بحران بی آبی و جنبش تشنگان در مرداد ۹۷

زینت میرهاشمی

 

دامنهِ بحران آب هر روز گسترش می یابد و شهروندان بیشتری با این مُعضل کلان که محصول عملکرد رژیم ولایت فقیه است روبرو و درگیر هستند. بر اساس آمار حکومتی، تهران و ۲۰ استان دیگر از خشکسالی شدید رنج می‌برند. در استانهای تهران، البرز، قزوین، آذربایجان شرقی، زنجان، فارس، خراسان رضوی، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خوزستان، بوشهر، کرمان و قسمتهایی از کرمانشاه، لرستان، یزد، سمنان، قم، سیستان و بلوچستان همچنین بخشهایی از اصفهان و چهارمحال و بختیاری خشکسالی بلند مدت شدید و حتی بسیار شدید وجود دارد.

ابعاد این بحران به شکلی که پایوران حکومت جابجا بدان اعتراف می کنند و البته هیچ راهکار موثر برای برون رفت از آن ارایه نمی دهند. در مرداد ماه سال جاری برخی از پایوران رژیم بار دیگر به ابعاد بحران خشکسالی اشاره کردند.

 

روز دوشنبه ۸ مرداد، صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت: «در بازه ۱۲۰ ماه اخیر منتهی به تیرماه سال جاری، ۹۷ درصد مساحت ایران به خشکسالی انباشته و بلندمدت دچار شده است و همین موضوع وضعیت ذخیره آبی کشور را در مناطق مختلف نشان می‌دهد.» (ایسنا)

 

روز یکشنبه ۱۴ مرداد، رضا کابلی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان زنجان گفت: « از ۹۵۰ روستای استان زنجان ۱۲۱ روستای استان دچار بحران آبی است.» (مهر)

 

به گزارش خبرگزاری حکومتی میزان، روز دوشنبه ۱۵ مرداد، رحمانی فضلی وزیر کشور رژیم در این مورد می گوید: «مشکل آب بسیار جدی است، امسال [۵ ماه نخست سال] حداقل ۲۰ اعتراض و درگیری در مساله آب داشتیم، همه می‌دانند آب در کشور کم است و میزان بارندگی کم شده است، اما هیچ اقدامی از سوی «سمن» ها [سازمانهای مردم نهاد] برای یک حرکت بزرگ در کشور انجام نشده است.» وزیر کشور با این سخنان بار مسئولیت را از دوش رژیم برداشته و آن را به نهادهای کوچک که هرگز قادر به مهار این بحران نخواهند شد، واگذار می کند.

 

روز سه شنبه ۱۶ مرداد، عزیز سارانی، نماینده استان سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها گفت: «میزان کمی آب در پشت سد‌ها و ذخیره‌ گاههای سیستان و بلوچستان وجود دارد که آن هم با وجود گرمای بالا در حال تبخیر است و در مهرماه آب این استان تمام می‌شود. هم اکنون بیش از ۳ هزار روستای استان سیستان و بلوچستان با ۳۴۷هزار جمعیت هیچ ‌گونه زیرساخت آبرسانی ندراند و آب این روستاها توسط تانکر تأمین می‌شود که هیچ تضمینی وجود ندارد هر روز این تانکرها آب برای مردم ببرند.» (ایلنا)

 

سخنان عیسی کلانتری که در روز چهارشنبه ۱۷ مرداد سال جاری که پوشش خبری گسترده ای داشت بسیار تکاندهنده است. به گزارش ایلنا، این کارگزار حکومت در مسئولیت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست می گوید: «در سال ۱۳۹۶، میزان بارندگی در ایران ۲۵ درصد کاهش داشته و به زیر ۲۰۰ میلیمتر مکعب رسیده است. ... مصرف آب تنها ۸ یا ۹ کشور دنیا بیش از ۴۰درصد است و ایران پس از چاد، بالاترین درصد مصرف آب با ۶۵درصد را دارد. .... [سد] گتوند یک فاجعه بود، یک اشتباه نبود،  آبروی نظام مهندسی کشور را در گتوند به حراج گذاشتیم. ... تقریبا می‌توان گفت همه رودخانه‌ های کشور خشک شده و میزان متوسط آب در ۳۰ سال گذشته از ۱/۶ میلیارد مترمکعب امروز به ۶ میلیون مترمکعب رسیده است. ... بعد از انقلاب فکر کردیم آزادی و قدرت کشور در خودکفایی گندم است. راه غلط را پیمودیم و با حمله به مراتع، خاک و مراتع را نابود کردیم. ... در آن زمان به حرف کارشناسان متخصص عمل نکردیم و آنان را طاغوتی قلمداد کردیم، نتیجه این امر آن است که در حال حاضر رتبه یک در فرسایش آب، خاک و مواد ژنتیکی در جهان متعلق به ایران است. ... از ۹۰ درصد آبی که در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، ۶۰ درصد هدر می‌رود. ... در حال حاضر رودخانه‌ های شمال کشور، جانوری به عنوان آبزی ندارند. .... طبق بررسیهای انجام‌ شده، ۱۸ درصد دریاچه ارومیه به دلیل شرایط اقلیمی و ۸۲ درصد آن نیز به دلیل مدیریت غلط انسانی خشک شده است. در حال حاضر در شهر اصفهان که مانند شهر فینیکس [Phoenix] در آریزونا است، کشاورزی و گاو خونی تعطیل است.

من معتقدم دکتر کردوانی بسیار بسیار خوشبینانه درباره اتمام آب تا ۵۰ سال آینده صحبت کرده است و ما خیلی زودتر از این زمان با بی‌ آبی مواجه می ‌شویم.»

 

 روز یکشنبه ۲۱ مرداد، ابوالقاسم سوزنچی، رئیس خانه کشاورز استان همدان در گفت و گو با ایسنا گفت: «طبق پیش‌ بینیهای انجام شده بسیاری از استانهای کشور در ۵۰ سال آینده دچار بی‌ آبی می‌شوند اما با این آهنگ مصرف، همدان طی ۲۰ سال آینده آبی نخواهد داشت.»

 

روز سه شنبه ۲۳ مرداد، حسین دهقان، معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان گلستان در گفت و گو با ایسنا اعلام کرد که : «در حال حاضر تنها ۱۰ درصد از ظرفیت ۲۶۸.۵ میلیون متر مکعبی از حجم آب سد های گلستان آب دارد و حجم آب سدهای گلستان نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد کاهش یافته است.»

 

روز سه شنبه ۳۰ مرداد، علی سجادی، بخشدار مرکزی سمیرم به خبرنگاران گفت: «خشکسالی سبب بیکاری و مهاجرت در سمیرم شده و کاهش منابع آب علاوه بر تنشها و خشکی باغها و درختان، مشکلات معیشتی و اجتماعی دیگری را نیز ایجاد کرده است.» (ایرنا)

سمیرم با ۵ هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع وسعت، ۱۵۰ آبادی و روستا، چهار شهر و چهار بخش مرکزی، دناکوه، وردشت و پادنا با افزون بر یکصد هزار نفر جمعیت در ۱۶۰ کیلومتری جنوب اصفهان قرار دارد.

 

روز سه شنبه ۳۰ مرداد، عبدالله کیانی، رئیس شورای اسلامی استان اصفهان گفت: «بحران آب مساله بسیار جدی و پیچیده ای است. استقرار صنایع آب بَر در اقلیم خشک استان، بی توجهی به مسائل اقلیمی و جغرافیایی و آلودگی منابع آب شیرین حاصل از آلاینده های کشاورزی و صنعتی و فرسودگی شبکه های آب شهری از موارد ایجاد این بحران است. ربط دادن دلیل ایجاد بحران آب به مساله کاهش نزولات جوی، فرافکنی مساله و ساده سازی موضوع است.

آثار زیانبار بخش عمده سد سازی در کشور برغم اثرات نامطلوب زیست محیطی آن و تحت تاثیر سود بالای پروژه های سد سازی، نادیده گرفته شده است. ... مساله آب یک مساله بخشی نیست، بلکه یک بحران ملی است که نمود آن در استان اصفهان بسیار آشکارتر است.» (ایرنا)

زاینده‌ رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران به طول ۳۵۰ کیلومتر در دهه های اخیر به دلیل خشکسالیهای متوالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت، به یک رودخانه فصلی تبدیل شده است. میزان بارش و آب ذخیره شده در پشت سد زاینده رود بیانگر شرایط نامطلوب در فلات مرکزی ایران بویژه استان اصفهان است. خشکسالی امسال در۷۰سال اخیر بی سابقه توصیف شده و این پدیده اکنون ۹۰ درصد از وسعت استان اصفهان را فرا گرفته است.

 

جنبش برای داشتن آب

روز دوشنبه اول مرداد، کشاورزان معترض ورزنه در اعتراض به ندادن حقابه شان در ورودی این شهر تجمع اعتراضی برگزار کردند. تعدادی از این کشاورزان تراکتورهای شان را نیز با خود آورده بودند. در همین روز مردم کرج به دلیل قطعی آب، اقدام به تهیه تانکر آب کردند اما چون اجازه ورود تانکرها به داخل شهرک داده نشد، اقدام به تجمع کردند.

 

روز سه شنبه ۲ مرداد، گروهی از کشاورزان روستای اصغرآباد، در اعتراض به کم آبی و مطالبه حقآبه، در مقابل استانداری اصفهان تجمع کردند.

 

بامداد چهارشنبه ۱۹ مرداد، جمع زیادی از مردم و کشاورزان در مرغملک استان چهارمحال و بختیاری در برابر استانداری دست به تجمع و اعتراض زدند.

 

روز سه شنبه ۲۳ مرداد، کشاورزان روستای قره‌ چال در آذربایجان شرقی به ماموران سرکوبگر نیروی انتظامی که برای جمع ‌آوری پُمپهای آب اقدام کردند، اعتراض کرده و با آنان درگیر شدند.

 

ساکنان شهر «چغادک» در استان بوشهر شامگاه سه ‌شنبه ۳۰ مرداد در اعتراض به ۲۰ روز بی آب بودن مقابل اداره آب این شهر تجمع کردند. نیروی سرکوبگر انتظامی به این تجمع مسالمت آمیز حمله کرد. چغادک با بیش از ۱۶ هزار جمعیت در مسیر جاده بوشهر- شیراز قرار دارد.

 

 

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول