زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

اولین جریمه به خاطر مزاحمت خیابانی در فرانسه صادر شد

براساس قانونی تازه در فرانسه علیه آزار خیابانی، برای اولین بار مردی در این کشور به خاطر مزاحمت جنسی ۳۰۰ یورو جریمه شده است.

هدف از این قانون جلوگیری از مزاحمت جنسی و رفتارهای آزاردهنده ای مثل سوت زدن است.

این قانون که در ماه اوت تصویب شد، اجازه جریمه فوری تا ۷۵۰ یورو در خیابان را می دهد.

مردی که جریمه شده درحال مستی در ناحیه "دراویل" در جنوب پاریس سوار اتوبوس شد، با دست به باسن یک زن ۲۱ ساله کوبید و حرفهای اهانت آمیزی در مورد او و سینه هایش زد. این رفتار باعث جر و بحث با راننده اتوبوس شد که مرد را در اتوبوس حبس کرد تا پلیس از راه برسد. این مزاحم جنسی ۳۱ ساله همچنین به سه ماه زندان به دلیل پرخاشگری جنسی و حمله به راننده اتوبوس محکوم شد.

"مارلین شیاپا"، وزیری که این مصوبه را مطرح کرد، در توییتی به ستایش از تصمیم دادگاه پرداخت و نوشت: "آفرین به راننده اتوبوس که فورا وارد عمل شد و همچنین به خاطر مجازات اعمال شده."

آزار خیابانی و متلک پراندن از قبل در بعضی کشورها جرم انگاشته می شود که از جمله آنها پرتغال و آرژانتین است.

 

فعال حقوق بشر عراقی در بصره به ضرب گلوله کشته شد

"سعاد علی"، فعال حقوق بشر عراقی، در شهر بصره که در ماه سپتامبر شاهد چندین هفته تظاهرات علیه دولت عراق و دخالتهای جمهوری اسلامی بوده، به ضرب گلوله کشته شد.

ویدیویی که در اینترنت منتشر شده، مرد مسلحی را نشان می دهد که هنگام ورود سعاد علی به خودرویش در نزدیکی سوپرمارکتی در محله عباسیه، به او تیراندازی می کند. مردی که گفته شده همسر خانم علی است، در این تیراندازی زخمی شده است.

خانم علی که از تظاهرات یاد شده حمایت می کرد، ریاست سازمان حقوق بشری "الود العالمی را بر عهده داشت. تصویری از او در سایت این سازمان وجود دارد که خانم علی را در حین تظاهرات با زنان در بصره نشان می دهد. در توضیح این عکس نوشته شده که این زنان "در کنار برادران، پسران و خانواده خود در بصره ایستاده اند."

اوائل ماه جاری، معترضان شماری از ساختمانهای دولتی را به آتش کشیدند. در این میان، کنسولگری جمهوری اسلامی در بصره نیز به آتش کشیده شد.

ساکنان شهر، دولت را به فساد متهم می کنند و می گویند چرا منطقه ای که ثروت نفتی عراق را در خود جای داده با فقر و بیکاری روبرو است. آنها همچنین به مداخله رژیم جمهوری اسلامی در امور محلی معترض هستند.

 

بیش از ۷۵۰ نفر خواهانآزادی فوری فعالان بازداشت شده حقوق زنان شدند

بیش از ۷۵۰ نفر با امضای بیانیه ای خواستار آزادی بی قید و شرط کنشگران بازداشت شده حقوق زنان شدند. هدی عمید، نجمه واحدی و رضوانه محمدی، سه کنشگر حقوق زنان نزدیک به یک ماه است در بازداشت به سر می برند. علاوه بر آنها، دستکم یکی دیگر از فعالان حقوق زنان در ایران هم در این فاصله بازداشت شده است.

بیانیه ای که به امضای حدود ۸۰۰ نفر از شهروندان، کنشگران حقوق زنان و فعالان مدنی رسیده، خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط این سه تن شده و با مروری بر روند بازداشت و نگهداری افراد در بازداشتگاه ها، آنرا فراقانونی و ناقض دادرسی عادلانه دانسته. امضاکنندگان همچنین خواستار پیگیری و پاسخگویی مقامهای دولتی، قضایی و نمایندگان مجلس در این زمینه شده اند.

نویسندگان بیانیه تاکید کرده اند: "رضوانه محمدی، نجمه واحدی و هدی عمید با نوشته هایشان و کنشگری در حوزه حقوق زنان از طریق آگاهی رسانی و آموزش درباره شروط ضمن عقد، نفی خشونت خانگی، مقابله با کار خانگی زنان در شرایط ناعادلانه و در یک کلام تلاش قانونی برای برابری جنسیتی و سلامت جامعه شناخته شده اند و همواره نسبت به اتفاقات جامعهو تبعیض یا ناآگاهی، مسوولانه برخورد کرده اند."

 

مجلس: تصمیم گیری در باره اشتغال همسر، حق ذاتی مرد است

محمدعلی پورمختار، عضو کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نشست کمیسیون قضایی مجلس گفت: "در جلسه امروز طرحی از سوی فراکسیون زنان به کمیسیون ارایه شد که در این طرح پیشنهاد شده بود ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی بدین شرح اصلاح شود که مرد اگر مخالف اشتغال زنش است، باید از طریق دادگاه مخالفتش را اعلام کند."

به گفته پورمختار: "در ماده ۱۱۷ آمده است که مرد چنانچه شغل زن مخالف شئونات خانوادگی و همچنین مرد خانواده باشد، می تواند جلوی اشتغال زن را بگیرد."

وی افزود: "از آنجا که در طرح اعضای فراکسیون زنان این حق ذاتی در عمل از مرد سلب شده است، این پیشنهاد با مخالفت اعضای کمیسیون همراه شد."

این مقام مجلس شورای اسلامی همچنین از مخالفت با اصلاح قانونی که ازدواج دختران بالغ را مشروط به اجازه پدر یا ولی آنها می کند، خبر داد.

 

دو فعال حقوق زنان برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۱۸

"نادیا مردا" و "دنیس موک وگه" روز آدینه، ۱۳ مهرماه، به طور مشترک به عنوان برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۱۸ معرفی شدند.

نادیا مراد، یک زن ایزدی ۲۵ ساله از سنجار عراق، پس از "ملاله یوسف زی"، جوان ترین برنده جایزه صلح نوبل به شمار می رود. او در سال ۲۰۱۴ به همراه هزاران دختر و زن ایزدی به عنوان برده جنسی به اسارت داعش درآمد. شش برادر او به قتل رسیدند.

دنیس موک وگه، پزشکی اهل جمهوری دموکراتیک کنگو، است که به زنان قربانی خشونتهای جنسی کمک می کند. او همکارانش در کنگو نزدیک به سیصد هزار قربانی تجاوز را مورد درمان قرار داده اند.

آکادمی نوبل روز جمعه در بیانیه ای که به همین منظور منتشر کرد، این دو برنده را به دلیل "تلاش شان برای پایان دادن به استفاده از خشونت جنسی در جنگ" لایق این جایزه دانست.

به گفته آکادمی نوبل، دنیس موک وگه اهل کنگو "زندگی خود را وقف دفاع از قربانیان خشونت جنسی در جنگ کرده است" و نادیا مراد خود شاهد این نوع خشونت بوده و از خشونت و آزاری گفته است که بر خود او و زنان دیگر به دست داعش رفته است.

طبق اطلاع کمیته جایزه نوبل، در سال جاری برای این جایزه ۳۳۱ نامزد بررسی شده اند: ۲۱۶ فرد و ۱۱۵ گروه.

سال گذشته جایزه صلح نوبل به کارزار بین المللی محو سلاحهای هسته ای تعلق گرفت.

 

بازداشت شاعر و فعال لرستانی از سوی اداره اطلاعات

یک دختر شاعر اهل دروود استان لرستان از سوی نیروهای اداره اطلاعات این شهر بازداشت شد

روز شنبه، ١٤ مهرماه، مینا راد، شاعر جوان اهل درود و فعال حقوق زنان و کودکان، پس از احضار به اداره اطلاعات این شهر بازداشت شد.

به گفته یک منبع مطلع، مینا راد هفته گذشته چندین بار از طریق تلفن برای روز شنبه به اداره اطلاعات احضار شده بود، اما از هنگام مراجعه به این مرکز تاکنون هیچ خبری از سرنوشت وی در دست نیست. همچنین تلاش خانواده مینا برای مطلع شدن از سرنوشت او بی نتیجه مانده است.

مینا راد در تاریخ ٢٣ تیرماه امسال نیز احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود.

 

جایزه نوبل فیزیک پس از ۵۵ سال و برای سومین بار به یک زن رسید

جایزه نوبل فیزیک به صورت مشترک به ۴ فیزیکدان رسید، اما در این میان برنده شدن یک زن برای نخستین بار در ۵۵ سال گذشته قابل توجه است.

جایزه نوبل فیزیک امسال به طور مشترک به دونا استیرکلند" از کانادا، "آرتور اشکین" از آمریکا و "جرارد مورو" از فرانسه به خاطر نوآوریهای انقلابی در حوزه فیزیک لیزری تعلق گرفته است.

از سال ۱۹۶۴ سابقه نداشته است که نوبل فیزیک به یک زن در جهان برسد. "ماری کوری" در سال ۱۹۰۴ نخستین زن جهان بود که به خاطر تحقیقات خارق العاده روی پدیده تابش که توسط پروفسور "هانری بکرل" کشف شده بود، برنده نوبل فیزیک شد.

پس از او در سال ۱۹۶۴ "ماریا ژئوپرت مایر" تنها زن دیگر تاریخ بود که برای اکتشافات خود در مورد ساختار پوسته هسته ای نوبل فیزیک را دریافت کرد. اکنون پس از نیم قرن بار دیگر یک دانشمند زن برنده این جایزه در رشته مهمی مانند فیزیک شده است.

دونا استیرکلند مدرک مهندسی فیزیک خود را از دانشگاه "مک مستر" کانادا دریافت کرده و در سال ۱۹۸۹ دکتری خود را در رشته نور شناسی از دانشگاه "راچستر" آمریکا گرفته است.

 

سلب حق سرپرستی فرزند به دلیل اعتراض به حجاب اجباری

اعظم جنگروی، از دختران خیابان انقلاب، که با بر داشتن حجاب خود در مقابل قنادی فرانسه در خیابان وصال تهران به دختران خیابان انقلاب پیوست، در توییتر خود اعلام کرد به دلیل اعتراض به حجاب اجباری حق سرپرستی فرزندش را از او گرفته اند. وی همچنین اعلام کرد پیش از این در مورد این موضوع تهدید شده است.

اعظم جنگروی از فعالان اجتماعی در حوزه زنان است که فعالیتهای خود را از "مجمع زنان اصلاح طلب" و "حزب کارگزاران" آغاز کرد، ولی چندی پیش اعلام کرد جریان اصلاح طلبان حکومتی دیگر پاسخگوی نیازهای جامعه نیست و با اصلاحات ادعایی آنها کار به جایی نمی رسد.

 

هشدار شورای اتحادیه اروپا نسبت به وضعیت زنان در ترکیه

شورای اروپا روز دوشنبه ۲۳ مهر (پانزدهم اکتبر) به ترکیه به دلیل ازدواج کودکان در این کشور، خشونت علیه زنان و تخفیف یا مجازات نکردن مجرمان هشدار داد.

بنا به گزارش منتشر شده از سوی این شورا، گروهی از کارشناسان اروپایی از ترکیه خواسته اند که اقدامات بیشتری برای دفاع از حقوق زنان و کودکان انجام دهد.

شورای اروپا که مقر آن در شهر استراسبورگ است، وظیفه نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ۴۷ کشور عضو این شورا، از جمله ترکیه را برعهده دارد.

در گزارش کارشناسان شورای اروپا آمده است که زنان قربانی خشونت و آزار جنسی و تجاوز در ترکیه مورد حمایت ضروری دولت قرار نمی گیرند. برخی از قضات ترکیه نیز با مرتکبین خشونت علیه زنان برخورد جدی نمی کنند.

نگرانی کارشناسان همچنین افزایش موارد ازدواج دختران خردسال در ترکیه است. طبق آمار، یک چهارم زنان این کشور پیش از رسیدن به سن ۱۸ سالگی ازدواج کرده اند. در خارج از شهرهای بزرگ ازدواج دختران خردسال نیز رواج دارد. بنا به گزارش شورای اروپا، از هر سه زن ترک در نقاط روستایی و شهرهای کوچک، یک زن در سنین خردسالی از سوی خانواده مجبور به ازدواج شده است.

کارشناسان شورای اروپا در گزارش خود از مسوولان ترکیه خواسته اند که اقدامات لازم را برای بهبود وضعیت زنان و دفاع از حقوق آنان انجام دهند.

شورای اروپا همچنین از ترکیه خواسته است ازدواج زیر ۱۸ سال را در قوانین این کشور جرم بشناسد.

 

راهپیمایی در شیکاگو علیه برنامه های ضد زن ترامپ

هزاران تن از زنان در شیکاگو در اعتراض به اقدامات و برنامه های ضد زن دولت دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، تظاهرات کردند.

در این راهپیمایی که توسط جنبش Woman’s March Chicago که با هدف نشان دادن قدرت و اراده زنان در آستانه انتخابات کنگره برگزار شد، هزاران نفر شرکت داشتند.

"جسیکا شیلر"، سخنگوی این جنبش گفت: "ما می خواهیم انتخابات کنگره را پیش ببریم و زنان را تشویق کنیم که بیرون بیایند و رای بدهند." قرار است انتخابات کنگره در ۶ ماه نوامبر برگزار شود.

این جنبش اعلام کرده که هدف از برگزاری این راهپیمایی، اعتراض به برنامه ضد زن دولت ترامپ و حزب جمهوریخواه است. قرار است راهپیماییهای مشابهی در دیگر شهرها نیز برگزار شود. شیلر گفت: "زنان جامعه آمریکا عصبانی هستند".

جمهوری خواهان در حال حاضر هم کاخ سفید را در اختیار دارند و هم در کنگره اکثریت هستند.

 

 (منابع: بی بی سی، رادیو زمانه، فارس، دویچه وله هه نگاو، مخبر، رادیو فردا، صدای زن، ایسنا)

  

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۴، سه شنبه اول آبان ۱۳۹۷- ۲۳ اکتبر ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول