دانشگاه در ماهی گذشت (مهر ۹۷)

کامران عالمی نژاد

 

بی تدبیری مسوولان، اعتراضات دانشجویان

از زمان به قدرت رسیدن جمهوری اسلامی و قلع و قمع روشنفکران و دگراندیشان در دانشگاهها زیر نام "انقلاب فرهنگی" که در سال ۱۳۵۹ شروع و تا به امروز ادامه دارد، همواره شاهد تکیه زدن مسوولان بی کفایت و بی تدبیر بر صندلی امور در کشور و بالطبع در دانشگاههای کشور هستیم؛ بی خردانی که در وزارتخانه های مختلف از جمله وزارت آموزش و پرورش گمارده شده و تا بالاترین سطوح آموزش عالی یعنی دانشگاه شیوع یافته اند.

تبدیل مراکز آموزش و پرورش از جمله دانشگاهها به محلِ کسب درآمدهای هنگفت نتیجه سیاستهای نابخردانه و کاسبکارانه حکومتی مستبد است که توسط آن آموزش را از یکسو مختص قشر خاصی از جامعه که توان پرداخت هزینه های جانبی آن را دارند می کند و از سوی دیگر، موجب محروم شدن تعداد زیادی از داوطلبانی که چه بسا شایستگی ورود و تحصیل تا درجات بالای دانشگاهی را دارند، می شود. علاوه بر آن، تامین هزینه های دانشگاه برای عده ای که شانس ورود را پیدا کرده اند ولی همچنان با هزینه ها در کلنجار هستند، آنچنان سخت و طاقت فرساست که دیگر مجالی برای تمرکز بر دروس دانشگاهی را به آنها نمی دهد.

برهمین مبنا، سالهاست که دانشجویان با اعتراضات خود تا حد امکان خواهان جلوگیری این روند می باشند. اعتراض دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه ملی نسبت به کمبود فضای و امکانات آموزشی، تجمع دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به اخذ شهریه های اجباری به نام شهریه های جبرانی، اعتراض دانشجویان دانشگاه هرمزگان به مسایل رفاهی و کیفیت سرویس رفت و آمد، اعتراض دانشجویان دانشگاه تفرش نسبت به کاهش سنوات تحصیلی، اعتراض دانشجویان دانشگاه بیرجند نسبت به گرانی غذاها و همچنین بی کیفیتی آن، اعتراض دانشجویان دانشگاه صنعت نفت آبادان به وضعیت رفاهی دانشگاه و ... فقط نمونه هایی از اعتراضات دانشجویان به این شرایط در ماه گذشته است.

پاره ای از حرکتهای صنفی در دانشگاه در مهر ماه که بازتاب رسانه ای یافته اند، به قرار زیر است:

 

اعتراضات صنفی دانشجویان همزمان با آغاز سال جدید تحصیلی

۱ مهر – تجمع دانشجویان دانشگاه دندانپزشکی دانشگاه ملی در اعتراض به کمبود فضای و امکانات آموزشی. این مشکل به ویژه در سال تحصیلی جدید و با ورود بیش از صد دانشجوی جدید تشدید شده است.

۴ مهر – تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه تهران در برابر دفتر مدیریت دانشگاه تهران. گردهمایی دانشجویان در اعتراض به شهریه دروس جبرانی بود.

۵ مهر – تحصن دانشجویان دانشگاه مدنی آذربایجان. آنها به تحویل ندادن خوابگاه به بهانه رنگ آمیزی اتاقها، مشکل سرقت وسایل دانشجویان از خوابگاهها، قطع سهمیه غذای دانشجویان بدهکار و کیفیت پایین غذا اعتراض کردند.

۸ مهر - تجمع دانشجویان دانشگاه هرمزگان با موضوع مسایل رفاهی و کیفیت سرویس رفت و آمد

۹ و ۱۰ مهر - تجمع دانشجویان کارشناسی ارشد روزانه دانشگاه تهران در اعتراض به اخذ شهریه های اجباری. آنها پلاکاردهایی حمل می کردند که بر آنها از جمله نوشته شده بود: "اجبار گذراندن دروس لیسانس به نام دروس جبرانی؛ بی منطقی محض" و "پول زور هرگز".

۱۰ مهر - اعتراض دانشجویان هرمزگانی به افزایش نرخ کرایه اتوبوسهای دانشگاه. دانشجویان پس از تعطیلی کلاسها سوار سرویسهای دانشگاه نشدند و جلوی اتوبوسها نشستند و تحصن کردند.

۱۱ مهر - طومار بیش از هزار تن از دانشجویان دانشگاه تفرش در اعتراض به کاهش سنوات تحصیلی.

۱۴ مهر - تجمع دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان کوثر در اعتراض به وضعیت نامساعد بهداشتی در خوابگاهها

۱۶ مهر - اعتراض دانشجویان دانشگاه دولتی خواجه نصیرالدین طوسی به کالایی شدن آموزش و اجبار به پرداخت هزینه برای استفاده از خوابگاهها و سرویسهای دانشجویی

۲۱ مهر - اعتراض دانشجویان دانشگاه بیرجند به هزینه بالای رفت و آمد، گرانی و همچنین بی کیفیتی غذا. دانشجویان همزمان با بازدید منصور غلامی، وزیر علوم دست به تجمع زدند. وی در واکنش به مطالبات آنها گفت: "تجمعها کاری از پیش نخواهد برد و فقط چهره ی دانشگاه را زشت تر خواهد کرد."

۲۲ مهر - اعتراض دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم پزشکی "بهشتی" به قطع آب، برق و گاز خوابگاه. این اقدام برای وادار کردن دانشجویان به تخلیه خوابگاهها صورت گرفته است.

۲۲ مهر - اعتراض دانشجویان دانشگاه صنعت نفت آبادان به وضعیت رفاهی دانشگاه. آنها در این رابطه به افت کیفیت غذا، کندی اینترنت، نداشتن بیمه خدمات درمانی، مشکلات اساسی سیستم تهویه، کمبود صندلی و همچنین وجود صندلیهای معیوب در سالنهای مطالعه.

۲۴ مهر - دانشجویان دانشگاه شیراز در اعتراض به پولی سازی آموزش، کاهش سنوات تحصیلی و آزمون معافی زبان، در صحن دانشگاه تجمع کرده و سپس دست به راهپیمایی زدند.

۲۵ مهر - جمعی از دانشجویان علوم پزشکی واحدهای مختلف دانشگاه آزاد در اعتراض به کلاهبرداری در پذیرش دانشجویان ورودی ۹۷ در مقابل ساختمان مرکزی دانشگاه تجمع کردند.

در پی این اعتراضات، دکتر طهرانچی، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی، به سودجویی مسوولان این دانشگاه به هزینه داوطلبان رشته های پزشکی اعتراف کرد و از برکناری هفت تن از رووسا و معاونان واحدهای این دانشگاه خبر داد. وی گفت: "دلیل ایجاد این مشکل آن بوده که برخی از واحدها در ظرفیت ذخیره تا جایی که می توانسته اند دانشجو ثبت نام کرده اند و فقط به منافع واحد خودشان توجه داشته اند، نه منافع مردم و سازمان."

۲۵ مهر - تجمع دانشجویان دانشگاه آزاد یزد و میبد در اعتراض به وضعیت تحصیلی خود و بلاتکلیفی پیش آمده، مقابل استانداری یزد

28 مهر - گروهی از دانشجویان دوره دکتری از دانشگاههای مختلف کشور برغم ادامه تهدیدات کمیته انظباطی، در اعتراض به عدم تامین ارز دولتی، در مقابل ساختمان وزارت علوم در تهران تجمع اعتراضی برگزار کردند.

30 مهر - جمعی از دانشجویان دکترای غیرپزشکی در اعتراض به مشکلات شغلی  شان در مقابل مجلس رژیم تجمع کردند.

30 مهر - جمعی از دانشجویان درتهران برای سومین روز در اعتراض به تقلب در آزمون سردفتری مقابل سازمان ثبت اسناد تجمع اعتراضی برگزار کردند و خواستار ابطال آزمون سردفتری شدند.

 

فساد دانشگاه آزاد دامن داوطلبان رشته پزشکی را گرفت

با شروع سال تحصیلی ۹۸ـ ۹۷ دانشجویان دانشگاههای دانشگاه آزاد سنندج و علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد به علت اشتباهات ایجاد شده در پذیرش واحدهای علوم پزشکی، با چالشی جدید که فقط در رژیم جمهوری اسلامی میتوان سراغ گرفت روبرو شده اند که موجب رشته اعتراضاتی از سوی آنها شده است. موضوع از این قرار است که:

دانشگاه آزاد سنندج از ورود تعدادی از دانشجویان ورودی جدید رشته پرستاری و مامایی واحد سنندج به کلاسهای درسی جلوگیری کرده و دلیل می آورد که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پذیرش این دانشجویان را قبول نکرده است. از طرف دیگر دانشجویان می گویند در این رشته پذیرش شده اند، مراحل ثبت نام را گذرانده، دارای شماره و کارت دانشجویی هستند و حتی یک هفته هم در کلاسها حضور داشته اند.

از این مضحک تر اینکه یکی از معترضان که ابتدا به او گفته شده بود در رشته پزشکی پذیرفته شده می گوید: "بعد از اتفاقات پیش آمده، پس از مراجعه به مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه، رییس مرکز به من پیشنهاد تحصیل در رشته دامپزشکی می دهد، چنین چیزی منطقی و قابل پذیرش نیست."

 

پرونده ۵ دانشجوی بازداشتی دی ماه ۹۶ به دادگاه تجدیدنظر رفت

امیر رئیسیان، وکیل ۵ نفر از فعالان دانشجویی بازداشتی در جریان اعتراضات دی ماه سال ۹۶، از ارسال پرونده آنها به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر خبر داد.

او گفت: "باوجود قبول وکالت تعدادی از این دانشجویان، از طرف قاضی اجازه دفاع ندادند و گفتند که وکیل نمی پذیرند. در نتیجه دفاعیات خود را در دادگاه تجدیدنظر ارایه خواهم داد."

وی افزود: "عناوین اتهامی دانشجویان شامل اجتماع، تبانی و تبلیغ علیه نظام برای تعدادی و تبلیغ علیه نظام برای تعدادی دیگر است. یکی از این دانشجویان که برای اولین بار به اتهام "تبلیغ علیه نظام" محاکمه شده، به یک سال حبس محکوم شده. فرد دیگر نیز به همین اتهام با قید تکرار جرم و با تشدید به یک سال و نیم حبس محکوم شده است."

 

تجمع در دانشگاه هنر تهران در اعتراض به احکام بیداگرانه علیه دانشجویان زندانی

صبح روز سه شنبه ۱۷ مهر، دانشجویان دانشگاه هنر دانشگاه تهران در اعتراض به بازداشت و صدور احکام سنگین علیه یاران دبستانی خود تجمع کردند.

آنها درحالی که بر روی درب فلزی دانشگاه می کوبیدند، با پلاکاردهای در دست اعتراض خود را ابراز می داشتند: "جای دانشجو زندان نیست"، "دانشجوی زندانی آزاد باید گردد".

 

اعتراض دانشجویان به روحانی و فضای امنیتی دانشگاهها

حضور حسن روحانی در دانشگاه علوم پزشکی به مناسبت آغاز سال تحصیلی با اعتراض دانشجویان همراه شد. روز یکشنبه ۲۲ مهر در دانشگاه تهران دانشجویان که دستنوشته هایی در اعتراض به دستگیری همکلاسیهای خود داشتند، شعار می دادند: "صدامون بریدن، با رای مون پز میدن".

بخش دیگری از شعارهای آنها علیه گرانی، فساد مالی و اختلاس بود: "تورم، گرانی، پاسخ بده روحانی"، "یه اختلاس کم بشه، مشکل گرونی حل میشه".

حسن روحانی امروز در یک سخنرانی در جمع دانشجویان و کارکنان دانشگاه مدعی شد که در دوره او محدودیتها فعالیت دانشجویی برطرف شده و "آسمان دانشگاه از دانشجویان ستاره دار پاک شده است".

این اظهارات در حالی بیان شد که شماری از فعالان دانشجویی همزمان با اعلام نتایج دوره کارشناسی ارشد به حراست وزارت علوم احضار و از ادامه تحصیل منع شدند.

شورای صنفی دانشگاه های ایران شمار دانشجویان محروم از تحصیل در آغاز سال جاری را حدود ۱۵۰ تن گزارش کرده است.

 

اعتصاب دانشجویان دو دانشگاه در همبستگی با تحصن معلمان

دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه روز دوشنبه ۲۳ مهر در حمایت از تحصن معلمان و در اعتراض به فقر، سرکوب، زندانی کردن دانشجویان و معلمان، کلاسهای درس را تعطیل و دست به تجمع زدند.

دانشجویان در این تجمعات اعتراضی بر همبستگی و حمایت کامل خود از معلمان متحصن در سراسر کشور و خواسته های برحق آنها تاکید کردند.

دانشجویان دانشگاه علوم اجتماعی دانشگاه تهران، شعار می دادند: "معلم، دانشجو، کارگر، اتحاد" و "برخورد امنیتی، محکوم است محکوم است".

همچنین بر برخی پلاکاردهایی که دانشجویان در دست داشتند نوشته شده بود: "همه اش که نباید ترسید، راه که بیفتیم ترسمان می ریزد" و "آزادی محمد حبیبی، جعفر ابراهیمی، اسماعیل عبدی، محمود بهشتی".

دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه نیز به حمایت از معلمان متحصن برخاسته و با تعطیلی کلاسهای درس در محوطه دانشگاه دست به تجمع زدند.

دانشجویان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی برخی از آنها نوشته شده بود: "فعالین صنفی معلمان را آزاد کنید" و "همبستگی با معلمان".

 

تجمع دانشجویان دانشگاههای هنر علوم اجتماعی در حمایت از معلمان 

روز سه شنبه ۲۴ مهر شماری از دانشجویان دانشگاه هنر تهران جهت اعلام همبستگی با تحصن معلمان و اعتراض به احکام صادر شده به دانشجویان تجمع کردند.

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه هنر با شعار "دانشجو معلم، اتحاد اتحاد" آغاز شد و در ادامه شعارهای "نان کار آزادی، آموزش رهایی"، "معلم زندانی آزاد باید گردد"، "دانشجوی زندانی آزاد باید گردد"، "دانشجوی سیاسی آزاد باید گردد"، "زنده باد آزادی" و "تا معلم در حبسه، در کلاسهای درس بسته "، توسط دانشجویان سر داده شد.

 

 

(منابع: دانشجو آنلاین، هرانا، خبرنامه دانشجویان ایران، ایسنا، رادیو زمانه، ایران خبر، تسنیم، ایران کارگر)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۴، سه شنبه اول آبان ۱۳۹۷- ۲۳ اکتبر ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول