهای موجود در این ابلاغیه، در صورت مازاد نیرو اجازه تعدیل نیرو وجود دارد. بنابراین هر پرستار به جای مراقبت از ۱۰ بیمار، می بایست از ۲۵ بیمار در شیفت کاری خود مراقبت نماید و بنابراین استانداردهای مراقبت کاهش پیدا می کند."

وی افزود: "در این طرح بیشترین نفع عاید بیمارستانهای خصوصی می شود و برای پرستاران قانون برده داری را رایج خواهد کرد، بنابراین این حساسیت باید در سطح کلان مملکت و مجلس ایجاد شود که از اجرای این طرح هرچه سریعتر جلوگیری شود."

 

کارتلها به فکر تسخیر منابع دولتی هستند

به گفته عضو شورای عالی نظام پرستاری، اداره بیمارستانها و بخشها ورژن جدیدی از هیات امنایی است.

علی اشرف رحمان پناه اظهار داشت: "اما در این طرح یک تفاوت وجود دارد، آن هم این است که در این طرح منابع ملی و دولتی در اختیار گروهی خاص قرار می گیرد. متاسفانه کارتلهای اقتصاد درمان در فکر تسخیر اراده دولت و ملت بر منابع بیمارستانی هستند. آنها به سودهای کلان و دریافتهای چند ده و چند صد میلیونی اکتفا نکرده اند و در فکر تسخیر اداره دولت و ملت بر منابع بیمارستانی هستند و به فکر منافع ملت و کارکنان رده های مختلف نبوده و نیستند."

وی تصریح کرد: "سالهاست که اراده حاکم بر ساختار نظام سلامت در پی تسخیر منابع ملی در جهت منافع شخصی و گروهی است و حتی در طرح هیات امنا از فرماندار، نماینده استاندار ، شهردار ، نماینده امام جمعه و نمایندگان مجلس هم استفاده شده است تا بتوان از طریق فشار آنها اختیار بیمارستانها را به دست گیرند، اما تاکنون باوجود تلاش فراوان، به علت مقاومت بدنه کارکنان نظام سلامت ناکام مانده است."

وی افزود: "در دستورالعمل هیات امنایی جز پزشکان هیچ گروهی ذینفع و ذی نفوذ نخواهند بود و با حضور یک نماینده از جامعه پرستاری که آن هم از منصوبین خود است، قصد در دست گرفتن اختیار بیمارستانها را به عنوان سرمایه ملی دارند و این جای تاسف است که با استناد به عنوان خصوصی سازی و پوشش برنامه پنجم و اصل ۴۴ این عمل خود را مناسب جلوه می دهند."

 

مقام دولتی: پرچم پرستاری را با قدرت به اهتزاز در خواهیم آورد

دکتر اصغر دالوندی، رییس کل جدید سازمان نظام پزشکی، در دیدار با پرسنل ستادی سازمان نظام پرستاری گفت: "سازمان نظام پرستاری برای دفاع از حقوق پرستاران ایجاد شده که با همکاری همه جانبه می توان کمبودهای موجود را برطرف نمود."

دالوندی افزود: "با تمام توان برای دستیابی پرستاران به حقوق تضییع شده آنان تلاش خواهیم کرد و برای به اهتزاز درآمدن پرچم پرستاری، با تمام قوا پیش خواهیم رفت."

در پایان این جلسه دکتر اصغر دالوندی در حکمی محمد شریفی مقدم را همزمان به عنوان مشاور عالی و معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی سازمان نظام پرستاری کشور منصوب کرد

 

۹۵درصد جامعه پزشکی درآمد خوبی ندارند

رییس انجمن متخصصین داخلی ایران افزایش ۵درصدی تعرفه های پزشکی برای سال جاری را کافی ندانست و به سطح تورم ۱۵درصدی در کل کشور و افزایش ۲۵درصدی هزینه بیمارستانها، مطبها و کلینیکها اشاره کرد.

ایرج خسرونیا افزود: "حقوق پرسنل و مالیاتها نیز ۲۰ درصد افزایش یافته. بنابراین افزایش ۵درصدی تعرفه ها غیرعادی و غیرعادلانه بوده و جامعه پزشکی با آن مخالف است و کاش همین افزایش ۵درصدی را اعلام نمی کردند تا حداقل پزشکان از لحاظ روحی در وضعیت بهتری قرار داشتند."

وی گفت: "۹۵درصد جامعه پزشکی وضعیت درآمدی خوبی ندارند به خصوص ۵۰درصد پزشکان عمومی، متخصصین داخلی، عفونی و اطفال با این مشکلات درآمدی دست و پنجه نرم می کنند. در صورتی که فکری در این باره نشود، این پزشکان از حوزه درمان خارج می شوند. همچنین زمانی که هزینه ها بیش از درآمد باشد، خرج مطب و بیمارستان تامین نخواهد شد و ورشکسته خواهند شد."

خسرونیا اضافه کرد:"اکثر بیمارستانهای درجه سه و چهار سال گذشته را حتی در بخش دولتی با بدهی تمام کردند و اگر این وضع ادامه یابد، بسیاری از بیمارستانها حتی ورشکسته خواهند شد. از طرفی، معوقات بیمه ای یکساله شده و این مساله در کنار تعرفه ها وضعیت را بدتر کرده است."

 

دومین روز تجمع اعتراضی کارکنان مرکز بهداشت استان هرمزگان

برای دومین روزمتوالی، کارکنان مرکز بهداشت استان هرمزگان در اعتراض به نداشتن امنیت شغلی،کاهش حقوق وعدم پرداخت به موقع، روز پنج شنبه 6 اردیبهشت دست به تجمع زدند. این کارکنان روز چهارشنبه مقابل استانداری هرمزگان و روز پنجشنبه مقابل ساختمان معاونت امور بهداشتی و مرکز بهداشت این استان اجتماع اعتراضی برپا کردند.

یکی از کارکنان معترض مرکز بهداشت استان اظهار کرد: ما کارکنان طرح تحول نظام سلامت هستیم که سه سال پیش در بندرعباس آغاز شد و در ابتدا با توجه به احتیاجی که به ما داشتند، رفتار خوبی می کردند اما در سال گذشته در پی افزایس سطح خدمات نظام سلامت تغییر رویه دادند.

 

تجمع کارکنان اخراجی مرکز بهداشتی درمانی شرق اهواز مقابل استانداری خوزستان

کارکنان اخراجی مرکز بهداشتی درمانی شرق اهواز برای بازگشت به کار دست به تجمع مقابل استانداری خوزستان زدند. این تجمع در روز چهارشنبه 19 اردیبهشت صورت گرفت.

یکی ازکارکنان  اخراج شده در طرح سلامت که به همراه همکاران خود به نشانه ی اعتراض روبروی درب استانداری تجمع کرده بودند گفت: تعداد ۷۰ نفر از ما با آزمون وزارت کشور سال ۹۳ از تاریخ اول مهر 1394 مشغول به کار شدیم که در ادامه به منظور گسترش طرح سلامت این تعداد به ۴۰۰ نفر رسیده است.

وی افزود: این طرح به صورت پیمانکاری به شرکت فجر اندیکای مسجد سلیمان وابسته به هلال احمر واگذار گردید و در تاریخ 29 اسفند 1396 قرارداد ما با این شرکت پایان یافت و قرارداد مجددی صورت نگرفت و پایان همکاری به ما اعلام شد. وی در ادامه گفت: جذب نیروی مازاد و کارشناسی نشده سبب شد که اکنون نیروهای کارآمد و غیر کارآمد باهم اخراج شوند.

 

 

(منابع: مهر، فارس، ایلنا، نظام پرستاری، هرمز)

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۹، سه شنبه اول خرداد ۱۳۹۷ - ۲۲ مه ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول