دانشگاه در ماهی گذشت (شهریور۹۷)

کامران عالمی نژاد

 

در ماه گذشته دانشجویان با توجه به شروع سال تحصیلی جدید با مشکلات بسیاری از قبیل هزینه های نجومی خرید کتابهای درسی، خوابگاه ،گذراندن دروس جبرانی، ثبت نام و به ویژه رد صلاحیتهای گسترده زیر عنوان "نقص پرونده" و غیره دست به گریبان بودند.

دانشجویان با تجمعات اعتراضی، نارضایتی خود از این شرایط و رفتارهای ناروا و پلیسی را بار دیگر به مسوولان بی کفایت موسسات آموزش عالی یادآوری و به آنان گوشزد کردند که دانشجویان هرگز با سیاستهای نابخردانه و ابلهانه مسوولان کشور اعم از آموزش عالی و یا کشوری موافق نبوده و نیستند.

دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به باجگیری موسسه آموزش عالی با نام "هزینه گذراندن دروس جبرانی" در چندین روز متوالی تجمع اعتراضی ترتیب داده و خواهان حذف آن شدند. هسته اولیه اعتراضهای دانشجویی در روز شنبه ۳ شهریور ماه در کوی دانشگاه و ادامه ی آن در روز دوشنبه ۵ شهریور ماه در مقابل ساختمان معاونت آموزشی دانشگاه و کتابخانه مرکزی شکل گرفت.

دانشجویان شعار می دادند: "نداریم، نداریم ، پول از کجا بیاریم"، "شهریه اجباری قبح بلا بیان است"، "پول زور نمی دیم"، "دانشگامون دولتیه، شهریه اش زورکیه".

همچنین منصور غلامی، وزیر علوم، در واکنش به اعتراضات دانشجویان معترض به ستاره دار شدن در یک مصاحبه با خبرگزاری دولتی "ایسنا" مدعی شد: "ستاره دار به آن معنا که به افکار عمومی القا شده، در میان دانشجویان و متقاضیان مقاطع بالای دانشگاهی وجود ندارد… مشکل اکثر این دانشجویان نقص پرونده است. دانشجوی ستاره دار سیاسی در ایران وجود ندارد و مشکل اکثر این نوع دانشجویان٬ نقص پرونده است."

حال سووال این است، اگر به گفته این کارگزار رژیم جهل و جنایت این دانشجویان متقاضیان مقاطع بالا در دانشگاه بوده و سازمان سنجش این دانشجویان را نه به علت شرکت در اعتراضات و قیامهای دی ماه ستاره دار و یا به گفته وزیر علوم "نقص پرونده" از تحصیل محروم نکرده، چرا سازمان سنجش طبق روال اداری نکات نقص در پرونده را به متقاضیان اطلاع نمی دهد تا آنان در جهت رفع آن کوشش کنند؟

 

تجمع دانشجویان در اعتراض به دریافت شهریه دروس جبرانی

طی روزهای 3 تا 6 شهریور، جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به دریافت شهریه دروس جبرانی تجمعاتی را برگزار کردند. این دانشجویان در دست نوشته های خود تاکید داشتند دریافت شهریه از دروس جبرانی غیرقانونی و خلاف تحصیل رایگان است.

این اعتراض در حالی صورت گرفته است که یکی از اعتراضات ترم گذشته دانشگاهها همین مساله بوده، و تجمعهای گوناگونی در دانشگاههای بزرگ کشور برگزار شده است.

دریافت شهریه از دروس جبرانی در مهرماه سال ۹۴ توسط وزارت علوم تصویب شد که بر طبق آن دریافت شهریه از دانشجویان بابت دروس جبرانی و یا پیش نیاز بر طبق نظر هیات امنا صورت بگیرد؛ مساله ای که طی دو سال گذشته با اعتراضاتی همراه بوده است.

 

سومین روز تجمع دانشجویان دانشگاه تهران

تجمع دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به دریافت شهریه دروس جبرانی وارد سومین روز خود شد. این تجمع روز ششم شهریور با حضور ۵۰ نفر از دانشجویان معترض آغاز شد و شعارهایی از جمله "شهریه اجباری قبح بلا بیان است"، "پول زور نمیدیم"، "دانشگامون دولتیه، شهریه اش زورکیه" در آن داده شد.

یکی از تجمع کنندگان گفت: "طی این سه روز تجمع گرچه مسوولان پاسخهایی داده اند، اما برای دانشجویان قانع کننده نبوده است.

 

اعتراف مقام دولتی به ناعادلانه بودن سهمیه حکومتی برای وابستگان

معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت علوم قانون سهمیه ۵ درصدی ایثارگران را قانونی "ظالمانه" توصیف کرد.

محمدرضا داود آبادی فراهانی گفت: "این که یک دفعه مجلس قانونی را تثبیت کند تا فرزندان افرادی که ۳۰ سال از حضور در جبهه جنگ گذشته است از سهمیه ۵ درصدی برای ورود به دانشگاهها استفاده کنند، کاملا ظالمانه است.

وی افزود: "در مصوبه ۵ درصدی سهمیه ایثارگران مقرر شده اگر ظرفیت سهمیه ۲۵ درصدی خانواده شهدا نیز خالی بماند، فرزندان ایثارگران بتوانند از آن استفاده کنند. در واقع آن ۲۵درصد سهمیه خانواده شهدا به فرزندان ایثارگران اختصاص یافت و متاسفانه این اقدام تبعیض آمیز موجب شد فردی که رتبهصد هزار کنکور را کسب کند، در کنار فردی که رتبهصد را آورده در یک کلاس حضور داشته باشند."

این سخنان پس از اعتراضات شدید دانشجویان، پزشکان و دندانپزشکان در ماه گذشته به این تبعیض و ویژه خواری و تجمعات آنها در برابر وزارت علوم ابراز می شود.  

 

بحران ارز  قیمت کتابهای مرجع دانشگاهی را  نجومی کرد

بیشتر اساتید الزام خواندن کتابهای مرجع (لاتین) را برای خود یا شاگردان شان تجویز می کنند؛ موضوعی که قطعا مخاطب خاص خود را دارد و دانشگاهها نیز در هر سال تحصیلی به دنبال تمهیدات تجهیز کتابخانه های خود از کتابهای مرجع هستند.

این دست کتابها ویژگی متمایز دیگری نسبت به دیگر کتب دارند و آن فروش آنها به صورت ارزی و نه ریالی است؛ مساله ای که تا پیش از وضعیت امروز ارز با دشواریهای خاصی رو به رو بود و اکنون در آستانه سال تحصیلی نیز بحران اقتصادی و بازار ارز به این کتابها رسیده.

رضایی، مدیر یکی از انتشارات کتابهای مرجع است. او می گوید: "بعد از نمایشگاه کتاب و اوج گرفتن نوسانات ارزی و بالارفتن قیمت دلار و یورو میتوان گفت ورود کتاب خارجی به کشور تقریبا تعطیل شده است و نه کتابی به آن شکل برای عرضه تهیه می شود و نه اصلا متقاضی ای برای کتاب خارجی وجود دارد. از جمله دلایلی که موجب توقف ورود کتاب خارجی شده است، این است که میگویند هر کالایی که وارد کشور می شود باید در سامانه ثبت سفارش شود، اما کتاب در ۴۰ سال گذشته در اساس ثبت سفارش نداشته است و بدون انتقال ارز بوده، چون کالای لوکس محسوب نمیشود."

البته این همه ماجرا نیست و کافی است سری به چند فروشگاه اینترنتی کتابهای مرجع بزنید، کتابهایی که بعضا اگر با دلار ۱۱ هزار تومانی آن را حساب کنیم، به کتابهایی حتی با قیمت دو میلیون تومان برمی خوریم.

 

جمع آوری نشریه دانشجویی ویرگول در دانشگاه تهران

ویژه نامه نشریه دانشجویی "ویرگول" که از سوی شورای صنفی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران منتشر می گردد، روز هشتم شهریور دو بار جمع آوری شد.

به گزارش یکی از شاهدان این امر، نشریه "ویرگول" ویژه نامه ای به مناسبت برگزاری مراسم "روزی با دانشگاه تهران" منتشر کرده بود که یک بار توسط معاون فرهنگی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و بار دیگر توسط ماموران حراست همین دانشگاه در پردیس مرکزی توقیف شد.

پس از پیگیری شورای صنفی این دانشکده، ویژه نامه ها پس گرفته شد، اما معاون فرهنگی دانشکده گفته بود برای انتشار این نشریه باید مجوز می گرفتید.

این شاهد گفته است، پس از آن، این اتفاق همان روز دوباره تکرار شد. وقتی که سردبیر اقدام به توزیع نشریه در بین بازدیدکنندگان پردیس مرکزی دانشگاه تهران کرد، ماموران حراست دانشگاه نشریه را ضبط کردند و حتی کارت دانشجویی سردبیر نشریهرا گرفتند. البته همان موقع کارت او را پس دادند اما نشریه را برنگرداندند.

این گزارش می افزاید، براساس تبصره ۵ دستور العمل نشریات دانشگاهی، توزیع نشریه دانشجویی در محدودهدانشگاه آزاد است و نیاز به مجوز مجدد ندارد.

 

ادعای معاون وزیر علوم: دانشجویان بازداشتی دی ماه ۹۶ از تحصیل محروم نشده اند

معاون فرهنگی، اجتماعی و دانشجویی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: "هیچکدام از دانشجویان بازداشتی مربوط به حوادث دی ماه ۹۶ از تحصیل محروم نشده اند و حتی برای کسانی هم که احکامی صادر شده، ناظر بر محرومیت از تحصیل نبوده است."

غلامرضا غفاری افزود: "بحث اخراج دانشجویان پروسه و مراحل دیگری دارد که اگر بنا باشد صورت گیرد، آن مراحل باید طی شود. قوه قضاییه نمی تواند دانشجویی را از دانشگاهها اخراج کند، مگر این که در حکم صادره چنین چیزی دیده شده باشد که به نظرم تاکنون چنین چیزی دیده نشده است."

وی گفت: "با توجه به ارتباط و حضوری که وزیر علوم در جلسات متعدد با بخشهای مختلف قوه قضاییه داشته است، مقرر شد که تمهیدات لازم بر مبنای رافت اسلامی مطرح شود و تجدید نظر در ارتباط با احکام و پرونده های دانشجویان صورت گیرد که با شروع تحصیلی کمترین مسایل را داشته باشیم."

 

آواره شدن دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی زنجان

 دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه زنجان روز سه شنبه ۱۴ شهریور در اعتراض به تبدیل خوابگاه شان به مکان اداری، تجمع کردند.

در این تجمع که تعدادی زیادی از دانشجویان رشته های مختلف پزشکی حضور داشتند، معترضان خواستار رسیدگی مسوولان و عدم جابجایی آنان به خوابگاه جدید دانشگاه شدند و از طرفی معتقدند که مکان مورد نظر فاقد امکانات لازم بوده و دسترسی راحت دانشجویان را با دشواری مواجه خواهد کرد.

یکی از دانشجویان می گفت: "ما کشیک و شیفت هستیم؛ خوابگاه جدید امنیت ندارد، برای تردد مشکل داریم، در برف و بوران و سرما تردد برای رسیدن به بیمارستان و مراکز درمانی خیلی دشوار است." وی افزود: "متاسفانه مسوولان هیچ توجهی به مشکلات و تضادهای دانشجویان دختر ندارند. داشتن محل مناسب استقراری برای ما از اهمیت خاصی برخوردار است. نمی دانیم چرا وزارت علوم هیچ اقدامی نمی کند؟"

 

خوابگاههای دانشجویی ۷ تا ۱۰درصد گران تر می شوند

مجتبی صدیقی، رییس سازمان امور دانشجویان، از افزایش ۷ تا ۱۰درصدی هزینه خوابگاه های دانشجویی در سال جاری خبر داد. وی این رقم را "حداکثر" گرانی خوابگاه ها خواند. 

صدیقی از معاونین دانشگاه ها خواست حمایتهای لازم را از دانشجویان بی بضاعت و آنهایی که مشکلات مالی به ویژه در پرداخت اجاره بهای خوابگاهی دارند، به صورت ویژه صورت پذیرد و مسوولان دانشگاهی چتر حمایت خود را درمورد این دانشجویان گسترده تر کنند.

رییس سازمان امور دانشجویان تصریح کرد: "ستادی در وزارت علوم برای شرایط خاص و پیشگیری از مشکلات خوابگاهی، صنفی و دیگر خدمات دانشجویی تشکیل شده است که می تواند همین الگو در دانشگاه ها پیگیری و راه اندازی شود."

وی همچنین گفت: "اصرار وزارت علوم برای ارتقای خوابگاه های رتبه سه و چهار است به همین جهت می کوشیم تعمیرات و نگهداری از این خوابگاه ها در شرایطی صورت گیرد که به رتبه های پایین تر سقوط نکنند. به همین جهت تلاش داریم در سال تحصیلی ۹۸ و ۹۹ خوابگاهی با رتبه پایین تر از یک و دو در کشور نداشته باشیم."

 

تجمع دانشجویان علوم پزشکی مشهد در اعتراض به تعطیلی خوابگاه

جمعی از دانشجویان خوابگاه ولیعصر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در اعتراض به تعطیلی این خوابگاه مقابل دفتر رییس دانشگاه تجمع کردند.

این اعتراضها از اواخر مرداد ماه آغاز شد، در آن هنگام جمعی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی ساکن در خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی در اعتراض به "ارسال پیامک تخلیه خوابگاهها تا اول شهریور ماه" تجمع کردند.

یکی از دانشجویان معترض درباره این تجمع گفت: "اعتراضات دانشجویان این دانشگاه با مسایل صنفی مختلف شدت گرفته، ولی به نظر نمی رسد مسوولان دانشگاه گوشی برای شنیدن صدای اعتراضات مسالمت آمیز داشته باشند."

این اعتراضات در حالی به دومین هفته خود می رسد که مهدی کدخدازاده، معاون دانشجویی دانشگاه، به تازگی گفته است خوابگاههای متاهلی به علت تعمیرات و بازسازی تخلیه می شوند و دانشگاه قصد فروش آن را ندارد. وی وعده داده پس از تعمیرات درصورتی که مشکل اسکان دانشجویان مجرد حل شده باشد، فضای خوابگاه در اختیار دانشجویان متاهل قرار می گیرد.

 

محکومیت یک دانشجو به زندان به اتهام پُست انتقادی  

علی آقا علیخانی، دانشجوی دانشگاه مهرام قزوین، به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۳ ماه حبس قطعی در شعبه اول دادگاه تجدید نظر استان قزوین محکوم شد.

این دانشجو در تشریح این حکم ناعادلانه نوشت: "به خاطر انتشار شش تا پست انتقادی توی صفحه شخصی اینستاگرامم به سه ماه حبس قطعی محکوم شدم."

شایان ذکر است که نخست برای این دانشجو ۶ ماه حبس تعزیری صادر شده بود، اما به دلیل اعتراضات این دانشجو، دادگاه مجبور شد که حبس را به سه ماه تقلیل دهد.

 

کنکور ۹۷؛ افزایش شمار دانشجویان بهایی محروم از تحصیل

هویت ۶ تن دیگر از شهروندان بهایی شرکت کننده در کنکور سراسری سال جاری که به اشکال مختلفی از جمله با "پیغام نقص در پرونده" مواجه شده و در نهایت از ادامه تحصیل محروم شده اند، مشخص شد. با احتساب این افراد، شمار شهروندان بهایی محروم از تحصیل در کنکور ۹۷ که تاکنون هویت آنها توسط هرانا احراز شده، به ۴۰ تن افزایش یافت.

اسامی ۶ شهروند بهایی نیما امینی، حنان هاشمی دهج، هستی ملکی، آریا احسانی، تینا حمیدی فرد (رتبه ۱۵۰۰۰ از تهران) و رژان خونیکی (رتبه ۹۴۷۷) است.

هرانا طی روزهای گذشته در گزارشهایی از مواجه شدن ۳۴ شهروند بهایی دیگر با پیغام نقص پرونده در سایت سنجش و محرومیت آنان از ادامه تحصیل خبر داده بود. اسامی این جوانان محروم از تحصیل از قرار زیر است:

فروزان نوردل، اهل تبریز، پارسا شیخ زواره، هدی هدایتی، آرین بقایی امرئی، اهل ساری، وفا نوبخت، اهل ساری، ادیب رحمانی، اهل ساری، رتبه ۹۶۰ ریاضی، پرویز رحمانی، کیانا رستاک، اهل شیراز، گار ایقانی، اهل شیراز، هومن زارعی کدوی، آرشام هاشمی، نبیل باشی اردستانی، تارا بهامین، بیتا چرخ زرین، نونا قدیری، سایه آقایی، اهل تبریز، پگاه سیروسیان، صدف میثاقی سیسان، اهل تهران، پرهام مختاری اهل سراوان، بصیر زینلی باغینی، اهل بندرعباس، یحیی موسوی تنگریزی، اهل کرج”، آنیتا رستگار، شمیم ایدلخانی، ساکن مغان اردبیل، فرنیا ایلیازاده، ساکن تهران، رشته ریاضی، پارمیدا حسینپولی ممقانی، سروین آذر شب، ساکن تهران، پرند میثاقی، شهرزاد تیرگر، ملینا قوامی نیک، ساکن تهران، ترنم معتمدی بروجنی، ساکن شاهین شهر اصفهان، فاران عباسپولی ممقانی، ساکن تهران، سهند قائمی، ساکن شاهین شهر اصفهان، وحید صادقی سیسان و شقایق قاسمی.

 

محکومیت دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی به ۶سال حبس تعزیری 

سها مرتضایی، دانشجویی که در جریان اعتراضات دی ماه سال گذشته بازداشت شده بود، به شش سال حبس تعزیری و دو سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروه های سیاسی محکوم شده است.

در جریان اعتراضات سراسری که از روز پنجشنبه هفتم دی ماه آغاز و به بیش از ۷۲ شهر ایران کشیده شد، حدود ۱۰۰ دانشجو در سراسر ایران بازداشت شدند. خانم سها مرتضایی در پی همین اعتراضها و به همراه تعدادی دیگر از دانشجویان بازداشت شد.

 

تجمع چند روزه دانشجویان دانشگاه بهشتی تهران

روز دوشنبه ۱۹شهریور، جمعی از دانشجویان دانشگاه بهشتی در تهران (دانشگاه ملی سابق)، در اعتراض به تعطیلی خوابگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند.

در این رابطه امیرحسین حکیمیان مدیر امور دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی می گوید: دانشگاه تعهدی مبنی بر اسکان خوابگاهی دانشجویان تحصیلات تکمیلی ندارد.

طی روزهای بکشنبه 25 و دوشنبه ۲۶ شهریور، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه بهشتی باردیگر در اعتراض به تصمیم مسوولان دانشگاه در خصوص تخلیه خوابگاههای دانشجویی در مقابل ساختمان ریاست دانشگاه دست به تجمع زدند.

 

(منابع: دانشجو آنلاین، خبرنامه دانشجویان ایران، ایرنا، انصاف نیوز، فارس، هرانا)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۳، یکشنبه اول مهر ۱۳۹۷  ـ  ۲۳ س‍‍پتامبر ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول