زنان در مسیر رهایی (تیر ۹۷)

اسد طاهری

 

ده کشور خطرناک جهان برای زنان

کارشناسان جهانی مسایل زنان، هند را خطرناک ترین کشور برای زنان نامیدند. در یک نظرسنجی که از سوی بنیاد "تامسون رویترز" انجام شده، ۵۵۰ کارشناس مسایل مربوط به زنان، هند را خطرناک ترین کشور جهان برای زنان دانسته اند. افغانستان و سوریه در رده های دوم و سوم و سومالی و عربستان سعودی بعد از آنها قرار دارند.

در این بررسی از کارشناسان خواسته شد پنج کشور از مجموع ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل را نام ببرند که در آنها زنان از ناحیه دسترسی به خدمات بهداشتی، منابع اقتصادی، عادات و رسوم سنتی، آزار جنسی و غیرجنسی و قاچاق انسان در خطرناک ترین وضعیت هستند.

نظر سنجی تازه از ۲۶ مارس تا ۴ مه سال جاری میلادی انجام شده است

۱- هند به دلیل: خشونت و آزار جنسی، رفتارهای مبتنی بر رسوم و سنتها، قاچاق انسان، کار اجباری، بردگی جنسی و کنیز بودن در خانه

۲- افغانستان به دلیل: خشونتهای غیرجنسی، دسترسی به خدمات بهداشتی و دسترسی به منابع اقتصادی

۳- سوریه به دلیل: دسترسی نداشتن به خدمات بهداشتی، قرار داشتن در معرض خشونت غیرجنسی (شامل خشونتهای مرتبط به ستیزه گریهای مسلحانه و خشونت خانگی) و سوواستفاده جنسی

۴ سومالی به دلیل: دسترسی نداشتن به خدمات بهداشتی و روبرو بودن با خطرات ناشی از رسوم و عادات سنتی

۵- عربستان به دلیل: نداشتن دسترسی به منابع اقتصادی و نیز تبعیض علیه زنان

 

یک زن برای اولین بار شهردار پایتخت تونس شد

سعاد عبدالرحیم، نامزد حزب "النهضه" تونس، به عنوان شهردار تونس انتخاب شد. این پیروزی بزرگ و نمادین برای این دکتر داروساز پنجاه و سه ساله مدرن محسوب می شود که از سوی حزب اسلام گرای النهضه حمایت می شود.

سعاد عبدالرحیم در این باره گفت: "من این پیروزی را به تمام زنان ، جوانان و تمام مردم تونس تقدیم می کنم."

وی در دور دوم انتخابات شهرداری و در حالی انتخاب شد که بسیاری از راست گرایان و میانه روها انتخابات شهردار را تحریم کرده بودند. سعاد عبدالرحیم با کسب بیست و شش رای در برابر بیست و دو رای رقیب خود به پیروزی دست یافت.

عبدالرحیم از اعضای اتحادیه دانشجویان بود. وی در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۱۰۴ نماینده پارلمان تونس هم بود. وی که یکی از اعضای دفتر سیاسی النهضه است، خود را به عنوان فردی مستقل معرفی کرد.

عبدالرحیم به عنوان شهردار تونس عنوان "شیخ مدینه" را دریافت خواهد کرد.

 

ممنوعیت رانندگی زنان سعودی به طور رسمی لغو شد

ممنوعیت رانندگی بانوان در عربستان از بامداد روز یکشنبه ۳ تیر به طور رسمی لغو شد.

رانندگی زنان در عربستان از شهرهای "جده" و "الدمام" و تحت تدابیر شدید امنیتی به طور رسمی آغاز شد.

"سلمان بن عبدالعزیز"، پادشاه عربستان سعودی، پیش از این طی حکمی به زنان اجازه رانندگی داده بود و این حکم از بامداد دهم شوال به طور رسمی اجرایی شد.

ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان سعودی، یکی از مهمترین چالشهای حقوق بشری این کشور بوده است.

 

لغو حکم اعدام زن سودانی که شوهر تجاوز کارش را کشت

یک دادگاه تجدید نظر در سودان، حکم اعدام زنی را که شوهرش را به دلیل تجاوز کشته بود، لغو کرد.

"نورا حسین"، نوزده ساله، به جای اعدام باید پنج سال زندانی بکشد. "عبدالله محمد"، وکیل خانم حسین، خبر تغییر حکم را اعلام کرده است.

ماه پیش، یک دادگاه اسلامی خانم حسین را به اعدام از طریق دار زدن محکوم کرده بود. جرم او قتل عمد همسرش "عبدالرحمان محمد حمد" عنوان شده بود.

خانم حسین گفته بود که همسرش از بستگان خود خواسته بود دست و پای خانم حسین را بگیرند تا بتواند به نورا حسین تجاوز کند. وقتی روز بعد خواسته بود همین کار را تکرار کند، نورا حسین دست به عصیان زده و با چاقو به او حمله کرده است.

خانم حسین در شانزده سالگی به عقد یکی از بستگانش درآمد که دو برابر او سن داشت.

بعد از کشتن شوهرش، نورا حسین به خانه پدری رفته تا آنها را از آنچه که گذشته آگاه کند. پدرش برای حفاظت از او در برابر انتقام، نورا را به اداره پلیس برد، اما برخلاف تصورش در آنجا نورا را بازداشت کردند.

بازداشت و حکم اعدام منجر به واکنش جهانی شد. از جمله "نائومی کمپبل"، هنرپیشه و خواننده، و "اما واتسن"، هنرپیشه، پا پیش گذاشتند و از نورا حسین حمایت کردند. عفو بین الملل هم از حامیانش خواست تا به وزیر دادگستری سودان ایمیل بفرستند و تقاضای تجدید نظر کنند. ایمیلها آنقدر زیاد بودند که در نهایت وزیر مجبور شد آدرس ایمیل دیگری برای خود بگشاید.

عفو بین الملل همزمان با استقبال از لغو حکم اعدام خانم حسین، از حکم پنج سال زندان علیه وی انتقاد کرده و آن را متناسب با جرم ندانسته است. این نهاد حقوق بشری از سودان خواسته تا با تغییر قوانین ازدواج و تجاوز کاری بکند که به جای قربانیان، متجاوزان تنبیه شوند.

 

جمعیت زنان بیکار تحصیل کرده، دو تا سه برابر مردان است

معاون امور زنان و خانواده حسن روحانی گفت: "جمعیت زنان بیکار تحصیل کرده، دو تا سه برابر فارغ التحصیلان بیکار مرد است."

معصومه ابتکار همچنین از وجود بیش از سه میلیون زن بیکار سرپرست خانوار در کشور خبر داد.

وی گفت: "باوجود تاکید بسیار بر عدالت جنسیتی در قانون اساسی، متاسفانه شاهد بیکاری بیشتر در بین زنان توانمند کشور که نیمی از جامعه را تشکیل می دهند، هستیم."

مقام یاد شده سهم دختران بازمانده از تحصیل را بیش از پسران دانست و با این حال گفت: "در این چهار دهه، انقلاب اسلامی منشاء خدمات بسیار درخشانی در جای جای کشور بوده."

وی با بیان اینکه باید از ظرفیت زنان توانمند استفاده بیشتری شود گفت: "خوشبختانه نمایندگان مجلس نیز همراهی خوبی در این بخش دارند که جای تقدیر دارد."

 

فیفا به شبکه های تلویزیونی: روی زنان جذاب زوم نکنید

فیفا از شبکه های تلویزیونی خواست تا در هنگام پخش بازیهای جام جهانی روسیه از زوم کردن روی زنان جذاب هوادار تیمها بپرهیزند. فدراسیون جهانی فوتبال این تصمیم را در چهارچوب مبارزه با نگاه جنسیت زده علیه زنان اتخاذ کرده است.

"فدریکو آدیه چی"، رییس "برنامه گوناگونی" فیفا، با اعلام این خبر گفت: "ما این درخواست را علاوه بر پخش کننده خودمان، به شبکه های خصوصی نیز ارایه داده ایم."

وی با یادآوری این که فیفا در سیاست دخالت ندارد افزود که این سازمان با این وجود با "رویکردهای نادرست" برخورد می کند.

با وجود این ژست فیفا، شبکه های تلویزیونی و از جمله شبکه رسمی پخش کننده مسابقات، همچنان به پخش تصاویر بزرگ زنان با نگاه جنسیتی ادامه دادند.

 

رای دادگاهی در تل ‌‌آویو به نفع تفکیک جنسیتی

دادگاهی در تل آویو تفکیک جنسیتی در یک مراسم مذهبی که در محل عمومی برگزار می شد را قانونی دانست.

شامگاه دوشنبه (۴ تیرماه) قرار بود در یکی از میادین شهر تل آویو مراسمی مذهبی برگزار شود که برگزارکنندگان آن بخشی مجزا برای زنان در نظر گرفته بودند.

"ران هولدای"، شهردار تل آویو، اعلام کرده بود چنانچه برگزار کنندگان این مراسم بخواهند قسمت زنان را از مردان جدا سازند، مجوز برنامه را لغو خواهد کرد.

برگزارکننده این مراسم مذهبی که یک جنبش مذهبی یهودیان بنیادگرا به نام "خباد لوباویچ" است، از مقامات شهری به دادگاه شکایت برده بود.

به گفته برگزارکنندگان، مخاطبان این مراسم مذهبی یهودیان محافظه کار و سنت گرایی هستند که به دلایل مذهبی خواستار جدایی زنان از مردان هستند.

قاضی دادگاه بعد از بررسی پرونده گفت او هیچ دلیلی برای ممنوعیت جداسازی جنسیتی در این میدان نمی بیند و به همین دلیل از مقامهای شهری خواسته تا به تفسیری که جنبش خباد لوباویچ از مذهب یهودیت دارد، احترام بگذارند.

به گفته قاضی، افزون بر این، مسوولان تصمیم خود مبنی بر ممنوعیت جداسازی زنان از مردان را برای مراسمی که پیش تر مجوز برگزاری آن صادر شده بود، دیر اعلام کرده اند.

شهردار تل آویو پس از اعلام رای دادگاه گفت به آن احترام می گذارد، همزمان اما تاکید کرد از مبارزه خود علیه مراسم و برنامه هایی در شهر تل آویو که در آن فضایی جداگانه برای زنان و مردان در نظر گرفته شده، دست نخواهد کشید.

 

برای اولین بار یک زن شهردار آمستردام شد

شورای شهر آمستردام در جلسه غیرعلنی چهارشنبه ۲۷ ژوئن/ ۶ تیر خود، "فمکه هالسما"، رهبر پیشین فراکسیون "سبزهای چپ" در پارلمان هلند را با اکثریت آرا به عنوان شهردار آمستردام برگزید.

هالسما نخستین شهردار زن آمستردام و هشتاد و دومین زن شهردار هلند خواهد شد.

شورای شهر آمستردام در حال حاضر متشکل از نمایندگان سبزهای چپ (GroenLinks)، حزب سوسیالیست (SP)، لیبرالهای دمکرات (D۶۶) و سوسیال دمکراتها (PvdA) است. هالسما ۵۲ ساله، سال ۱۹۹۸ به عنوان نماینده سبزها وارد پارلمان هلند شد و ۸ سال رییس فراکسیون این حزب در مجلس بود.

هلند تا کنون ۸۱ شهردار زن داشته است و از میان ۳۵ تن شهرداری که سال گذشته در انتخابات شهرداریها برنده شدند، ۱۲تن زن هستند.

 

 

 (منابع: بی بی سی، ایسنا، یورونیوز، خبرگزاری صداوسیما، دویچه وله)

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۱، دوشنبه اول مرداد ۱۳۹۷ – ۲۳ ژوییه ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول